Puszka jak to puszka, ale popatrz sobie co byś chciał do niej podpiąć. Popatrz jaki system jakie szkła oferuje na twoje potrzeby. Co Ci po 30D skoro podepniesz do niego mizernego kita?
Szukaj
Puszka jak to puszka, ale popatrz sobie co byś chciał do niej podpiąć. Popatrz jaki system jakie szkła oferuje na twoje potrzeby. Co Ci po 30D skoro podepniesz do niego mizernego kita?
nic...
Na początku chciałbym serdecznie podziękować za wszystkie opinie, sugestie i rady... dokonałem wyboru, padł on na 30d. Miałem możliwość bawienia się z d80 i szczerze powiem, że nie przypadł mi on do gustu, może łatwość obsługi, sporo przycisków i bardzo przejrzyste menu to wielkie zalety, ale jak już ktoś wyżej powiedział puszka to puszka, jakość zdjęć można polepszać programami, ale po co? skoro można wybrać lepszą puszkę i cieszyć się fotkami których nie trzeba 'sztucznie' modyfikować
...na koniec mam jeszcze jedno pytanie, wpadł mi do głowy całkiem dziwny pomysłhehe
...co sądzicie na temat zakupu 20d z lepszym słoikiem? wiadomo puszka tanieje i to w szalonym tempie, a szklarnia pozostanie... i np. za rok kiedy 40d będzie w przyzwoitej cenie a 20d jeszcze na poziomie po prostu najzwyczajniej w świecie ją zamienić a słoiki zostaną i to już te z wyższej półki ?
pozdrawiam
E-3,ZD14-54,ZD40-150,S30,FL50,FL50R,FL36R + trochę gratów... i oczywiście F65
Według mnie najważniejszy jest fotograf to co on potrafi, gdyby dać małodoświadczonemu fotografowi lub laikowi 5D i D40 zdjecia byłby takie same...Wracając do tematu sam mam D80 i jestem z niego bardzo zadowolony przy zakupie zastanawaiłem sie nad 30D ale był znacznie droższy od D80 więc odpadł...Patrzyłem również na ceny obiektywów jak wiadomo Canony te 75-300 itp to lipa Canon to L, L- to duża kasa... Sigma super sprawa fajne szkła ale jest taki problem, że Canon z Sigma sie gryzie Canon nie udostępnie Sigmie tych wszystkich ważnych papierków. Co wiąże sie z wysokim ryzykiem, że to co sugetuje producent czyli szybkośc HSM'u celności AF czy ostrości na max ogniskowych może strzelić w łeb... To jest rulekta zalezy jaka trafisz trafisz dobry egzemplarz sie ciesz zły to masz wała...!! Ostatnio byłem w muzeum gdzie nie wolno używać lampy błyskowej wiec musiałem dać ISO na poziomie 800-1000 i moge powiedzieć ze te zdjecia są dobre ostre szum jest oczywiście ale nie taki jak myślałem bylo dobrze doświetlone zdjęcie więc szum też mniejszy....Wedlug mnie Nikon ze wzgledu na wybór szkieł dobrych tanich szkieł w porównanieu do canona...
Pozdro
Święte słowa !!!
Dx2:Tak szczegółowo: pokazałbyś mi bramkę bipolarną w matrycy ? No, więc ! Jeśli są tylko unipolarne (polowe), to nie tu jest pies pogrzebany...Z technologicznego punktu widzenia matryce CMOS (30D) mają większe szumy niż CCD (Nikon D80). Kiedyś znalazłem jakiś opis że wyjątkiem od tej reguły są matryce Canon… dlaczego ?
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Co to ma do rzeczy czy bipolarna czy unipolarna ? Wyobraź sobie że tranzystory polowe też szumią !!!
W przypadku matryc CMOS są po prostu bardziej czułe, co w konsekwencji powoduje powstanie większego szumu przy małym oświetleniu.
Natomiast przy długich czasach naświetlania maja lepsze wyniki niż CCD ponieważ wygenerowane elektrony nie mogą się przemieszczać poza obręb powierzchni czynnej czujnika, a CCD niestety mają taką skłonność.
Pomijając szumy CCD dają znacznie lepsze odwzorowanie barw. Wystarczy zobaczyć do katalogu cyfrowych kamer filmowych… najczęściej mają sensory CCD właśnie z tego powodu.
Pzdr.
Jak pisałem wcześniej, przez prawie pół roku zastanawiałem się pomiędzy Canonem i Nikonem… po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybór padł na D80 i jestem z tej puszki bardzo zadowolony.
Poza tym to ja robie fotki a D80 tylko je zapisuje
Pzdr.
Zgadzam się, ale mnie nie chodziło o porównanie w aspekcie szybkości przełączania bramki.
W przypadku matryc dużą role odgrywa dostęp do pojedynczego pixela. W CMOS dostęp do danych o obrazie odbywa się tak jak w pamieci RAM (bezpośrednio do każdego pixela - komórki), natomiast w przypadku CCD poszczególne linie są "ściągane" do krawędzi matrycy i dopiero tam można sczytać dane o jasności pixeli.
Tu wychodzą różnice w ilości klatek przy zdjęciach seryjnych![]()
Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 12-05-2008 o 10:33
no... d40 to taka klasa d300 jak d300 klasa 1dmk3
Ale na poważnie to i 1dmk3 (oczywiście ze sprawnym AF) i 40D uważam za świetne aparaty biorąc pod uwagę ich cenę.
Co do przewag d300 na 40D to są na tyle istotne, że jeśli miałbym iść w kierunku canona to brałbym 1dmk3 a nie 40D. Tymczasem w nikonie d300 mi wystarcza i jeśli go zmienię to raczej na jakiegoś d3x z 24mpix mpix i HSC 10.5mpix. Czyli wszystko zależy od potrzeb![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami