Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: D300 - 40d

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez life Zobacz posta
    ...w D300 fajna opcja to możliwość "kalibracji" szkieł myślę że to też bardzo przydatna cecha, szczególnie jak ktoś lubuje się w sigmach
    Czy ktoś korzystał skutecznie z tej funkcji ? Jak to konkretnie działa , udało sie komuś "uratować' szklo tzn używać z D300 taki obiektyw ktory wcześniej miał ewidentny BF czy F. Jaki jest zakres kompensacji błędnego ogniskowania ?

A w gółownym temacie moim zdaniem. Nie ma co ukrywać różnica w cenie sięgająca ponad 2000zl nie jest do pogardzenia. To kawał grosza dla amatora, często miesieczna wypłata. Kamuń stworzył naprawdę porządny aparacik, kilka rzeczy spierdzielił jak uszczelnienia i trochę mały sensor, ale lekcje odrobili. Egonomia to kwestia przyzwyczajenia szybszego lub dłuższego. Knanonierzy chwalą ja sobie. Każdy musi sobie odpowiedzieć jakich szkiel zamierza używać i czy dostanie je w tym systemie. Dla mnie np. jet tam kilka fajnych szkiel 28mm f1,8 , 85mm f1,8 , 50mm f1,4 szeroki zommik 10-24 o ile sie nie mylę, tani 70-210 . No ale to każdy sam musi zdecydować. Dość drogi jest blysk u canona i Ci co używali dłużej lamp canona twierdzą, że nie tak dobrze kontrolowany jak SB800, a może sie jeszcze nie nauczyli ? Szkła canona też wydaja sie trochę droższe (stalki mam na mysli) Niby też szkla firm trzecich gorzej chodzą z korpusami canona. W każdym razie dobrze, że jest taki prawie D300 na rynku z duuuużo nizszż ceną. Dzięki temu może ten prawdziwy obecny lider tego segmentu D300 bedzie trochę tańszy bo cena jest przegięta w porównaniu do 40D. Jak ktoś nie ma obciążen systemowych to naprawdę trudny orzech do zgryzienia. Ja jak sobie policzylem tak teoretycznie D300 plust to co bym chciał do niego mieć oraz 40D plus to co chciałbym do niego mieć ( odpowiedniki) niestety sporo taniej wyszło u canona. Troche dziwne bo jak sięgnę wstecz pamiecią było odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 13-12-2007 o 09:36

Domyślnie

Dzięki Wam za te wpisy, w jakiś sposób pomogą mi podjąć decyzję , bo jak wcześniej pisałem mam możliwość wymiany szkieł nie tracąc na tym ani grosza! Tylko kwestia taka ,że Nikon mi wkleja pod każdym względem, a Canon nie do końca!! Choć foty są naprawdę OK. I te 2200 różnicy mnie strasznie boli bo to dużo kasy ,a różnice są bardzo małe - fakt AF w Nikonie zdecydowanie lepszy. Myślę jak to by było 1000zł różnicy to już bym miał dawno Nikona.

Domyślnie

Hello.

Mam ten sam dylemacik co Ty...

Mam obecnie D70, ktory chcialem wymienic na jakis nowszy model..Szkiel tez troche mam do Nikona, czytalem sporo o Canonie 40D... NAwet gdybym sie pozbyl wszystkiego pod nazwa Nikon to bylbym i tak do przodu z Canonem 40D..Na razie poczekam na jakies dokladne testy, porownania D300...Canon ma jednak lepszy marketing, czasem nizsze ceny. Wolalbym zaplacic mniej za taka sama jakosc a reszte przeznaczyc na fajne szkla.

pozdrowka!

Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras1971 Zobacz posta
    I te 2200 różnicy mnie strasznie boli bo to dużo kasy ,a różnice są bardzo małe
    to stwierdzenie jest tak samo przewrotne jak to że różnice w funkcjonalności są olbrzymie a dopłata minimalna d300 z gripem w 90% przypadków zastąpi d2x, d2h, 1dmk2, 1dmk3. W 40d ten procent będzie znacząco mniejszy... Tak jak napisałem, wszystko zależy czego oczekujesz, ale różnice są naprawdę spore.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinus Zobacz posta
    Ale jest jedna rzecz, ktorej nie moglem przeskoczyc podczas calo-dniowego macanka, ta piekelna ergonomia!!! Kto to wymyslil??? Tragedia!!!
    Ja mam 30D od 11 miesiecy i do dzisiaj szlag mnie trafia jak toto obsluguje.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yaro Zobacz posta
    doskonała ergonomia
    Ergonomia jest rewelacyjna, ale nie doskonala. Ja znam kilka rzeczy, ktorym do doskonalosci brakuje.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Ja jak sobie policzylem tak teoretycznie D300 plust to co bym chciał do niego mieć oraz 40D plus to co chciałbym do niego mieć ( odpowiedniki) niestety sporo taniej wyszło u canona. Troche dziwne bo jak sięgnę wstecz pamiecią było odwrotnie.

No wlasnie Robin...Ja tez sobie ostatnio troche policzylem i rowniez doszedlem do wniosku ze w Canonie wychodzi taniej...Oczywiscie nie chce tu marudzic, ale jednak czasem lepiej sie zastanowic niz latwa reka wydac prawie 6000pln.
    D300 to napewno super aparacik, + strojenie pod obiektyw, + duzy czytelny LCD, + ergonomia, + obudowa + AF itd...Zawsze sie znajdzie jakies ale
    Ostatnio edytowane przez bartmika ; 13-12-2007 o 12:03 Powód: zmiana

Fuji X-T1 | 14/2.8 | 35/1.4 | 55-200/3.5-4.8

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lublin,Lodz,Londyn

Domyślnie

Ciekawe czy na forum canon-a 40D wygrywa z D300 tak samo jak tutaj D300 z canonem

Ja osobiscie wole matryce z cropem dlatego D300 juz na lini startu wygral do tego sposob w jaki nikon zaprojektowal ten aparat i opinie wielu osob sprawiaja, ze tylko czekam az minie pierwsza fala szalu zakupow i ceny sie ustabilizuja.

Yedrzey

kamukaze
    Gość

Domyślnie

Ergonomia rzecz względna, a jej ocena może być w zależności od usera skrajnie różna. IMO trzy cechy decydują, że różnica w cenie między 40D i D300 traci znaczenie, a wybór może być tylko jeden...

1. Wizjer - pole krycia wizjera 100%.
    2. Nikonowski system AF.
    3. System kalibracji i pamięci układu AF dla 20 obiektywów.

Powyższe trzy cechy dla mnie są bezcenne.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów