Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: D300 - 40d

Domyślnie

Tak drastyczne różnice w cenach są widoczne od niedawna, a cały system to nie tylko jedna puszka plus jeden obiektyw. To Canon zdawał się być droższy w segmentach szkieł i aparatów profesjonalnych. Teraz trochę zmienił politykę cenową. Za chwilę okaże się, że Nikon zmieni polityke cenową i bardziej się opłaca.
    Jakiś czas temat z dyskusji ze znajomym na temat rynku foto, wysnulismy wniosek, że wybór danego systemu i korpusu, to kwestia chwili. Momentu, w którym decydujemy sie na zakup. On skłaniał się ku Pentaxowi, ale z zakupem czekał, chyba na przypływ gotówki. Miał tez porównanie z Nikonami - D70 i D80. Wreszcie jak okazało sie, że stać go na zakup lustrzanki i obiektywów, Canon okazał sie o wiele bardziej atrakcyjny. Do tego korpusy Nikona pasują mu bardziej. Ale są droższe - w tej chwili. Decydując się na zakup w danym momencie, bierzemy zwykle pod uwagę aktualny stan rynku. Przy porównywalnych produktach ma to sens i wydaje mi się, że dopiero teraz produkty Canona i Nikona sa porównywalne, a pozostali producenci także zaczynają zbierać żniwo w niższych segmentach. Za rok sytuacja może wyglądac kompletnie inaczej. Jeżeli zatem ktoś kupuje dziś, to powinien przede wszystkim pomyśleć, czy nie będzie rozbudowywał systemu za rok-dwa. Jeśli jest to prawdopodobne, to może się okazać, że źle ulokował swoje pieniądze. Szczególnie jeśli to korpus będzie do wymiany, bo szkła kosztują już podobne pieniądze.
    Wybierając między D300 i 40D należy się zastanowić nad jednym. Czy to jest mój wymarzony korpus docelowy? Właściwie ciężko o wyższą półkę DX w Nikonie, a w Canonie są jeszcze jednocyfrówki. Jeśli zamierzamy więc iść wyżej - Canon wydaje się na dzień dzisiejszy lepszym cenowo wyborem, gdyż poniesiemy mniejsze starty sprzedając korpus Canona niż Nikona. Jeśli natomiast zamierzamy z tym korpusem pozostać na dłużej, D300 może być lepszym wyborem. To już kwestia ergonomii, specyficznych cech modelu, używanej optyki, preferencji własnych. Docelowy zestaw fotograficzny nierzadko kompletuje się latami i często kosztuje on wielokrotnie więcej niż sam korpus. Oszczędność na początku drogi, może się zatem okazać denerwująca przez kolejne lata. Na przykład sądząc, że "może nie jest super, ale do tego niuansu pewnie sie przyzwyczaję".

Oba korpusy: 40D i 300D są świetnym wyborem. Pierwszy ze względu na cenę, drugi na możliwości, do których ciężko coś jeszcze dodać.

Domyślnie

Kompletownie systemu na lata w dobie fotografii cyfrowej można włożyć między cudzysłów. W czasach fotografii analogowej korpus można było użytkować nawet 10 lat. Dzisiaj zawodowy fotograf po 2-3 latach musi wymieniać migawkę albo zmieniać korpus. A biorąc pod uwagę postęp to druga opcja jest bardziej prawdopodobna. I tu pojawiają się wątpliwości czy pozostać czy iść do konkurencji. Rotacja odbywa sie cały czas a zmiana systemu nie musi być kłopotliwa. Przyzwyczajenia można zmienić a przesiadka z jednego body na drugie nie jest tak drastyczna jak to niektórzy podkreślają. Sprzedaż i kupno nowych obiektywów imo nie jest problemem, chyba, że ktoś boi sie stracić kilka stówek. Człowiek potrzebuje zmian a co kilka miesięcy na rynku dzieje sie coś ciekawego.
    Podsumowując, moim zdaniem zmiana systemu w dzisiejszych czasach nie jest kłopotem. Przykłady na forum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StruceL Zobacz posta
    Kompletownie systemu na lata w dobie fotografii cyfrowej można włożyć między cudzysłów.
    Też jestem tego zdania. Przy obecnym postępie wszystkie rozważania typu co jest "przyszłościowe", a co nie.. można włożyć między bajki

ps. Chyba se kupię LOMO i spokój

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Przemku. Wszystko na spokojnie. Wytrzymaj kilka tygodni i wybór opcji Ci się powiększy. Canon wypuści jakiegoś kilera na D700, a D700 pewnie deko stanieje, D300 jeszcze bardziej bo wszystkim kota pogoni Sony. Będzie dobrze, bedzie Pan zadowolony Najważniejsze oby szkła sobie dobrać, a do tego potem korpus, z jakim napisem to już u dojrzalszych userów chyba bez znaczenia. Jeśli chcesz kupić D300 to też bierz bo fajny apart i co ważne naprawdę świetne foty nim można robić, ale bierz też pod uwage, że to ostatni DXowy korpus na tej półce u Nikona. Producent nazwą D700 jasno zasugerował wprowadzajac pełnoklatkową matrycę na półkę trzycyfrowych body, że D300 to ostatni zaawansowany korpus w tym wykonaniu, w tej cenie i dla takiego klienta z matrycą w formacie DX. Bezpośredniego następcy D300 raczej już nie będzie. Czasem trzeba trochę spróbować rozwikłać zamiary strategów marketingowych u Nikona. D700, a po nim aż do D1000 miejsce na kilka modeli. jednocześnie symbol nadany taki aby w miare daleko było od D300. Moim zdaniem w serii trzycyfrowych następne korpusy bedą miały matryce FX. Jednak DX nie umrze jesze długo bo.......

ps.
    albo bierz ode mnie za 2999zł mego D300 w grudniu (200 będzie do sprzedania - przebieg na pewno nie przekroczy 5-6 tys klapnięć, stan perfekcyjny
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 28-07-2008 o 10:46

Domyślnie

Robin, głupoty piszesz. Po ukazaniu się 5D, nie było 40D (czy nawet 30D)? Czy choćby 1d Mark III? Kolejne wersje będą się ukazywać również w Nikonie, bo jest trochę do poprawiania cały czas i technologia się zmienia. Zarówno mniej szumiące martyce, jak i coraz lepszy autofokus, czy live view. Być może inne materiały, wersje lżejsze, cięższe, o innych kształtach, z innymi duperelami typu wbudowane nadajniki bezprzewodowe, GPSy itp. Chodzi o co innego - puszki D300, 40D, D700 wydają się już na tyle dobre, że z powodzeniem mogą posłużyć zdecydowanie dłużej niż wczesne modele korpusów cyfrowych. Na wyprzedaży optyki stracić można równowartość nowej puszki Oczywiście jeśli ktoś ma pieniądze, to może sobie zmieniać system co chwila, ale dla tych co liczą pieniądze, raczej jest to ostateczność.

Ja wiedziałem jakie minusy ma D70, D80, D200. Za to D3, D300, D700 są już na tyle dopracowane i wykorzystujące nowe technologie, że ja osobiście nie oczekuję wielkich rewolucji, a nawet jeśli one nastąpią, to z aktualną jakością można bardzo długo pociągnąć.
    A ty czego byś oczekiwał więcej niż siedzi w D700 lub w D300 lub nawet w 40D?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Za to D3, D300, D700 są już na tyle dopracowane i wykorzystujące nowe technologie, że ja osobiście nie oczekuję wielkich rewolucji, a nawet jeśli one nastąpią, to z aktualną jakością można bardzo długo pociągnąć.
    A ty czego byś oczekiwał więcej niż siedzi w D700 lub w D300 lub nawet w 40D?
    No właśnie... jestem ciekaw czego oczekują Ci co uważają że zaraz canon pokaże następce 5D który pozamiata na rynku ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Robin, głupoty piszesz.
    tu znak zapytania pozwolę sobie postawić i naostrzyć strzały ??? bo nie bardzo rozumiem kolegi rozbieganych myśli przelanych na klawiaturę.
    Ja napisalem, że moim zdaniem D300 to ostatni tak bardzo zaawansowany model Nikona dedykowany do bardzo wymagajacych użytkowników z matrycą wielkości paznokcia. Następne w serii trzycyfrowej będą moim zdaniem tylko z matrycą FF. Chyba wolno mieć moje własne zdanie którym chciałem podzelić się z Przemkiem i po co od razu od głupoty zaczynać. A moze Ci chodzi o to, że następca 5D może być lepszy od D700. Moze być, a czemu nie ? konstruktorzy i tchnolodzy prą do przodu cały czas i całkiem prawdopodobne, że powiedzmy 6D będzie świetnym aparatem, ale co to zmienia, potem Nikon wypuści D800 który pewnie będzie świetniejszym aparatem. Ten wyścig nigdy sie nie skończy, w sumie dobrze chyba przynajmniej według mnie.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 28-07-2008 o 12:24

Domyślnie

Przez ten postep (albo podstep ) technologiczny wiekszosc tematow w tym dziale sprowadza sie do tego co ile bedzie kosztowac,kiedy wyjdzie i co bedzie lepsze itd. chyba trzeba nowy zalozyc ...cos w stylu "Wrozby na rok 2009 "
    Nie rozumiem ludzi ktorzi gryza palce w obawie ze za miesiac,2 czy 10 canon wypusci cos lepszego i beda tacy...hmmm nie na czasie
    co tu zreszta pisac...smiech
    ...
    Na dzien dzisiejszy polecam D300 - wart swojej ceny
    Gorąca stopka

Domyślnie

Ja tam nie jestem taki pewien tezy o tym, że te wymiany sprzętu to taka błacha rzecz. Może błacha dla kogoś kto ma dwa trzy szkiełka. Ale jak ktoś ma szklarnię o równowartości dobrego samochodu (a w obu systemach trudne to nie jest) to myślę, że nie będzie już tak skłonny do skakania z kwiatka na kwiatek tylko dlatego, że konkurencja wypuściła w danej chwili puszkę z większą ilością bajerów. Do tego dochodzi jeszcze kwestia przyzwyczajeń i chłodnej kalkulacji czy rzeczywiście zmiana ta spowoduje istotny postęp w jakości zdjęć. Jak tu ktoś słusznie zauważył sytuacja się zmienia dynamicznie na tyle, że można spokojnie przeczekać kilka miesięcy w nadziei, że za chwilę będziemy mieli to samo i to taniej. A dla niecierpliwych niegłupim rozwiązaniem jest też kupienie sobie na "przetrzymanie" drugiego systemu w jakiejś okrojonej wersji.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ps.
    albo bierz ode mnie za 2999zł mego D300 w grudniu (200 będzie do sprzedania - przebieg na pewno nie przekroczy 5-6 tys klapnięć, stan perfekcyjny
    Dawaj dzisiaj wezmę Twego D300 za te 2999pln... Niech strace, dam Ci równo 3000pln

A co do moich rozterek to... w grę wchodzi raczej tylko D300. Nie mam parcia na FX. Hamuje to też cena chociażby D700... 8k to dla mnie w tej chwili abstrakcja by dać tyle za sam korpus.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No właśnie... jestem ciekaw czego oczekują Ci co uważają że zaraz canon pokaże następce 5D który pozamiata na rynku ?
    Nie wiem co będzie w następcy 5D, ale nie wiem dlaczego mam dziwne przeczucie, że Canon zaskoczy niską ceną takowego korpusu. Jeśli by tak się stało to tylko się modlić, by Nikon do tych cen "FX dla mas" się jak najszybciej dostosował.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 28-07-2008 o 13:59

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów