Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Question Kupuje nikona D40 - jaki dod. obiektyw ?

Witam za 2 - 3 dni kupuje Nikona D40 z kitem 18-55. Chcem kupić dodatkowo obiektyw (spory zoom + szeroki kont)
    Mam do wydania 1600 zł (za D40 nówke 1100 zł) wiec mam 500 zł do zagospodarowania. Polecicie coś? Jade do Chorwacji na wkacje i porzebuje porobić zdjecia z odległosci.

Bedzie to moja pierwsza lustrzanka.

Domyślnie Odp: Kupuje nikona D40 - jaki dod. obiektyw ?

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348

Spory zoom + szeroki kąt to tak średnio widzę, szczególnie za 500zł. Generalnie chyba poszukujesz teleobiektywu, więc za takim się rozglądnij - np. Nikkorem 55-200 czy jakimś Tamronem z tego zakresu. Do 500zł coś kupisz, a rozszerzy to zakres ogniskowych znacznie.

Ewentualnie Sigma 70 - 300 z silnikiem ale niestety bez APO 555 zł.

Za te pieniadze śmiało kupuj Nikkor'a 70-300G, wcale nie jest taki straszny jak go "malują".
    Za 250-300 spokojnie kupisz używany obiektyw w idealnym stanie.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

A co byście powiedzieli na Tamrona 55-200? Nie jest lepszy od tego Nikkora 70-300G? A może Nikkor 70-210?

Tamron 55-200 to bardzo zacne szkiełko za kasę za którą można go nabyć, niestety zarówno jak 70-300G z D40 będzie trzeba ostrzyć ręcznie.

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Tamron 55-200 to bardzo zacne szkiełko za kasę za którą można go nabyć, niestety zarówno jak 70-300G z D40 będzie trzeba ostrzyć ręcznie.
    Cytat Zamieszczone przez krystiandopalacz Zobacz posta
    Bedzie to moja pierwsza lustrzanka.
    Z tego wynika, że możesz nie mieć praktyki w ręcznym ogniskowaniu obiektywu.
    A musisz wiedzieć, że w Nikonie D40 nie działa AF (autofocus), gdy zapniesz
    do niego obiektyw bez wbudowanego silnika AF. Z takim obiektywem będziesz mógł ostrzyć tylko ręcznie,
    a to może Cię do niego zniechęcić. Zwłaszcza, że planujesz focić na wakacjach
    Dlatego kupując jakikolwiek obiektyw sprawdź czy dany model ma wbudowany silnik AF.

I tak na marginesie. Przy fotografowaniu na długiej ogniskowej, choćby wieczorem, może się przydać statyw
    Wszyscy mają Nikosie. Mam i Ja

Wink Odp: Kupuje nikona D40 - jaki dod. obiektyw ?

Cytat Zamieszczone przez charll Zobacz posta
    I tak na marginesie. Przy fotografowaniu na długiej ogniskowej, choćby wieczorem, może się przydać statyw

Statyw już mam Aktualnie posiadam Nikona L1 (na sprzedaż)Obiektyw Nikkor 6,3-31,4mm 1:2,9-5,0. Czy oposiadak ktoś z was sprzet na sprzedaż (używki do D40)?

Dzięki za informacje, jaki filtr lub dodadki polecielibyscie do robienia zdjęc w pełnym słońcu ?

Jednym słowem laik ze mnie.

Filtr polaryzacyjny lub połówkowy szary może się przydać, albo dobra obróbka po zrobieniu zdjęć. Informacje o tych filtrach były już na forum w różnych wątkach i nie wałkujmy tutaj proszę tego, bo się zrobi tasiemiec.

za 500 zł to nie poszalejesz z d40... do tego co chcesz, to chyba tylko ta wspomniana wcześniej sigma lub nikon 55-200. Tylko, że warto dorzucić do niego ze 2 stówki i kupić tego z VR.
    Czymś, co mogłoby Cię zadowolić może być Nikon 18-200, ale to juz caaałkiem inna kasa.

W obiektywy manualne (z ręcznym ostrzeniem, itp.) nie pchałbym się na Twoim miejscu, na tym etapie... możesz stracić parę fajnych, wakacyjnych fotek, jeśli nie wiesz jeszcze za bardzo co i jak.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów