Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: d80 vs 30d

Domyślnie Odp: d80 vs 30d

Szybko przeleciałem ten wątek. Z wieloma rzeczami się zgadzam. Mój kolega też miał mega przeprawy z obiektywami Canona. O Tamronie i Sigmie nawet nie wspomnę.
    Ja przez pewien czas miałem 40D. Fajne body, ale lubi optykę C, niestety drogo!
    Dwa dni temu byłem przypadkiem w Saturnie. Wziąłem 30D z kitem 17-85IS (czy jakoś tak). Zrobiłem sobie autoportret (to mój tajemny sposób na sprawdzenie aparatu). Strzeliłem kilka RAWów. Miło było popatrzeć na iso 1250, czy 1600, na kolor skóry i szczegóły twarzy. Sam już nie wiem... Muszę przemyśleć temat!
    Masz rację Zbigniew, trzeba samemu się przekonać, co jest dla nas najlepsze, choć nie zawsze nas na to stać!

Pawel Pawlak
    Napisałem, że dotyczy to w/w aparatów. Sam długo miałem D80 i bardzo chwalę sobie tę puszkę, ale pomiędzy body o których rozmawiamy jest jednak pewna różnica.
    Ostatnio edytowane przez toms73 ; 10-05-2008 o 22:07
    D90

A ja wlasnie ogladam zdjecia kolegi ktore przywiozl z USA robione Canonem 40D, kolega ma oko kadry sa naprawde fajne, Las Vegas w nocy wyszło fajnie, ale np Kanion Colrado niestety 40% zdjec AF nie trafił, nie wiem może wina szkła, może body i powiem szczerze wycieczka życia wydane kupa kasy na szkło i body. Wiedza dość dobra ale amator. I co i wraca z super wycieczki, której raczej szybko nie powtórzy jeśli wogóle i kaszanka. Ja może nie mam super sprzetu ale jak jade na wycieczke to wiem ze przywioze zdjecia, ktore beda w 90% ostre a reszta to i tak marketing.
    Wiec ja osobiscie uzywam N i nie zaluje, jakbym wrocil z takimi fotkami jak teraz ogladam to aparat by wyladowal na allegro.
    Oczywiscie powyzsza opinia tyczy sie zastosowania typowo amatorskiego , bo wiadomo ze sa zastosowania gdzie Canon moze okazac sie lepszy od N

acha zeby nie bylo kolezanka pojechala do Peru z Nikonem D40, pierwsza lustrzanka w jej zyciu szklo standardowe 18-55 na 3000 zdjec slownie 4 byly nieostre a byly tez roibione w trudnych warunkach
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Nie rozumiem skąd taki rozrzut, jak 30D to z S 18-200 OS, a jak D80 to tylko z najtańszym kitem Przecież w podobnej cenie można mieć D80 + N 18-200 VR i nad takimi dwoma zestawami bym się zastanawiał. Jeśli nie chcesz często używać wysokiej czułości i nie zależy Ci na 5 fps, pomyśl nad tym drugim.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Znajomy na 30D, ja mam D80 jak widać... Czasem bawię się tym 30D i nie widze w nim nic szczegolnego.. Owszem mniej szumi na wyższych ISO i ma 5kl/s. i ..... i tyle. Nic ponadto (moim subiektywnym zdaniem) nie jest w nim "lepsze" niz w D80.
    Poza tym zapominamy o jednej jeszcze rzeczy - 30D pozycjonowany był wyżej niz D80. Gdy obie puszki były w miare nowe - 30D kosztował dużo wiecej niz D80.

Fotokurier to IMO jedno z najbardziej przekupnych czasopism na rynku. Ichnimi testami raczej bym się nie sugerował

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Przy wiosennych porządkach wpadł mi dziś w ręce Fotokurier nr. 2 z roku 2006, a w nim test porównawczy Canona D5 i Nikona D200 i jak myślicie który wygrał. Wygrał Nikon i to co ciekawe właśnie na polu szumów przede wszystkim na niskich czułościach, ale nie tylko na niskich. Jak Oni to zrobili ? Procedura testowa niby sensowna tylko, że na JPG
    hehehe, dobre. Jesli chodzi o nieskie czułości to być może jest podobnie w D200 i 5D. Wracając do głównego tematu, robię czasem zdjecia 20D i 30D w domu i zwykle bez lampy. Wiadomo że w warunkach domowych ISO 800 to często minimum i obydwa te aparaty wygrywają z D80 i D200 pod względem jakośći zdjęć, więc ja bym brał jednak canona. Doradzanie w stylu - "zalezy do czego będziesz używał sprzętu jest trochę bez sensu". Wysokie ISO zawsze może się przydać. Ja mam D70 i D200 i jestem zadowolony ze wszystkiego co oferują te modele ale z szumami mam spory kłopot - głównie kościół i sala weselna, plener ślubny jak najbardziej ok.
    NIKON...

Też widziałem test, zktórego wynika, że na niskich czułościach matryce Nikona są trochę "lepsze" od Canonowskich.
    Też uważam, że jest to prawdą!
    Ale zawęża to pole wyboru body!
    Tak samo nieporozumieniem są wypowiedzi w stylu: mój znajomy był tam i tam i zdjęcia są nieostre, to znaczy sprzęt do d.... A robiąc te zdjęcia nie widział tego ( he,he ).Zdarza się, a mój kolega fotografuje piłkę ręczną na hali i zdjęcia zwalają z nóg. Używa sprzętu, niestety nie Nikona
    Rozmawiajmy o ty co tu i teraz, o rzeczywistości jaka dzisiaj jest.
    D90

Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Sam mam 30D i według mnie amatorkie szkła są tańsze do Nikosia i jest lepszy (większy) ich wybór. Te profi raczej w Canonie są "tańsze", choć nie wszystkie.
    Niekoniecznie. Jeśli ktoś celuje w szkła niezależnych producentów to problemu praktycznie nie ma. Dla przykładu: mnie interesują szkła: S. 10-20, T. 90 Macro, T. 17-50. Do tego Canonowska/Nikonowska 85/1,8 i więcej mi do szczęścia nie trzeba.

Cytat Zamieszczone przez toms73 Zobacz posta
    Też widziałem test, zktórego wynika, że na niskich czułościach matryce Nikona są trochę "lepsze" od Canonowskich.
    Też uważam, że jest to prawdą!
    Z technologicznego punktu widzenia matryce CMOS (30D) mają większe szumy niż CCD (Nikon D80). Kiedyś znalazłem jakiś opis że wyjątkiem od tej reguły są matryce Canon… dlaczego ?

Matryce CMOS wykonywane są w tej samej technologii co współpracujące z nimi chipy więc można zintegrować procesor z matrycą (przy okazji są tańsze w produkcji i można szybciej czytać z nich obraz) na marginesie Nikon w serii profesjonalnej też stosuje CMOS.
    Pod rewolucyjnymi parametrami CMOS Canona kryje się tak naprawdę algorytm odszumiający implementowany już na poziomie chipu zintegrowanego z matrycą. Na te informacje natknąłem się kilka lat temu szukając materiałów do wykładu na temat systemów wizyjnych.

Moim skromnym zdaniem szumy nie są najważniejszym (choć istotnym) parametrem decydującym o wyborze aparatu bo to samo co robi procesor w aparacie można zrobić ofline w programie graficznym nawet z lepszym efektem. Tu przy okazji należy obalić mit o bez ingerencyjnym RAW. Preprocesing dokonywany jest w każdym aparacie i nie ma co się oszukiwać.

Ja też kupując lustrzankę zastanawiałem się pomiędzy Canonem i Nikonem, wybór padł na Nikona bo moim zdaniem Canon (miałem bliski kontakt firmowym 20D i 5D) ma kiepską ergonomię. Oczywiście jest to moja prywatna ocena, ale dążę do tego że poza samymi parametrami technicznymi aaratu, należy wziąć puszkę do ręki i zobaczyć jaka jest łatwość operowania funkcjami. Jakość fotki można poprawić w programie, ale czasu nie cofniemy !!!

naprawde tak duża przewaga jest Canona 30d nad nikonem d80 pod wzgędem zdjęć? taka roznica zdjęć na korzyść 30d? ja tam ze zdjęć zrobionych swoja d80 jestem zadowolony bardzo i to nie ze wzgędu na swoje umiejetnosci, bo nie sa na nie wiadomo jakim poziomie ale samo to jakie aparat robi zdjęcia mnie zadowala i to bardzo (mowa o d80).

pzdr
    pzdr Domin

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów