PDA

Zobacz pełną wersję : D200 - same zachwyty ;)

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

artman
09-03-2014, 23:26
nigdy nie zszedłem poniżej 500 zdjęć, a nie robię serią... a i podglądu zdjęć używam;-)

FeGietek
10-03-2014, 00:28
Więc jest zagwozdka bo: używana przeze mnie w D70 bateryjka ma "e" (EN-El 3e) na końcu i aparat nie sprawiał kłopotu, spokojnie wykonywałem po kilkaset fotek (nie liczyłem co prawda), nie wariował. A co do wskazań instrukcji do D200 raz jeszcze przewertowanej - wskazanie ze str. 10, że dedykowane są do D70/D100 i D50 akumulatorki En-El3 i En-El3a, przy aparacie D200 są beeee...
Czyli jak? Znaczy chyba, że mój D70 dzielnie zdzierżył "obcego" = En-EL 3e (jako właściwego dla D200) ?

Dark
10-03-2014, 11:05
D70 działa z bateriami z D200 (en-el3e), w drugą stronę już nie (en-el3, en-el3a).
Niestety największą wadą D200 jest chyba prądożerność. W mojej puszce dodatkowo coś padło i przy większej podaży prądu (seria fot, intensywniejsze korzystanie z podglądu + VR, itp.) aparat potrafił nagle się całkowicie "rozładować", nawet przy 3 kreskach. Po kilku minutach "doładowania" działał normalnie do końca baterii. Ta nieprzewidywalność spowodowała, że musiałem zrezygnować z puchy.

witboy
10-03-2014, 12:49
dark przy starej baterji nikona tez tak mialem 3 kreski albo cala i nagle bach....wsadzam za minute ta sama baterie dziala ok ale znow pare strzalow bach...

a co do zdj faktycznie moze to byc kolo 500 bo mialem i zamienniki i ori baterie, i na zamienniku potrafilo mi ok 400 na d300 ok 900 zdj, ori potrafi wytrzymywac na d200 niewiele wiecej a na d300 ok 1 tys

FeGietek
10-03-2014, 13:12
Ciekawe spostrzeżenia wiele mi dają wiedzy, będę obserwował jak to będzie u mnie...Ufam, że inaczej niż opisujecie

Kartofelinder
10-03-2014, 13:23
Mi na caly dzien fotografowania (aparat caly czas wlaczony) wystarcza jedna bateria z zapasem. W trakcie takiego dnia nie robie moze wielu zdjec (okolo 50 max), ale sporo mierze swiatlo. Nie gapie sie za to na ekranik.

Jeden dzien to z drugiej strony moze nie jest najlepsza wiadomosc dla kogos kto planuje tydzien z dala od cywilizacji, ale baterie sa tanie i szybko sie laduja. Ja nigdy nie znalazlem sie w sytuacji aby mojemu D200 zabraklo pradu.

FeGietek
10-03-2014, 13:23
Fsómie :) próbowałem znaleźć najlepsze dla siebie ustawienia menu w D200. Szedłem tropem podanych przez Kena Rockwella. I ...trochę się pogubiłem, iz w końcu wyłączyłem sobie autofocus i byłem lekko spanikowany.Nie wiem jak to zrobiłem .... Teraz wiem,że temat jest do ogarnięcia i nie ma jakiejś "wzorcowej" kompozycji parametrów, bo zależy od okoliczności i upodobań. Pozostaje studiować instrukcje i wpisy z tego wątku. Jednak czasami, zanim dojdzie do konkretu, mijam wiele stron z wpisami mniej treściwymi niż te od Dark i witboy...c'est la vie !

FeGietek
10-03-2014, 13:25
U mnie nie powinno byc najgorzej, bo gdy mam zapas z odstawianego powoli D70, to jest pewne zaplecze :0

Dark
10-03-2014, 13:42
Ja miałem w sumie 2 oryginały (teraz cztery :P). Jak podróżowałem po Norwegii z D200 i z namiotem, to ładowałem akku na stacjach benzynowych i w centrach obsługi turystów. Dopiero później wpadłem na pomysł na ładowarkę samochodową i na islandzkich "bezdrożach" nie było już kłopotu.
Ale potwierdzam, D300 i D700 zdecydowanie lepiej zarządzają energią. Choć jak ktoś pstryka pojedyncze strzały, jak np. kolega Kartofelfinder, to D200 nie jest poważnym kłopotem. Ja niestety często muszę pstrykać serią, używam też lampy wbudowanej w CLSie i często muszę podglądać na efekt pracy. To i energia szybciej schodzi.

kazak
08-04-2014, 23:01
chyba mnie szkoła na d100 oduczyła robienia serii (przynajmniej z piewszą CF, po wrzuceniu nowej ~233 zaprzeczył czytanym przeze mnie komentarzom dotyczącym buforu) i być może stąd brak problemu z bateriami (za zgubioną zaślepkę o baterii robi grip- przy niezbyt intensywnym fotografowaniu mógłbym tak dni kilka, ale baterie mam niemal niezużyte. Nie miałem od zakupu okazji zmierzyć się z intensywnym robieniem zdjęć. Na ile mógłbym liczyć? (na ekran zdarza mi się zerkać... niestety) za to lampy unikam jak ognia, ale się zdarza

Dark
09-04-2014, 07:34
(...)Na ile mógłbym liczyć? (na ekran zdarza mi się zerkać... niestety) za to lampy unikam jak ognia, ale się zdarza

U mnie to była loteria. Czasem 200, czasem do 500 zdjęć. Ale chyba nie więcej. Na nowszych puszkach spokojnie wyrabiam ze dwa razy tyle, nawet spoglądając często na ekran.

kazak
12-04-2014, 07:38
może to mnie dotyka w mniejszym stopniu, bo nie mam zaślepki żeby odpiąć grip. Więc zawsze na dwie baterie (chce, czy nie) jadę. Za to po podpięciu 70-210. Zestaw budzący respekt. Dla mnie bardziej niż narzędzie do fotografii wygląda jak futurystyczna broń:)

Ryśko
14-04-2014, 18:57
Ej tam, ej tam. Bez przesady.

Dark
25-04-2014, 08:36
Ha, ha... D200 znów wylądował w moim plecaku :D

Kartofelinder
25-04-2014, 12:18
Mojego zupelnie przestalem uzywac do mojego 'streeta' i do niefotograficznych wyjazdow.

Do tej pory nie ukazal sie aparat, ktory oferowalby mi cokolwiek wiecej w sesjach. W podrozach, kiedy nie biore analogow, tez zostal D200 i S5. Tutaj akurat przykro, ze Nikon nie robi juz duzego DXa, bo przydaloby sie od czasu do czasu cos z lepszym ISO bez poswiecania kolorystyki. Slowem, matryca z D7000 w starym body. FX mi odpada, bo nie chce poswiecac glebii ostrosci, a jako ze preferuje zoomy, przerazajacy zdaje sie ich rozmiar.

Blisko byl Fuji X-T1, ale po calodniowej zabawie uznalem, ze telewizor w wizjerze, mimo ze najlepszy jaki widzialem, nie jest jeszcze na tyle dobry, abym go zaczal uzywac.

Przy okreslonych warunkach brzegowych, po prostu nie ma alternatywy dla D200.

zeberek1
25-04-2014, 13:40
Hmm... Tak się zaczytałem i chyba... poszukam czegoś dla siebie też... A może akurat ktoś z forumowiczów zechce odzyskać miejsce w plecaku?...

R
25-04-2014, 14:24
mooze... zechce... ;)

Jacek_Z
25-04-2014, 15:06
.. bo przydaloby sie od czasu do czasu cos z lepszym ISO .

Przy okreslonych warunkach brzegowych, po prostu nie ma alternatywy dla D200.CCD juz nie ma. Jeśli szukasz podobnego korpusu to masz D800 (ewentualnie D610 - wcale nie jest taki plastikowy jak mówią). Można go używać w trybie cropa mając dużą GO tak jak chcesz. Mpx będzie więcej, wysokie ISO lepsze, AF lepszy. No i zawsze jest opcja wejścia na FX w sytuacji, która będzie temu sprzyjała. Same plusy. Pomijając cenę ;)

Kartofelinder
25-04-2014, 16:40
Faktycznie byloby to jakies rozwiazanie, technicznie rzecz biorac. CCD, czy CMOS mnie grzeje, o ile nie konczy sie to kolorami jak z D3,700,300.

Sama cena D800 nie jest zaporowa, to chyba bym mial problem z przelknieciem stopnia w jakim bym przeplacil w stosunku do tego, co powinien DX kosztowac.
FX nie jest mi potrzebne w ogole wiec nawet tym nadmiarem czegokolwiek by to nie bylo nie uzasadnie dodatkowych kilku klockow na body :)

Mi sie nigdzie nie pali. Jak sie na rynku cos odpowiedniego pojawi to zmienie. Jak nie, to moja fotografia na braku zmian tez nie ucierpi ... a portfel i relacje z zonka owszem hehe.

stachmuszel
25-04-2014, 21:58
Jacku, dla mnie kolory z D200 vs D610/800 to jednak nie to samo. Kolorystyka CCD jest nieosiągalna póki co przez CMOS i chyba nigdy nie bedzie, bo to zupelnie inne instrumenty swiatloczule. Ale de'gustibus.
Gdyby dopracowano CCD tak jak CMOS (które pierwotnie i z założenia szumią bardziej niż CCD), mielibyśmy piękny świat :-) Ale niestety koszty produkcji CMOS sa zdecydowanie niższe niż CCD, dlatego jest tak, jak jest.

Jacek_Z
26-04-2014, 00:23
Jacku, dla mnie kolory z D200 vs D610/800 to jednak nie to samo. Zgoda. Ale D800/610 mają niewątpliwą inną zaletę - zdecydowanie lepszy AWB. To dla tych co robią w jpg. Kolor jest rózny, ale to już ni ejest ta róznica jak miedzy D200 a D700/D300/D3

Ale niestety koszty produkcji CMOS sa zdecydowanie niższe niż CCD, dlatego jest tak, jak jest.To nie to. Zdecydowała sprawa wysokiego ISO.

witboy
26-04-2014, 01:37
niestety ale musze przyznac d300 lubie jako puszke z ktora musze pracowac ale jak mam dobra pogode to d200 pokazuje 300 miejsce w szeregu zwlaszcza z kolorami

Kartofelinder
10-05-2014, 21:55
Jeśli chodzi o sesje, to nadal nie znajduję godnego następcy dla D200. Zdjęć nie wyostrzam, a szum muszę dodawać :P

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/14173575113_4bfbdf6456_c-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7444/14173575113_4bfbdf6456_c.jpg)

petreq
15-05-2014, 00:24
(...) Zdjęć nie wyostrzam (...)

Nie musisz, brzytwa ze zdjęcia robi to za Ciebie ;)

Kartofelinder
15-05-2014, 08:51
Zgoda. Ale D800/610 mają niewątpliwą inną zaletę - zdecydowanie lepszy AWB. To dla tych co robią w jpg. Kolor jest rózny, ale to już ni ejest ta róznica jak miedzy D200 a D700/D300/D3

To nie to. Zdecydowała sprawa wysokiego ISO.

Ja auto awb nie uzywam juz prawie wcale. Zawsze zastanawialem sie dlaczego zdjecia ze slajdow maja ladniejsza kolorystyke i okazuje sie, ze maja one po prostu na stale wbudowany balans na dzien. Poranki zaczynaja wygladac lepiej, a wieczory tym bardziej, ukazujac swietne dominanty zamiast neutralnej nudy. Blyskajac robie to samo. Wszak lampy to temperatura zblizona do sloneczka. Jedyne odstepstwo zachodzi gdy swiatlo jest jednolicie np zarowe, ale wtedy i tak lepiej przelaczyc manualnie i miec spojny material.
A wysokie iso? Pytalem o to Steve'a McCurry i powiedzial, ze jak nie ma swiatla to nie pracuje. Kropka. Ja rozumiem, ze niektorzy zawodowo sa zmuszeni strzelac w ciemnicy, ale amatorzy moga po prostu odpuscic i ja tak robie. Zdjecia np dzieciaka w domu i tak wiecej zwykle zyskaja na blysku niz wysokim iso, bo swiatlo domowe jest nudne.

Takie moje gadanie. Po co amatorowi cos wiecej niz d200?;-)

Irma
15-05-2014, 09:04
Ja auto awb nie uzywam juz prawie wcale. Zawsze zastanawialem sie dlaczego zdjecia ze slajdow maja ladniejsza kolorystyke i okazuje sie, ze maja one po prostu na stale wbudowany balans na dzien. Poranki zaczynaja wygladac lepiej, a wieczory tym bardziej, ukazujac swietne dominanty zamiast neutralnej nudy. Blyskajac robie to samo. Wszak lampy to temperatura zblizona do sloneczka. Jedyne odstepstwo zachodzi gdy swiatlo jest jednolicie np zarowe, ale wtedy i tak lepiej przelaczyc manualnie i miec spojny material.
A wysokie iso? Pytalem o to Steve'a McCurry i powiedzial, ze jak nie ma swiatla to nie pracuje. Kropka. Ja rozumiem, ze niektorzy zawodowo sa zmuszeni strzelac w ciemnicy, ale amatorzy moga po prostu odpuscic i ja tak robie. Zdjecia np dzieciaka w domu i tak wiecej zwykle zyskaja na blysku niz wysokim iso, bo swiatlo domowe jest nudne.

Takie moje gadanie. Po co amatorowi cos wiecej niz d200?;-)

Bardzo duzo racji Masz w tym co powiedziales, bo coraz czesciej zapominamy co to swiatlo.
Ale mi wysokie ISO jest potrzebne do zamrozenia ruchu i to coraz lepsze wysokie ISO.

AdamC2
15-05-2014, 09:29

Amen. Nie ma światła nie robię zdjęć. I w 100% podpisuję się bod błyskaniem niż używaniem wysokiego iso. Wysokie iso nie rozświetli cieni pod oczami, nie zrobi tego też jasne szkło. Światło, światło i jeszcze raz światło

nikoniarz
15-05-2014, 09:40
A co jesli chce strzelic fotke a blysk nie ma takiego zasiegu? Rezygnuje bo nie ma wystarczajacego swiatla? Bezsens jak dla mnie...

Dark
15-05-2014, 10:12
A co jesli chce strzelic fotke a blysk nie ma takiego zasiegu? Rezygnuje bo nie ma wystarczajacego swiatla? Bezsens jak dla mnie...

Biorę dużą lampę/lampy lub czekam na burzę :P

tomgol
15-05-2014, 10:48

Amen. Nie ma światła nie robię zdjęć. I w 100% podpisuję się bod błyskaniem niż używaniem wysokiego iso. Wysokie iso nie rozświetli cieni pod oczami, nie zrobi tego też jasne szkło. Światło, światło i jeszcze raz światło

Ciekawe co na to reporterzy, przyrodnicy i inni którzy nie mają pod ręką "agregatu" gdy jest akcja warta zarejestrowania.
Co, mam walić jeleniom po oczach lampą albo ustawić między drzewami parasolki :)?

nikoniarz
15-05-2014, 10:59
O to mi wlasnie chodzilo :)

Kartofelinder
15-05-2014, 12:29
Nie no, zawsze mozemy sobie opowiadac o specjalistycznych zastosowaniach i zyciu zawodowym, gdzie brak zdjecia to brak kasy. Ja mysle o zastosowaniach amatorskich, a to wlasnie amatorom najczesciej odbija na punkcie sprzetu. To jest roznica miedzy wewnetrznym a zewnetrznym 'musze'.

Jesli czujesz, ze musisz robic zdjecia bez swiatla, to potrzebujesz innego sprzetu. Jesli potrzebujesz wysokich czulosci, bo Twoja dzialka tego wymaga, to tez pewnie tak. Jesli nie, to do wiekszosci (znakomitej) pozostalych zastosowan nie trzeba superaparatow.

Ja potrafie zyc z niezrobionym zdjeciem, bo trace ich duzo wiecej z powodow niesprzetowych (nie chce mi sie wstac, przestraszylem moj obiekt, nie zareagowalem na sytuacje, nie mam wystarczajacej spostrzegawczosci etc). Jesli mnie moje rezultaty rozczarowuja to znacznie wiecej moge osiagnac przez darmowe samodoskonalenie niz kosztowne inwestycje w sprzet.

Do tej pory zdaje sie to sprawdzac :) Zadaje sobie te pytania za kazdym razem kiedy chce kupic inny aparat i nadal jestem z D200.

W swietle tego co napisalem powyzej, czesto jest tak ze fotka niemozliwa do zrobienia jest jednoczesnie niewarta zrobienia wiec glowa do gory :) Zanim powiesz, ze cos jest bezsensem zastanow sie moze ile fotek Ty straciles bo jestes za slaby, a ile z powodu slabosci sprzetu. Ten drugi powod wydaje sie byc wazny, bo doswiadczasz go za kazdym razem kiedy masz problem sprzetowy i potrafisz takie okazje policzyc. Pierwszy scenariusz juz trudniej skwantyfikowac, bo jestes zbyt slaby aby dostrzec przeoczone okazje. Zapewniam, ze jest ich 100x wiecej niz tych spowodowanych sprzetem. I to tyczy sie wiekszosci z nas, niestety.

Co, mam walić jeleniom po oczach lampą albo ustawić między drzewami parasolki ?

Walenie jeleniowi lampa po oczach? Widzialem kiedys film o reporterach NG robiacych dokladnie tak. Inna rzecz, ze bardzo wiele ich zdjec dzikiej natury zostala wykonana przy uzyciu flesza!

tomgol
15-05-2014, 12:48
Kartofelinder generalnie masz rację. W wielu przypadkach mam też takie podejście że jak nie ma światła bo np. jest kiepska pogoda
to nie idę w plener. Ma to decydujące znaczenie przy krajobrazach, otwartych przestrzeniach podczas focenia np. ptaków.
Gdy mogę to wspieram się lampą np. w makro. Ale są sytuacje gdy nawet przy średniej pogodzie musimy podciągnąć czas (bo długie tele, bo
"mrozimy ruch", bo las itd.). A wtedy tęskno za dobrym wysokim ISO.Tak mam też gdy focę córkę na halach tanecznych gdzie lekki półmrok
to podstawowe światło. Nie mam prawa wtedy używać lamp. Na szczęście nie zarabiam na fotach :) i mogę co najwyżej wrócić do domu mniej
zadowolony. Dla innej grupy osób dobre ISO to podstawa szczególnie jak z fotografii żyją, to często być albo nie być. Dlatego lepiej nie generalizować.
Co do focenia NG to może i tak można ale są to raczej wyjątki i specyficzne sytuacje. Kończąc, to nie używaj wysokich ISO bo fotki takie jakie robisz
są jak najbardziej super a tak mogłyby się popsuć :).

nikoniarz
15-05-2014, 12:56
Tomgol swietnie wyjasnil to o co rowniez mnie chodzilo. Poza tym zdaje sobie sprawe, ze wiele fotek trace bo jestem kiepski, bo mi sie nie chce wstac... Ale jeszcze wiecej trace gdy nie moge podniesc iso. Oczywiscie nie neguje uzytecznego iso w D200- komu wystarcza to go kupi, komu nie to kupi co innego. Mialem na mysli tylko to, ze jednak wyzsze uzyteczne iso ma duzy sens. I jako uzytkownik D3100 oraz D300 jestem tego swiadom.

Kartofelinder
15-05-2014, 15:10
Ciesze sie, ze sie rozumiemy. Ja nie neguje, ze fajnie jest miec kazda mozliwosc. O ile mozliwosc osiagania smiesznie wysokich czulosci jest juz mozliwe, ja w wiekszosci sytuacji nie widze dla tej opcji zastosowania wartego dodatkowej kasy. Ale to ja. Niektorym te wodotryski sa potrzebne, a wielu sie tylko tak wydaje.

Po uswiadomieniu sobie takich faktow, D200 staje sie nagle bardzo bardzo dobrym aparatem do uprawiania fotografii.

Slowo 'wiekszosc' stosuje swiadomie jako bezpiecznik przed wszelkimi hobbystami zamrazania ruchu nietoperzy w ciemnych jaskiniach - wiadomo, czasem trzeba :)

Umniejszam jednak marudzeniu wielu kolegow amatorow. Skoro wspomniany Steve potrafil robic foty takiej jakosci na Kodachrome 64, to nie ma wymowek. Po prostu nie ma. Latwo tesknic za tym, czego brakuje. Trudniej jest wykorzystac to, co jest w nadmiarze. Tak sobie teraz mysle, ze z tego co widze po fotografiach tych najlepszych, dobre zdjecie to czesciej efekt oczekiwania na warunki wlasciwe, w przeciwienstwie do forsowania warunkow niekorzystnych.

... Ale jeszcze wiecej trace gdy nie moge podniesc iso.

Jestem przekonany, ze jest odwrotnie.

nikoniarz
15-05-2014, 15:42
Mając wybór wysokie ISO (i zarazem gorszą jakość) lub zupełny brak fotki wolę wybrać pierwsze rozwiązanie. Szczególnie w przypadku fotografii okolicznościowej (a to 90% moich fotek, sporadycznie wychodzę by popstrykać dla popstrykania) bo po prostu dana okoliczność może się nie powtórzyć. Kiedy mogę użyć lampy to używam, ale kiedy nie mogę to albo muszę skorzystać z wyższego ISO albo nie mieć w ogóle fotki.
A powyższe dotyczy w szczególności poniższego podejścia. Sytuacje okolicznościowe nie wybierają sobie pogody przy której zawsze będzie światła pod dostatkiem.

A wysokie iso? Pytalem o to Steve'a McCurry i powiedzial, ze jak nie ma swiatla to nie pracuje. Kropka. Ja rozumiem, ze niektorzy zawodowo sa zmuszeni strzelac w ciemnicy, ale amatorzy moga po prostu odpuscic i ja tak robie.

Nie ma światła nie robię zdjęć.

Kartofelinder
15-05-2014, 16:01
A powyższe dotyczy w szczególności poniższego podejścia. Sytuacje okolicznościowe nie wybierają sobie pogody przy której zawsze będzie światła pod dostatkiem.

Z pewnoscia. Moze trzeba bylo zaznaczyc na poczatku, ze chodzilo mi raczej o podejscie, gdzie fotografia jest celem samym w sobie. Wszak wartosci zdjecia okoliczonosciowego na ogol szuka sie w zupelnie innym miejscu niz w przypadku fotografii 'artystycznej'. Chyba.

nikoniarz
15-05-2014, 16:16
Oczywiście najlepiej mieć wartościowe zdj pod każdym względem. Ale nie zawsze jest taka możliwość. W każdym razie ważne, że wyjaśniliśmy, a raczej zrozumieliśmy sprawę. I jeszcze w ramach wyjaśnienia- nie neguję posiadania D200. Wręcz przeciwnie- jeśli ktoś jest zadowolony z jego użytkowania to świetnie. Daleki jestem od wydawania bezpodstawnie kasy. Aczkolwiek ludzie mają różne priorytety, a ja do portfela nikomu nie zaglądam.

Jacek_Z
15-05-2014, 19:37
Zgadzam się w 200% ;) z Kartofelinder.

.Tak mam też gdy focę córkę na halach tanecznych gdzie lekki półmrokto podstawowe światło..Należy rozróżnić FOTOGRAFIĘ od dokumentacji. Zdj córki są cenne dla ciebie, ale (bez urazy) to zapewne żadna Fotografia (taka przez duże F).

petreq
15-05-2014, 19:55
Też podpisuję się pod wpisami Kartofelinder, chociaż wychodzi czasami ze mnie szumofob i gadżeciarz... :)

Pyra001
16-05-2014, 20:14
I dlatego ja kupiłem D200, pozbywając się. D5100. Taki już jestem dziwak :)

bogdi64
16-05-2014, 21:36
Gdybym nie musiał pracować aparatem to pewnie bym zostawił d100 :), d200 zostawiłem dla siebie (bo kto kupi aparat z przebiegiem ok 260tyś ;)), a inny jest do pracy ;).
Dla siebie w zasadzie iso 800 to jest max i to bardzo rzadko co używam, najczęściej to iso 100 :). A ja to już taki dziwak jestem, że nie używam żadnej opcji z przedrostkiem auto (samochodów też nie lubię :().
Kiedyś się zastanawiałem, gdybym zmienił pracę i foto by zostało TYLKO DLA MNIE, to co bym chciał mieć ? (co pozostawił bym w torbie) i padło na d200 z 24 - 50 - 85 :) i koniec :).

Pyra001
17-06-2014, 21:09
Ostatnio zakupiłem do mojego dedwieście stałkę 50/1,8 i jakoś ciężko mi ją zdjąć z body. Chyba pożenię je na dłużej.

sprocket
18-06-2014, 00:15
35 1.8 lepszy :)

witboy
18-06-2014, 00:30
sprocket ale go juz nie takie i nie ta perspektywa... ogolnie stalki potrafia wyczyniac cuda ale i tamron 17-50 potrafil pokazac pazur na d200

mithr
18-06-2014, 01:19
d200 i 50 1.8..! nie wiem, nie udało mi się przywyknąć i docenić 35.

radius_bo
04-09-2014, 12:40
Jak wypada AF w D200 do D300? Pomijam liczbę punktów, bo tu przewaga D300 jest miażdżąca. Chodzi mi o czułość, celność, szybkość itp.

artman
04-09-2014, 12:48
miałem 3 lata d200, później jeszcze jakiś czas d300, a teraz mam od roku d300s. d200 z 35/1.8g sprawował się super, jeszcze lepiej zgrywał się z 50/1.8d, było ostro i szybko.
D300/d300s ma czulszy af, ale przy tych szkłach dużych różnic w szybkości nie zauważyłem. W sporcie i dynamicznych akcjach nie używam, choć z tamronem 55-200 d300s jest wyraźnie szybszy... Po mikrokalibracji d300s również dobrze dogaduje się z 35tką.

kazak
25-10-2014, 09:30
Jak wypada AF w D200 do D300? Pomijam liczbę punktów, bo tu przewaga D300 jest miażdżąca. Chodzi mi o czułość, celność, szybkość itp.
3d tracking- to ogromna różnica na korzyść D300... poza tym nie zauważyłem jakiejś różnicy jeśli idzie o precyzję czy czas, chociaż D300 miałem okazjonalnie więc może nie jestem do końca obiektywny, natomiast wiem z dłuższego użytkowania że D200 jest pod względem pracy AF więcej niż wystarczający

Kartofelinder
25-10-2014, 12:04

Porównywać można, ale dla ustalenia poziomu warto zauważyć, że nie pamiętam wielu sytuacji aby d200 nie trafił, niezależnie od warunków.

Darek72
28-12-2014, 02:52
Mam do Was pytanie odnośnie odgłosu pracy mechanizmu domykania przysłony w d200 - czy przy wciskaniu przycisku podglądu głębi ostrości i jego zwalnianiu słychać krótkie ok. 2-sekundowe buczenie dochodzące z wnętrza korpusu + lekkie wibracje, drgania odczuwalne podczas trzymania aparatu w ręce czy tylko ciche klap, klap? U mnie dzieje się tak też podczas zwalniania migawki (to buczenie i drgania), zarówno z obiektywem jak i bez. Sam popychacz przysłony prosty i o nic nie ociera, przy zdjętym obiektywie wykonuje pełny zakres ruchu i wraca normalnie do pozycji wyjściowej. Pytam , bo gość który sprzedawał aparat twierdzi, że tak ma być i że w ogóle d200 głośno pracuje - a ja nie jestem przekonany do jego tłumaczenia.

Kartofelinder
28-12-2014, 10:46
Powrót to nie tylko klapniecie, ale takie lekkie szurniecie. Na pewno nie trwa nawet pół sekundy. Gość sciemnia.

Darek72
29-12-2014, 04:18
Dzięki za odzew.

Kartofelinder
31-12-2014, 12:59
No problemo.

A skoro juz dawno w watku nie pojawilo sie zadne zdjecie, to prosze bardzo. Poza wystemplowaniem kilku paprochów prosto z puszki. Nadal jestem wielkim fanem jakosci zdjec wyskakujacych z tego aparatu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/15968827559_035d2f615a_o-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8584/15968827559_035d2f615a_o.jpg)

(sorry, z jakichs przyczyn nie moge wstawic wiekszego rozmiaru :/)

leighadams
25-01-2015, 22:28
Taki tam pstryk do albumu, z dzisiaj, na podtrzymanie mojego ulubionego wątku.
Dziadek D200 +50/1.8D @2.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-nKuXA952IB4/VMVRD_kikCI/AAAAAAAAK0o/H167CdG0JPE/s800/JAN_4904a-1.jpg)

Michalt007
08-02-2015, 05:22
A ja bym chciał zmienić D200 na coś, co ma znacznie mniejsze szumy w słabym świetle a poza tym jest maksymalnie podobne do d200....
d300s też mistrzem wysokich iso nie jest.
d7100 jakiś taki cholera niewygodny i plastikowy :( i wrażenie strasznie delikatnego robi.
Poza tym mam nieodparte wrażenie (mam nadzieję, że się mylę), że jeśli aparaty są wyposażane w mnóstwo trybów tematycznych, portret dziecka, portret pieska, portret kotka, krajobraz itd itp, to chyba producent nie bierze zbyt serio nabywcy aparatu.
Kartofelinder - doradzisz coś? Wytłumaczysz, gdzie się mylę?

Kartofelinder
08-02-2015, 06:48
A co ja? Znawca tematu? ;)

Brak szybko wlaczanego trybu auto jest czasem nawet doskwierajace. Na przykład kiedy żonka chce coś pstryknąć. Wie jak włączyć P, ale zmiana iso ją pprzerasta.

Aparatu, którego szukasz Nikon jeszcze nie zrobił. Dlatego tak wielu, ktorym FX nie jest po drodze, czeka na d400.

stachmuszel
08-02-2015, 09:50
Michalt! Ja bym D200 nie zamieniał, tylko dokupił do niego cos, co na wyższych ISO daje lepszy obrazek. Imho D200 na natywnym ISO nie ma konkurencji. Owszem jest D600/10 D800/10, ale imho to nie to samo. Kolorów z CCD się nie podrobi.
Trochę wyżej z ISO możesz Fuji S5, ale tylko troche, bo do max. ISO 800.

leighadams
08-02-2015, 10:16
D200 sobie zostaw, bo za jakieś śmieszne grosze nie warto się pozbywać.
Jeżeli nie pasują Ci aktualne puchy od nikona (wcale się nie dziwię) to dokup może bezlusterkowca np. fuji x-e1 lub x-e2. ISO spokojnie do 3200 można używać, kolorki fajne.
Jedyny minus to nie jest podobne do D200;-)

Kartofelinder
08-02-2015, 10:57
Ja też tak uczyniłem. Jak jest ciemno, to nie fotografuję albo wyjmuje x100. Ale jak nie ma światła to co to za fotografia?

leighadams
08-02-2015, 11:57
Racja, ale niekiedy nawet jak nie ma światła to trzeba zrobić jakąś fotę np. do rodzinnego albumu co by żona nie truła;)) i wtedy taki fuji jest w sam raz:)

ALF
08-02-2015, 15:13
Ja też tak uczyniłem. Jak jest ciemno, to nie fotografuję albo wyjmuje x100. Ale jak nie ma światła to co to za fotografia?

Nocna? ;)

dyli
08-02-2015, 16:37
Dalej się nim zachwycam :)
Czeka go chyba wizyta w serwisie. Gumy trza wymienić i wyczyścić syf na mtrycy. Poza tym jest dalej w porzadku.
Zarobię gruby szmal, to zmienię na D5 :D

Kartofelinder
08-02-2015, 16:42
No niby ;)

Jednak ja, uprawiajac fotografię raczej ogólną, całe swoje portfolio zbudowałem nie wychodząc poza ograniczenia narzucone przez moje D200. A nocna fotografia przecież tam jest.

Oczywiście, do pewnych zdjęć trzeba pewnych osiągnięć techniki, których to D200 nie posiada. Mimo wszystko nie wyczerpalem jeszcze tych możliwości, które takich rozwiązań nie wymagają ;) Ale ja mam taki komfort, że tematy wybieram sam.

ALF
08-02-2015, 17:20
D200 do fotografii nocnej nadaje się bardzo dobrze, bo świetne ISO 100 jakie posiada, jest podstawą zdjęć nocnych. :)

Michalt007
09-02-2015, 00:01
A co ja? Znawca tematu? ;)

No, takie odniosłem wrażenie :)

Żony już nie posiadam :) Dziewczyna, z którą się spotykam ma swój d3300.

Światło...tak się pechowo składa, że zwykle pracuję min. do 19tej. Tematy też sam sobie wybieram, ale porę już nie bardzo...
W dodatku ostatnio spodobało mi się podglądanie pajączków, żuczków i innych małych stworków - żeby jakaś GO była, trzeba przymknąć mocno przysłonę. I wtedy albo z ISO w górę, albo poruszone będzie. Bo nawet jak ja nie ruszę, to głupie bydlę nie chce pozować spokojnie :( Na zdjęcia o świcie nie jestem w stanie się zdobyć.
Oczywiście wiem, że to nieprofesjonalne, ale cóż, nie jestem profesjonalistą :)
Lampa - trzeba by ogromny niewygodny dyfuzor taszczyć. Który w dodatku by mi się w transporcie rozwalił, bo dojazdy u mnie się motocyklem odbywają.

Dlatego myślałem najpierw o d7100, potem o 810 bo ma CF poza tym myślałem, że jest znacznie lepiej wykonany (ale chyba źle myślałem), więc o 750 zacząłem myśleć. Wiem, że GO będzie gorsza niż w DX, ale mogę podobno akurat do makro użyć FX jako DX.
Czy to prawda, że FX użyty w trybie DX w niczym DX nie ustępuje?

Dokupienie czegoś nie Nikonowego - no tak, też o tym myślałem. Ale po pierwsze trzeba by szklarnie zmieniać, po drugie - tak mi się przyjemnie i wygodnie używa d200, że fajnie by było coś podobnego w obsłudze...(wiem, grymaszę).

Acha - źle się wyraziłem jakoś na początku. Zmiana body nie oznacza u mnie pozbycia się d200, został by jako 2gie body. Gumy oczywiście mi się odklejają, ale przez to jest mniej narażony na kradzież, a poza tym jest ok :)

ALF
09-02-2015, 02:50
Czy to prawda, że FX użyty w trybie DX w niczym DX nie ustępuje?

Nieprawda. Zacytuję Jacka z innego wątku:

Nie. Po cropowaniu FX ustępuje DX w paru kwestiach. Ma mniej Mpx (mniej detalu) przez co szum ma większy (po resize na docelowy format). Co gorsza - FX w trybie DX ma nieakceptowanie mikroskopijny obraz w wizjerze. jedynym rozwiązaniem jest praca w trybie LV, ale niektórzy (sporo osób) nie lubi normalnej pracy w LV.

shaolin
09-02-2015, 06:24
Nie prawda.

Prosze Cie... :twisted:

blaise1973
09-02-2015, 09:00
Prosze Cie... :twisted:

Trzeba było do naszego forumowego błędożercy napisać. Ale jak tu moda na moda napuścić? To już pachnie rewolucją :)

ALF
09-02-2015, 15:30
Dziękuję ci ;) Pisałem trochę na oślep, bo już późno było i na pysk padałem :)

Michalt007
10-02-2015, 02:02
O kurcze nie miałem pojęcia...
No tak, ja sobie niezbyt wyobrażam rezygnację z wizjera...
I wszystkie modele tak mają?
No i szum - czyli np. taki d750 pracując jako DX z obiektywem dx miał by większe szumy niż np. d7100?
Tak w ogóle to dzięki za cierpliwość, pewnie zadaję śmieszne pytania, ale jak się czegoś dowiedzieć to gdzie jak nie tutaj?

jojas
21-02-2015, 12:08
przepraszam, ale d200 dobrze sobie radzi ze wszystkim co się do niego podepnie :smile:

Gucio prawda, ze mną radzi tak sobie :) A tak przy okazji czy ktoś mógłby mnie podać wymiary matówki D200?

Kartofelinder
11-03-2015, 01:05
A ja nadal uwielbiam mojego D200. Za to jak naturalnie pracuje mi się z jego plikami i za to, że jest DXem, dzięki czemu mam jakieś resztki głębi ostrości kiedy chcę zrobić takie zdjęcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/16756634365_4595f674a5_c-2.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8648/16756634365_4595f674a5_c.jpg)

Jako, że Nikon zdaje się porzucił już poważny format DX na dobre, pozostanie mi chyba zatrzymać D200 do końca życia :)

stachmuszel
11-03-2015, 17:51
Pięknie.

Ketosz
11-03-2015, 18:42
Tyle, że jak teraz patrzę na tą rzeźnię w cieniach, to ja nie tęsknię za taką jakością.
Niestety tamta generacja matryc miała dosyć wąski użyteczny zakres pracy i jeśli się nie dopracuje do końca światła i trochę źle naświetli, to w cieniach nic, a światła biała plama ;)

Kartofelinder
11-03-2015, 21:08
E tam bzdura. Niezwykle rzadko zdarza się aby zakres tonalny był w jakikolwiek sposób dla mnie ograniczający.

Na tym zdjęciu oświetlenie jest w 100% sztuczne, co implikuje że jest ono tylko i wyłącznie rezultatem moich preferencji w kierunku 'gęstych' tonalnie aranżacji. Aparatu bym w to nie mieszał, bo gdybym tak nie chciał, to w jakimkolwiek uwarunkowaniu technologicznym, prędzej bym błysnął wypełnieniem niż zostawiał to na wyciąganie z cieni w PS.

Inna sprawa, że faktycznie pojawia się ostatnio moda na detal w każdym zakątku kadru - bo się da. D200 może rzeczywiście nie być wstanie sprostać tym trendom, ale wybór czy za trendami podążać czy nie, zostawiam innym. Ja idę własną ścieżką, w której D200 jeszcze nie zaczął mnie ograniczać (co lubię od czasu do czasu powtarzać :) )

Ketosz
11-03-2015, 23:46
Plusem takiej matrycy (D200) jest satysfakcja z osiągnięcia odpowiedniego efektu - i to rozumiem :)
Nowe aparaty trochę rozleniwiają, bo ludzie wiedzą, że później można wiele uratować - stąd pewnie narzekanie na to wyciąganie cieni ;)
Ja akurat zaczynam dzięki temu odkrywać nowe sposoby na robienie zdjęć - uczę się celowo niedoświetlać, żeby mieć więcej (zwykle traconych) detali w światłach, a resztę wyrównać obrabiając. Od czasów D800 i D610 nie zrobiłem chyba ani razu HDR-a, tam gdzie normalnie byłoby to potrzebne. Uważam, że nawet przy precyzyjnym naświetlaniu jest wyraźnie lepiej, bo aparat mający dużo większą rozpiętość tonalną po prostu rejestruje więcej odcieni kolorów.

Władca Pixeli
12-03-2015, 01:52
Ciekawy test przeprowadzony kiedyś na forum. Niestety nie ma już zdjęć ale warto przeczytać.
Wiele osób zachwala jakość zdjęć z najlepszych i najdroższych aparatów ale wystarczy wstawić zdjęcia bez exif i zaczynają się problemy z rozpoznaniem sprzętu :mrgreen:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=44358

Kartofelinder
12-03-2015, 10:10
Bez przesady, różnice są. Wiele z nich dotyczy jednak elastyczności postprocesu, bo w jpg, a tym bardziej na odbitkach wiele z tych rzeczy zanika (nie pisze o rozdzielczości). Kluczem jest wiedzieć co się robi przed, a nie po naciśnięciu guzika.

pawelszuszu
26-03-2015, 21:16
rownież jestem posiadaczem d200 i jak narazie aparat sprawuje sie bardzo dobrze

Andi74
27-03-2015, 09:34
roznice sa ale

w ciemnosci na korzysc nowych puszek

w dzien na korzysc 24 pix w celu wykadrowywania na kompie nie przy robieniu zdjec

chociaz np 12 pix w cale nie blokuje kadrowania na kompie

ALF
28-03-2015, 15:19
roznice sa ale
w ciemnosci na korzysc nowych puszek
w dzien na korzysc 24 pix w celu wykadrowywania na kompie nie przy robieniu zdjec
chociaz np 12 pix w cale nie blokuje kadrowania na kompie

Waść tu wrogą propagandę uprawiasz. :) Zdjęcie powstaje w głowie, puszka je odwzorowuje, a program jedynie modyfikuje ewentualne błędy. Im mniej błędów zrobisz w głowie, tym mniej błędów zrobi body i mniej lub wcale będzie musiał poprawiać program. Nastawianie się na kadrowanie dopiero w ostatnim procesie to rzeźnia fotograficzna, a nie sztuka.

Andi74
29-03-2015, 07:52
nie nie wroga to sa tylko takie moje odczucia majac na urlopach rozne puszki

to przy D600 i 24 pix jak kadrowalem na PC ( wywalalem np kratki z basenu zeby nie straszyly na zdjeciu )

to jakosc zdjecia (zachowanych detali ) byla fajniejsza przy obrobce 24 a nizeli 12

ale to sa tylko moje prywatne odczucia

funky
29-03-2015, 09:22
Waść tu wrogą propagandę uprawiasz. :) Zdjęcie powstaje w głowie, puszka je odwzorowuje, a program jedynie modyfikuje ewentualne błędy. Im mniej błędów zrobisz w głowie, tym mniej błędów zrobi body i mniej lub wcale będzie musiał poprawiać program. Nastawianie się na kadrowanie dopiero w ostatnim procesie to rzeźnia fotograficzna, a nie sztuka.

Archaiczne pogląd na fotografię jak na obecne czasy i to forum ;). Teraz jak widzę, "pstryknięcie " zdjęcia, to tylko początek. Resztę zrobi się w komputerze. Tu się coś wytnie, tam się wstawi, tu rozjaśni, zmieni kolor , ujmie zmarszczek. Potem czeka się na komentarze, oceny, porady w stylu: dodaj zieleni, ujmij niebieskiego ...itd. Robi się produkt pod odbiorcę bo "towar" przecież musi się sprzedać. Mało kto się wysila, żeby zrobić dobre zdjęcie, bo przecież wszystko wyrzeźbi się w programie.
Tylko tak się zastanawiam, czy to jeszcze jest FOTOGRAFIA ?

Ale może jestem w błędzie :).

Kartofelinder
29-03-2015, 11:59
Te wywody są bez znaczenia :) D200 to aparat FOTOGRAFICZNY. Jeśli trzymać się paradygmatów tej sztuki, to aparat nie przeszkadza.

ALF
29-03-2015, 23:42
Archaiczne pogląd na fotografię jak na obecne czasy i to forum ;).
Tylko tak się zastanawiam, czy to jeszcze jest FOTOGRAFIA ?
Ale może jestem w błędzie :).

Ze 100 zdjęć zrobionych D200 10-15 to kosz, kolejne 20-30 wymaga solidniejszej obróbki, ale reszta to co najwyżej jakieś liźniecie Corelem. Do dzisiaj używam kart 0,5 i 1 GB bo większe są mi zbędne :) Tylko raz zdarzyło mi się strzelić coś ok 200 zdjęć na jednej imprezie. To był rep z gminnej imprezy, w czasie której było 5 koncertów (w tym Boney M) i duży pokaz mody lniarskiej, a oprócz tego sporo innych atrakcji. A przy repach lubię strzelać seriami ;)
Wierz mi, że jest całkiem sporo forumowiczów, którzy wyznają starą, dobrą szkołę fotografii.

eldritch
15-04-2015, 21:11
A ja chcę zmienić D200 na Xt-1... tylko jeszcze się nie zdecydowałem... :)
BTW (jak się zdecyduję D200 trafi na forumową giełdę może nawet wraz z reszta klamotów...)

AdamC2
25-08-2015, 23:22
Pytanie do posiadaczy D200. Mam d 3100 brakuje mi ergonomii, śrubokręta, dużego wizjera......Fotografuję portrety na zewnątrz lub wewnątrz ale wtedy błyskam. Robię w rawach ale rodzinnie w jpg. Iso jakie używam to max 400 sporadycznie 800 Szukam czegoś za "grosze" co będzie miało to czego mi brakuje w d3100 ale pozwoli produkować przyzwoity obraz. D200 podoła ?

Jacek_Z
26-08-2015, 00:53
Tak. Wizjer .... DX nie mają dużych wizjerów.
Możesz pomysleć też o D300 i ... D2x.

Andi74
26-08-2015, 08:45
D3100 ma matryce z D90/D300 CMOS

a D200 ma starsza taka jak w D80 CCD

pozatym D3100 ma duzy LCD a D200 maly to tez moze troche po przejsciu z duzego na maly doskwierac

lepiej idz w D300 mozna w dobrej cenie wyrwa obecnie

cz4rnuch
26-08-2015, 09:08
D3100 ma matryce z D90/D300 CMOS ... Nie ma takiej samej choć jest ona wykonana w tej samej technologii CMOS.

nikoniarz
26-08-2015, 15:43
Dokladnie jak napisal cz4rnuch- to jest inna, nowsza matryca i wprawne oko zauważy niewielka przewage matrycy z D3100 nad tą montowaną w D300/90.

leighadams
26-08-2015, 16:20
Tylko czy nowsza=lepsza? Do iso 400-800 d200 spokojnie da radę, a kolorki zacne:)

cz4rnuch
26-08-2015, 16:27
...wprawne oko zauważy niewielka przewage matrycy z D3100 nad tą montowaną w D300/90.

No chyba, że jest to wprawne oko komputera-matki firmy DXO (powstałego podobno na bazie IMSAI 8080): <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D90-versus-Nikon-D3100___439_664)

nikoniarz
26-08-2015, 16:35
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem- mialem na myśli dokladnie D300 vs. D3100. Jak dla mnie ten drugi mial lepsze i ISO i kolory. Niewiele ale jednak. A co twierdzi o tym DXO jakos mnie Malo interesuje jesli mam (konkretnie mialem) możliwość porównania.

cz4rnuch
26-08-2015, 18:26
Jeśli chodzi o D300 to nawet by się zgadzało <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D300-versus-Nikon-D3100___440_664) A linki podaję, bo ktoś może nie uwierzyć Ci na słowo albo potrzebuje potwierdzenia w cyferkach. Ani D3100 a D300 nie posiadałem więc się nie wypowiem, ale testujący z pewnością mieli je w rękach i porządnie je przetestowali. Taką przynajmniej mam nadzieję biorąc pod uwagę fakt, że jednak większość branży uznaje ich pracę za wiarygodną (no może poza Canoniarzami).

nikoniarz
26-08-2015, 19:23
Cyferki cyferkami- dla mnie D300 i D90 dają "w praniu" taki sam obraz. Nie twierdze, ze nie ma roznic- byc może w "laboratoryjnych" warunkach sa, ale jak dla mnie to tak aptekarskie roznice, ze D3100 przegral konfrontacje z D300 i znalazł nowego klienta, bo inne cechy okazaly sie istotniejsze niż owe aptekarskie roznice w obrazie. Ale ktos inny może miec inne zdanie i pomimo ze mogę sie z nim nie zgadzać to szanuje jego zdanie- w końcu to będzie jego wybór a nie mój.
Aczkolwiek widzę, ze tutaj bardziej pod uwagę brany jest D200 którego nie mialem w ręku...

dyli
11-09-2015, 20:33
Zdradziłem D200. Przepraszam... ale nadal uważam, że to świetny aparat. Na prawdę. Przepraszam...

leighadams
11-09-2015, 20:35
Zdradziłem D200. Przepraszam... ale nadal uważam, że to świetny aparat. Na prawdę. Przepraszam...
To się pochwal na co zdradziłeś?:-)

MstrG
11-09-2015, 20:38
To się pochwal na co zdradziłeś?:-)

W stopce jest "Stary Nikon De Czysta"

leighadams
11-09-2015, 20:39
Yhm, stukam na tablecie na androidzie, a tu stopek ani widu ani słychu, także pardon:)

dyli
11-09-2015, 21:39
Tak, dokładnie, na D300. Myślę, więc, że nie za bardzo go zdradziłem, ale jednak. Mam nadzieję, że pokocham go tak samo jak D200 ;)

songvari
12-09-2015, 08:16
Mój ukochany Nikon D200 opuścił mnie ostatnio i pozostawił fotograficznym "wdowcem" - pewnego dnia po prostu odmówił całkowicie włączenia się. Z bólem serca kupiłem nowy aparat (D810) i tęsknie teraz za swoim D200. Trudno zarzucić cokolwiek D810 ale fotografowanie D200 sprawiało mi chyba więcej przyjemności. Choć trzeba dodać, że niekiedy D200 sprawiał, że była to przyjemność taka bardziej "masochistyczna" :)

stachmuszel
12-09-2015, 18:03
Tak, to prawda. Fotografowanie D200 dawało ogromną frajdę. Oczywiście kpiarze starych korpusów będą się śmiać, ale mnie się tęskni za tym aparatem.

Jacek_Z
12-09-2015, 20:07
Mozemy sie zamienic. Odstapie mojego D200. W swietnym stanie. Nawet nie wezme dopłaty ;)

stachmuszel
12-09-2015, 21:53
Od Ciebie Jacku nie chcę, Ty zawsze mialeś jakiegos popsutego:-)

Jacek_Z
12-09-2015, 22:33
? Ja ? Nigdy. Ten co go weźmie będzie bardzo zadowolony, sprzęt sprawny w 200% i nie katowany (studio), nigdy nie był na deszczu itp, przebieg całkiem niewielki.
Tylko że ja zartowałem i nie pisałem do ciebie tylko do songvari. D810 mógłbym przytulić ;)

robanto
13-09-2015, 12:04
ja z z całą świadomością często wracam do mojego D200. Lubię i już. Sentyment....silna rzecz ;)

songvari
13-09-2015, 22:28
Ja i D810 się jakoś emocjonalnie w końcu dopasujemy do siebie :) Ale dzięki za propozycję. Gdyby moja tęsknota za D200 kiedyś wygrała - będziesz pierwszy na liście do przytulania :)

Kartofelinder
16-09-2015, 11:25
Ja mialem moment slabosci i kiedy moj jedyny DX obiektyw mi sie zagrzybil zaczalem rozmyslac nad przejsciem na D810. Kupilem nawet najnowszego Della Precision zeby sobie poradzic z duzymi plikami, ale im wiecej o tym myslalem tym mniej uzasadnienia dla zmiany aparatu.

Myslalem, myslalem i kupilem ... Sigme 18-35. I znow jest dobrze :) D200 zostanie na kolejne 5 lat :)

Jacula1
23-09-2015, 19:06
Witam Kolegów,

Mam D200 od 2007 roku. Aparat cały czas pracuje z N16-85/3.5-5.6, z manualnym Nikkorem 50/2, Tamronem 90/2.8 Makro i czasami w razie potrzeby z SB26 (lampa w trybie AUTO). Do tej pory jestem z tego aparatu bardzo zadowolony i nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na niego. Gumy siedzą twardo, kółka chodzą ok, trzeba było dopiero niedawno przeczyścić matrycę. W zeszłym roku uzupełniłem sprzęt o D7100 - potrzebowałem wysokie czułości do fotografowania na koncertach we wnętrzach bez flesza. W sumie potwierdzam zachwyty :) jeśli chodzi o niskie ISO - w podobnych warunkach zrobione zdjęcie bardziej podoba mi się z D200 niż z D7100. W czułościach powyżej 1600 - wiadomo. Zdjęcia z fleszem - jakość bardzo dobra, zarówno na niskim ISO jak i wyższym (doświetlanym lampą).

Pytanie do Was: jak wstawić zdjęcie? Dawno tego nie robiłem a Imageshack coś pozmieniał...

Pozdrawiam
Jacek

Kartofelinder
26-11-2015, 23:50
Foci kto jeszcze D200?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/11/19620437340_1438ef801f_c-1.jpg
źródło (https://farm1.staticflickr.com/359/19620437340_1438ef801f_c.jpg)

robanto
26-11-2015, 23:55
ja nieustannie. i nawet ostatnio jakby z większą chęcią. a tak w ogóle, dobra fotografia.

Kartofelinder
27-11-2015, 00:15
Jak nieustannie, to foty wstawiać od czasu do czasu. Ktoś by pomyślał, że D200 to aparat do wielbienia a nie używania!

A skoro o wielbieniu mowa, to kolory skóry bardzo wielbię.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/15977702229_8a71e3a688_c-1.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7583/15977702229_8a71e3a688_c.jpg)

prz3mo
27-11-2015, 18:44
Zgadza się, kolorki w CCD też mi bardziej pasowały niż te w CMOS ach. Zdjęcie bardzo fajne!

Jacula1
07-01-2016, 22:44
... W sumie potwierdzam zachwyty :)...

Skoro wszyscy zamieszczają fotografie, to żeby nie być gołosłownym, zdjęcie prosto z aparatu, celowo bez żadnych korekcji.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/26c41f69233fe8f1-1.jpg
źródło (http://images75.fotosik.pl/214/26c41f69233fe8f1.jpg)

Pozdrawiam
J

robanto
07-01-2016, 23:03
D200 jest fajny. mi odeszły gumy (kurcze zabrzmiało jakby wody odeszły) okleiłem czarną taśmą i dalej nim focę. a ostanio na wystawie są wydruki 100x70 i ludziom się bardzo podoba :)

bic44
23-02-2016, 20:11
Witam wszystkich posiadaczy D200! Jakiś czas temu trafiłem na ten wątek, przeczytałem od mniej więcej połowy i ostatnio nabyłem swojego D200.
Nie ukrywam, że treści zawarte na forum były jedynie jednym z argumentów za zakupem. W większej mierze zadecydowała chyba okazyjna cena, za ładny egzemplarz, z rozsądnie niskim przebiegiem oraz zacnym gratisem (ale niestety nie gripem), a także kilka innych powodów.

Aparat sprawił bardzo pozytywne pierwsze wrażenie. Na minus: brak mikroregulacji (dopiero po kliknięciu kup doczytałem, że ta dopiero od d300 niestety). Na plus: w cenie zakupu to właściwie cała reszta. Po dokładniejszym poznaniu napiszę więcej, mam nadzieję, że zgodnie z tematem wątku, samych zachwytów.

Mam w tym miejscu jedno pytanie: w jaki sposób odwrócić/zamienić wskazania ekspozycji +/-?
Mam przed oczami instrukcję w pdf, przeklikałem też menu i nie widzę. W innych aparatach mam odwrotnie i strasznie denerwuje.

kazak
24-02-2016, 10:26
chodzi Ci o korektę ekspozycji? (jeśli tak to zamiast, jeżeli dobrze odczytałem "pozostałych", do połowy wciśniętego spustu migawki użyj przycisku +/- i przekręć) i o zgrozo mam nadzieję że się nie mylę:] a co do D200 to w sumując... kupujesz D200, i dobrym ruchem jest dokupienie co najmniej jednego f/1.4... to jedyny (może można to nazwać mankamentem) warunek.

hydra_ulik
24-02-2016, 16:20
Mam w tym miejscu jedno pytanie: w jaki sposób odwrócić/zamienić wskazania ekspozycji +/-?
Mam przed oczami instrukcję w pdf, przeklikałem też menu i nie widzę. W innych aparatach mam odwrotnie i strasznie denerwuje.

W D300, 300s wskazania zmienia się w menu f11. Sprawdź ;)

robanto
24-02-2016, 16:42
Bodajże F5 w menu, ale tylko odwrócisz kręcenie kółkiem, a układ na wyświetlaczu pozostanie bez zmian.

bic44
24-02-2016, 20:01
W D300, 300s wskazania zmienia się w menu f11. Sprawdź ;)

D300 już dawno w rękach nie miałem, idąc podanym tropem w D700 znalazłem i jest tam pod f12, a w D7100 pod f8, w D200 natomiast są tylko f1-7 i nie widzę tej opcji, więc chyba nie ma niestety. Sprawdziłem też i w F80 też mam jak w D200. Wychodzi na to, że mógłbym sobie co najwyżej zamienić w nowszych puszkach, żeby było jak w D200/F80. Genialne zagranie Nikona niczym swego czasu zamienienie fizycznych przycisków (+/-), chociaż skoro zapomniałem, że w F80 też mam inaczej (mało ostatnio nim fotografowałem) niż w obecnie używanych, to po prostu postaram się nie zwracać na to uwagi.

kazak
24-02-2016, 21:26
to chybam dowalił....[facepalm]

Kartofelinder
25-02-2016, 12:51
To jest watek o zachwytach a nie poradach technicznych. Wstawiajcie zdjecia!

bic44
25-02-2016, 18:53
Wstawiajcie zdjecia!
Pierwsze słoneczne chwile z D200:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/I1DSnTa-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/I1DSnTa.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/ttHLjQ4-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ttHLjQ4.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/OEAfF4r-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/OEAfF4r.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/fvX6r91-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/fvX6r91.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/TeFMq4L-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/TeFMq4L.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/Jt7LWQW-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Jt7LWQW.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/h7gRK6k-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/h7gRK6k.jpg)

Kartofelinder
25-02-2016, 22:33
Wstawiłem to zdjęcie już na forum, ale nigdzie nie pisałem, że było z D200!! :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/12/23796973000_a7866b4c5c_c-1.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5781/23796973000_a7866b4c5c_c.jpg)

hydra_ulik
25-02-2016, 22:55
Na tym przykładzie doskonale widać, że "de czysta" miał się od kogo uczyć ;-)

robanto
26-02-2016, 00:31
D200 nie wymięka. Muszę coś moim zrobić i zapodać.

bic44
28-02-2016, 11:56
W gorszych warunkach oświetleniowych

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/02/NDbPEWB-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/NDbPEWB.jpg)
oraz myślę, że nietypowo jak na D200, krótki film poklatkowy (https://www.youtube.com/watch?v=ckVhxJnXYto)

stachmuszel
28-02-2016, 16:01
A mówią, że D200 nie kręci filmów ;-) Przyjemnie się ogląda.

Jacula1
29-02-2016, 10:05
Pokrętła można odwrócić w Menu f5

d90
18-07-2016, 13:11
Jako ze trafia sie za grosze,
to moze se kupie.

Ale -
Czy to cudo ma kalibrację w body ?
Jak smiga z 85/1.8G ?
Jak z 35/1.8G (ewentualność taka) ?

kkokosz
18-07-2016, 13:30
Jako ze trafia sie za grosze,
to moze se kupie.

Ale -
Czy to cudo ma kalibrację w body ?
Jak smiga z 85/1.8G ?
Jak z 35/1.8G (ewentualność taka) ?

Kalibracji nie ma, z 35/1.8G działa bezproblemowo (przynajmniej w moim przypadku się obyło); 85/1.8G nie sprawdzałem, mam tylko 85/1.8D (tu bez problemów). To chyba najbardziej bezproblemowy aparat, jaki miałem :)

Żeby nie było, że bez zdjęcia:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/cetonia_aurata_ii_by_kkokoszd2vfdf5-1.jpg
źródło (http://img05.deviantart.net/ac92/i/2010/256/a/6/cetonia_aurata_ii_by_kkokosz-d2vfdf5.jpg)

d90
18-07-2016, 13:36
Hmm
No wlasnie o ten 85/1.8G mi chodzi i jakies ewentualne problemy...

Najbardziej bezproblemowy u mnie był d40x. Sprzedałem, bo EX twierdziła ze to muzeum,
a aparatow i tak mam kilka...
Głupi człowiek bywa.
EX juz nie ma, a wspomnienia miłe z d40x pozostały :) hehe

To teraz tak - ile warto zapłacić za puszkę w jako takim stanie ?
20-30 tysi przebiegu ?
(W zasadzie tylko do wspomnianego 85/1.8G).

madebyzosiek
18-07-2016, 14:23
A czemu 85 1.8G ma mieć jakieś problemy? Ja go zapinanam na N80 (F80) i działa aż miło :) Też myślę o starej kultowej CCD... Ale ja nie wiem czy chcę D200, czy D80... Czy to na krajobrazy jeden grzyb, czy może warto szukać D200? Jak myślicie? Pozdrawiam serdecznie :)

Jacek_Z
18-07-2016, 14:33
No co ty. D200. Przy cenie 500 zł to ile zaoszczędzisz?
No i D80 prześwietla na matrycowym ;)

nikoniarz
18-07-2016, 14:34
W D200 otrzymasz 1/8000 s (1/4000 w D80), bracketing 9 klatek (w D80 bodajże 3)... Aczkolwiek dla niektórych może mieć też znaczenie rodzaj zastosowanych kart. I o ile dobrze pamiętam, to D200 (podobnie jak D300) oferuje pomiar światła ze słoikiem po ogórkach, czego chyba nie ma w D80.

madebyzosiek
18-07-2016, 14:37
Czyli wychodzi na to, że różnice jak między D90 i D300s, więc chyba mogę to sam sobie wyjaśnić ;) Dziękuję Panowie, chyba się skuszę kiedyś, jak się okazuja trafi. D80 się raz w górach bawiłem, kolorki są doskonałe do widoków :) A różnice w cenie są prawie niezauważalne, więc może faktycznie trafi się D200 ;)

stachmuszel
18-07-2016, 14:40
D200 w zakresie do 400iso jest miodzio.

robanto
18-07-2016, 14:56
Mój D200, to jest ciągle jedyny aparat, który bezproblemowo działa ze wszystkimi moimi szkłami, a mam ich trochę. Polecam.

d90
18-07-2016, 15:09
Ja wyzej iso 400 nie potrzebuje. Iso 800 to max.
Ruszyło mnie troszke znowu zeby człowieków poganiać.
No i tak se pomyślałem ze skoro okazja (chyba, bo w reku jeszcze nie miałem)
sie trafia, to by do portretu w plenerach sie nadal.
Rozdzielczość mi pasuje...

Mówicie ze 500 zł to maksimum ?

Rycerz
18-07-2016, 15:25
Ja mam wielki sentyment do tej puszki, miałem jedno d200 potem sprzedałem dla canona, a potem kupiłem znowu ;-)
Myślałem, że bedę miał trzecie d200 w swoim życiu, ale się nie udało. W kwietniu chciałem kupić, ale nie było nikogo kto chfiałby mi sprzedać.
Więc juz nie kupię. Ale polecam ;-)

madebyzosiek
18-07-2016, 16:07
No to ja się czuję zachęcony, tylko gdzie ta okazja? Ktoś widział, ktoś wie? ;) Obczajam czasem znany portal aukcyjny, a może coś upoluję, kto wie. Dzięki za informacje. Pozdrawiam serdecznie :)

d90
18-07-2016, 16:20
No dobra.
Ale -
ja musze cos wiedzieć, ile dać jest warto.
Bo pojde do człowieka puszkę zobaczyc i wiedział nie bede...

Mz stara konstrukcja, cena powinna być max około 400zł.

Czy dobrze oceniam sytuacje ?

madebyzosiek
18-07-2016, 16:41
Tak z moich obserwacji od jakiegoś czasu wynika, że za 400 to okazje chodzą, normą jest 500-600 niestety... Ale może ktoś z posiadaczy określi ile jego sprzęt warty? :)

leighadams
18-07-2016, 16:50
Potwierdzam wszystko co zostało napisane. Problemów z żadnym szkłem na d200 nie zaznałem, do iso 800 można spokojnie używać, a jeżeli chodzi o cenę to max. 500-600zł jeżeli pucha zadbana.

robanto
18-07-2016, 17:32
no to ktoś musi bardzo nie chcieć mieć tego aparatu, bo mi byłoby żal dla paru stów się go pozbywać. Moim zdaniem ciężko będzie za 400, czy nawet 500 trafić perełkę.
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=30413&id=21 okazja?!

kkokosz
18-07-2016, 20:07
Z punktu widzenia posiadacza tej puszki - nie oddałbym jej za 400zł. Nawet mimo tego, że aktualnie leży spakowana w pudełku w szafie. To nie jest racjonalne zachowanie, ale co zrobić - pod względem fotograficznym jestem chomikiem i zbieram wszystkie fotograficzne sprzęty, które kupiłem :D A to z czasów, gdy D200 było głównym aparatem:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/parus_major_by_kkokoszd2zzg0q-2.jpg
źródło (http://img03.deviantart.net/1c37/i/2016/200/5/8/parus_major_by_kkokosz-d2zzg0q.jpg)

madebyzosiek
18-07-2016, 20:47
...aktualnie leży spakowana w pudełku w szafie.

I jak tu upolować dobry egzemplarz, jak on w zamknięciu szafy pilnuje...? Jak żyć ja się pytam, jak żyć ;)
Ps. Świetna fota :)

Maro66.
18-07-2016, 21:01
Z punktu widzenia posiadacza tej puszki - nie oddałbym jej za 400zł. Nawet mimo tego, że aktualnie leży spakowana w pudełku w szafie. To nie jest racjonalne zachowanie, ale co zrobić - pod względem fotograficznym jestem chomikiem i zbieram wszystkie fotograficzne sprzęty, które kupiłem :D

Bo to świetna puszka była i w zasadzie jest.
Z takich samych powodów nie mam najmniejszego zamiaru sprzedawać D90 :mrgreen:
Najlepsze jest to, że miał leżeć, a zarabia na D7100 którego wziąłem sobie na raty :D

Cosnek
18-07-2016, 21:55
D200 uzywam do dzisiaj jako postawowe body. Przestalem sledzic nowosci, ot cala tajemnica.

Maro66.
18-07-2016, 22:07
Na szczęście większość leci owczym pędem za nowościami i dzięki temu można kupić świetny aparat używany w dobrej cenie :D

SerU
18-07-2016, 23:11
Jak ma być igła, to już nie będzie miała okazyjnej ceny. Oto aktualny przykład z ebay.uk -KLIK- (http://www.ebay.co.uk/itm/Used-Nikon-D200-DSLR-body-3928-actuations-1-YEAR-GTEE-/191897501139?hash=item2cadfb7dd3:g:McsAAOSwNuxXYZs k)

madebyzosiek
18-07-2016, 23:14
Jak ma być igła, to już nie będzie miała okazyjnej ceny. Oto aktualny przykład z ebay.uk -KLIK- (http://www.ebay.co.uk/itm/Used-Nikon-D200-DSLR-body-3928-actuations-1-YEAR-GTEE-/191897501139?hash=item2cadfb7dd3:g:McsAAOSwNuxXYZs k)
Trzeba by upaść i ciężko się uderzyć w głowę, żeby tyle zapłacić ;) Ale cóż, zawsze można sprzedawać, zamiast sprzedać... Moje założenie: 500 zł na aparat, kiedyś go znajdę... ;)
Ps. Może ja swojego D300s-a wyczyszczę i wystawię za... powiedzmy 320 funciorów? Stan idealny, nawet gripa mam oryginalnego ;)

SerU
18-07-2016, 23:34
Tylko podałem przykład ;) Jeśli się przewertuje zakończone aukcje na ebay.uk, to sprzedawały się ostatnio od około 100 funtów za dość mocno zmęczone sztuki, do 160 za takie z przebiegiem około 5k zdjęć. Więc szansę jakąś tam masz na upolowanie tego, co chesz ;)

jurkarol
18-07-2016, 23:54
Fuji s5 pro - ten sam korpus ale matryca juz nie i zdjęcia biją d200 na głowę. rozpiętość totalna jest tu wzorem

d90
19-07-2016, 01:22
Fuji s5 pro - ten sam korpus ale matryca juz nie i zdjęcia biją d200 na głowę. rozpiętość totalna jest tu wzorem

Zdjęcia to robi fotograf.

Zobacz ceny tego klamota :) mozna dwa d5100 kupic niemal uzywane w tej cenie.
Cała "tonalnosc" pada na ryja przy nowej technice...bo 95% i tak fotoszopuje co tylko sie da.
Śrubokręt to tez żadna zaleta. Do zabawy w focenie styknie manualny aef.
:)

stachmuszel
19-07-2016, 06:33
Ale nie każdemu będzie odpowiadać kolorystyka z z Fuji. Na pierwszy rzut oka miodzio, ale z biegiem czasu może przeszkadzać pastelowosc obrazka. Duże Rafy i powolnosc puszki. D200 bardziej uniwersalne imho.

madebyzosiek
19-07-2016, 08:02
Tylko podałem przykład ;) Jeśli się przewertuje zakończone aukcje na ebay.uk, to sprzedawały się ostatnio od około 100 funtów za dość mocno zmęczone sztuki, do 160 za takie z przebiegiem około 5k zdjęć. Więc szansę jakąś tam masz na upolowanie tego, co chesz ;)
No tak, tylko UK tak daleko... Szukając Nikona FE wynalazłem kilka na ebay, ale tak nie mając koncepcji czy chcę kombinować z wysyłką kupiłem na naszym podwórku ;) Świat należy do cierpliwych :) Pozdrawiam serdecznie

tomgol
19-07-2016, 09:45
A tak z ciekawości, ma ktoś możliwość wstawienia fotek porównawczych owej puchy z jakimś nowym modelem. Ciekawi mnie jaka jest różnica w obrazku
oczywiście bez obróbki. Na pewno różnica jest w stosunku do starszych CMOS-ów ale czy aż taka duża w przypadku najnowszych puszek D750.... ?

nikoniarz
19-07-2016, 10:07
A tak z ciekawości, ma ktoś możliwość wstawienia fotek porównawczych owej puchy z jakimś nowym modelem. Ciekawi mnie jaka jest różnica w obrazku
oczywiście bez obróbki. Na pewno różnica jest w stosunku do starszych CMOS-ów ale czy aż taka duża w przypadku najnowszych puszek D750.... ?

Rozumiem, że pytasz o najniższe wartości ISO?

kkokosz
19-07-2016, 10:18

Ja mogę zrobić porównanie z D700, D300s i Fuji X-T10, jeśli komuś będzie bardzo mocno zależało :)

madebyzosiek
19-07-2016, 10:46
Ja mogę zrobić porównanie z D700, D300s i Fuji X-T10, jeśli komuś będzie bardzo mocno zależało :)
Ja bym poprosił, iso 200, 400 i 800, tylko z D200 i D300s, jakaś krajobrazowa pocztówka, bez obróbki, same rawy do pobrania. Mógłbym się przekonać, że chcę go szukać, albo że D300s robi to samo ;) Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

tomgol
19-07-2016, 11:40
Rozumiem, że pytasz o najniższe wartości ISO?

Tak, no bo wysokie ISO to sprawa jasna gdzie będzie lepiej.

david555
19-07-2016, 11:46
Tak, no bo wysokie ISO to sprawa jasna gdzie będzie lepiej.
Nawet przy ISO 100, D200 będzie miał gorszy obrazek od wyplutego przez D700.

Flipoo
19-07-2016, 11:54
Miałem przez parę lat d200, miałem też d80. Teraz mam od 4 lat d700.
D200 nadaje się do pleśniaków bo ma pomiar ze szkłami manualnymi ( d80 nie ma). D80 za to jest lżejszy. Matryce z obu aparatów dają podobny obrazek.
D700 jesdnak bije oba na głowę. To całkiem inna półka. Pod każdym względem.

d90
19-07-2016, 11:57
Bo d700 to król jest.
Ciągle nie zdetronizowany...

(Serio pisze)

david555
19-07-2016, 12:03
Bo d700 to król jest.
Ciągle nie zdetronizowany...
Król lamusa, ale ... król. :)

No i o głośniejszy korpusik, to u Nikona trudno.

stachmuszel
19-07-2016, 12:06
Nawet przy ISO 100, D200 będzie miał gorszy obrazek od wyplutego przez D700.

Nie zgodzę się z tym twierdzeniem. Np. krajobraz czy ludzka skóra z D200/Iso100 vs D700/Iso200, ładniejszy i przyjemniejszy obrazek da D200. Miałem kilka lat oba.

d90
19-07-2016, 12:08
To samo mozna by powiedziec o tysiącach szkieł.
Zaryzykujesz ?
To tez królowie "lamusa" wg tej opinii.

A serio - to tylko puszka...bezawaryjna, zawsze pewna, bezbłędna itd
ale nadal - tylko puszka :)

david555
19-07-2016, 12:12
To samo mozna by powiedziec o tysiącach szkieł.
Zaryzykujesz ?
To tez królowie "lamusa" wg tej opinii.
Dobre obiektywy nie starzeją się nigdy, każdy tego doświadczył mam nadzieję.

kkokosz
19-07-2016, 13:08
Myślę, że dyskutowanie o wyższości kolorów jednej puszki nad inną jest zupełnie pozbawione sensu. Nie dość, że każdemu może się podobać coś innego, to w dodatku "lepszość" kolorów może zależeć od tematu ;)

Poniżej do pobrania RAWy z D200, D300s, D700 i XT10 - niestety, nie krajobrazowe pocztówki, a takie sobie pstryki ;) Poustawiałem wszędzie jednakowy balans bieli (5000K), ten sam pomiar światła, wszędzie były te same obiektywy (Sigma 24-70/2.8 i Nikkor 50/1.4G, do Fuji podłączane przez adapter z pierścieniem przysłony). Niestety, troszkę różnią się korektą ekspozycji, bo nie zauważyłem tego na początku, a później nie chciało mi się poprawiać ;) Zdjęcia żaby zrobiłem na ISO 200, 800 i 1600, a dodatkowo dla D200 także na ISO 100. Wstawiłbym tu jakieś miniaturki, ale nie mam bladego pojęcia, jak wkleić udostępnione linki z Google Drive'a, żeby wyświetliło je jako grafikę :)

Google Drive - RAWy (https://drive.google.com/folderview?id=0B1u1VQT_OqlOQXhDWDhqX1JyTWM&usp=drive_web)

Jacek_Z
19-07-2016, 13:49
.. ludzka skóra z D200/Iso100 vs D700/Iso200, ładniejszy i przyjemniejszy obrazek da D200. Miałem kilka lat oba.Ja też jeśli chozi o kolor wolałem D200 od D700. Miałem oba body tyle lat ile miałem D700 - czyli chyba 3 lata. D200 mam nadal, wraz z D800.
D700 miał dwie przewagi - 1.w portrecie był FX co ma swoje znaczenie dla GO, a w ogóle to 2. miał dobre wysokie ISO.

jurkarol
19-07-2016, 14:29
ja nadal wolę CMOS niż najnowsze x-transy. może przyszła generację xtrans mi się spdoba (lub choc oprogramowanie coś zmieni)

Jacek_Z
19-07-2016, 16:00
D200 to CCD. O jakich aparatach mowa, bo chyba nie omawiamy takiego modelu.

jurkarol
19-07-2016, 16:18
D200 to CCD. O jakich aparatach mòwisz bo chyba nie omawiamy takiego modelu.
a tak zboczylem z tematu chyba. tak to ccd, i chyba pod względem naturalności kolorów sa jeszcze lepsze

kkokosz
19-07-2016, 19:10
Dorzuciłem jeszcze do katalogu (https://drive.google.com/folderview?id=0B1u1VQT_OqlOQXhDWDhqX1JyTWM&usp=drive_web) plik D200vsD300s.zip z RAWami ze spaceru. RAWy robione D200 i D300s.

stachmuszel
20-07-2016, 06:32
Opiszcie panowie swoje wnioski, proszę. Część z nas jest na urlopach i z urządzeń mobilnych trudno operować na pakowanych plikach.

david555
20-07-2016, 06:44
Opiszcie panowie swoje wnioski, proszę. Część z nas jest na urlopach i z urządzeń mobilnych trudno operować na pakowanych plikach.
Na urządzeniach z Androidem można na luzie działać, jak na pececie, także operacje na archiwach, czy nawet zaawansowana edycja zdjęć, to pestka.
A wnioski nietrudne do przewidzenia, wg. mnie to D700 jest tu zwycięzcą.

stachmuszel
20-07-2016, 07:30
Bardziej interesuje mnie obrazek D200 vs D300/s, jego subiektywny odbiór. Iso będzie lepsze w D300s, ale tylko o ok. 0,5-0,7EV, ze względu na mocno zaniżone czułości w D300s.

http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D300s-versus-Nikon-D200___614_203

p.s. Dawid, jakoś nie wyobrażam sobie obróbki na Androidzie, sorry.

david555
20-07-2016, 07:36
p.s. Dawid, jakoś nie wyobrażam sobie obróbki na Androidzie, sorry.

W sumie ja też nie :D , niemniej zdarzało mi się już edytować pojedyncze obrazki LRem, czy Photo Mate R2 na Androida. :)

madebyzosiek
20-07-2016, 09:14
A wnioski nietrudne do przewidzenia, wg. mnie to D700 jest tu zwycięzcą.

To jest oczywiste jak fakt, że zimne piwo jest lepsze od ciepłego ;) Ale nie o to chodzi, myślę, że porównanie iso z pełnej klatki za 3500 zł do iso z leciwej matrycy CCD za 500 zł nie ma najmniejszego sensu. Mi zależało na porównaniu kolorów i obróbki D200 vs D300s, czyli CCD kontra pierwsze CMOS. Pozwoliłem sobie na małą publikację zdjęć kolegi @kkokosz, któremu dziękuję za rawy, mam nadzieję że się nie obrazisz. Więc efekty spaceru kolegi poniżej:
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/1-3.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/t6g6b6zj8qzrrgx/1.jpg)

Większe zdjęcie (https://app.box.com/s/mvf1w7nrcoa25tcxn59kgp14cyppcldt)

D200 (https://app.box.com/s/0rjzw0qjz0kz60rlekkmm6w9zpcmvgdl)

D300s (https://app.box.com/s/yix16otrjtp1un0f15sia3300ou5h12j)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/2-3.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/r4p8x2thwif7wbg/2.jpg)

Większe zdjęcie (https://app.box.com/s/g9bnk3dmttdoywu52nr6gka191vgjzs4)

D200 (https://app.box.com/s/iqon9g0nh484dladp03a8o9o5ciuatha)

D300s (https://app.box.com/s/upbuoqerfpcj8m7kg040224yvw3d2koc)

3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/3-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/czezt6p4hbiul6x/3.jpg)

Większe zdjęcie (https://app.box.com/s/40347ay46070pm4fyqo0kyzmpdf9wkqr)

D200 (https://app.box.com/s/19z00ompazllf1txyv64iz8adwe7dqj3)

D300s (https://app.box.com/s/2ls9ywm17hj0rpgjazcmce15dmqfzspg)

4.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/4-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/i0q23to0nnx6lvj/4.jpg)

Większe zdjęcie (https://app.box.com/s/7191gx9ycwqvb7h68nzexvw2j3n9oz56)

D200 (https://app.box.com/s/itp4axkxupasr57ojlktc7gowndsitu0)

D300s (https://app.box.com/s/qjct6q3mehwg66y86owplcwjltjo4zh7)

Zdjęcia były wywołane dokładnie takimi samymi zestawami ustawień w LR, czasem tylko korekta ekspozycji dla D300s była bardziej na -, ponieważ chyba na 2 były różne czasy naświetlania, a na 4 różne przysłony (widać na zdjęciach w exif). Moje wnioski - macie rację. D200 dużo lepiej oddaje kolory, przy takiej samej obróbce zdjęcia z D200 są po prostu ładniejsze. Oczywiście jak podłubałem chwilę przy pliku z D300s, to wyglądał tak samo, ale mogę sobie wyobrazić, że w krajobrazie te lepsze kolory wyjściowe mogą mieć znaczenie. Ja się czuję przekonany do tego, że jak mi wpadnie okazja, to sobie go sprawię, nawet na próbę. W razie czego strata po odsprzedaży pewnie będzie żadna ;) Bawiłem się kilka razy D80 i widziałem, że kolorki na niskim iso są przyjemniejsze niż w D300s, czy D7100, dzięki zdjęciom kolegi @kkokosz potwierdziłem, że dobrze mi się wydawało :)
Co do iso - 100 wygląda dla mnie lepiej niż ta znane mi z D7100, 200 jest porównywalna z D300s/D90/D5000, jednak od 800 D300s jest lepszy, a D7100 miażdżąco lepszy, ale to oczywiste. Poniżej jeszcze na szybko samo iso z D200:

100

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/100-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/0koy7fwett4kc03/100.jpg)
Większy obrazek (https://app.box.com/s/w6uyx5wilgtcwrimpdydhnrxurvuj0yi)
200

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/200-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/6ym54uu174526k6/200.jpg)
Większy obrazek (https://app.box.com/s/byu2dp12957za1hs4m04dzffh4ueoemi)
800

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/800-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/8do8embdaz0tcrm/800.jpg)
Większy obrazek (https://app.box.com/s/4r2az92pi9vpds99ode9y9o6l6ib9xbq)
1600

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/1600-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/9j1bvb7639vderr/1600.jpg)
Większy obrazek (https://app.box.com/s/k8mzzn5rvugfyyh3jv7p01vnl7rm0ynj)

Na mój gust, jak ktoś nie jest szumofobem, to 1600 może być spokojnie czułością ratunkową ;)
Pozdrawiam serdecznie :)

kkokosz
20-07-2016, 09:41
Oczywiście nie mam nic przeciwko temu - sam bym zrobił, ale leniwy jestem ;) Cieszę się, jeśli komuś się ten mały OKD test do czegoś przydał :)

Od siebie tylko może mała refleksja z wczorajszego dnia, kiedy to po chyba dwóch latach wydobyłem D200 z pudełka ;) Ekranik jest w tym aparacie... no... nieszczególny :D jestem teraz już rozpieszczony nowoczesnymi wyświetlaczami i tu najwyraźniej widać postęp. I to zarówno, jeśli chodzi o jakość kolorów/kontrast, jak i zwykłą wielkość (o dotykowości nie wspominam, bo nie mam w żadnym posiadanym aparacie, więc nie doceniam jeszcze).

Druga rzecz to mocno nieintuicyjne powiększanie podglądu w D200 - już zdążyłem o tym zapomnieć, a tu znów lupka + kwadraciki i kółko do pokręcania :D

Trzecia rzecz - gumy. D200 to jedyny Nikon, którego mam i od którego odłażą gumy (ale kupowałem używany i tak już miał).

Cała reszta - na plus. Do tego stopnia, że łażąc wczoraj z tym body, przypomniałem sobie, co mnie tak naprawdę cieszyło w lustrzankach, czyli szybki i celny AF (no, może akurat z 50/1.4G szybkość jest taka sobie ;)) Praktycznie co zrobiłem zdjęcie córce, to wychodziło ostre. Kurczę, okazało się, że z Fuji XT10 wyrobiłem sobie nieprzyjemny nawyk strzelania kilku zdjęć dla jednego ujęcia oraz ciągłego kontrolowania na LCD, czy "wyszło ostro". Dopiero ze względu na toporność powiększania podglądu w D200 sobie to uświadomiłem... Poza tym - jak już napisałem - wystarczyło zwykle jedno ujęcie i było ono dobre (o ile Młoda akurat nie mrugnęła ;)) Daje mi to teraz do myślenia...

Dobra, na koniec nic nie mówiące zdjęcie kwiatka z wczorajszych bojów, tylko przeskalowane i wyostrzone :D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/07/20160719__DSC0647-1.jpg
źródło (https://4.bp.blogspot.com/-_Yw5br-jVME/V45xGSFqABI/AAAAAAAAPKw/64LW2bgUaNwFcmUitvFKWHB2ezJPJrZXACLcB/s1600/20160719__DSC0647.jpg)

robanto
20-07-2016, 09:53
no cóż...jedyny aparat, którego nie sprzedałem to D200, każdy inny podlegał wymianie na nowszy, lepszy (?!). Kasa za niego teraz żadna, a strata byłaby wyraźna.

tomgol
20-07-2016, 10:16
No widać że w starciu z puszkami D300 kolorki są lepsze. O ISO nie wspominam bo to sprawa oczywista. Jednak ciekawi mnie jeszcze jak by wypadło
porównanie z ostatnimi puszkami. D300 to jednak też parę ładnych latek. Dzięki testerom za fatygę :).

madebyzosiek
20-07-2016, 10:21
Jednak ciekawi mnie jeszcze jak by wypadło
porównanie z ostatnimi puszkami. D300 to jednak też parę ładnych latek.
Jak sobie upoluję D200, to chętnie porównam z D7100 :)

cz4rnuch
20-07-2016, 10:43
Chyba za bardzo się przyzwyczaiłem co CMOSa, bo jakoś mnie te zielenie z D200 odrzucają.

Do tego stopnia, że łażąc wczoraj z tym body, przypomniałem sobie, co mnie tak naprawdę cieszyło w lustrzankach, czyli szybki i celny AF (no, może akurat z 50/1.4G szybkość jest taka sobie ;)) Praktycznie co zrobiłem zdjęcie córce, to wychodziło ostre. Kurczę, okazało się, że z Fuji XT10 wyrobiłem sobie nieprzyjemny nawyk strzelania kilku zdjęć dla jednego ujęcia oraz ciągłego kontrolowania na LCD, czy "wyszło ostro"...Aż tak źle z tym bezlustrzanym AFem?

d90
20-07-2016, 11:29
cz4nuch
Pisałem o tym kiedys. O af, którego nie ma...
Zlinczowano mnie za w watku fuji :)

Co prawda sprawę ratuje mały gabaryt i stare szkła manualne.
Te maja super af :)

Ja rowniez dołączam sie do podziekowań za test !!!

kkokosz
20-07-2016, 11:49
Chyba za bardzo się przyzwyczaiłem co CMOSa, bo jakoś mnie te zielenie z D200 odrzucają.
Aż tak źle z tym bezlustrzanym AFem?

Też zostałem wyśmiany na forum Fuji, że nie potrafię obsługiwać AF w bezlusterkowcu i problemu w ogóle nie ma. Może rzeczywiście nie potrafię - ale z lustrzankami i kompaktami jakoś mi idzie... Nie chcę już w to wnikać - na ogół AF w Fuji mi wystarcza, ale przy takich przygodach jak z D200 okazuje się, że człowiek nieświadomie zaczyna wyrabiać sobie nawyki, których z lustrem nie miał (czyli robienie zdjęć "na wszelki wypadek" i kontrolowanie podglądu). Przypięte miałem 85/1.8D, więc w ogóle AF działał bardzo szybko i tutaj rzeczywiście miałem poczucie, że jak fotka nie wyszła, to albo z mojej winy, albo akurat córka mrugnęła/zrobiła nieciekawą minę. W Fuji mam natomiast ciągle wrażenie, że aparat za późno zareagował na spust albo AF się nie wyrobił. Podkreślę, że chodzi o dość dynamiczne sceny z dwulatką w roli głównej.

leighadams
20-07-2016, 12:58
Miałem, używałem x-e1 oraz x-e2, obecnie mam cały czas d200, dodatkowo x100 i też twierdzę, że af w bezlustrach fuji jest najogólniej mówiąc kiepściutki. Ale w wątku o fuji nie ma co o tym wspominać boś nie swój i Cię zlinczują od razu. Natomiast jak ktoś ze swoich raz na jakiś czas napisze coś negatywnego to wtedy nagle wywiązuje się dyskusja i okazuje się, że coś jest na rzeczy:-) A fotki obojętnie jakie się nie wrzuci to od razu ochy i achy. Po prostu tzw. TWA.
A co do D200 to ostatnio przez 10min miałem możliwość porównania z D7100 na najniższym iso i jakoś mnie nowa pucha nie przekonała, dodatkowo jak weźmiesz w ręce takie d200 czy d700 to od razu widać, że te puchy są nie do zajechania, a te nowe to jakieś takie plastikowe są. W sumie to się co jakiś czas zastanawiam czy w ramach odchudzania sprzętu nie sprzedać d700 i zostać tylko z d200. Forever;-)

jurkarol
20-07-2016, 20:08
czy zauważyliście, ze kolory z aparatów fujifilm - zielenie i czerwienie - sa często takie jak w logo fujifilm?

Sentire
20-07-2016, 20:56
no cóż...jedyny aparat, którego nie sprzedałem to D200, każdy inny podlegał wymianie na nowszy, lepszy (?!). Kasa za niego teraz żadna, a strata byłaby wyraźna. Jak ktoś już wspominał na tutejszym forum - D200 się nie sprzedaje, tylko dokupuje do niego nowe/inne body, a samą 200-tkę zostawia (dla sentymentu i) jako backup. Do mojej dokupiłem (o zgrozo!) Fuji S5pro, bo (był) w dobrym stanie i tani jak barszcz, kolory niepowtarzalne...
Dlaczego to piszę? Ponieważ rozważałem S5pro vs D300. Myślę, że dobrze wybrałem.
A z D200 nawet amator może "coś" wycisnąć:
ISO 400 (kolorystyka) "prosto z puszki":
http://i.imgsafe.org/fcd31d2905.jpg
Pozdrawiam.

madebyzosiek
20-07-2016, 21:22
I weź tu człowieku znajdź sobie fajną sztukę D200, jak nikt nie chce sprzedać ;) Ale ja się nie poddam, lubię poszukiwać :) Pozdrawiam serdecznie

kkokosz
20-07-2016, 21:48
Dorzuciłem jeszcze do katalogu (https://drive.google.com/folderview?id=0B1u1VQT_OqlOQXhDWDhqX1JyTWM&usp=drive_web)plik D200vsXT10.zip, z RAWami z tych dwóch puszek :)

Sentire
20-07-2016, 21:53
Polecam eBay.de albo https://www.ebay-kleinanzeigen.de i pytać o możliwość przesyłki do Polski.
Przykład:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/nikon-d200-camera-body-accessories/493773277-245-3838
Tylko... 1500 wyzwoleń 8) - za 200€
(Również) Pozdrawiam.

madebyzosiek
20-07-2016, 22:11
Tylko... 1500 wyzwoleń 8) - za 200€
(Również) Pozdrawiam.

Wszystko piękne, ale 200€ wykracza poza głos mojego rozsądku ;) 500-600 zł to jest absolutne maksimum jakie bym wyskrobał i zobaczycie, że znajdę. Ja lubię poszukiwania, a cierpliwość popłaca :)

Maro66.
20-07-2016, 22:12
A D80 ma taką samą matrycę jak D200?

david555
20-07-2016, 22:20

Inne.
D200 - Sony ICX-483-AQA
D80 - Sony ICX-493-AQA

stachmuszel
20-07-2016, 22:22

Bardzo podobną, ale nie taką samą. Różnica jest w szybkości dostępu do danych. D200 ma 4kanalowy odczyt danych z matrycy a d80 dwukanałowy. Obrazek można powiedzieć identyczny.

Rycerz
20-07-2016, 22:33
Niesamowite jak ożył wątek, który założyłem ponad 6 lat temu ?

Wyświetlacz w d200 jest do bani, właściwie to jakby go nie było jak porównamy do dzisiejszych standardów. Ale AF miód.
O fuji nie ma co pisać, bo szkoda się narazić TWA

Maro66.
20-07-2016, 22:35
Wow, dzięki za szybkie odpowiedzi. :-)

darek6902
20-07-2016, 22:57
mam D7100,ale mam też D200 i nigdy go nie oddam :D

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

kkokosz
21-07-2016, 06:46

:D Ja tam przestałem się przejmować i wrzucam tylko fotki - bo o sprzęcie tam każdy ma swoje, niereformowalne najczęściej, zdanie ;) I żeby nie było - lubię mojego X-T10, i to bardzo. Ale nie fanatycznie ;)

Ogryzek
21-07-2016, 07:17

Przechodząc w pobliżu doleciało do mnie słowo Fuji...

Wientz tak, Fuji S5 z gripem 10k klapnięć stan super, sprzedawać czy trzymać kolekcjonersko i postawić koło F90X?

No właśnie...wczoraj siostrze urodziła się córka, wiem wezmę dziś Fuji do szpitala, Nikon zostaje w domu.

madebyzosiek
08-10-2016, 11:34
No to jak to mawiają, szukajcie, a znajdziecie! I ja poszukałem i mam, idealnego, ładnego, z licznikiem poniżej 50K :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_4463-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/2mv121l35ro4qoc/DSC_4463.jpg)

Jak na razie moje zadowolenie powolnie wzrasta, kolorki są faktycznie fenomenalne!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0011-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/vnc912gqlvk3c66/DSC_0011.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0018-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/vumijqtzqu1b6lu/DSC_0018.jpg)

Miałem na razie mało czasu na zabawę, ale z pierwszych wrażeń wali po oczach wyświetlacz... Jak na nim zdjęcie wygląda słabo, to pewnie w rzeczywistości wygląda super ;) Obróbka RAWów, przy D7100, a nawet D300s, jest ekspresowa, no i dłubanie w kolorach minimalne! Wcale się nie dziwię, że go nie chcecie sprzedawać. Przyłączam się do zadowolonych. Będzie idealny do zabawy z widoczkami :)

Jurek Ż
08-10-2016, 11:55
Zazdroszczę i gratuluję. Ile teraz takie cacko kosztuje?

mir
08-10-2016, 12:42
A jak af w porównaniu do 7100?

robanto
08-10-2016, 14:09
Gratuluje i witam w klubie. Ja z przyjemnością wróciłem do D200.

leighadams
08-10-2016, 17:36
Gratulacje, czekamy na foty:-) ja dzisiaj podjąłem decyzję, że sprzedaję d700 i x100, a zostawiam d200:-] czy ktoś to zrozumie??;-)

madebyzosiek
08-10-2016, 18:37
Zazdroszczę i gratuluję. Ile teraz takie cacko kosztuje?
Ja dałem po ciężkich negocjacjach 600 zł, ale stan jest idealny :)

A jak af w porównaniu do 7100?
Jeszcze nie powiem, zrobiłem na razie ok 20 zdjęć :) Ale chętnie porównam z D7100 i D300s :)

Rycerz
08-10-2016, 18:56
w maju szukałem ustawicznie d200 i chciałem dać 800zł i niekt nie chciał sprzedać body w zadbanym stanie.
I kupiłem coś innego ;-)

d200 ma wielki minus odstający już nawet w tamtych czasach ;-)
- beznadziejny wyświetlacz

I dużo waży ;-)

mir
09-10-2016, 00:25
w maju szukałem ustawicznie d200 i chciałem dać 800zł i niekt nie chciał sprzedać body w zadbanym stanie.
I kupiłem coś innego ;-)

I dużo waży ;-)

To pochwal się co kupiłeś, może s5pro?

madebyzosiek
09-10-2016, 03:13
I kupiłem coś innego ;-)
Ja sobie postawiłem granicę 500 zł, ale musiałem przekroczyć, żeby nie kupić szrota z zajechaną migawką...

Po pierwszych obserwacjach potwierdzam ;) Ja bym jeszcze dodał brak polskiego menu (chociaż to się da przeżyć) i dyskretną różnice w guzikoligii... Ale się przyzwyczaję :)

I dużo waży ;-)
E tam, trzeba na siłownię pójść ;)

stachmuszel
09-10-2016, 08:32
Gratulacje, czekamy na foty:-) ja dzisiaj podjąłem decyzję, że sprzedaję d700 i x100, a zostawiam d200:-] czy ktoś to zrozumie??;-)

Na pewno ja;-) Baaaardzo miło wspominam ten korpus.
Kiepski LCD ma tę zaletę, że po zrzuceniu fot na PC zawsze byłem mile zaskoczony;-)

witboy
09-10-2016, 14:16
ja mialem dwie sztuki d200 az zaluje ze sprzedalem, bo kolory ach ten ccd, w porownaniu do d700 to bajka, az mi sie marzy iso d700 fx matryca i kolory z d200

nikoniarz
09-10-2016, 14:33
ja mialem dwie sztuki d200 az zaluje ze sprzedalem

Jaki problem dokupić, skoro teraz nie kosztuje majątku...

madebyzosiek
09-10-2016, 14:45
To pochwal się co kupiłeś, może s5pro?
Może D80...? Niby to samo, a jednak mniejsze ;)

Jaki problem dokupić, skoro teraz nie kosztuje majątku...
Tylko, na swoim przykładzie powiem, że jest jeden problem... Strasznie ciężko znaleźć dobrego w rozsądnej cenie ;)

nikoniarz
09-10-2016, 14:57
Strasznie ciężko znaleźć dobrego w rozsądnej cenie ;)

To można kupić dobrego w ciut wyższej cenie która zbytnio nie odbiega od tej "rozsądnej"... To nie są tysiące złotych różnicy.

ksh
09-10-2016, 15:05
Miałem D200 ale przesiadłem się na D80 ze względu na karty pamięci i cegłowatość D200.
Kolorki w D80/D200 sa świetne ale jak się wrzuca wszystko w Lr to nie ma juz tego wow jak na jpg.
Mi podobną jakość i zachwyt kolorkami dawał samsung NX3000/300/30 i to na surowych raw, tu byłem zaskoczony bardzo miło.

Rycerz
09-10-2016, 16:47
d80 był taki "plastikowaty" [ wiem to nie polskie słowo ] w stosunku do d200 ;-)
ale dziś wszystkie te korpusiki takie delikatne, kruche, szkła za 3k też nie budzą zaufania.
Choć dzisiaj z biegiem lat zaczynam doceniać to, ponieważ są lekkie...

jurkarol
15-10-2016, 09:36
ba, kiedyś to był plastik! jakby inny, grubszy

Nemeth
15-10-2016, 22:15
Wciąż mam D200 :D Tylko, że przerobiony na IR (za to D50 odzyskał możliwość robienia normalnych zdjęć :D).
Jednak problem z D200 pozostał niezmienny - baterie!
Żre prąd niczym świnie trufle...

madebyzosiek
25-10-2016, 19:30
Minęło kilkanaście dni, więc kilka moich spostrzeżeń jako użytkownika D200 świeżego.

1. Musiałem wyczyścić matrycę... Tak, pomimo legendy mówiącej o tym, że stare aparaty nie brudziły matrycy, na mojej było kilka plamek. A i przebieg przed 50K, więc teoretycznie nic być nie powinno ;) Piszę z przymrożeniem oka, bo to dla mnie oczywiste, że tam gdzie klapie lustro olej może lecieć. Problem też ma rangę śmieszną, bo prysznic matrycy to całe 5 minut zabawy, a jęki tych co piszą że te złe aparaty syfią i dlatego są fe wzbudzają zawsze uśmiech na mej twarzy :) Oczywiście matryca jest już jak nowa, ale oprócz doświadczenia z czyszczeniem D7100 mam nowe zarówno z D300s, jak i D200. Jedynym, na razie, którego miałem i nie czyściłem, był D90, ale tam było 20K na liczniku ;)
2. Wyświetlacz... Właściwie mogę go wyłączyć, nie patrzę na to jak wygląda zdjęcie, tylko czy jest tak skadrowane jak chciałem ;)
3. Menu... Znając to z D300s i D7100 uważam że Nikon poszedł w dobrą stronę ;) I nie chodzi o brak języka ojczystego. Najgorsze jest przyzwyczajenie do "Mojego menu", którego w D200 na próżno szukać. Ale da się z tym żyć :)
4. AF - nie miałem okazji przetestować porządnie, ale mam wrażenie że to taki jak w D200. Sprawdzam celność szkieł i muszę przyznać, że chyba może służyć za wzorzec celności. Dodam, że dotychczas takim wzorcem był D300s, D7100 ma przewlekły FF, większy, mniejszy, lub prawie żaden (jedynie z N 17-55 2.8).
5. Kolory... Bajka! Nie ruszam suwaczków koloru w ogóle. Wszystko wygląda jak w rzeczywistości. Bardzo mi się to podoba, więc na razie męczę nim zabawę o zagadkach (do której zapraszam http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276618&page=57), ale planuję jakiś jesienny wypad spacerowy po Opolu :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0002-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/35yrgx675pwn4c5/DSC_0002.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/DSC_0001-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ij0dkuw2aly8dlo/DSC_0001.jpg)

Więcej wniosków na pewno później :)

robanto
25-10-2016, 20:48
no to powiem i ja, że mój D200 też zawsze ze wszystkimi szkłami jakie miałem i mam też zawsze w punkt.

maxwawa
01-11-2016, 09:14
Nie wiem czy mnie ktoś przeskoczy? :)
Z D200 zdjęcia też są super ale kiedyś używałem S5 Pro ale sprzedałem i teraz postanowiłem kupić ...S3 Pro
teraz chciałem wrócić do S5 ale z akumulatorami już jest problem (zamienników nie chcę) więc do moich potrzeb kupiłem sobie gripo-aparat ;) S3 Pro z którego jestem bardzo zadowolony, obrazek, DR wiadomo - miód,
mam do lamp błyskowych dużo akumulatorków więc znika problem z zasilaniem, świetnie się go trzyma, praca migawki/lustra wzorcowa bez żadnych drgań szarpnięć itp - nie spotkałem wśród współczesnych aparatów (lustrzanek , bezusterkowców) i tych sprzed kilku lat żeby te mechanizmy pracowały tak pięknie.

madebyzosiek
01-11-2016, 10:39
S3 Pro to właściwie bardziej D100 z gripem, albo F80 niż D200 ;) Ja za najwspanialej pracujące mechanicznie body uważam F100... Nie spotkałem chyba tak świetnie pracującego aparatu. Nawet F90x i FA są przy nim bardziej "toporne" ;)

czarny75
06-11-2016, 21:43
Taka mała ciekawostka:Miałem dawno temu d200 (przebieg ok.80 tys)i z żalem się z nim rozstałem..Kilka miesięcy okazyjnie zakupiłem na olx..stan idealny..Po kilku dniach z ciekawości sprawdzam przebieg..i szok : 490 000! Czy wspołczesne lustrzanki Nikona dadzą radę dorównać żywotnością d200?:)

madebyzosiek
06-11-2016, 22:18
Taka mała ciekawostka:Miałem dawno temu d200 (przebieg ok.80 tys)i z żalem się z nim rozstałem..Kilka miesięcy okazyjnie zakupiłem na olx..stan idealny..Po kilku dniach z ciekawości sprawdzam przebieg..i szok : 490 000! Czy wspołczesne lustrzanki Nikona dadzą radę dorównać żywotnością d200?:)

Jesteś pewien, że Ci się cyferki nie poprzestawiały? ;) No muszę przyznać, że robi wrażenie... Ale na szczęście mój ma mniej więcej jedną cyfrę mniej w przebiegu :)

Maro66.
06-11-2016, 22:38
Żaden wyczyn. Od znajomego słyszałem, że niektóre Canony robią ponad (UWAGA) 1000000 i zepsuć się nie chcą. 5D o ile dobrze kojarzę.
Nie, nie pomyliły mi się zera. Ponad milion...

smogg9
06-11-2016, 23:36
Żaden wyczyn. Od znajomego słyszałem, że niektóre Canony robią ponad (UWAGA) 1000000 i zepsuć się nie chcą. 5D o ile dobrze kojarzę.
Nie, nie pomyliły mi się zera. Ponad milion...

Znajomek strzelił w 1ds mkIII 1125076 na jednej migawce - tak, tak. Milion sto dwadzieścia pięć tysięcy siedemdziesiąt sześć zdjęć :D W 5D MK III tego samego fotografia wystrzelił prawie 900000 i nadal działał.
Linki:
https://www.facebook.com/csifotoivideo/photos/a.386946536158.194256.234666786158/10153342513536159
https://www.facebook.com/csifotoivideo/photos/a.386946536158.194256.234666786158/10150675359151159

stachmuszel
07-11-2016, 08:30
Znajomy ma D80, którym daaaawno temu zaczynał robić ślubniaki. Ma ponad 200k i też działa bez zarzutu. Dla jasności, to bardzo amatorska puszka.

bolth
02-03-2017, 12:07
Ja dołączyłem do fanów d200 kilka dni temu.
Przebieg 25k guma pod kółkiem odchodzi i najlepiej ją wymienić niż podklejać,tak wyczytałem.
Reszta body bez rys czy widocznych skaz.

Obecnie mam podpiętą 50tkę i foty bajka jak nie chodzi się po kopalniach,rozumiecie co mam na myśli :-P

Nie wiedziałem że taki staroć,bez urazy potrafi zadziwić.
Po d700 czuje się brak wyższego iso ale waga oraz wymiary spadły.

Teraz do kompletu UWA oraz jakiś tele i przygodę na nowo odkrywam z fotgrafią.

Pozdro

Ach,cena tylko 75 funa z dwoma bateriami.Żal był nie brać a krzyczał na wejściu 95 chłopina ale guma go zgubiła,heh

leighadams
18-03-2017, 15:07
Panowie, jako, że ostatnio do d200 przyspawany jest samyang chciałbym troszkę sobie ułatwić życie i zakupić jakąś matówkę z klinem/rastrem. Ktoś podpowie jaką i gdzie zakupić?

markB
20-03-2017, 13:24
Oryginalnych Nikona nie ma do D200. Kiedyś były matówki KatzEye: http://regex.info/blog/2007-08-22/550, ale firma produkująca je splajtowała: http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D200-Focusing-Screen--prod_D200.html. Może gdzieś jeszcze dostępne na e-bay.

leighadams
20-03-2017, 20:30
Dzięki za odp. O katzeye wiem tyle, że ani na alle ani na ebayu nic nie mogę znaleźć:-/ a może jakieś przeszczepy ze starych analogów wchodzą w grę? Może ktoś próbował?

251kris
20-03-2017, 22:14
Dzięki za odp. O katzeye wiem tyle, że ani na alle ani na ebayu nic nie mogę znaleźć:-/ a może jakieś przeszczepy ze starych analogów wchodzą w grę? Może ktoś próbował?
Swego czasu kupiłem do D200 od Chinola na ebau jakis bezfirmowy wynalazek własnie dla samego 85. Klin był troche za mały, a dodatkowo pojawiły się spore przekłamania w pomiarze światła no i mi przeszło.

hostman22
20-03-2017, 22:38
leighadams (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=46053) mogę wiedzieć czemu komplikujesz sobie zycie...? ;)

polecam focusingscreen.com zamówiłem matówkę do d600. Pasuje idealnie w komplecie dostajesz silikonowe podkładki do wyjustowania (ja musiałem użyć dwóch).
P.S Uważaj przy wkładaniu dołączona pinceta ładnie rysuje matówkę :)

leighadams
20-03-2017, 23:12
hostman22 ale o co chodzi?;-)
Wiem, że lepsze do manuali byłoby jakiekolwiek bezlustro, ale raz, że trochę szkoda kasy, dwa, że nie chcę się pozbywać d200...do tego leży w torbie samyang 85 to chcę sobie trochę ułatwić sprawę:-) o focusingscreen zapomniałem. Thx.

madebyzosiek
10-05-2017, 22:04
Sporo przemeblowania sprzętowego ostatnio zrobiłem, jednak D200 nadal jest. Przeszedł kalibrację wzorcową, cały czas mnie cieszy :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/052-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/4lt2ggzey4jlzxb/052.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/066-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/r8kjzcgdlddkcth/066.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/091-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/230xvwmi38p36qc/091.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/092-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/0lqamslshnyei31/092.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/167-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/subsl4dnscku63c/167.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/210-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/51igtmicpv6z7y7/210.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/215-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/0fqcx94ab8pt3wx/215.jpg)

madebyzosiek
23-05-2017, 22:11
A tak świeżo ostatnio :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/DSC_0736Edit-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/0tx41x15sdf6df6/DSC_0736-Edit.jpg)

Dark
01-06-2017, 13:13
Ja ostatnio swojego D200 zintegrowałem z mikroskopem. Matryca CCD fajnie odwzorowuje kolory, zwłaszcza jeśli stosuję nietypowe źródła oświetlenia.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/06/sklejka_zpswn3igqrq-1.jpg
źródło (http://i1034.photobucket.com/albums/a427/DarkRaptorMacro/sklejka_zpswn3igqrq.jpg)

madebyzosiek
11-08-2017, 11:52
Stary i nadal może :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/2_widok_ze_szrenicy-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/d4tf3e2l2zug0v3/2_widok_ze_szrenicy.jpg)

Jacek_Z
11-08-2017, 14:30
Ja tu nie widzę morza, tylko góry .. ;) albo morze gór ;)
Sklejane z kilku, czy jedno, ale kadrowane?

madebyzosiek
11-08-2017, 16:16
Ja tu nie widzę morza, tylko góry .. ;) albo morze gór ;)
Sklejane z kilku, czy jedno, ale kadrowane?Kiedyś było morze, pewnie jak wyschło go góry wylazły ;)
Sklejane z 17 pionowych kadrów w LR. Wyszło jakoś? :)

frogi
11-08-2017, 17:56
...Wyszło jakoś? :)
Prawie jak z "rybki" ;) :)

Jacek_Z
11-08-2017, 18:09
Sklejane z 17 pionowych kadrów w LR
No i okazuje sie ze D200 ma duuuzo Mpx ;)

madebyzosiek
11-08-2017, 18:10
Prawie jak z "rybki" ;) :)Czyli lepiej prostować? Tak się zastanawiałem... Spróbuję się jeszcze pobawić ;)
No i okazuje sie ze D200 ma duuuzo Mpx ;)No ba, jak by się ubierać, to prawie D810 wyjdzie :)

Jacek_Z
11-08-2017, 21:51
Z 17 zdjęć to masz wiele więcej, no chyba, że robiłeś ogromne zakładki.

madebyzosiek
12-08-2017, 07:42
Z 17 zdjęć to masz wiele więcej, no chyba, że robiłeś ogromne zakładki.Zakładki spore, żeby lepienie było łatwiejsze. Plik ma 7759x2582, czyli raptem 20 mpx :)

madebyzosiek
14-08-2017, 17:52
No to może jeszcze coś z dziadka :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/6_wodospad-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/xx5knnvqt1tsh6x/6_wodospad.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/4_zakret_smierci_widok-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/lprrsup8jkvp9hj/4_zakret_smierci_widok.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/DSC_0897-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/t1qdy1mqsjiomf6/DSC_0897.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/DSC00607-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/owa8t2zuwmp2b5c/DSC00607.jpg)