PDA

Zobacz pełną wersję : D200 - same zachwyty ;)

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

Rycerz
13-03-2010, 00:09
uwaga: wątek nie dla ludzi o słabych nerwach ;)

mam d200 i jestem zadowolony!
ta puszka nadal pomaga robić świetne zdjęcia! to naprawdę wytrzymała konstrukcja z czasów gdy nie oszczędzano jeszcze tak strasznie na materiałach ;)
jest fantastyczna i nie zamierzam w tym roku wymieniać jej na nic innego... [ straszne ]
jeśli należysz do grupy zadowolonych użytkowników napisz co ci się takiego podoba w d200 i wzbudź zazdrośc w jej "nie-posiadaczach" ;)

ten wątek to swoisty protest, jako odpowiedź na zerowe zainteresowanie się tym modelem na forumowej giełdzie, od razu zastrzegam nie znam sprzedających , nie koniecznie ich lubię ;) ale nie rozumiem totalnie braku zainteresowania tym modelem nikona...

edit:
mam iso 100! :)

gromi
13-03-2010, 00:27
Hmmmm... mam D200, podobnie jak Ty nie mam zamiaru się go pozbyć, ale ten brak zainteresowania rozumiem trochę inaczej.

Koledzy, którzy wystawili D200 na giełdzie chyba jednak źle skalkulowali cenę. Padają tam sformułowania, że niedawno D200 były sprzedawane po grubo ponad 2000zł, a teraz za 2000zł nikt nie chce kupić. Może i były sprzedawane po 2000zł, ale były również transakcje po 1700zł. Dodatkowo ostatnio sporo potaniały D300-ki więc ten brak zainteresowania można chyba zrozumieć.

Cen na giełdzie nie komentowałem, ale tu chyba można :-)

A wracając do samego aparatu - to tu już w pełni się z Tobą zgadzam. Zamiast mówić co w nim lubię powiem tylko czego nie lubię bo będzie krócej :-). Na razie są to 2 rzeczy: "gumki" i wysokie ISO :-) Są to jednak bardzo małe minusy i generalnie jestem z tego aparatu baaaardzo zadowolony. Jak D300 się zestarzeje (=> stanieje) to przypuszczam, że też będę z niego baaaardzo zadowolony :mrgreen:

Rycerz
13-03-2010, 00:35
dobrze pomińmy watek cenowy ;) skupmy sie na zaletach i nie piszcie że chcecie cos innego ;)

sprocket
13-03-2010, 00:36
To ja tez, dzialam dalej na D200 :), wlasnie pierwszy raz od 3 lat wyczyscilem matryce a tydzien temu silikonem podkleilem gume pod spodem, farba troche zlazla ale dziala ;;)

gromi
13-03-2010, 00:44
Czym czyściłeś matrycę?

Wracając do głównego tematu (przepraszam za OT) - jako, że aura zimowa to myślę, że jako zaletę D200 można wymienić duże guziki, które pozwalają obsługiwać aparat w rękawiczkach. Sprawdziłem własnoręcznie :-)

kondziu
13-03-2010, 00:44
też jestem bardzo zadowolony

-kolorki
-ergonomia

w zasadzie wszystko mógłbym tak wymieniać

jedyne czego mi brakuje to lepszego wyświetlacza

nie wiem dla czego pucha jest krytykowana za wysokie iso sam często używam jasnych stałek i iso 1600 szału może nie ma ale nie jest źle

co do cen chyba jest zastój na całym rynku foto, ostatnio miałem okazję kupić nowego 17-55 za 4k nikon pl paragon, zrezygnowałem, wiadomo dla czego, jednak nie daje mi to spokoju
jeżeli będę zmieniał to tylko na pełną klatkę

Dark
13-03-2010, 00:45
mam d200 i jestem zadowolony!
Ameryki to Ty nie odkryłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Leczmy kompleksy, bo ja pójdę jeszcze dalej w herezji onanistycznej i powiem, że d70 też jeszcze potrafi robić zdjęcia i to całkiem niezłe :mrgreen:

Pomijając odklejające się gumy w moim D200 i spaloną lampę to mnie jeszcze nigdy nie zawiódł. Z wad: słabe ISO powyżej 800 (ale i tak 99% robię na 100-200), mały wizjer (mam Nikona F2 do porównania :P ), prądożerność. Wszystkie pozostałe rzeczy w zasadzie na +. Dla fotografa nie potrzebującego FF i wysokich ISO aparat niemal idealny.

Rycerz
13-03-2010, 00:48
Ameryki to Ty nie odkryłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Leczmy kompleksy

;) my tylko protestujemy

podkreśliłem ważne :)

Pomijając odklejające się gumy w moim D200 i spaloną lampę to mnie jeszcze nigdy nie zawiódł. Z wad: słabe ISO powyżej 800 (ale i tak 99% robię na 100-200), mały wizjer (mam Nikona F2 do porównania :P ), prądożerność. Wszystkie pozostałe rzeczy w zasadzie na +. Dla fotografa nie potrzebującego FF i wysokich ISO aparat niemal idealny.

Dark
13-03-2010, 00:54
podkreśliłem ważne :)

:mrgreen:

251kris
13-03-2010, 01:13
Pracuje z manualami prawie jak rasowy analog (matówka z klinem już leci z Chin).
Z paśnikiem jest tak ciężki, ze nie muszę go pożyczać żonie. :-)
Pewnie, że chciałoby się D700, ale dla takich pstrykaczy jak ja, to bardzo dobry aparat.

sprocket
13-03-2010, 02:38
Matryce wyczyscilem za pierwszym razem, bardzo latwo tym : http://www.visibledust.com/products3.php?pid=415 niedrogo, a gume podkleilem silikonem czarnym bezzapachowym ktory pozniej jest jak guma. Bez cackania prosto i tanio a co najwazniejsze skutecznie pucha robi dalej zdjecia ;) i to jest jedna z zalet D200 obecnie.

deep
13-03-2010, 08:33
Bezawaryjny, mało się słyszy aby komuś ta pucha padła. Nie robi jakiś głupich błędów karty i innych bzdetów. Najważniejsza zaleta to kolory, szczególnie odcienie skóry, tutaj więksi bracia mogą się zawstydzić.

hddk
13-03-2010, 12:03
A ja w moim mam jeszcze świetny AF,
tryb "Kałasznikow" czyli CH :)
Mam jeszcze poodklejane i rozciągnięte gumy (nie wiem czy to wada czy zaleta)
Mam bardzo naturalne kolory
Mam super niezawodność :)
Kupię na jesieni FXa ale D200 zostanie

Jacek_Z
13-03-2010, 12:22
Dla mnie D200 ma lepszą czułość AFu na bocznych punktach niż D700 (gdy sie nie używa wspomagania).
Nadal czasami na nim pracuje.

eskimos
13-03-2010, 12:36
Poodłaziły gumy , chyba każdy róg już odstaje , ostatnio trochę się zapiaszczył i "opalił" , klapka od karty się nie otwiera , trzeba jej pomóc czymś , palcem nie da rady podważyć , matrycę ekhm , w lewym górnym rogu trwały ślad na filtrze AA , "troszkę" syfków itp , MB-200 nie do odkręcenia , jeden akumulator oszukuje z 60% spada od razu do 3-4 , brak zaślepek gniazd , kilka paprochów pod matówką , dziwna krzecha po przekątnej wyświetlacza LCD , mimo najnowszego firmware czasami wyskakuje błąd z zasilaniem , pewnie o czymś jeszcze zapomniałem , nie licząc tych małych wad aparat w idealny :mrgreen:

Jak w końcu zdecyduję się na D700 , dwusetka podzieli los poprzednika , nikt go nie kupi w takim stanie więc pójdzie z 50mm w dobre ręce uszczęśliwiać jakiegoś dzieciaka : )

SzMuD
13-03-2010, 12:48
Od niedawna posiadasz D200, wczesniej Coolpix 4500;). Dla mnie głowne zalety to:
-ergonomia wszystko co potrzebne wyciagniete na body
-czuje, ze cos trzymam w reku( brat ma D80 i dla mnie to zabawka)
-pomiar swiatla z manualnymi szklami

kerry123
13-03-2010, 12:59
Pracuje z manualami prawie jak rasowy analog (matówka z klinem już leci z Chin).
Z paśnikiem jest tak ciężki, ze nie muszę go pożyczać żonie. :-)
Pewnie, że chciałoby się D700, ale dla takich pstrykaczy jak ja, to bardzo dobry aparat.

Potwierdzam, polecam wszystkim matówke z klinem, nawet do obiektywow z AF. Swietna opcja, czuje sie jakbym robil na zenicie hehe.

Nigdy mnie nie zawiodla ta puszka, dosłownie ! Wytrzymałość baterii jest niesamowita, ergonomia bajka (chociaz z zew lampa boli mnie lekko palec po dluzszym czasie, ale to znikomy powod do narzekania :)). 5kl/s w pełni mi starcza. Pomiar swiatła i mozliwosc ustawienia danych manualnych obietywów, swietna opcja.

Jesli mialbym zmieniac puszke to tylko i wylacznie D700, nie widze sensu w D300(s).

251kris
13-03-2010, 13:32
Potwierdzam, polecam wszystkim matówke z klinem, nawet do obiektywow z AF. Swietna opcja, czuje sie jakbym robil na zenicie hehe.
Masz jakąś firmową, czy "no name"?

Rycerz
13-03-2010, 13:33
polecam wszystkim matówke z klinem

daj jakiegoś linka :)

251kris
13-03-2010, 13:41
Ja zamówiłem coś takiego: http://cgi.ebay.pl/Double-45-Focusing-Screen-For-Nikon-D80-D90-D300-O5L2_W0QQitemZ330392442940QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Accessories?hash=item4cecec983c

i na razie czekam

kerry123
13-03-2010, 13:47
ja mam to samo co zamówił kolega 251kris. Naprawde jak pierwszy raz zalozylem to bylem mile zaskoczony

To jest jakis noname, mozna tez odwiedzic strone catzeye, to sa juz drozsze niby lepsze matowki ale sie nie znam

prz3mo
13-03-2010, 15:15
Ha ! D200 jak D200, ale ja ciągle mam i używam D80 ! :-P
Nie będę wymieniał jej wad w porównaniu do drugiej puszki (D700), bo i po co... ale mogę wypisać zalety:
- lepiej działający AWB niż w D700
- lepsze oddanie kolorów (szczególnie ludzkiej skóry) w CCD 80-tki
- UWAGA !!! Moim zdaniem, podkreślam - MOIM - lepiej działający pomiar matrycowy w niektórych warunkach niż ten w pomiar w D700. Tak, ten pomiar, który napsuł krwi co niektórym (pozdro. Zbyszek :mrgreen: ).

:-P

BTW

... jakoś 2 lata temu w moim D80 odkleiła się trochę jedna z gum (ta z tyłu korpusu, po prawej od LCD). Jeden z użytkowników tego forum (kurcze, nie pamiętam już nicka) kupił mi wtedy w serwisie w Wawie i wysłał tę gumę (kosztowała bodajże mniej niż 10pln).
W każdym razie wtedy tę starą gumę podkleiłem i dopiero dziś się zebrałem i postanowiłem zrobić D80-tce prezent i wkleić jej tę nową :) Wkleiłem na taśmę dwustronną z Castoramy... Zobaczymy ile wytrzyma (chociaż D80 używam już rzadziej, więc pewnie dłuuuuuuuuuuuuuugo) :)

nem
13-03-2010, 15:19
To te aparaty jeszcze istnieją? :mrgreen:

Ja nie potrzebuję innego, D200 spełnia w 100% moje oczekiwania odnoście obrazka i ergonomii.

Nemeth
13-03-2010, 15:31
(...)
jeśli należysz do grupy zadowolonych użytkowników napisz co ci się takiego podoba w d200 i wzbudź zazdrośc w jej "nie-posiadaczach" ;)
(...)

+ ergonomia
+ b. dobry AWB
+ b. dobry AF
+ pomiar z manualami
+ śrubokręt
+ wbudowana lampa
+ uszczelnienia
+ karty CF
+ odwzorowanie kolorów

+ ISO 100

- prądożerność

:mrgreen:

Tomekk
13-03-2010, 16:15
D200 super aparat, kolory, ergonomia dla mnie jeden z lepszych ze stajni Nikona, nigdy go nie sprzedam :)

Jeger
13-03-2010, 16:56
Także używam D200 od ok 2 lat najczęściej z obiektywem S 30/f1,4 oraz N18-200vr od tego SB-800. Oczywiście nie narzekam ;) o problemach takich jak gumy, prądożerstwo pisali przedmówcy.
Z D200 pracuje mi sie bardzo dobrze ergonomia jest na wysokim poziomie.

Używam ustawień zgodnych z poniższą tabelką bardzo fajna sprawa :)
jeśli by ktoś chciał skorzystać to proszę oto link: http://arturjanczak.com/rozne/D200_Custom_Settings_v1-5.xls a może macie własne patenty na ciekawe ustawienia, zapraszam do podzielenia się nimi ;).

251kris
13-03-2010, 17:58
Używam ustawień zgodnych z poniższą tabelką bardzo fajna sprawa

Pewnie i fajna, ale jak ktoś posmakuje rawów (czyli tabelki na nic) to to jest dopiero frajda.
Nie mówie, ze dobre, gotowe JPGi to ZUOOO, jesli komuś pasuje, to ok.
Ja ze swoim roztragnieniem jestem spokojniejszy, gdy sobie wszystko w NXie suwaczkami.... Widziałem też zresztą posty chwalące RAWY w D200 i krytykujące JPGi.

maciek_apocaliptic
13-03-2010, 19:22
na +

+ ergonomia z gripem genialna
+ masa (mnie akurat pasuje, że kloc)
+ pomiar światła z manualami (choć mam pewne zastrzeżenia do trafności pomiarów)
+ seria 5 kl/s (i tak nie korzystam za często z trybu CH)
+ iso 100
+ świetny WB (każdy znajdzie ustawienie pod siebie, ja generalnie strzelam na kelwinach, jakoś najbardziej mi pasi)

na -

- bez dodatkowego akumulatora ani rusz, strasznie pożera energię, trzeba kombinować z jasnością LCD, podgląd wyłaczyć, wygaszacz LCD ustawić na najkrótszy czas. To chyba największa bolączka d200.

MJK85
13-03-2010, 23:06
No to i ja się dołączę:
Posiadam od tygodnia i jest to moje pierwsze lustro miało być D90 potem D80 a padło na D200 :roll: chyba ze względu na małą różnice w cenie chociaż nie jestem pewien czy nie przepłaciłem :-?

Na +
- wielkość (używam z gripem)
- ilość przycisków na body
- szybkość i łatwość obsługi
- wizjer
- prędkość

na -
- "prądożerność"
- może zbyt mały ekran
- odklejona guma z przodu przez co zacinało się pomocnicze kółko, podkleiłem "angielskim" budaprenem i narazie spokój

lodzermensch
13-03-2010, 23:23
No to się dołączę.
Zaleta: brak programów tematycznych :mrgreen:

Na poważnie.
Chyba nigdy go nie sprzedam, bo:
Teraz bardzo go lubię.
Jak w końcu kupię FX, to cena D200 będzie tak niska, że po prostu przerobię go na IR i będę gościu.

P.S. Przeszkadza mi jedynie słabe wysokie ISO. Jednak jak na najwyższy model z CCD, kolory rekompensują wszystkie inne problemy.

Mariusz888
14-03-2010, 16:29
Wg mnie rewelacyjna puszka za stosunkowo śmieszne pieniądze obecnie :) pewnie że wolał bym żeby to był FX a nie DX ale wtedy nie mógłbym do niego wpinać S10-20 którą uwielbiam ;) a po za tym puszka w której się zakochałem od pierwszego zdjęcia - wg mnie świetnie obrazuje i ogólnie obsługuje się to to bardzo miło :) wymienię dopiero jak będę odczuwał mega potrzebę posiadania drugiej FX'owej puszki a i tak gdybym miał dużo kasy to kupił bym tą drugą puszkę FX a D200 sobie zostawił :) masę plusów już tutaj wymieniono więc szkoda to powielać ;)

robsonzbydzi
14-03-2010, 20:10
Rewelacyjnie oddaje kolor skóry, generalnie dobry AWB

robin102
14-03-2010, 21:31
Wątek jakby na 31 października idealny :mrgreen:
Miałem 2 sztuki D200, choć trochę krótko. Jak doskonały to aparat niech świadczy to, że przetrwał w prawie nie zmienionej formie do dziś nosząc jakieś dziwne oznaczenia D300 albo D700.

natus
14-03-2010, 22:15
nie posiadam co prawda d200, a jego brata bliźniaka spod znaku Fuji, ale również mogę bardzo pochwalić solidność wykonania, działanie AF oraz fakt, że wszystko co potrzebne przy fotografowaniu jest pod którymś palcem dostępne
gumy odłażące przegrywają w starciu z najzwyklejszym butaprenem :)

notic
14-03-2010, 22:46
A ja będę oryginalny i powiem, że iso 800, które pięknie szumi.. a zdjęcia niczym z analoga!
No i to piękne iso 100 ahh :)

marder90
15-03-2010, 13:04
Przesiadałem sie z Olympusa E-300, miał byc C40D ale jakoś tak wyszło,że dorwałem d200 po dobrej cenie.
I jestem w pełni zadowolony !!! :)
B.dobry AF, suber balans bieli i ładne kolory z puszki.
Tylko ta prądożerność przeraża, ale i tak jest SUPER :)

Boghol
15-03-2010, 13:32
Jedyne co naprawdę mi się nie podoba w d200 to niskie używalne ISO, reszta super, wszstko super. Praca tym aparatem to sama przyjemność, mój niestety jest już w wątpliwym stanie, ale najważniejsze, że robi zdjęcia i jeszcze długo będzie robił. Sprzedać nie sprzedam bo i tak go nikt nie kupi, no chyna za za kaste browara ;). A cena dzisiaj za przyzwoitą używkę z niskim przebiegiem jest rzeczywiście niska i jak ktoś się zastanawia nad tym aparatem to mogę go śmiało polecić. Zresztą po wątku widać, że nie tylko ja. Pozdrawiam.

oszo
15-03-2010, 14:17
To i ja się przyłącze do zachwytów nad tym modelem, mam go ponad dwa lata i oprócz szumów powyżej 400ISO złego słowa
na niego nie powiem. Użytkuję go w trudnych warunkach, zaliczył "glebe" i nadal funkcjonuje bardzo dobrze (nawet gumy są całe).

pozdrawiam

kerry123
15-03-2010, 14:25
co tu duzo mowic.. I <3 D200 :D

arsiser
15-03-2010, 14:46
Ja powiem jedno:
- nie ma lepszego body od D200

NBA
15-03-2010, 14:53

Nie mam... ale kumpel ma - 147 000 tysięcy na liczniku, gumy odpadły jakieś 120 tys. temu, ale migawka śmiga pięknie i przy pro szkle i ISO poniżej 800 naprawdę DAJE rade... No i to nie wydmuszka w stylu D90:)

Tomek Konopka
15-03-2010, 15:38
jak dla mnie fantastyczny aparat,pancerny przede wszystkim, gdy trzymam w ręku
D700 I D200 to czuc że można by nim nawet gwożdzie wbijać,no i ISO-100 w duecie
z N70-200vr daje takiego powera że jest nieziemski w plenerze.
Jedynie gumy opadły ale to norma,i ostatnio odleciała osłona LCD na weselu Panie
zadeptały ją szpilkami w mak.:mrgreen:

Boghol
15-03-2010, 17:40
[...] czuc że można by nim nawet gwożdzie wbijać [...]

nie wiem jak z wbijaniem gwoździ ale na drabinie trzeba uważać :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1495604&postcount=1

NBA
15-03-2010, 17:54
nie wiem jak z wbijaniem gwoździ ale na drabinie trzeba uważać :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1495604&postcount=1

Dobry test... :)

sprocket
15-03-2010, 18:28
Czy to D80 czy D200 ale tak samo sie rozleci przy upadku, D200 choc magnezowe to znow ciezsze i wieksze predkosci przy upadku :) dlatego z tym wbijaniem gwozdzi bym nie ryzykowal, kiedys byl taki watek dlaczego obudowy metalowe, bo mechanika ma sie wtedy naczym podwiesic i jest stabilniejsza chodz i to nie do konca przeszlo pamietam bo np. silniki w autach tez na gumach wisza ;)

Bosiu
15-03-2010, 21:50
D200 choc magnezowe to znow ciezsze i wieksze predkosci przy upadku :) )
O ile dobrze pamiętam z fizyki to chyba jednak prędkości będą jednakowe, albo wręcz d200 będzie miał mniejszą prędkość. W końcu większe gabaryty = większy opór powietrza. :)

Boghol
16-03-2010, 08:45
O ile dobrze pamiętam z fizyki to chyba jednak prędkości będą jednakowe, albo wręcz d200 będzie miał mniejszą prędkość. W końcu większe gabaryty = większy opór powietrza. :)

Racja to jest, ale raczej spadną równo, bo gabaryty aż tak się nie różnią a nikt nie będzie spuszczał aparatów z kilku kilometrów. Załóżmy, że spadają w próżni - D200 uderzy z większą siłą ze względu na swoją wagę.

PS. mogę sie mylić, bo ostatnią fizykę miałem ponad 8 lat temu :).

mirroo
16-03-2010, 09:42
Główną zaletą mojego D200 było to, że dał się (w dobrym czasie) wymienić na D300 z niezbyt dużą dopłatą. I za to go kocham, bo D300 jest lepsze niż D200 ;)
Jeśli D200 był śśświetny to D300 jest ŚŚŚŚŚWIETNY.

Nie ma w tym wątku ani jednego wpisu od osoby, która wróciła z D300, D700 czy D3 do dziadunia D200. Chwalą go ci, którzy przesiedli się na D200 z niższego modelu - tu naprawdę widać skok jakościowy. Każda puszka poniżej nie umywa się do D200. Chwalą go ci, którzy mieli D200, kupili drugi korpus a pierwszy został jako zapas. To również super rozwiązanie, ale dla bardziej majętnych.

Mnie nie stać na dwie puchy i pomimo całej wspaniałości D200 nie wróciłbym do tego korpusu.
Pozdrawiam Grono Miłośników D200.

Rycerz
16-03-2010, 09:55
Chwalą go ci, którzy przesiedli się na D200 z niższego modelu - tu naprawdę widać skok jakościowy.

mógłbyś się zdziwic ;)
ale postów opisujących lepszość innych modeli nie chcemy :mrgreen:

124miko
16-03-2010, 11:56
Mam Fuji ( brata bliźniaka D200 ) i młodszego brata ( D300 ). Może to nie to samo, ale nie czuję parcia na wymianę na wyższe modele. Są to b. dobre aparaty i w moim przypadku wyczerpują ( z nadmiarem ) moje oczekiwania i potrzeby.

rockabilly
16-03-2010, 12:04
d200 jest miłym i przyjemnym aparatem, sam jego widok koi nerwy.

chalzen
16-03-2010, 20:30
d200 jest miłym i przyjemnym aparatem, sam jego widok koi nerwy.
Cieszę się,że Ci pomogłem w ukojeniu nerwów. Ja też złego słowa na tę puchę nie powiem.Zawsze była gotowa połykać światło i pięknie malować z niego obrazy.

cezarycezary
17-03-2010, 00:08
Gdyby nie ISO nadal bym go używał :D
Świetny sprzęt, który można kupić teraz za świetne pieniądze.
Swojego nie sprzedam nawet za 2,5k ;)

Giwera
17-03-2010, 18:23
Witam,
A jaki charakter mialy te szumy z D200? Wychodzily moze takie okropne pasy jak na D70? Czy raczej tylko ziarno?
Pozdr,

bogdi64
17-03-2010, 19:01
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
iso 1600

emge
17-03-2010, 22:49
A ja powiem tak. Właśnie przesiadłem się z mojego ulubionego 40D więc mam świeże spojrzenie :P
Mam d200 bo brat się pozbywał, a ja kiedyś bardzo chciałem mieć to body, ale przede wszystkim miałem ci ja kiedyś d50 i do dziś jak patrzę na fotki z niego to wiem co to kolor :)
Ale do rzeczy, na plus:
- kolory
- wizjer (wielkość i jego linie)
- solidność wykonania (poza gumą :P)
- uszczelnienie
- w miarę bez bólu przesiadka na wolniejsze zdjęcia seryjne
- współpraca z lampami
- lepsza wbudowana lampa
- bdb pomiar światła
na minus:
- przełącznik trybu autofokusa to jakaś porażka (umiejscowienie), już niechcący przełączyłem nie raz
- iso (przypominam wcześniej canon)
- trochę gorsza ergonomia (niektóre rozwiązania), niby sprawa indywidualna+ przyzwyczajenia, ale np. przednie kółko do Canona nie ma podejścia :P
- zasilanie
- waga i tu znowu- lubię solidne, ale lubię też chodzić po górach, a tu waga ma znaczenie
- malutki wyświetlacz (cóż to już dziadek, jak wychodził był duży :))
o braku LV nie piszę bo go nie ma :)
Czy jestem zadowolony z przesiadki? Generalnie tak bo te kolory..... :)

Rycerz
17-03-2010, 23:04
A ja powiem tak. Właśnie przesiadłem się z mojego ulubionego 40D więc mam świeże spojrzenie :P
Mam d200 bo brat się pozbywał, a ja kiedyś bardzo chciałem mieć to body, ale przede wszystkim miałem ci ja kiedyś d50 i do dziś jak patrzę na fotki z niego to wiem co to kolor :)
Ale do rzeczy, na plus:
- kolory
- wizjer (wielkość i jego linie)
- solidność wykonania (poza gumą :P)
- uszczelnienie
- w miarę bez bólu przesiadka na wolniejsze zdjęcia seryjne
- współpraca z lampami
- lepsza wbudowana lampa
- bdb pomiar światła
na minus:
- przełącznik trybu autofokusa to jakaś porażka (umiejscowienie), już niechcący przełączyłem nie raz
- iso (przypominam wcześniej canon)
- trochę gorsza ergonomia (niektóre rozwiązania), niby sprawa indywidualna+ przyzwyczajenia, ale np. przednie kółko do Canona nie ma podejścia :P
- zasilanie
- waga i tu znowu- lubię solidne, ale lubię też chodzić po górach, a tu waga ma znaczenie
- malutki wyświetlacz (cóż to już dziadek, jak wychodził był duży :))
o braku LV nie piszę bo go nie ma :)
Czy jestem zadowolony z przesiadki? Generalnie tak bo te kolory..... :)

malutki wyświetlacz ale przynajmniej czytelny ;) a najważniejszego nie wymieniłeś? AF wreszcie trafia tam gdzie chcesz!

emge
17-03-2010, 23:15
hehe generalnie może miałam popsutą puszkę bo nie miałam z tym specjalnych problemów, ale czytałem, że powinienem się tym martwić :P

Mariusz888
18-03-2010, 09:51
emge

:shock: jeszcze w żadnej puszce jaką miałem w rękach nie udało mi się kiedykolwiek niechcący przełączyć tego przełącznika... niezależnie czy to było body Dxx, Dxxx czy Dx... :roll: ;)

- trochę gorsza ergonomia
nie gorsza ergonomia tylko nawyki z Canona gdzie wszystko jest odwrotnie ;) bo np mi w jego ergonomii niczego nie brakuje ;)

ale np. przednie kółko do Canona
Ja zdecydowanie wolę rozwiązanie Nikonowskie ;) może to kwestia preferencji a może już też przyzwyczajeń ;)

Yyyy to wada czy zaleta? Bo chcesz mieć i solidne ciężkie body, które ma się kurczyć jak idziesz w góry? ;) to tak się da? ;)

o braku LV nie piszę bo go nie ma
Całe szczęście że go nie ma ;) nigdy mi to nie było, nie jest i nie będzie potrzebne ;)

emge
18-03-2010, 10:52
:shock: jeszcze w żadnej puszce jaką miałem w rękach nie udało mi się kiedykolwiek niechcący przełączyć tego przełącznika... niezależnie czy to było body Dxx, Dxxx czy Dx... :roll: ;)
a mnie się jakoś udaje przesunąć ten pipsztak bo jest tam gdzie trzymam lewą dłoń, czyli w okolicach obiektywu :)

nie gorsza ergonomia tylko nawyki z Canona gdzie wszystko jest odwrotnie ;) bo np mi w jego ergonomii niczego nie brakuje ;)
Być może przyzwyczajenie, chodzi generalnie o drobiazgi jak przełączanie ISO jednym palcem z okiem przy wizjerze ( w D200 trzeba użyć lewej ręki), szybsze powiększanie podglądu podczas przeglądania fotek, duże kółko na "plecach" body itp.
Przednie kółko naprawdę jest bardzo logicznie umiejscowione w Canonie i moim skromnym zdaniem lepiej niż w N

Yyyy to wada czy zaleta? Bo chcesz mieć i solidne ciężkie body, które ma się kurczyć jak idziesz w góry? ;) to tak się da? ;)
no właśnie tu jest problem, wiadomo, że nie da się tych dwóch cech połączyć i biorę tą "wadę" z całym inwentarzem ;-)

Całe szczęście że go nie ma ;) nigdy mi to nie było, nie jest i nie będzie potrzebne ;)
no widzisz nie miałeś to nie wiesz, że czasem się przydaje :-P
raz- zdjęcia makro robi się o wiele wygodniej
dwa- zdjęcia z poziomu gleby nie wymagają sprawności akrobaty, lub kładzenia się na mokrym podłożu
trzy- "ciche chlupnięcie" bo w C można tak właśnie zrobić fotkę by właściwie nie było słychać zbyt wiele
cztery- strzały z biodra np. tam gdzie fotek robić nie można ;-)
pięć- histogram na żywo
Generalnie nie jest moim zamiarem udowadniać, że D200 jest beee. Przeciwnie, przecież się przesiadłem i jestem zadowolony, ale nie mogę znowu milczeć, kiedy mam coś do powiedzenia :)
W stopce masz napisane "od początku system Nikona" więc specjalnie chyba nie masz porównania i nie mówię o potrzymaniu body kolegi?
Ps. czy u Was też lampa po "zaryglowaniu" ma niewielki luz na połączeniu z sankami?

bogdi64
18-03-2010, 11:39
do tej pory w tym wątki się nie odzywałem - posiadam d200 obecnie 180tyś przebiegu, czy same zachwyty ? -więc na pewno popsuli pokrętło - F90 - D100 się nie zacierało, czyli popsuli (może ekologia i zmiana składu gumy) moja prywatna uwaga - W TAKIM PRZYPADKU NIE KUPOWAĆ JAPOŃSKI PREZERWATYW - skoro skład gumy tak popsuli - miałem też canona, fakt pokrętło podglądu fotek jest wygodne, LV sporadycznie też mogło by się przydać, ale to nie ten rocznik sprzętu, co do wagi, to wcale nie jest ciężki, wprost do dłuższych czasów dodatkowo zakładam lampę aby zwiększyć wagę, co do aparatów idealnych - wzorcowych to w mojej "karierze" spotkałem takie dwa modele czyli minolta 9000 i nikon f4, pierwszy był tworzony przez użytkowników, a drugi do pracy, czyli bez przerostu formy nad treścią i instrukcję można było poznać w jeden dzień, co do d200 to ogólnie jestem zadowolony (choć uważam, że d100 był bardziej "ludzki" ) jestem zadowolony w takim stopniu, że w tej chwili gdybym miał kupować następną skrzynkę (zużycie tej) to było by to znów d200

maciek_apocaliptic
20-03-2010, 13:39
Coś jest na rzeczy z tym przełącznikiem AF, mnie też zdarza się paluchem trącić tego dynksa i przestawić go.
Prawdą jest też, że zachwyty płyną głównie z ust tych, którzy przesiedli się na dedwieście z niższego modelu (wliczając mnie). Jednym z podstawowych kryteriów wyboru d200 jest obecnie jego cena, oscylująca w okolicach 2000 za egzemplarz z przebiegiem do 25 tys. strzałów
D300 z pewnością jest lepsze/y/a (bo nie wiem czy to dziewczynka, chłopiec czy "ono" ) :), ale dla większości z nas ciągle nieosiągalne cenowo.

stachmuszel
20-03-2010, 14:02
Coś jest na rzeczy z tym przełącznikiem AF, mnie też zdarza się paluchem trącić tego dynksa i przestawić go.
Prawdą jest też, że zachwyty płyną głównie z ust tych, którzy przesiedli się na dedwieście z niższego modelu (wliczając mnie). Jednym z podstawowych kryteriów wyboru d200 jest obecnie jego cena, oscylująca w okolicach 2000 za egzemplarz z przebiegiem do 25 tys. strzałów
D300 z pewnością jest lepsze/y/a (bo nie wiem czy to dziewczynka, chłopiec czy "ono" ) :), ale dla większości z nas ciągle nieosiągalne cenowo.

Jako posiadacz D200 i D700 podpisuję się pod tym co koledzy piszą wyżej. I nie dlatego, że to mój kres możliwości finansowych, tylko dlatego, że to dobra puszka. Mając D200 nie miałem parcia na D300, a przymierzałem się długo. Kupiłem D700 i dopiero odczułem różnicę. D300 jest tylko troszkę 'lepsze" od D200, ale bardziej bym powiedział, że jest inne.
Mając D200 i D700 mam wszystko czego potrzebuje, czyli piękne kolorki, ISO100 etc. w D200 oraz piękne wysokie czułości etc. w D700:-)
Pozdr.

Mariusz888
20-03-2010, 14:30
emge

raz- zdjęcia makro robi się o wiele wygodniej
dwa- zdjęcia z poziomu gleby nie wymagają sprawności akrobaty, lub kładzenia się na mokrym podłożu
trzy- "ciche chlupnięcie" bo w C można tak właśnie zrobić fotkę by właściwie nie było słychać zbyt wiele
cztery- strzały z biodra np. tam gdzie fotek robić nie można
pięć- histogram na żywo
ad1. robię macro i wcale tego nie potrzebuję mimo obiegowej opinii że jakie to nie jest przydatne w macro ;)
ad2. nie tarzam się np po chodniku na mieście wiec też nie potrzebuję ;)
ad3. dla mnie bez różnicy czy cicho czy nie ;)
ad4. robiłem wiele razy zdjęcia w miejscach gdzie nie można było i nigdy nie używałem cichych trybów wyłączania odgłosów, piszczków itd ;)
ad5. po co mi histogram na żywo? ;) mam w wizjerze drabinkę i więcej nie potrzebuję ;)

W stopce masz napisane "od początku system Nikona" więc specjalnie chyba nie masz porównania i nie mówię o potrzymaniu body kolegi?
W sensie głównie cyfrowym - widzę że muszę to wykasować bo wyjdzie że nigdy niczego innego jak Nikony nie używałem (a tu co ciekawe nawet obecnie mam w domu inną puszkę hehe) robiłem ostre podejścia najpierw do Canona, później byłem już o krok od Sony A900 i... zostałem w Nikonie - stąd głównie w cyfrowych sprzętach mogę powiedzieć że od początku Nikon - nie znaczy to jednak że nie używałem nigdy niczego innego ;)

p_swiro
20-03-2010, 14:48
Aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma zainteresowania D200 na giełdzie. Jak ja chciałem zakupić to cudowne body to wszyscy i wszędzie chcieli je mieć:neutral:
Posiadam go od niecałego roku i jest ok. I ta waga... mhh... D40/D80 przy nim to jak zabawki:mrgreen:

lukaszD1x
20-03-2010, 22:22
D 200 to super puszka:) Mam ją i kiedyś myślałem czy za rok nie bendzie już historią dlatego kupiłem D300s ale D200 ma to coś:) Polecam wszystkim tą puszke super kompan taki szkocki góral:)

Rycerz
20-03-2010, 23:02
Prawdą jest też, że zachwyty płyną głównie z ust tych, którzy przesiedli się na dedwieście z niższego modelu
[...]

błądzisz ;)

enthropia
22-03-2010, 10:38
Hehe, no i jak widzę chyba wszystkie egzemplarze D200 z giełdy zeszły, w tym mój. ;)
Cóż, jako już były użytkownik mogę powiedzieć, że to świetny aparat. Kiedyś przesiadałem się na niego z D50, i pamiętam szok jakościowo/funkcjonalny, jakiego wówczas doznałem. Teraz mam zamiar zmienić go na D300 tylko dlatego, że mam swoją własną 'politykę' wymiany sprzętu na lepszy, i właśnei teraz przyszła na taką wymianę pora.

Większość zalet D200 już została wymieniona, więc ja powiem tak.
Zalety:
- super AWB, pamiętam jak kumpel który Minolty używa się podniecał tym, co to D200 w tej kwestii potrafi
- uszczelnienia - D50 odkurzałem średnio raz na tydzień, w D200 nie ma takiej potrzeby
- podświetlany pomocniczy LCD, bardzo przydatna sprawa
- rozwiązanie z gripem odnośnie dwóch baterii wsuwanych do gripa (czego nie ma w D300, i nad czym ubolewam)
- 10 MP (w sensie dobrze, że nie więcej)
- generalnie szeroko rozumiana szybkość działania i solidność
- kompatybilność z manualnymi szkłami AI
- ISO100 - sztuczne, bo sztuczne, ale jest

Wady:
- te pieprzone odłażące gumy
- wariacje z nieoryginalnymi bateriami przy pracy z gripem
- z punktu widzenia niektórych użytkowników brak menu w języku polskim
- no i co mnie wkurzało, to ten cholerny guzik AF-ON którego nie da się wyłączyć :)

Ja powiem jedno:
- nie ma lepszego body od D200

No nie ma. Dla Ciebie... bo nigdy innego (lepszego, nowszego, bardziej zaawansowanego) nie miałeś? :)

Główną zaletą mojego D200 było to, że dał się (w dobrym czasie) wymienić na D300 z niezbyt dużą dopłatą. I za to go kocham, bo D300 jest lepsze niż D200 ;)
Jeśli D200 był śśświetny to D300 jest ŚŚŚŚŚWIETNY.

To jest pokrzepiająca wiadomość. :D

Pozdr. Nara.

stachmuszel
22-03-2010, 11:32
...
- ISO100 - sztuczne, bo sztuczne, ale jest
...

Właśnie, że nie sztuczne, tylko prawdziwe ISO100.
Pozdr.

Rycerz
22-03-2010, 11:59
prawdziwe i świetnie działające
a d300 to chyba zaczyna się od iso 200 :-P

mirroo
22-03-2010, 12:38
prawdziwe i świetnie działające
a d300 to chyba zaczyna się od iso 200 :-P

Od L1.0, potem mamy L0.7 , L0.3 i dopiero 200 :)

enthropia
22-03-2010, 15:36
A nich mnie kule biją!
Przepraszam, byłem przekonany że sztuczne! :|
To ja kurde żyłem w zakłamaniu i nieświadomości. :D

bogdi64
26-03-2010, 00:13
dziś dotarła matówka z klinem do mojego d200 - byłem zaskoczony - od potwierdzenia wpłaty do momentu otrzymania przesyłki z hONG KONGU ok 8 dni (aby zawsze tak nasza poczta działała) pierwszy kontakt pozytywny i tak już chyba zostanie z 85 nie widzę błędów

nem
26-03-2010, 00:15
A to chińczyk manualny? Ile matówka kosztowała?

hcman
26-03-2010, 09:36
dziś dotarła matówka z klinem do mojego d200 - byłem zaskoczony - od potwierdzenia wpłaty do momentu otrzymania przesyłki z hONG KONGU ok 8 dni (aby zawsze tak nasza poczta działała) pierwszy kontakt pozytywny i tak już chyba zostanie z 85 nie widzę błędów

Kupowałeś może taką?
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1815069&postcount=60

bogdi64
26-03-2010, 11:20
tak dokładnie ta --------

Rycerz
01-04-2010, 15:48
- prądożerność

na to znalazłem świetny sposób: kupuje właśnie trzeci EN-EL3e ;)

sprocket
02-04-2010, 01:55
Ja zaraz po zakupie D200 zaopatrzylem sie w 3 aku :mrgreen:

Habibi
02-04-2010, 02:06
Ja zaraz po zakupie D200 zaopatrzylem sie w 3 aku :mrgreen:

Witam, ja tez mam 2 i mysle o 3 :idea: :)

Motorniczy
02-04-2010, 04:06
Przełomowa puszka Nikona , bardzo ładne pastelowe kolory , odporny na wszystko (niemalże) :) , wytrzymałe przyciski obok tylnego wyświetlacza . Do minusów zaliczam zjadanie prądu w trybie ekspresowym , oryginalny lub kundlowaty battery pack po dłuższym czasie potrafi przerywać zasilanie , odklejająca się guma na rękojeści . Szkoda też , że tak jak w przypadku D100 , jego następca nie posiada battery packa z funkcja nagrywania notatek głosowych. Pomimo kilku wad dla mnie to legenda Nikona i żałuję , że podjąłem decyzję o sprzedaży tego body , ponieważ chętnie użył bym go jako dodatkowy korpus. Pozdro

sprocket
02-04-2010, 16:22
Ja nawet mam to aku ktore podlegalo wymianie z powodu grzania sie przy ladowaniu, co niektorzy pamietaja akcje wymiany. Wolalem miec dwa akumulatory ukryte w cieple po kieszeniach niz w gripie, przy mrozniej pogodzie jedna bateryjka to gora 2 godziny pracy, karteczkami zaznaczam kolejnosc i wymieniam kiedy ostatnia padnie i tak trzy aku sa dalej jak nowe.

petrus33
07-04-2010, 08:25
Mam dwie sztuki D200 od premiery w Polsce i cały czas jestem zachwycony tymi aparatami. Główne zalety jakie dostrzegam to:
+fantastyczna ergonomia, szczególnie z podpiętym gripem MB-D200. Ten aparat leży w ręku tak jak powinien. Od razu ma się wrażenie, że trzyma się sprzęt profesjonalny, a nie jakąś plastikową zabawkę.
+pancerna, magnezowa obudowa, zapewniająca doskonałą ochronę przed wszelakimi uszkodzeniami.
+doskonałe uszczelnienia aparatu. Kurz lub woda nie są problemem dla tego body.
+nie przepakowana pikselami matryca 10.2Mp
+genialny system AWB.
+jeden z najlepiej dopracowanych trybów Auto. W trudnych sytuacjach ze światłem D200 zawsze w tym trybie dobierze idealne wartości czasu migawki i przysłony. Chociaż profesjonaliści starają się nie używać tego trybu, to i tak przyznają niezwykłą precyzję tego systemu. W wielu sytuacjach nie mamy szans na poprawne dobranie parametrów zdjęcia. Tryb Auto zrobi to doskonale.
+matryca typu CCD pięknie zapisuje kolory. Odwzorowanie koloru skóry jest wręcz wzorcowe. Zdjęcia z D200 są zawsze w przyjemnych, ciepłych tonacjach. Żadna inna puszka nie posiada tej cechy.
+realne, nie forsowane ISO100, pozwalające na uzyskanie wspaniałej jakości obrazu. Dzisiaj ta czułość to już rzadkość, nie wiem tylko dlaczego ? Komu to przeszkadzało ?
+bardzo dobra jakość zdjęć do ISO 1600. Wiele osób pisze, że tylko do ISO800 jakość jest akceptowalna. Ja się z tym nie zgadzam i uważam, że przy ISO800 zdjęcia są perfekcyjne, przy ISO1600 są bardzo dobre. Oczywiście powyżej tych poziomów pojawiają się znaczne szumy, no ale nic nie jest idealne.
+bardzo przejrzyste menu aparatu. Tu nikt się nie pogubi, wszystko jest logicznie rozmieszczone i zrobione tak, aby z łatwością można było poruszać się w ustawieniach.
+grip MB-D200 akceptuje dwa akumulatory EN-EL3e, co zapewnia zapas mocy na długie godziny pracy. Jakby komuś było mało, zawsze może przejść na akumulatorki AA o dużej pojemności. Niestety D200 jest prądożerny strasznie. Na pojedyńczym aku Nikona nigdy nie udało mi się zrobić więcej niż 700 zdjęć. A w instrukcji piszą, że nawet 1800 można kiliknąć....dla mnie to ściema.

Jeden z moich D200 ma przebieg ponad 148k i żadna guma się nie odkleiła jeszcze. Jestem tym faktem mocno zaskoczony, bo to co czytam i widziałem, nie napawa optymizmem. U mnie jakoś się wszystko trzyma nadal. I oby tak pozostało.
Uważam, że największym minusem D200 są szumy powyżej ISO1600, ale z drugiej strony kto tak naprawdę używa regularnie takiej czułości. Gdyby matryca CCD robiła znakomite zdjęcia powiedzmy do ISO3200, to D200 byłby hitem stulecia chyba :)))
Sporo osób bardzo chwali D300, ale proszę zauważyć, że D200 niewiele różni się od swojego następcy. Tak naprawdę to są identyczne aparaty. Mechanicznie te dwie puszki są takie same. Tylko matryca w D300 jest lepsza.

Na potwierdzenie doskonałości D200 warto zobaczyć oceny użytkowników. Mało jest aparatów na rynku, które otrzymują rating grubo powyżej 90%. Przykłady takich ocen poniżej:
http://www.letsgodigital.org/en/camera/user_review/nikon_d200/show.html
http://www.bythom.com/d200review.htm

bogdi64
11-04-2010, 15:24
co do "prądożerności" - to uważam, że trochę winy jest w ładowarce oryginalnej - posiadam dwie ładowarki, oryginał i made in china - podróba ładuje aku dłużej i "więcej" po naładowaniu właśnie nią mam co najmniej ok 20% - 30% więcej fotek w stosunku do oryginału - zaraz dostanę milion postów, że chinol przeładowuje i niszczy i niech to robi dalej skoro dwa aku (oryginał i zamiennik) w tej chwili mają na koncie ponad 180 tyś fotek (zamiennik od początku miał większą pojemność i do dziś tak pozostało)

rychu_cmg
11-04-2010, 17:18
Ja mam tylko nadzieję, że cena używek jeszcze troszkę spadnie bo mam apetyt wrócić do D200

Fotjaro
12-04-2010, 13:50
Rewelacyjna ergonomia, super jakość zdjęć, super autofokus, gdyby nie dx - idealny odpowiednik analogu, + trochę wyższe użyteczne iso mogłoby być.
Zadowolenie - 99%, wieczny pancerny sprzęt.
Szkoda że d700 mniejszy i pozmieniali guziki :-(

stachmuszel
12-04-2010, 13:53
Rewelacyjna ergonomia, super jakość zdjęć, super autofokus, gdyby nie dx - idealny odpowiednik analogu, + trochę wyższe użyteczne iso mogłoby być.
Zadowolenie - 99%, wieczny pancerny sprzęt.
Szkoda że d700 mniejszy i pozmieniali guziki :-(

Mam D200 i D700 i nie powiem, aby D700 był mniejszy:-)

rychu_cmg
12-04-2010, 14:29
ba D700 z gripem jest wyższy od D3

Fotjaro
12-04-2010, 18:12

Trzymałem D700 i więcej miejsca na dłoń mam w D200..:-)

rychu_cmg - wysłałem Tobie PW

yhtis
12-04-2010, 19:37
mój dziadek ma juz 180tyś klapniec za sobą, po kupnie d700, jeszcze robi zdjecia:), nie bede powtarzal za przedmowcami o awb i innych ale chetnie zapytam jakich klei uzywacie do gum?? aktualnie przyklejone na superglue/wiem wiem ze nie tak powinno byc/ guma na uchwycie juz tak wytarta ze nie widac faktury, jak go kupilem/ jestem 2gim wlascicielem/ zapieczone bylo pokretlo od gripa, potem przekrecilem i nie szło ruszyc wcale, ale znajomy spec z bydgoszczy naprawil problem:), w moim d200 mialem jeszce problem z luzną stopka od lampy.
po przejsciu na ff brakuje troche cropa ale cóż, cos za coś:)

natus
12-04-2010, 22:25
yhtis ja podkleiłem gumy butaprenem total czy coś takiego - na razie trzyma jak skurczybyk, ale z tego co znam butapren to jak się popracuje nad nim to można bez problemów i pozostawiania śladów go oderwać (odpukać serwis)

Cosnek
13-04-2010, 23:14
Hej

mam okazje kupić tanio D200 golasa bez okablowania i tu pytanko: czy będę mógł naładować baterie w ładowarce od D70? Jeśli tak to łykam:)

nem
13-04-2010, 23:17
Spokojnie załadujesz akumulatory z d200. Jedynie zastanów się, czy warto łykać :D

btw. sprawdź czy nie kradziony

Robson_87
13-04-2010, 23:19
cosnek kupiles tego z gripem ze szczecina na popularnym portalu aukcyjnym?

Cosnek
13-04-2010, 23:31
Tez się nad tym (kradzieżą) zastanawiałem. Musze pogadac z kolesiem. Moj stary D70s spadł z wysokości 1 metra i nie chce gadać a wakacje za pasem:)

Robson_87
14-04-2010, 00:49
byl jeszcze jeden z warwszawy bez gripa ale tez cena okolo 1500 czyli bardzo dobra:)

Grygolas
14-04-2010, 08:15
Trochę tych D200 jest aktualnie na popularnym portalu aukcyjnym.
Sam sprawiłem sobie właśnie mój model stamtąd.

Fajny sprzęt. Dołączam się do ochów i achów.
Przesiadka z D40 na D200 to jak z malucha na mercedesa:)
Iso 100 jest zarąbiaszcze.

eskimos
14-04-2010, 19:46
Chyba przechwaliłem swojego D200 , dzisiaj urwał się ten dzyndzel podtrzymujący lustro AF , manualnie jeszcze jest sprawny na oko w matówce , szkoda ale za to jest mus na kupno D700/3 , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)

deep
14-04-2010, 19:49
A z ciekawości, ile miał na liczniku?

eskimos
14-04-2010, 20:37
Pierwsza wymiana lustra była po 130 000 , darmowa w ramach dobrej chęci serwisu , po tym przeżył jeszcze 40 789 , urwał się ten mały dzyndzel (bliżej matrycy) w komorze , reszta działa sprawnie dalej , ale tylko manualne ostrzenie na matówkę . AF wciąż działa , ale lustroAF nie zatrzymuje się w skalibrowanej pozycji tylko opada maksymalnie w dół i mam jakiś 4 metrowy BF z każdym szkłem .

mOSAd
14-04-2010, 21:31
Sprzedając reklamuj jako idealną puszkę do Samyangów...

Robson_87
14-04-2010, 22:24
pomiar swiatla jest :-)

nem
14-04-2010, 22:29
A ile naprawa tego dinksa by kosztowała? Wiesz może?

eskimos
14-04-2010, 22:35
jeszcze nie wiem dokładnie , wg telefonicznych rozmówek od 2000 do 4000 koron , tylko że za 2000 to kupię używkę z przebiegiem poniżej 10 000 , raczej skończy na ścianie pamięci obok EM , 301 i 801 . Jest dobry powód żeby kupić w końcu pełną klatkę , kobita już przygotowana że to musi stać się natychmiast : )

nem
14-04-2010, 22:37
No i potwierdza się, że D200 to aparat idealny. Twój się zepsuł, bo czuł podświadomie Twoją chęć zamiany na FX :)

eskimos
15-04-2010, 18:45
Mały update do wczorajszej awarii : )
Jako że aparat został spisany na straty podkusiło mnie żeby w nim pogrzebać , chwila zastanowienia i genialny pomysł , trzeba coś podkleić pod lustro AF żeby zatrzymywało się w odpowiedniej pozycji , przymiarki z suwmiarką , doliczenie lekkiego nadmiaru który lepiej spiłować niż ma zabraknąć i kombinacja z różnego rodzaju kawałkami plastiku , najlepszym rozwiązaniem okazał się 5 mm odcinek plastikowej opaski zaciskowej , idealna szerokość żeby zmieściło się na krawędź wokół matrycy (na czerwono) i nie dotykało migawki , opaska wklejona równo z krawędzią lustra AF (na biało) klejem z rodzaju "super glue" może ciut gęściejszej konsystencji: )

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/gotowyi-1.jpg
źródło (http://img683.imageshack.us/img683/417/gotowyi.jpg)

Pierwsze testy bateryjkowe na szybko , mierzone na środkową , nikkor 105 na f3 , reszta szkieł daje takie same efekty efekty

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/04/testup-1.jpg
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/5926/testup.jpg)

aktualnie wszystko jest dokładnie podklejone i z podniesionym lustrem dosycha sobie na spokojnie , mam nadzieję że nie odpadnie toto od lustra , teraz wygląda jakby było wtopione w całość , oby tylko dociągneło do końca czerwca . W niedzielę bojowe testy na drifcie : )

blackmetal_x
20-04-2010, 10:23
Hej. D200 mam od dwóch lat - foty rewelacja!
Miałem problem z migawką - wypadła ostatnia lamelka i porysowała matrycę... Aparat kupiłem wtedy za 4 koła, do tego doszła naprawa w serwisie za niemałą kwotę 2500. Dlatego teraz mam bardzo duże opory by go sprzedać. Lampa zamyka się jak się aparat obróci w prawo (wypadł przycisk do otwierania lampy), grip upadł i jest teraz klapka na taśmę klejącą:) Do tego mam wyjeżdżone 200tyś zdjęć ponad.

Bardzo wielka zaleta. Po wymianie matrycy liczba wykonanych zdjęć na gripie i na dwóch aku od 1400 do 2000! Tak, tak - na jednym aku od 700 do 1000, robię fotoreportaże, często sprawdzam stan baterii. Iso jest do niczego powyżej 1000 ale trzeba sobie radzić:)

rychu_cmg
20-04-2010, 10:29
Hej. D200 mam od dwóch lat - foty rewelacja!
Miałem problem z migawką - wypadła ostatnia lamelka i porysowała matrycę... Aparat kupiłem wtedy za 4 koła, do tego doszła naprawa w serwisie za niemałą kwotę 2500. Dlatego teraz mam bardzo duże opory by go sprzedać. Lampa zamyka się jak się aparat obróci w prawo (wypadł przycisk do otwierania lampy), grip upadł i jest teraz klapka na taśmę klejącą:) Do tego mam wyjeżdżone 200tyś zdjęć ponad.

Bardzo wielka zaleta. Po wymianie matrycy liczba wykonanych zdjęć na gripie i na dwóch aku od 1400 do 2000! Tak, tak - na jednym aku od 700 do 1000, robię fotoreportaże, często sprawdzam stan baterii. Iso jest do niczego powyżej 1000 ale trzeba sobie radzić:)
chyba cię kojarzę ;)
Body nie wyglądało na aż tak zajechane

blackmetal_x
20-04-2010, 15:32
Body jest masakrycznie wyczerpane:) Gumy są sklejane super glutem i kapło się trochę nie pod gumy, klapka gripa jest sklejona od podstawy aparatu aż po sam spód idzie taśma. Przynajmniej matrycę mam kosmicznie czystą, nie musze nigdzie go odsyłać do czyszczenia.

Rycerz
29-04-2010, 09:07
a ceny tych puszek ciągle idą w dół i warto brać dopóki w obiegu są niezajechane sztuki ;)

mu2yk
29-04-2010, 21:10
Własnie dzisiaj zasiliłem grono posiadaczy d200, ceny faktycznie lecą na łeb, ponieważ udało mi sie go kupić za 1450zł razem z gripem, i aparat wcale nie wyglada jak po wybuchu granatu nieopodal niego. Po pierwszym kontakcie, nieporównanie z d80!

kondziu
29-04-2010, 22:27
Własnie dzisiaj zasiliłem grono posiadaczy d200, ceny faktycznie lecą na łeb, ponieważ udało mi sie go kupić za 1450zł razem z gripem, i aparat wcale nie wyglada jak po wybuchu granatu nieopodal niego. Po pierwszym kontakcie, nieporównanie z d80!

Gdzie kupiłeś tak tanio, sam grip to ok 250pln

dembiec
30-04-2010, 07:56
za 1450zł ? oj to tylko pogratulowac okazji.

dembiec
30-04-2010, 07:59
i moge dodac jeszcze ze bedziesz napewno zadawolony z D200 :)

petrus33
30-04-2010, 22:41
za 1450zł ? oj to tylko pogratulowac okazji.

Wszystko zależy od przebiegu aparatu. Te 1450zł może okazać się bardzo wysoką ceną.

Mariusz888
30-04-2010, 23:37
Jak za 1450zł z gripem to:
- albo komuś się mega spieszy ze sprzedażą bo potrzebuje kasy na tydzień temu... (trochę wątpię)
- był zalany lub ma coś ukrytego w sobie i ktoś chce go tanio puścić dalej...
- jest kradziony
- albo zajechany z wieeeelkim przebiegiem

Jeśli jest 100% dobry, zgodny z prawem itd itd to taka cena za D200 + grip (tym bardziej jak oryginalny) jest niemożliwa (dziwna jest nawet za samo body...) ;)

hddk
01-05-2010, 08:57
hmmm ja kupiłem swojego d200 od kolegi, 100% sprawny, przebieg 53tys, z gripem, za 1850 PLN. I cieszę się jak dziecko bo tanio wyrwałem.
1450 to naprawdę cena prześwietna i jeśli jest 100% sprawny to ciesz się i rób zdjęcia bo kadry uciekają.

mu2yk
01-05-2010, 11:28
Żeby uciąć wszelkie spekulacje, przebieg to 33tyś, mankamentem sa lekko odklejające się gumy, i brak pudełka i tyle! Ale to nie temat o moim d200, po prostu chciałem się w skrócie pochwalić w jakiej dobrej cenie udało mi się kupić ww aparat. Pozdrawiam wszystkich uzytkowników d200 :D

PS. Grip nie jest oryginalny. Jak coś się spieprzy to nie omieszkam Was o tym poinformować dlaczego był taki tani.

Rycerz
01-05-2010, 18:14
przy obecnych cenach nie ma mowy żebym sprzedał swoją puszkę! zresztą po co? niczego jej nie brakuje...

Mariusz888
01-05-2010, 19:51
niczego jej nie brakuje...
Tzn ja uwielbiam swoje D200 ale mi trochę w niej brakuje... ;) czego? Najbardziej to pełnej klatki... i nawet nie przez plastykę i jakieś inne parametry takie opiewane ale dlatego, że jak mam 2 puszki to kiedy jedna jest FX a druga DX to mieszanie szkłami wymaga więcej kombinowania niż 2xDX lub 2xFX - jak mamy 2 puszki na tej samej "platformie" to mogę wpiąć szkło w puszkę która aktualnie nie robi zdjęć i ma mniej wykorzystywane szkło na sobie - a tak to jak w pełną klatkę wepnę 85 a w DX 50 to kąt widzenia wychodzi mi prawie takie sam i już trzeba by myśleć, że jednak nie tak i że trzeba by wpiąć odwrotnie - to się znowu okaże, że np więcej używam 85 więc chcę mieć mniejsze szumy i plastykę FX więc.... i tak w kółko ;) Za to D200 szumi bardzo kulturalnie - ostatnio wygenerował mi się z niej obrazek który mnie bardzo zdziwił bo wyszedł bardzo analogowo (wiem że jest różnica - ale jak na cyfrę to baaaardzo przyzwoicie) :) no i jeśli o szeroki kąty chodzi to D200 + S10-20 to jest używana do kupienia za średnio 3-3,5k zł w dobrym stanie a D700 + N14-24 to jest 11k zł (również za używany) więc... ;) dobra pucha jest... nie ma co narzekać ;)

offeath
01-05-2010, 22:00
ja na moim D200 mam 67.5k zrobione i chce więcej...
gumy dawno temu poodłaziły... i jeszcze nie mam czasu ich przykleić porządnie(jakoś prowizorycznie to zrobiłem).
Co do szumów to kwestia albo opanowania ich albo przyzwyczajenia....
Dla mnie ISO 1600 jest użyteczne, kiedyś robiłem nawet na 3200, i jak dobrze naświetliłem to obrazek wyglądał jak z 1600, wiec ISO nie jest problemem w tym aparacie...
Jeśli chodzi o ceny... jak tak dalej pójdzie to go nie sprzedam. Wole mieć drugie nie używane body jako zapasowe niż ledwo 1500pln za puszkę, oryginalny grip, 3 aku, kompletna papierologia i dokumentacja... Jak patrze na fakturę zakupu i teraz na allegro to mógłbym go spokojnie na d700 wymienić:D
Ale ogólnie jestem zadowolony z puszki:)

tomek s
01-05-2010, 23:21
No to ja nie za bardzo mogę konkurować z waszymi przebiegami, kupiłem w ub. roku obecnie na liczniku ponad 12tys klapnięć, gumy ładnie się trzymają :D Myślę, że jeszcze długo u mnie zabawi, bo to nadal super maszyna 8-)
pzdr

offeath
01-05-2010, 23:48
No to ja nie za bardzo mogę konkurować z waszymi przebiegami, kupiłem w ub. roku obecnie na liczniku ponad 12tys klapnięć, gumy ładnie się trzymają :D Myślę, że jeszcze długo u mnie zabawi, bo to nadal super maszyna 8-)
pzdr

Tomek, przebieg mojego d200 to pikuś przy tym co kolega ma na D80..
Teraz załap się stołka i trzymaj:
Jego D80 miesiąc temu dobił do 270 000 klapnięć...

Jestem ciekaw czy są to te same mechanizmy od migawki w D200 i D80?

Cosnek
02-05-2010, 23:10
No i stało się:) wylicytowałem dzisiaj D200 z "przebiegiem" 16tys.
Mam kilka pytań odnośnie współpracy ze szkłami manualnymi innych systemów. Moge podpiac manualne obiektywy z Pentaksa? Mocowanie K. Mam również kilka M42.
Nadzieje mam na "same zachwyty" :)

Pzdr

MJK85
02-05-2010, 23:48
A mi się przycina główne i pomocnicze pokrętło sterowania i zaczyna mnie to coraz bardziej denerwować.:mad:
Główne pokrętło zacina się przy kręceniu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara a pomocnicze odwrotnie.
Oba zacinają się do tego stopnia że nie można nimi dalej ruszyć.
Dopiero przyciśnięcie i "pchnięcie" w kierunku przeciwnym do kierunku "blokującego" (patrz wyżej) powoduje odblokowanie ale tylko na jakiś czas.
Do tego oba pokrętła obracają się z dużym oporem co brałem za normalny stan rzeczy dopóki nie wziąłem d300 kolegi gdzie pokrętła nie stawiają żadnego oporu (ale brzmi:oops:)

Czy ktoś miał podobny problem?
Nie wiem czy iść z tym do serwisu, czy jest może "domowy" patent na rozwiązanie tego problemu.

jerryjola
03-05-2010, 00:22
Żeby uciąć wszelkie spekulacje, przebieg to 33tyś, mankamentem sa lekko odklejające się gumy, i brak pudełka i tyle! Ale to nie temat o moim d200, po prostu chciałem się w skrócie pochwalić w jakiej dobrej cenie udało mi się kupić ww aparat. Pozdrawiam wszystkich uzytkowników d200 :D

PS. Grip nie jest oryginalny. Jak coś się spieprzy to nie omieszkam Was o tym poinformować dlaczego był taki tani.

A jeszcze co do cen, to zwróćcie uwagę na chociażby dwie ostatnio zakończone aukcje na allegro (może nie jest to super wyznacznik, ale zawsze):
http://allegro.pl/item1015091569_body_nikon_d200.html
http://allegro.pl/item1013110221_nikon_d200_nikon_mb_d200_idealny.ht ml

OT:
Bez jaj, nie powinno się nic spieprzyć... w końcu wiem, co sprzedałem...

mu2yk, gratuluję nabytku i mam nadzieję, że będzie ci służył co najmniej tak dobrze, jak mnie...w końcu sprzedany d200 był na ciągłym chodzie...
Nawet, gdyby grip padł, a raczej nie padnie, bo nowy, to i tak trafiłeś na okazję...a wcale pijany czy naćpany nie byłem...

dembiec
03-05-2010, 22:37
Orientuje sie moze ktos czy da sie kupic gumu do d200 w serwisie bez zostawiania aparatu ?

Rycerz
03-05-2010, 22:48
Orientuje sie moze ktos czy da sie kupic gumu do d200 w serwisie bez zostawiania aparatu ?

pewnie taniej wyjdzie kupić drugie używane body ;) ;)

natus
03-05-2010, 23:29
dembiec, można takowe gumy kupić na ebayu
co prawda jak sam jakiś czas temu sprawdzałem to najlepsze cenowo były na kanadyjskim, może teraz coś się zmieniło w tej kwestii, ale raczej spodziewam się że cięzko z dostępnością w europejskich krajach
ja dałem sobie na razie spokój - pociachałem (dosyć nieładnie niestety, ale ciężko pociachać dokładnie bo one uciekają i wyginają się) skalpelem gumy i przykleiłem butaprenem
na razie trzyma solidne

gexik
04-05-2010, 01:04
Też jestem szczęśliwym posiadaczem D200. :D
Zakupiłem egzemplarz z ~17'000-20'000 przebiegu, więc się dopiero dotarł, za 1900zł (2 lata temu, w tym oryginalny grip, bateria, karty pamięci, papiery, pudełka itd. + odklejające się gumy gratis).

Wybrałem go ponieważ:
- próbowałem "jak leżą w łapie" różne body (nikon/canon) w posiadanym przedziale cenowym, nie ważne czy gorszy, ważne aby wygodny,
- ma być pancerny aby wytrzymał warunki użytkowania,
- ma być jakościowo wysoko.

Najlepiej w łapie leżały Nikony z serii Dxxx, więc wybór był oczywisty.
foto (http://3.bp.blogspot.com/_6JhZuvaHgAs/SVwsZzJpwZI/AAAAAAAAAOY/6dUG88Rfh3Y/s1600-h/d200+lanser.jpg)
Wpadła dogodna cenowo aukcja i już.
Dowód dobrego wyboru jest tutaj: Woodstock 2009 (http://gexikowo.blogspot.com/2009/08/woodstock-2009-wstep.html) - pewnie i inne puszki by mnie nie zawiodły, ale ta potwierdziła swoją niezawodność.

Zajadę do końca albo stać mnie będzie na coś FX, tak mnie zadowala.

mycza
05-05-2010, 12:28
Też od miesiąca mam D200, dla mnie ważną rzeczą jest to, że AF nadąża za jaskółkami:mrgreen:

Cosnek
05-05-2010, 12:59
Odebrałem właśnie przesyłkę i testuje:)
Guma oczywiście się odkleja pod kołkiem nastawu przesłony (i ciężko przez to chodzi)
wyraźnie wierszy wizjer od D70s, brak "zielonych przeszkadzajek" itp
Idę popstrykać trochę zdjęć żeby porównać obrazek :)

stachmuszel
05-05-2010, 13:21
Odebrałem właśnie przesyłkę i testuje:)
Guma oczywiście się odkleja pod kołkiem nastawu przesłony (i ciężko przez to chodzi)
wyraźnie wierszy wizjer od D70s, brak "zielonych przeszkadzajek" itp
Idę popstrykać trochę zdjęć żeby porównać obrazek :)

Tylko rób w NEF, bo po przesiadce z D70s wszystko dla Ciebie będzie mydłem:-)

Cosnek
05-05-2010, 17:53
Hmm rzeczywiście zdjęcia jakieś rozmyte a robiłem tylko jpegi ;( Nie wiedziałem ze D70s jest ostrzejszy a może tylko sam wyostrzał?

Robson_87
05-05-2010, 17:53
pewnie sam po cichutku ostrzyl

Pawel Pawlak
05-05-2010, 20:32
D70 miał inaczej ustawione wyostrzanie, poza tym miał najsłabszy filtr AA (obok D2h) z wszystkich nikonów, więc pliki z założenia był znacznie ostrzejsze niż te z d200. Ale z odpowienio potraktowanych NEFów z D200 można wycisnąć cuda - zwłaszcza jeśli się pracuje na niskich iso.

robsonzbydzi
06-05-2010, 08:58
A propos kolorów z d200, moim zdaniem kolor skóry białych ludzi oddany jest perfekcyjnie, nie sprawdza się natomiast do fotografowania ludzi o ciemniejszych karnacjach, murzynów, azjatów, mulatów.
Generalnie matryca CCD z D200 była chyba najlepszą jaką Nikon wkładał w swoje puszki.
Na minus tylko że AWB gubi się w świetle mieszanym, słoneczne + sztuczne, wymaga to ręcznej korekty w obróbce rawa

grissley
07-05-2010, 22:02
Ha ! D200 jak D200, ale ja ciągle mam i używam D80 ! :-P

Ha ! A ja ciągle mam i używam D100 ! I nawet jestem z niego zadowolony !
Obsługa aparatu taka sama od 15 lat (przesiadłem się z F80s), wężyk spustowy ten sam od 15 lat, kólka kręcą się leciutko (wielokrotnie lżej, niż np w pouszczelnianym D300), możliwości matrycy ciągle pozwalają na zrobienie zdjęcia 10000x lepszego niż to, co mi osobiście udaje się wyprodukować, 6Mpx zamula komp tylko troszkę (10Mpx pewnie sporo bardziej?), mogę używać funkcji "Multi Image Window" w NC4 (której brak w NXach)... No jedynie obsługi manuala nieco brakuje ;-)

Z D200 pewnie byłbym zadowolony bardziej, ale jakiś taki drogi ciągle jest :mrgreen:

LordRamzes
07-05-2010, 22:47
Koledzy to może nikt się nie obrazi jak wrzucę dla Was wielbicieli filmik z d200 :) dla nie lubiących canona po prostu nie zwracajcie uwagi :D:D
http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg&translated=1

rychu_cmg
08-05-2010, 02:30
Koledzy to może nikt się nie obrazi jak wrzucę dla Was wielbicieli filmik z d200 :) dla nie lubiących canona po prostu nie zwracajcie uwagi :D:D

było już kilka razy

Rarog
08-05-2010, 20:42
A propos kolorów z d200, moim zdaniem kolor skóry białych ludzi oddany jest perfekcyjnie, nie sprawdza się natomiast do fotografowania ludzi o ciemniejszych karnacjach, murzynów, azjatów, mulatów.

Całkowicie się nie zgodzę ;) D200 zostało tak zestrojone fabrycznie iż najlepiej oddaje kolor skory tzw. kaukaski czyli śniadej karnacji. Powszechny jest problem z prawidłową ekspozycją jasnej skóry i pojawiających się żółtych plam (opisywany niejednokrotnie na forum). Niestety nie daje się on (ten problem!) zlikwidować w puszce, a jedynie podczas "wywoływania" zdjęć. Służą do tego specjalne filtry tłumiące delikatnie odcień (HUE) i nasycenie koloru (chroma) żółtego.
BDW. zainteresowanym mogę podesłać taki filtr który drogą wielu prób stworzyłem dla programu Nikon Capture NX (NX2)
Inna sprawa to krzywa kompensacji tonalnej w aparacie D200 która jest daleka od idealnej, dlatego jak wszyscy wiedzą i opisują tutaj "normalne" zdjęcia z D200 są jakby blade i mydlane. Panaceum na to jest zmiana tej krzywej w body z pomocą programu Camera Control Pro. Można wprowadzić własny indywidualny profil który będzie najlepiej opowiadał indywidualnym potrzebom. Ba, dla miłośników analogowych aparatów można wprowadzać profile "symulujące" barwy np filmów celuloidowych, ale najrozsądniej aby body miało po prostu uniwersalny i najbardziej naturalny profil. Ja testowałem wiele profili NTC i dobrałem do mojego D200 idealny profil. jakby kto chciał również mogę wysłać ten profil, choć nie gwarantuję że w każdym aparacie będzie tak samo dobry.

Reasumując. D200 to normalny aparat, ale ma duże możliwości regulacji i tkwi w nim spory potencjał. Jak się chce można z tej puszki wycisnąć naprawdę profesjonalne zdjęcia nie ustępujące jakością innym modelom DX Nikona!

dembiec
08-05-2010, 22:08
Całkowicie się nie zgodzę ;) D200 zostało tak zestrojone fabrycznie iż najlepiej oddaje kolor skory tzw. kaukaski czyli śniadej karnacji. Powszechny jest problem z prawidłową ekspozycją jasnej skóry i pojawiających się żółtych plam (opisywany niejednokrotnie na forum). Niestety nie daje się on (ten problem!) zlikwidować w puszce, a jedynie podczas "wywoływania" zdjęć. Służą do tego specjalne filtry tłumiące delikatnie odcień (HUE) i nasycenie koloru (chroma) żółtego.
BDW. zainteresowanym mogę podesłać taki filtr który drogą wielu prób stworzyłem dla programu Nikon Capture NX (NX2)
Inna sprawa to krzywa kompensacji tonalnej w aparacie D200 która jest daleka od idealnej, dlatego jak wszyscy wiedzą i opisują tutaj "normalne" zdjęcia z D200 są jakby blade i mydlane. Panaceum na to jest zmiana tej krzywej w body z pomocą programu Camera Control Pro. Można wprowadzić własny indywidualny profil który będzie najlepiej opowiadał indywidualnym potrzebom. Ba, dla miłośników analogowych aparatów można wprowadzać profile "symulujące" barwy np filmów celuloidowych, ale najrozsądniej aby body miało po prostu uniwersalny i najbardziej naturalny profil. Ja testowałem wiele profili NTC i dobrałem do mojego D200 idealny profil. jakby kto chciał również mogę wysłać ten profil, choć nie gwarantuję że w każdym aparacie będzie tak samo dobry.

Reasumując. D200 to normalny aparat, ale ma duże możliwości regulacji i tkwi w nim spory potencjał. Jak się chce można z tej puszki wycisnąć naprawdę profesjonalne zdjęcia nie ustępujące jakością innym modelom DX Nikona!

To skorzystam z Pana pomocy i czy mógłbym prosić o podesłanie profilu do nikona d200 do kompensacji krzywej tonalnej i mała poradę jak to uczynić ?
z góry dziękuje i pozdrawiam

dembiec
08-05-2010, 22:08
email dembiec91(małpa)gmail.com

GeparD
10-05-2010, 06:19

http://www.youtube.com/watch?v=2QzP84Z9sBo&feature=related :D :D i pozniej zobaczcie odpowiedz na odwieczne pytanie www.CanonVsNikon.ru :)

stachmuszel
10-05-2010, 06:57
Gdyby tak w *.jpg dało się robić:-(

Rarog
11-05-2010, 15:50
Gdyby tak w *.jpg dało się robić:-(

Tak jak w NEFach? O To Ci chodziło?
Jeśli robisz zdjęcia w typowych warunkach. studio, flesz w pomieszczeniach, botanika. Innymi słowu jeśli warunki ekspozycji są dość powtarzalne, można sobie predefiniować własne banki ekspozycji. Dzięki temu zdjęcia są bliższe naszemu ideałowi a niekiedy można w ogóle zrezygnować z obróbki i od razu robić w JPG :)

stachmuszel
12-05-2010, 08:27
Tak jak w NEFach? O To Ci chodziło?
Jeśli robisz zdjęcia w typowych warunkach. studio, flesz w pomieszczeniach, botanika. Innymi słowu jeśli warunki ekspozycji są dość powtarzalne, można sobie predefiniować własne banki ekspozycji. Dzięki temu zdjęcia są bliższe naszemu ideałowi a niekiedy można w ogóle zrezygnować z obróbki i od razu robić w JPG :)

Mam nadzieję, że wiesz co piszesz:-) Muszę spróbować zacząć focić w *.jpg, bo powoli zaczynam odczuwać brak cierpliwości w obróbce NEF:-).
Pozdrawiam i dziękuję za słowa otuchy!

Rarog
12-05-2010, 11:24
Mam nadzieję, że wiesz co piszesz:-) Muszę spróbować zacząć focić w *.jpg, bo powoli zaczynam odczuwać brak cierpliwości w obróbce NEF:-).
Pozdrawiam i dziękuję za słowa otuchy!
Tak. dokładnie TO miałem na myśli. Często robię zdjęcia na jakiś imprezach gdzie potem muszę rozesłać zdjęcia do ludzi i ... po prostu nie chce mi się obrabiać zdjęć quasi amatorskich. Więc ustawiłem sobie setup bank na pracę w JPG i dostosowałem parametry do zdjęć w pomieszczeniach z fleszem. np. ISO 250, WB Cloudy +2, HUE +3, Sat. +.
I wychodzą zdjęcia które beż żenady mogę od razu kopiować znajomym :)

stachmuszel
12-05-2010, 12:24
Tak. dokładnie TO miałem na myśli. Często robię zdjęcia na jakiś imprezach gdzie potem muszę rozesłać zdjęcia do ludzi i ... po prostu nie chce mi się obrabiać zdjęć quasi amatorskich. Więc ustawiłem sobie setup bank na pracę w JPG i dostosowałem parametry do zdjęć w pomieszczeniach z fleszem. np. ISO 250, WB Cloudy +2, HUE +3, Sat. +.
I wychodzą zdjęcia które beż żenady mogę od razu kopiować znajomym :)

Dzięki. Spróbuję Twoich ustawień. Sharpness też chyba na +?
Pozdr:-)

Rarog
12-05-2010, 22:14
Dzięki. Spróbuję Twoich ustawień. Sharpness też chyba na +?
Pozdr:-)

Taaaak! Nie napisałem tego, gdyż wydawało mi się to oczywiste. Niestety D200 przy ustawieniu neutralnym ostrości daje zdjęcia zdecydowanie nieakceptowalne. Nawet w NEFach jak robię na high (+2) często dodatkowo wyostrzam podczas wywoływania funkcją "Unsharp Mask" oraz "High Pass"

DonChristopherus
17-05-2010, 21:27
A ja powrócę do idei wątka;)
Dziewczyna moja powiedziała mi po zmianie z D50 na D200, że ten nowy aparat jest brzydki, bo ma takie brzydkie gumy i jest ciężki, a tamten był fajniejszy;)
A co do puszki to w moim mniemaniu rzeczywiście same ochy i achy! Fajnie się trzyma, szybki i celny AF, świetne kolorki etc. etc.!

Rafał Czarny
19-05-2010, 14:12
Drugi tydzień mam D200 i potwierdzam ochy i achy poprzedników. Nie rozumiem narzekań na prądożerność. 700 zdjęć na jednej baterii to jest mało??? To w przeliczeniu prawie 20 filmów analogowych.

Mariusz888
19-05-2010, 14:35
Ja mimo wielkiego zachwytu D200 jednak postanowiłem się z nim rozstać tak jak ze swoim ulubionym szkłem czyli Sigmą 10-20... ;) wciąż jeszcze się trochę łamię ale usprawiedliwiam to sobie wizją, że "może jednak będzie lepiej..." ;) a czy będzie to się zobaczy ;) D200 to bardzo wdzięczna puszka, bardzo miła w obsłudze i generująca bardzo fajne obrazki :)

stachmuszel
19-05-2010, 15:02
Drugi tydzień mam D200 i potwierdzam ochy i achy poprzedników. Nie rozumiem narzekań na prądożerność. 700 zdjęć na jednej baterii to jest mało??? To w przeliczeniu prawie 20 filmów analogowych.

Chyba masz elektrownię albo wyłączony LCD. Ja robię max. 450-500 fotek:-)

tomek s
19-05-2010, 15:22

Może bez patrzenia na ekranik wytrzyma tyle strzałów, a tak w ogóle to witam kolegę z forum olka i gratuluję dobrego zakupu :D
pzdr

Rafał Czarny
19-05-2010, 17:41
Chyba masz elektrownię albo wyłączony LCD. Ja robię max. 450-500 fotek:-)

Właśnie sprawdziłem - mam pstryknięte 445 zdjęć, zostało mi 42 proc. akumulatora. Nie jest źle.

Może bez patrzenia na ekranik wytrzyma tyle strzałów, a tak w ogóle to witam kolegę z forum olka i gratuluję dobrego zakupu :D
pzdr

Miło Cię widzieć. :-)

gromi
20-05-2010, 14:13
Właśnie sprawdziłem - mam pstryknięte 445 zdjęć, zostało mi 42 proc. akumulatora. Nie jest źle.

Zazdroszczę - mój egzemplarz często pokazuje taki stan aku po około 100 fotkach. Z tym, że ja bardzo często korzystam z podglądu zdjęcia, oraz często włączam i wyłączam aparat.

petrus33
20-05-2010, 23:17
Nie rozumiem narzekań na prądożerność. 700 zdjęć na jednej baterii to jest mało???
To nie jest mało, ale zobacz co piszą w folderze o D200. Tam jak byk stoi 1800 zdjęć na jednym ładowaniu. Ja też bym tak chciał, ale nigdy to mi się nie udało. Powiem więcej, jak zrobię 500 fotek to jest to już wielki sukces :))))
Na tym forum był taki wątek o rekordach osiąganych na jednym akumulatorze. Ilość zdjęć, którą ludzie podobno ???? robili była wręcz porażająca ! Do dziś nie bardzo chce mi się wierzyć w te liczby.

stachmuszel
21-05-2010, 07:31
Kilka razy tu na forum przeczytałem informacje od użytkowników D200, że po wymianie matrycy w serwisie, prądożerność D200 nagle drastycznie spadła. Nagle można na tych samych aku robić zdecydowanie więcej fotek. I to mnie zastanawia. Może są różne wykonania tych matryc?

Rafał Czarny
21-05-2010, 08:04
I jeszcze wysokie ISO miło mnie zaskoczyło. 800 jest IMHO czyściutkie (sprawdzałem na koncercie), 1600 jeszcze nie testowałem. Ale patrząc na próbne pstryki jest nieźle.*

* ps. Wcześniej byłem przez wiele lat użytkownikiem systemu Olympusa, więc szumy mi nie straszne. :-)

bright_orange
21-05-2010, 11:14
co do ISO ostatnio mialem użyczonego d200 i w klubie robilem zdjęica z imprezy na maks 800, bo 1600 było wg mnie straszne.. Robiłęm w RAWie.. staralem sie potem wyciągać noise ninja ale jednak wszystko sie wydawało juz za plastikowe jak dla mnie..
lecz uważam, że to prawdopodobnie z jednej strony moja wina, miałem wkońu puszkę dwie doby, mało czasu żeby się z nią do końca zapoznać, nauczyć się co na jakich ustawieniach w niej, ale tym samym obiektywem, przesłoną i wszystkim tym samym d200 przegyrwał z moim d50... możliwe że miałem wadliwą sztukę, ale rozczarowałem się.. lub nie douczyłem :P

stachmuszel
21-05-2010, 11:31
W D200 max ISO to 640/800. To super puszka, ale nie dla ludzi potrzebujących wysokiego ISO. Do tego jest D700 lub w ostateczności D300. Ale z kolei w D700/300 brak natywnego ISO100 oraz uroku kolorków CCD. Coś za coś.
Pozdr.

Rafał Czarny
21-05-2010, 12:59
Ja za swojego D200 z oryginalnym gripem i wszystkim co w pudełku dałem 1700 zł. Ale migawka ma ponad 100 tys. klapnięć. Coś za coś. Jak padnie to czeka mnie wydatek.

ps. A swoją drogą jak można zrobić aparatem w 3 lata 100 tys. zdjęć. To prawie 2 800 rolek filmu. Nawet zawodowcy tyle nie pstrykają.

bright_orange
21-05-2010, 14:22
Ja za swojego D200 z oryginalnym gripem i wszystkim co w pudełku dałem 1700 zł. Ale migawka ma ponad 100 tys. klapnięć. Coś za coś. Jak padnie to czeka mnie wydatek.

ps. A swoją drogą jak można zrobić aparatem w 3 lata 100 tys. zdjęć. To prawie 2 800 rolek filmu. Nawet zawodowcy tyle nie pstrykają.

a żywotność d200 to teoretycznie 100 czy 150 tysięcy?

Rafał Czarny
21-05-2010, 14:29
a żywotność d200 to teoretycznie 100 czy 150 tysięcy?

Z tego co gdzieś wyczytałem to 100 tys. Ale kupiłem D200 bo jest w idealnym stanie wizualnym. Niektórym migawka wytrzymywała podobno 200 tys.

bogdi64
21-05-2010, 14:44
właśnie sprawdziłem u mnie 183 223 - i działa i oby tak dalej ;) - co do aku to udało mi się przekroczyć 720 fotek, ale to specyficzne warunki były, "normalnie" w moich warunkach pracy to od 490 do 520

Rafał Czarny
21-05-2010, 14:47
właśnie sprawdziłem u mnie 183 223 - i działa i oby tak dalej ;) - co do aku to udało mi się przekroczyć 720 fotek, ale to specyficzne warunki były, "normalnie" w moich warunkach pracy to od 490 do 520

To mnie pocieszyłeś. Mojemu brakuje 80 tys. Do końca życia tylu nie zrobię. :-)

stachmuszel
21-05-2010, 15:31
To mnie pocieszyłeś. Mojemu brakuje 80 tys. Do końca życia tylu nie zrobię. :-)

O kurcze, chylę czoła:-) Moja ma dopiero ok. 26k.

Rycerz
21-05-2010, 15:36
mój ma około 15ooo na liczniku :) :) :)

maciek_apocaliptic
21-05-2010, 15:58
Odnośnie używalnego/akceptowalnego iso to wiele zależy od szkła. D200 najzwyczajniej nie lubi po prostu niektórych obiektywów. Niedawno przeżyłem mega rozczarowanie pstrykając na iso 400 z zapiętą sigmą apo dg macro. To co ukazało się na monitorze kompa było kompletnie nieakceptowalne. Najlepiej nie wychodzić poza iso 200, dobłysnąć se lampą czy cuś.

bogdi64
21-05-2010, 16:13
Odnośnie używalnego/akceptowalnego iso to wiele zależy od szkła. D200 najzwyczajniej nie lubi po prostu niektórych obiektywów. ......

kiedyś już o tym pisałem, ale zostało to bez echa, choć teraz w tym nie jeszcze bardziej utwierdzasz, myślę że aparat jest "przeprogramowywany" przez nowsze obiektywy, czyli ostrość czy info o przysłonie, widzę to też u siebie w zależności od zastosowanego szkła, szum jest uzależniony od danego obiektywu, przy czym te które najbardziej szumią są "ostrzejsze" ?, nie mogę mieć zastrzeżeń do starej 50 i 85, ale już przy 35 i 18-200 są różnice, tam gdzie wchodzę powyżej iso 1000 po prostu używam tylko tych 2 szkiełek, przepraszam doszło jeszcze 3 tamron 11-60 tu też nie widzę "ingerencji" - zasada prosta dla mnie - czyli klient chce otrzymać ostre szkło więc można się podratować elektroniką zmuszając aparat do wyostrzenia - może się mylę, ale już właśnie od pewnego czasu mam takie odczucie

maciek_apocaliptic
21-05-2010, 16:56
Coś w tym jest, z manualnym CZ jena tessar obrazek przy iso 400 jest o niebo lepszy. Tak czy siak, na szczęście nie pstrykam zarobkowo, ani koncertowo więc iso 100 rządzi.

Cosnek
21-05-2010, 18:53
Kupiłem D200 w sumie niedawno, sprzedawca zapewniał ze ma nastukane około 17tys ale mam kompa pod linuxem i nie potrafię zamontować opandy.
Mam prośbę, czy ktoś z Was może ściągnąć to foto i sprawdzić nr zdjęcia? Będę bardzo wdzięczny.

źródło (http://img97.imageshack.us/i/89387306.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

lukash996
21-05-2010, 18:59
Total pictures 17846 ;)

Cosnek
21-05-2010, 19:16
Dzieki lukash996, uspokoiłeś mnie;)

996 to w hołdzie Ducati? Sprzęt legenda. Nigdy nie miałem włoskiego motocykla ale sie nasluchalem roznych sprzecznych opinii heh.

stachmuszel
22-05-2010, 07:52
kiedyś już o tym pisałem, ale zostało to bez echa, choć teraz w tym nie jeszcze bardziej utwierdzasz, myślę że aparat jest "przeprogramowywany" przez nowsze obiektywy, czyli ostrość czy info o przysłonie, widzę to też u siebie w zależności od zastosowanego szkła, szum jest uzależniony od danego obiektywu, przy czym te które najbardziej szumią są "ostrzejsze" ?, nie mogę mieć zastrzeżeń do starej 50 i 85, ale już przy 35 i 18-200 są różnice, tam gdzie wchodzę powyżej iso 1000 po prostu używam tylko tych 2 szkiełek, przepraszam doszło jeszcze 3 tamron 11-60 tu też nie widzę "ingerencji" - zasada prosta dla mnie - czyli klient chce otrzymać ostre szkło więc można się podratować elektroniką zmuszając aparat do wyostrzenia - może się mylę, ale już właśnie od pewnego czasu mam takie odczucie

Zainteresowało mnie to co napisałeś, ale do końca nie rozumien (jest rano :-) ). Wg Ciebie szum z D200 jest mniej dokuczliwy na stałkach 50/85 czy 35/18-200? Generalnie jeśli możesz rozwiń temat, bo teraz jak analizuje sobie w głowie pewne swoje kadry, to coś w tym jest.
Dzięki i pozdr.

stachmuszel
22-05-2010, 07:54
Kupiłem D200 w sumie niedawno, sprzedawca zapewniał ze ma nastukane około 17tys ale mam kompa pod linuxem i nie potrafię zamontować opandy.
Mam prośbę, czy ktoś z Was może ściągnąć to foto i sprawdzić nr zdjęcia? Będę bardzo wdzięczny.

Total pictures 17846 ;)

To masz nówkę sztukę. Taki przebieg to nic dla D200. Miłego focenia.

bogdi64
22-05-2010, 09:48
Zainteresowało mnie to co napisałeś, ale do końca nie rozumien (jest rano :-) ). Wg Ciebie szum z D200 jest mniej dokuczliwy na stałkach 50/85 czy 35/18-200? Generalnie jeśli możesz rozwiń temat, bo teraz jak analizuje sobie w głowie pewne swoje kadry, to coś w tym jest.
Dzięki i pozdr.
mniejsze szumy mam na starszych obiektywach, dziwiło mnie to, że czym nowszy obiektyw tym większa jego ostrość, ale ta ostrość jest inna, zobacz, że dzisiejsze tanie kity są "ostrzejsze" od całkiem porządnych szkieł z przed paru lat, które kiedyś kosztowały dużą kasę, a jednak osoby które używają właśnie tych starszych szkiełek piszą, że tamte szkła miały klimat, więc może one nie ingerowały w korpus
pozwoliłem sobie zrobić mały test
to są trzy fotki zrobione w miarę przy tych samych ustawieniach

a tu już wycinki, na których widać duże różnice w szumach - mimo, że cały czas było iso 400, więc reakcja obiektywów jest różna, dlatego podejrzewam ingerencję w programowanie aparatu przez szkło - ALE TO JEST TYLKO MOJA OPINIA I MOJE WNIOSKI - które oczywiści mogą się mijać z prawdą

bogdi64
22-05-2010, 10:26
nie mogłem tego posta edytować - dlatego dopisuję poniżej -skoro wiadomo, że pewne obiektywy NIKONA np. 55-200vr, czy 18-200vr, są ciemniejsze niż by wskazywało użycie przysłony, więc to potwierdza ingerencję w elektronikę i pytanie w jakim stopniu, czy tylko to przekłamanie jest na poziomie wyświetlanych informacji, a może również, ingerencję w ISO - teraz jest już wszystko możliwe, to nie czasy analogów, choć wtedy oszukiwało się na ogniskowych

stachmuszel
22-05-2010, 10:32
Myślę, że szkiełko nie ingeruje w ISO, bo tak naprawdę niby jak? Ale różnice są, być może wynikają one z pewnej charakterystyki układu optycznego obiektywu.

bogdi64
22-05-2010, 10:37
Myślę, że szkiełko nie ingeruje w ISO, bo tak naprawdę niby jak? Ale różnice są, .......u.

tak samo jak przekazuje info dla komputera w aparacie o parametrach odległości, przysłony i o samym obiektywie (dane w exif)- to tylko elektronika

tomek s
22-05-2010, 11:17
Nic tu nie widzę na poparcie tej śmiałej teorii :lol:
Chyba mylisz szum z matrycy z ostrością i bokehem jaki dają różne szkła.
pzdr

bogdi64
22-05-2010, 11:59

tu już przy iso 1250 - widać zwłaszcza różnicę około cyferek 40 na liczniku, w wypadku 1 fotki te różnicę już są bardzo duże (wszystkie fotki przy tych samych parametrach) zaczęło mnie to interesować w momencie dy w tych samych warunkach robione zdjęcie część była akceptowalnych a część wymagała już odszumiania, później zobaczyłem regułę, że dotyczy to pewnych obiektywów i jest to powtarzalne - ale powtarzam - to jest MOJA OPINIA

stachmuszel
22-05-2010, 13:48
Przyznam, że ja też na tych fotkach nie dostrzegam zależności między zastosowanym szkłem a wyglądem szumu. Nie napisałeś nawet, jakimi szkłami robiłeś te fotki. Wg mnie szum z D200 na wyższych ISO ma różną gramaturę, gładkość etc w zależności od zastosowanego obiektywu. Napewno nie ma zależności między zastosowanym szkłem a ilością szumu.

bogdi64
22-05-2010, 14:02
wszystkie fotki zostały zrobione przy tej samej czułości i tych samych parametrach naświetlania - więc wszystkie fotki są robione dla tego samego iso ale różnymi obiektywami i teraz jeszcze raz zobacz na szybkościomierz - wszystko było robione przy iso 1250, może to moje odczucie ja widzę różnicę
18-200 nikon
35/1,8 nikon
50/1,8 nikon

maciek_apocaliptic
22-05-2010, 14:26
W sumie to ja odgrzebałem temat różnic w szumach przy zastosowaniu różnych obiektywów. Nie potrafię stwierdzić czy faktycznie nowe obiektywy w jakiś sposób ingerują w nastawy puchy, bo szczerze mówiąc nie znam się aż tak na mechanizmach w d200. Jedno wiem na pewno, bo sam się o tym przekonałem. D200 generuje zdjęcia o różnych poziomach szumu korzystajac z różnych obiektywów (te same kadry, nastawy puchy) Dlatego ze zdziwieniem czytałem posty o ludziach, którzy focą d200 na iso 800 i są zadowoleni z obrazków.

Pawel Pawlak
22-05-2010, 14:56
cały pic polega myślę na tym, że różne szkła mają różną rozdzielczość + inaczej przenoszą kontrasty. D200 jak większość innych obecnie dostępny DSLRów, interpoluje obraz biorąc (opisywał to dokładnie JK). W dużym uogulnieniu,przy tej interpolacji brane są pod uwagę piksele sąsiadujące ze sobą. przy wyższych czułościach dla częściowego wyeliminowania zakłóceń (szumu) może być brany pod uwagę sygnał z większej ilości sąsiadujących pikseli (większe rozmycie, ale mniejsze szumy). Jeśli więc obraz na matrycę jest rzutowany przez "miękkie" szkło, to potęguje się rozmycie spowodowane takim sposobem interpolacji i ostatecznie otrzymujemy bardzo kiepską jakość obrazu. Podobnie ma się sprawa z przenoszeniem kolorów, kontrastów przez szkło i wpływem tego na końcowy obraz.
Generalnie - jakość obrazu każdego aparatu zależy od jakości obiektywu :) W d200 na wyższych iso ta zależność jest potęgowana ;)

Cosnek
22-05-2010, 19:41
Właśnie jestem po przesiadce z D70s na D200. Nie widzę większej poprawy jeśli chodzi o wysokie iso, lepszy obraz na iso niskim - 100-200. Wizjer jest większy, LCD, rozdzielczość i szybszy AF.

Rarog
22-05-2010, 20:08
Właśnie jestem po przesiadce z D70s na D200. Nie widzę większej poprawy jeśli chodzi o wysokie iso, lepszy obraz na iso niskim - 100-200. Wizjer jest większy, LCD, rozdzielczość i szybszy AF.

To jest typowe "spłycenie" tematu. opisujesz bezpośrednio wizualne czynniki. Na takiej podstawie można powiedzieć że Nikon D5000 jst lepszy od D200 bo ma mniejsze szumy i ma odchylany LCD, nie mówiąc już o LifeView. Pamiętaj że wraz z D200 otrzymujesz:
- profesjonalną trwałość migawki i podzespołow mechanicznych
- uszczelnianie przed zamoczeniem
- możliwość współpracy z obiektywami manualnymi
- szeroki zakres programowania aparatu wraz z modyfikacją profilu kontrastu i WB

Ja też miałem D70s i przesiadka na D200 to milowy krok technologiczny.

bober.
22-05-2010, 21:08
Rarog, nie każdy to zauważy, moze jemu wcale nie jest potrzebny uszczelniony korpus, ani możliwosć współpracy ze szkłąmi manualnymi :)
mam d70s, mialem d200 rękach, mz d70s lepiej leży w dłoni, więcej nie powiem bo widziałem go tylko 'przelotnie' ale bardzo rzucił mi się w oczy duuży górny wyswietlacz (w porównaniu do 70-ątki)

ps. moja wypowiedz nie jest po to aby jakoś wywyższyć d70s nad d200, to tylko proste uwagi po możliwości obejrzenia d200 (z 1min bo kumpel sie na pociąg spieszył),
piszę to, zanim zaczniecie po mnie jechać.. :)

stachmuszel
23-05-2010, 12:37
Nie no nie przesadzajmy. Miałem D70s dwa lata, D200 mam od dwóch lat. Praktycznie wszystko w D200 jest dużym krokiem do przodu.

cygi12
23-05-2010, 15:10
Widze ze wiekszosc z d70/s przesiadła sie na d200 :D tez tak zrobiłem jakies pol roku temu i jestem bardzo zadowolony, jak mowicie duzy krok do przodu :)

Cosnek
23-05-2010, 23:12
Znalazłem dzisiaj, dobry prezent na wakacje.

http://www.youtube.com/watch?v=-6JlsS9yOME

Rarog
27-05-2010, 03:44
Znalazłem dzisiaj, dobry prezent na wakacje.

http://www.youtube.com/watch?v=-6JlsS9yOME

Rewelacja! :roll: i w ping-ponga można pograć ze swoim D200 :mrgreen: Swoją drogą to wspaniały pomysł, skoro telefony robią za aparaty foto, multimedialne walkmany, notepady i bóg wie co jeszcze, to dlaczego aparat fotograficzny ciągle nadaje się tylko do robienia zdjęć :???: .... ale, sorry .... krecą już video ... to może niedługo bedzie można jakieś gry uruchomić :razz:

Jacek_Z
04-06-2010, 11:39
. Dlatego ze zdziwieniem czytałem posty o ludziach, którzy focą d200 na iso 800 i są zadowoleni z obrazków.
1. może oni robią odbitki i to "normalnych" rozmiarów, a nie oglądają cropy?
2. użyte ISO to nie wszystko. Gdy jest dużo światła ISO 800 wygląda OK nawet na monitorze (fot sportu - podniesienie ISO dla skrócenia czasu)

hddk
04-06-2010, 12:40
Tak w ramach ciekawostki ISO 1600 exif zostawiony (nie odszumiane)
(nie pytajcie czemu takie parametry)

źródło (http://img210.imageshack.us/img210/5679/forum4.jpg)

Rafał Czarny
04-06-2010, 12:52
Ten przykład niewiele pokazuje, bo szumy wyłażą na ciemnych zdjęciach.

Jacek_Z
04-06-2010, 12:55
To ilustracja mojego punktu 2. Gdy jest dużo światła to wysokie ISO nie przeszkadza. No ale siadła rozpietośc tonalna.
Zreszta na tych kilkuset pikselach, po interpolacji to i tak by szumu nie było, nawet gdyby na cropie był spory :)

hddk
04-06-2010, 13:00
O to mi chodziło, że w dobrze naświetlonej klatce i przy iso 1600 nie przeszkadza szum. Że w ciemnych partiach obrazu wychodzi to normalne, ale i w FX jak nie doświetlisz to potem wyłazi, wiec d200 to dobra puszka ;)

Rafał Czarny
04-06-2010, 13:03
O to mi chodziło, że w dobrze naświetlonej klatce i przy iso 1600 nie przeszkadza szum. Że w ciemnych partiach obrazu wychodzi to normalne, ale i w FX jak nie doświetlisz to potem wyłazi, wiec d200 to dobra puszka ;)

Jak dla mnie 800 ISO jest w D200 superos. Zrobiłem na tej czułości koncert i jestem zachwycony. Ale ja nie oglądam wycinków pod lupą.

robin102
04-06-2010, 15:38
Heee witaj Rafał, nie wiedziałem , że zacnego D200 userujesz, choć Tobie to i byle co do zdjęć wystarczy.

Rafał Czarny
04-06-2010, 17:35
Heee witaj Rafał, nie wiedziałem , że zacnego D200 userujesz, choć Tobie to i byle co do zdjęć wystarczy.

Cześć Robin. Miło Cię widzieć. :-) Ano, zmieniłem barwy, ale nie dlatego, że w poprzednim systemie czegoś mi szczególnie brakowało. Ostatnio miałem Panasa L1 z Leicą 14-50 plus jeszcze jakieś Olkowe słoje. Genialny tandem (jak na moje amatorskie potrzeby). Przeszedłem do Nikona pod wpływem impulsu, nie kierowały mną racjonalne przesłanki.

Ale nie żałuję. D200 to genialna maszyna. Nie jest taka "fajoska" jak L1, ale nie narzekam. ;-)

petrus33
06-06-2010, 19:20
Owszem D200 szumi, ale.......te szumy są całkiem przyjemne dla oka.
O czym użytkownicy tego wspaniałego body doskonale wiedzą.
Patrząc na parametry zdjęcia powyżej (ISO1600 i f/2), uważam, że jakość i tak jest bardzo dobra.

Rafał Czarny
07-06-2010, 13:55
Czy nikt nie potrafi mi pomóc? Na takim wielkim forum? Może ten wątek jest bardziej popularny i znajdzie się jakaś dobra dusza.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146839

stachmuszel
07-06-2010, 14:29
Coś napisałem.

Rafał Czarny
30-07-2010, 08:34
Pewnie wszystkie D200 się popsuły. Mój szczęśliwie działa.

hddk
30-07-2010, 08:40
Mój też działa i co dziwne im dłużej go mam tym lepsze robi ;)

Badol
30-07-2010, 08:50
To i ja się dopiszę - dokupiłem jako drugie body do mojego D90. Udało mi się zakupić sztukę z przebiegiem 1,5k (tak, tak) i z gwarancją na 3mieś. gumy na miejscu, ogólnie wygląda jak wyjęty z pudełka :) Świetny aparat ale oczywiście nie bez wad. Ergonomia rewelacyjna, ISO100, ładnie rysuje - bardzo specyficznie mz, itd/itp (patrz wyżej ;)). Mógłby mieć trochę mniejsze szumy na wyższych ISO i zjadać mniej prądu i byłby idealny. Ale i tak zostanie ze mną do dni swych ostatnich bo to naprawdę fajny sprzęt. pozDr200

petrus33
30-07-2010, 18:32
Mój też działa i co dziwne im dłużej go mam tym lepsze robi ;)
Bo D200 jest jak dobre czerwone wino z Bordeaux.....im strasze tym lepiej smakuje :)))
Mój staruszek ma prawie 171k na liczniku i śmiga jak należy. Nawet mu się jedna guma nie odkleiła jeszcze, co jest mi trudno zrozumieć. Myślę, że gumy puszczają, jak się długo pracuje w bardzo wysokich temperaturach. Inaczej to chyba nie ma możliwości, żeby to odeszło od korpusu.

arsiser
02-08-2010, 16:36
ja już chciałem zmieniać D200 na coś nowszego ale jak porównałem zdjęcia w studio gdzie ostatnio dużo robię z D3 to zostaję przy D200 :)
mam już 90tyś i jestem szczęśliwy. do D200 trzeba dorosnąć ...
ja dorastam od roku i coraz bardziej go szanuję

dziubol
02-08-2010, 19:26
ja mam d200 i nie oddam go nigdy. na niskim iso to mega wypasiona puszka. wynik na papierze jest naprawdę wyśmienity.... i ten miodny obrazek.... mniam ;)

sprocket
02-08-2010, 19:33
D200 i iso 100 na plazy w sloneczny dzien to jest to co tygryski lubia najbardziej ;)

Jacek_Z
03-08-2010, 00:19
Nie przesadzajcie. Kolor jest OK, ale rejestrowana rozpiętośc tonalna jest znacznie mniejsza (plaża - słońce, cienie) niż w D700. Z rawa D700 idzie wyciągnąć znacznie więcej.
Przyznam, że już od dawna prawie nie używam D200 i się zastanawiam czy go trzymać.

arsiser
03-08-2010, 00:55
to jak będziesz go wyrzucał to rzuć tak na Miłą 9 w wawie :D

mOSAd
03-08-2010, 00:57
Ja właśnie tak się zastanawiałem, o co chodzi ze stwierdzeniem, że D200 lepszy jest niż D3 (D700). Przecież na ISO 100 D3 ma o wiele większą rozpiętość tonalną. Tak, naprawdę w D3/D700 da się to ISO ustawić! :D Dopiero w okolicach ISO 400 szum w D700 osiąga poziom z D200 ISO 100 - wcześniej jest niższy. Jakoś nie znajduję ani jednego powodu, dla którego D200 miałby mieć lepszą matrycę niż D700 - może ktoś mnie oświeci? Na ISO 100-320 według wszystkich oznak na niebie i ziemi, D3 powinno bić D200 na głowę. Moment - właściwie na wszystkich czułościach, ale rozważamy tutaj te niskoszumiące tym razem. Nie miałem D200 w łapkach, więc opieram się wyłącznie na wynikach teoretycznych. Mylę się?

sprocket
03-08-2010, 03:17
OK - to jak ze slynnym testem Jacka, przeciez zwyciezylo D200 na iso100, pamietam dobrze ten test :)

mOSAd
03-08-2010, 09:30
Eeeeee, nie? O ile dobrze kojarzę, to test nie polegał na wykazaniu zwycięzcy, ale pokazaniu, że w studio różnice pomiędzy DX i FX, w tej konkretnej sytuacji i w tej konkretnej obróbce (będącej pewnie typowym zastosowaniem), nie mają zbyt wielkiego znaczenia. Na rozpoznaniu puszek. Chyba także chodziło o kolory, bo znalazła się tam 5D o ile pamiętam. Choć obrazek z D200 znalazł wielu zwolenników, to nie kojarzę, by ktoś nazywał ten korpus zwycięzcą. Ale jak ktoś ma link do tego testu, to chętnie sobie odświeżę pamięć. :D Nie przypominam sobie chociażby sposobu obróbki, czy to były RAWy, czy JPEGi, jak wyciągane itd. Wydaje mi się, że zdjęcia były obrabiane tak, by uzyskać możliwie zbliżony efekt, co tak sobie nadaje się chociażby do oceny dynamiki czy tonalności. Ale rzeczywiście D200 poradził sobie wyśmienicie.

hddk
03-08-2010, 09:55
Też chętnie rzucił bym okiem na ten test bo jakoś go nie pamiętam.

Pawel Pawlak
03-08-2010, 11:43
wszyscy poddajemy się heurystycznemu wnioskowaniu - tylko nie wszyscy w tych samych kwestiach, stąd róznica zdań w takich np. tamatach :)
D200 ma nominalne iso100 i więszkość użytkowników piszę że ma ładne kolory.
D3/d700 nie ma iso 100 tylko programowe Lo1 - czyli powszechnie wiadomo, że DR jest słabsze niż na bazowej czułości (ale nie bierze się pod uwagę jak to DR spada i od jakiej wartości). Do tego kolory w JPGu przy kiepsko ustawionmy WB mają tendencję do żółtaczki.
Te dwie obiegowe opinie dla sporej rzeszy uzykowników nikona wystarczą, żeby wyrobić sobie opinię że Lo1 w D700/d3 jest grsze niż to świetne iso100 w D200.
Ale obiektywnie D700 i Lo1 w RAWach rozkłada D200 na iso100 pod każdym względem.

Jacek_Z
03-08-2010, 14:01
Ja właśnie tak się zastanawiałem, o co chodzi ze stwierdzeniem, że D200 lepszy jest niż D3 (D700).
Ale tu chyba tak nikt nie pisze.

Przecież na ISO 100 D3 ma o wiele większą rozpiętość tonalną. Tak, naprawdę w D3/D700 da się to ISO ustawić! :D Dopiero w okolicach ISO 400 szum w D700 osiąga poziom z D200 ISO 100 - wcześniej jest niższy. Nie o szumy tu idzie, bo na natywnych ISO sa one pomijalne. Niestety programowe ISO 100 (a włściwie ISO Lo) jest do d .... bo jakoś nie różni się w jasności o 1 EV od ISO 200. I tu jest problem. Jeśli tak załóżę (w studiu, powtarzalne światełko) to otrzymuję prześwietlone zdjęcie. To nie jest ISO 100.

..O ile dobrze kojarzę, to test nie polegał na wykazaniu zwycięzcy, ..Test miał na celu pokazanie, że na niskich (natywnych) ISO i w sytuacji, gdy scena prezentuje małą rozpiętość tonalną praktycznie nie ma róznic między puszką za 13 tys i za 2 tys (ceny na dziś)

Wielu osobom (mi też) podoba się kolor z CCD. I dlatego podoba się D200.

PS - ten mój "test" jest tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=44358

stachmuszel
03-08-2010, 19:00
Mam D200 i D700. Oczywiście D700 jest o klasę lub dwie lepszy od D200, rozpiętość tonalna, szumy etc. To nie podlega dyskusji. Nie wiem jak to ubrać w słowa, ale D200 na ISO100 ma coś czego nie ma D700 na żadnym ISO. Poprostu to coś...

mOSAd
03-08-2010, 21:08
No właśnie. Według mnie "to coś" nazywa się krzywa tonalna. Domyślna. I po prostu mało komu chce się poświęcić trochę czasu, by przygotować sobie domyślną dobrą krzywą wraz z odwzorowaniem kolorów do D700/D3. A używając tego, co jest domyślnie, mamy bardzo kontrastowy obraz. Zupełnie inny niż w Fuji, D2X czy właśnie w D200.
Możliwe też, że problem jest bardziej złożony i odwzorowanie kolorów jest właściwe jedynie w jakimś tam zakresie kontrastu. Jeżeli go podniesiemy lub osłabimy, to kolory zaczynają coraz bardziej odbiegać od naszego ideału. I inaczej dzieje się to w CCD i CMOS. I stąd różnice w "obrazku".
A z tym, że ISO100 to nie jest dokładnie ISO 100, to myślałem, że jest to tylko taka asekuracja się (Nikona). Ale widać, że nie. No to rzeczywiście słabo. Niby wiadomo, że można potem na pewno wyciągnąć tę brakującą część ekspozycji, ale mimo wszystko, w takim wypadku jest to spora wada.

No, ale odeszliśmy od głównego tematu. Przepraszam! Miło się czyta, że puszka (D200) sprzed lat nadal robi zdjęcia. ;)

Jacek_Z
03-08-2010, 21:09
D200 ma ciekawszy kolor i gdy scena zdjęciowa nie ma dużej rozpiętości, oraz gdy nie potrzebujemy rozmycia drugiego planu (te dwa warunki często są spełniane w studiu) to D200 może być ciekawszą opcją od D700. Niestety mi bardzo często wystarcza jpg z body, a możliwości konfiguracyjne jpg w D200 są fatalne (jeśli chodzi np o podstawową sprawę tzn ostrość).
Jestem leniwy i idę po najmniejszej linii oporu. Nie przekonujcie mnie do tego, że przecież mogę pracować w RAW.

Cold
12-08-2010, 07:33
Wczoraj właśnie zakupiłem sobie D200. Tak jakoś mnie naszło, że przyda się druga puszka bo latorośl zaczyna podbierać moje D300. Przebieg solidny (140k) i odłażące gumy (już zamówiłem nowe), ale z dobrych rąk więc wiem, że jeszcze posłuży... Mam nadzieję, że córka będzie zachwycona , no i ja też :D

Marcin Borkowski
12-08-2010, 08:48
d200 to bardzo fajna pucha, a zwłaszcza z gripem, porównując do mojego d70s to spora przepaść, aczkolwiek, coś mi nie pasowało w normalnym uchwycie, był jakby za płytki albo mam za małe ręce, ale d70s leży jak ulał:) podoba mi się że ma duży górny lcd, i wyniesione pokrętła na tylny panel. a telewizor w porównaniu do 70 to po prostu gigant

ps. moje doświadczenie z tym aparatem nei było za długie, ale myśle że przez te pół dnia w miare go poznalem i nawet przez chwile myslalem o zmianie korpusu :D

Jastrząb
12-08-2010, 11:05
D200 jest tragiczne z długimi szkłami od 300 mm w górę i przy dystansach fotografowania powyżej 10-15 metrów. Jeżeli dodamy do tego kiepską pogodę w sensie przejrzystości powietrza to pucha właściwie sie do niczego nie nadaje.
A tak w ogóle to świetny aparat.

pozdrawiam
MJ

darek6902
12-08-2010, 15:28
Witam,
jestem posiadaczem D60, ostatnio zastanawiałem się nad zmianą puszki; w grę wchodziły: D80, D90 oraz D200; po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi w tym wątku wybór jest już jasny - pod koniec września wracam do kraju i rozpoczynam polowanie; a może któryś/któraś z forumowiczów ma namiar na niezajechaną puszkę w dobrej cenie?
jeszcze dwa pytania do praktyków czyli wszystkich wypowiadających się w tym wątku; jak sprawny jest af w trybie ciągłym oraz jak wygląda współpraca ze szkiełkami m42?

Błażej
12-08-2010, 15:36
Witam,
jestem posiadaczem D60, ostatnio zastanawiałem się nad zmianą puszki; w grę wchodziły: D80, D90 oraz D200; po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi w tym wątku wybór jest już jasny - pod koniec września wracam do kraju i rozpoczynam polowanie; a może któryś/któraś z forumowiczów ma namiar na niezajechaną puszkę w dobrej cenie?
jeszcze dwa pytania do praktyków czyli wszystkich wypowiadających się w tym wątku; jak sprawny jest af w trybie ciągłym oraz jak wygląda współpraca ze szkiełkami m42?

Ej, to był mój plan:lol::p

Ostatnio jakoś mało widać D200, czy to na giełdzie czy na allegro... To chyba zasługa tego wątku:D

tomek murański
12-08-2010, 15:58
petrus33 - z tymi gumami to chyba jednak nie tak. Z moim D200 byłem na pustyniach, w dżunglii, w tropikach itd, a gumy nawet nie rusozne są, a D300 używałem wyłącznie tu, w kraju, na ślubach i do reporterki - gumy luźne jak gumka w majtkach 'jagodzianki'. Więc chba raczej to nie temperatura jest przyczyną, a w każdym razie nie główną przyczyną.

eskimos
12-08-2010, 20:03
petrus33 - z tymi gumami to chyba jednak nie tak. Z moim D200 byłem na pustyniach, w dżunglii, w tropikach itd, a gumy nawet nie rusozne są, a D300 używałem wyłącznie tu, w kraju, na ślubach i do reporterki - gumy luźne jak gumka w majtkach 'jagodzianki'. Więc chba raczej to nie temperatura jest przyczyną, a w każdym razie nie główną przyczyną.

Coś w tym musi być , katowałem D200 na pustyni , za kołem podbiegunowym ścigaliśmy orki pontonem i nic , pół roku aparat przebywał w domu i odlazła połowa gum , może Nikon nie lubi marazmu ? Chociaż z drugiej strony taniej wychodzi wymienić gumy raz na rok :mrgreen:

Rycerz
24-09-2010, 21:51
odkopuje
jako wielki miłośnik tej puszki muszę się przyznać, że miałem chwilę słabości i chciałem sprzedać 200 ale mi przeszło!
to nadal świetny aparat i niewiele mu brakuje biorąc pod uwagę moje wymagania ;) ;)

sprocket
25-09-2010, 01:51
Ja od paru tygodni mam D700 i nawet nie pomyslalem by sprzedac dwusete ;)

lodzermensch
25-09-2010, 02:25
odkopuje
jako wielki miłośnik tej puszki muszę się przyznać, że miałem chwilę słabości i chciałem sprzedać 200 ale mi przeszło!
to nadal świetny aparat i niewiele mu brakuje biorąc pod uwagę moje wymagania ;) ;)

Nawet nie biorąc pod uwagę Twoich wymagań, to nadal rewelacyjna pucha!
P.S. Też miałem takie chwile słabości, ale na szczęście mi przeszło...

camrak
26-09-2010, 15:48
Zdecydowanie D200 nadal potrafi się wykazać. U mnie nadal wykazuje się w zestawie z FX-ami jak trzeba DX szkielko zapiac. A większość landszaftow to ciagle D200 preferuje ponad d3s-a ... Konserwatyzm? Chyba nie bo jeszcze w szafce D70 na emeryturze odpoczywa i do niego jakoś człowieka nie ciągnie. Tak wiec D200 forever, choć może za kilka lat tak będę pisał o D-trojkach :)

Fenek
26-09-2010, 16:20
Robiąc sporo koncertów na pewno muszę się w końcu wyposażyć w jakiegoś CMOSa, tyle że finansowo w moim zasięgu jest tylko D90... a dobrej puchy D200 mi szkoda. Mam ciężkie chwile zastanawiając się czy na pewno chcę sprzedawać dwusetkę i nie zostawić go na wszelki wypadek i na przepychanie się przez tłumy podczas demonstracji czy innych parad równości. :mrgreen:

Rafał Czarny
26-09-2010, 17:18
Mojemu D200 dokupiłem dla towarzystwa starszego kolegę F90x. Jak dla mnie obie maszynki genialne.

bogdi64
26-09-2010, 18:18
197 tyś i dalej rośnie, po przekroczeniu 200tyś poinformuję (oczywiście jak wytrzyma ;))

Festyk
27-09-2010, 20:49
Nie lubię tego wątku!Obiecałem sobie,że nie kupię D200 tylko dozbieram powoli do D300,a zawsze po wejściu tutaj mam kryzys wiary...

Oczywiście cały post proszę wziąć z ;)

Rycerz
27-09-2010, 22:19
po co ci takie stare d200 :-P
a jak kupisz sobie jakąś stałkę do tego to juz zupełnie bez sensu :-P

;) ;) ;)

Festyk
28-09-2010, 20:27
Zanim bym sobie do tej D200 dokupił jeszcze jakąś stałkę to by kolejne lata minęły;) Przyznam, że swego czasu byłem w 100% zdecydowany na tą puszkę, ale po przeczytaniu paru strasznych opinii na tym forum jakoś mi przeszło;) Zależy mi na sporym skoku jakościowym i ergonomicznym a obydwa uzyskam dopiero kupując D300. (Przynajmniej tak wnioskuję po przeczytaniu wszystkiego co się da znaleźć na forum o D200, D90 i D300;))

Marcin Borkowski
28-09-2010, 20:40
d200 fajna puszka, jednak jak kolega wyzej jak się przesiadać to na d300,
ale najpierw trzeba jakąś szklarnie zbudować.. :)

bogdi64
28-09-2010, 23:18
aktualnie używany d200 to ok 1500zł - używany d300 to ok 3000zł - ergonomia ta sama, tańszy grip do d200, jeśli nie będziesz wychodził powyżej 800, to dużej różnicy nie odczujesz

stachmuszel
29-09-2010, 07:52
Najlepiej mieć obie puszki. D200 dla kolorków i ISO100 (niedostępnych w D300), a D300 dla wyższych czułości (niedostępnych w D200).
Pozdr.

mycza
29-09-2010, 13:25
Najlepiej mieć obie puszki. D200 dla kolorków i ISO100 (niedostępnych w D300), a D300 dla wyższych czułości (niedostępnych w D200).
Pozdr.

Dobrze powiedziane:)

Badol
29-09-2010, 14:19
Ja planuję zakup D700 i jestem właśnie na etapie pozyskiwania funduszy :) Z dwóch puszek jakie posiadałem - D90 i D200 została ta druga. dokupiłem do niej ostatnio 50 1.8 i bardzo mi się podoba ten tandem. 200ta będzie świetnym (zapasowym) kompanem dla D700.

wlopis
29-09-2010, 14:56
Mając D700 i D200, załóżcie sobie kajecik i zapisujcie kiedy ten DXowy korpus użyjecie, będzie tak jak z analogiem, na siłę, żeby umotywować posiadanie a nie z potrzeby, może raz na kwartał. Bardziej przekonującym jest tłumaczenie na wszelki wypadek jakby FXowy się zepsuł, pomijam ptaszników,tych pierzaztych i metalowych :), lub z sentymentu mówiąc to jest moja pierwsza cyfrowa pucha.

kwiatek6324
29-09-2010, 15:28
Mając D700 i D200, załóżcie sobie kajecik i zapisujcie kiedy ten DXowy korpus użyjecie, będzie tak jak z analogiem, na siłę, żeby umotywować posiadanie a nie z potrzeby, może raz na kwartał. Bardziej przekonującym jest tłumaczenie na wszelki wypadek jakby FXowy się zepsuł, pomijam ptaszników,tych pierzaztych i metalowych :), lub z sentymentu mówiąc to jest moja pierwsza cyfrowa pucha.

Heh...

Wlasnie mam podobny dylemat, bo sie wlasnie szykuje do kupna D700... majac D200 (dosc krotko bo okolo 1 roku).
I zostawiac czy nie, jak zostawie to pewnie przez 99% czasu bedzie lezal w szufladzie i sie kurzyl.
Zona cos przebakuje ze by sie pouczyla.. ale jak jej zaczynam cokolwiek tlumaczyc to widze ze lepiej kupic jej jakies D3000
niz katowac d200 ;-)
W sumie pewnie sprzedam, bo wymieni sie na jakies szklo, a i ktos bedzie z tego aparatu korzystal i sie uczyl i robil zdjecia,
a nie aparat pojdzie do szafy na fotograficzna emeryturke :-))

Pozdr
AK

Badol
29-09-2010, 15:33

Ja zakładam, że będę używał.
1) jak zakupię FX to raczej nie prędko dokupię do niego coś naprawdę szerokiego a strasznie lubię więc D200 + S10-20 będzie do tego typu fotek.
2) lubię zabrać aparat tu i tam (głównie rower) i tu też widzę D200. Dokupię do niego jakiegoś sensownego zooma i będzie git.

Pawel Pawlak
29-09-2010, 16:17
FXowy tamron 17-35 jest tani i zapewnie fajną jakość :)

Badol
29-09-2010, 16:26
FXowy tamron 17-35 jest tani i zapewnie fajną jakość :)

Pewnie tak tylko gdzie go kupić bo nie mogę znaleźć w żadnym sklepie a i na Allegrze go nie ma :(

ryszkut
29-09-2010, 17:31
ostatnio było tych tamronów multum na allegro.
wystarczy poczekać chwilę, albo popytać wsród aukcji zakończonych niepowodzeniem.