Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: D300 - 40d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Aj.... jednak wyczuwam lekki defetyzm . Zapewniam Cię, że będzie dobrze .
    Ja bym to jednak nazwał realizmem Ale życzę Wam (canonierom) jak najlepiej. Ja już mam w "swojej stajni" wszystko czego mi potrzeba No chyba że nikon pokaże jesienią coś, o czym jeszcze nie wiem że jest mi wręcz niezbędne (d700x/d900/d3x ) A że czasami drożej ? Przynależność do elit kosztuje
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Ja napisalem, że moim zdaniem D300 to ostatni tak bardzo zaawansowany model Nikona dedykowany do bardzo wymagajacych użytkowników z matrycą wielkości paznokcia.
    A według mnie nie ma czegoś takiego, jak ostatni model z danego segmentu rynkowego. Mała matryca, ma swoje zalety i wady, ale jest niezależna od istnienia pełnej klatki, podobnie jak istnienie kompaktów i średniego/dużego formatu. Podałem przykład: D20 miało mało różniących sie następców udoskonalających kolejno drobne rzeczy. Podobnie będzie z każdym innym modelem, dla którego nie zmieni się rewolucyjnie technologia. Kolejne wersje nadwozia uznanego modelu samochodu, dodana nowa matryca w sprawdzonej obudowie monitora LCD itp, itd. Format DX nie przestanie istnieć, podobnie jak FX i w obu będą kolejne modele, z mniej lub bardziej kosmetycznymi zmianami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Najważniejsze oby szkła sobie dobrać, a do tego potem korpus, z jakim napisem to już u dojrzalszych userów chyba bez znaczenia. Jeśli chcesz kupić D300 to też bierz bo fajny apart i co ważne naprawdę świetne foty nim można robić, ale bierz też pod uwage, że to ostatni DXowy korpus na tej półce u Nikona.

Producent nazwą D700 jasno zasugerował wprowadzajac pełnoklatkową matrycę na półkę trzycyfrowych body, że D300 to ostatni zaawansowany korpus w tym wykonaniu, w tej cenie i dla takiego klienta z matrycą w formacie DX. Bezpośredniego następcy D300 raczej już nie będzie.

Moim zdaniem w serii trzycyfrowych następne korpusy bedą miały matryce FX.
    Jednak DX nie umrze jesze długo bo.......
    Bo w sumie, czym się różni zmiana DX --> FX od zmiany systemu? Bo zostanie Ci błyskograt? Jeśli ktoś zebrał w ciągu kilku ostatnich lat zestaw pod DX, to nic mu praktycznie nie zostanie (wiem, można sobie w FX-ie włączyć cropa, na dodatek grip z D300 będzie pasował)?
    Tatalny amator miał : 18-70 lub 18-135 lub 18-200 do tego szerokie T12-24 i długie N70-300VR
    Na poważnie : 12-24 + 17-55 + 80-200 (to zostanie?).
    Do tego jakieś stałki z których część nie pójdzie pod FX (S30/1,4)
    Zmiana na FX to jednak wyprzedaż większości lub całości tych szkieł - a co za tym idzie starty finansowe.

Przewrotnie powiem tak - wydaje mi się, że prędzej znikną z rynku kompakty wyparte przez komórki z dobrymi aparatami (SONY/NOKIA już oferują 5 Mpx + autofokus + karta 8 GB) niz zniknie DX. W publikowanych ostatni badaniach marketingowych, wskazywano na wzrost udziału segmentu lustrzanek w całym rynku aparatów cyfrowych, a przecież nikt nie ma wątpliwości, że to głównie za sprawą modeli amatorskich. Po co zabijać ten segment? Wystarczy od czasu do czasu odświeżyć topowy model i już jest o czym marzyć.

Domyślnie

Ja nie chce FXa i trzymam kciuki za rozwoj DXa dla amatorow.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Ciekawa dyskusja, podoba mi się, że jest nadzieja dla jeszcze wielu lat życia DX-a.
    D300, D70S, N50/1.8, N80-200/2.8, T18-50/2.8, T200-400/5.6 SB600, SB800

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów