Close

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 262

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Guzikologia zewnętrzna okrojona do granic bezsensu, brak śrubokręta. Uczciwie nie polecam.
    Guzikologia okrojona, ale bezsensem jest twierdzenie, że do granic bezsensu - to co trzeba jest pod ręką. Fakt, w bardziej zaawansowanych puszkach dostęp do pewnych rzeczy jest prostrzy i szybszy, ale w d40 nie wygląda to aż tak tragicznie. Do znacznej większości masz dostęp w ciągu 1s (naciśnięcie 1 guzika - potem ustawiasz). Jednak w kilku przypadkach zamiast 1s, trwa to 4-5s (bo trzeba wejść do menu). I to, zdaniem wielu, sprawia że ten aparat jest prawie bezużyteczny, że robienie nim zdjęć (nie wspominając o jego kupnie) to jedna wielka pomyłka... Aaaa... nie zapominajmy o 3 polach autofokusa (zamiast 5, 8 czy 20) - to też dyskredytuje ten pseudoaparat. Co by tu jeszcze...? Wyświetlacz! Nie ma górnego wyświetlacza! To gó...o, nie aparat! Normalnie nie da się go używać! I jeszcze można życie przy tym stracić!
    Nie wiem co jeszcze, jak mi się przypomni to dopiszę.... To są te najważniejsze - brak śrubokręta, to przy tym tylko taka mała pierdółka nie warta wspomnienia.

edit:
    Przypomniało mi się jeszcze: nie ma iso 100, jest mały i ma tylko 6 megapixeli! Toż to szok!
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 29-10-2007 o 13:31
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Guzikologia okrojona, ale bezsensem jest twierdzenie, że do granic bezsensu - to co trzeba jest pod ręką. Fakt, w bardziej zaawansowanych puszkach dostęp do pewnych rzeczy jest prostrzy i szybszy, ale w d40 nie wygląda to aż tak tragicznie. Do znacznej większości masz dostęp w ciągu 1s (naciśnięcie 1 guzika - potem ustawiasz). Jednak w kilku przypadkach zamiast 1s, trwa to 4-5s (bo trzeba wejść do menu). I to, zdaniem wielu, sprawia że ten aparat jest prawie bezużyteczny, że robienie nim zdjęć (nie wspominając o jego kupnie) to jedna wielka pomyłka... Aaaa... nie zapominajmy o 3 polach autofokusa (zamiast 5, 8 czy 20) - to też dyskredytuje ten pseudoaparat. Co by tu jeszcze...? Wyświetlacz! Nie ma górnego wyświetlacza! To gó...o, nie aparat! Normalnie nie da się go używać! I jeszcze można życie przy tym stracić!
    Nie wiem co jeszcze, jak mi się przypomni to dopiszę.... To są te najważniejsze - brak śrubokręta, to przy tym tylko taka mała pierdółka nie warta wspomnienia.

edit:
    Przypomniało mi się jeszcze: nie ma iso 100, jest mały i ma tylko 6 megapixeli! Toż to szok!

Ależ nie ma się co tak irytować. Człowiek pyta, więc odpowiadam. Przedstawiłem TYLKO swoją własną opinię. Tak się składa, że ostatnio miałem możliwość dokładnego zapoznania się z tym aparatem i takie są moje wnioski.

Dodam jeszcze, że nigdzie nie napisałem, że aparat ten jest bezużyteczny, a robienie nim zdjęć to pomyłka.
    Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 29-10-2007 o 14:16
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekwk1 Zobacz posta
    A co do kitowego obiektywu AF-S 18-55 wiadomo, że ostrzy automatycznie bo ma silniczek....a jak oceniacie jego dokonania tzw... jak wam sie nim foci na ile pozwala ...itp.

Oczywiście o dokoniania i wszystko co do obiektywu podlaczonego do D40

pozdrawiam i dziekuje
    Aparat jest dosc prymitywny, ale jakosc pozostawia w lesie prawie wszystkie hybrydy (slyszales zapewn o sony r1). Obiektyw kitowy wbrew pozorom pozwala robic niezle fotki i to od ciebie bedzie zalezalo, jak dobre beda. Mozesz smialo kupic body i dokupic uzywany 18-70. Ja sporo fotografowalem d40x, ktory wyglada identycznie i ma to samo oprogramowanie. Spokojnie daje sie pracowac. Moja rada jest jednak taka. Cokolwiek bys wybral, sprawdz, jak lezy ci w reku i jak sie tym robi zdjecia. Lustrzanka musi tobie pasowac. Nas o to nie pytaj, bo kazdy ma inne upodobania. Ja znam osoby, ktore bardzo lubia swoje d40 i nie chcialyby zamienic za mojego d70s.

Domyślnie

A ja sobie właśnie w ostatni weekend kupiłem D40 (kit)! Ma razie zrobiłem 70 zdjęć, ale znowu nie mogę się doczekać kiedy do domu wrócę...

Zadałem sobie trud i przeczytałem (przed chwilą) wszystkie wypowiedzi z tego tematu. Tym wszystkim wybrzydzającym powiem tylko, że D40 kit kupiłem w cenie poniżej 50% wartości D80 body. Zamierzam jeszcze dokupić obiektyw 55-200 VR, żeby robić ciekawe zdjęcia bez konieczności dobiegania do miejsca, którego zdjęcie chcę zrobić...

Na parę lat mi starczy! A później kupię sobie lustrzankę z pełnoklatkową matrycą, która wtedy będzie w podobnej cenie, co teraz D40.

Niech przepłacają milionerzy. Ja mam na co wydawać pieniądze...

Pozdrawiam wszystkich, a niezdecydowanym polecam swój wybór!

Domyślnie

Remol71 - wiem, że nigdzie tak nie napisałeś, to moja twórczość... aż tak bardzo się nie irytuję, tylko troszeczkę .... Mam prawo - kolejny raz czytając o tym samym: jakież to straszne wady ma d40.

Ten aparat ma tak naprawdę tylko 1 (słownie: jedną) wadę, z którą nie będe polemizował: brak śrubokręta. I to też nie dla każdego jest wadą - zależy od punktu widzenia/fotografowania.
    Z pewnych rzeczy został okrojony, ale jego cena w pełni to rekompensuje... zwłaszcza, że te rzeczy to tak naprawdę pierdoły. Było już o to wiele wojen, ale niech tam - napiszę jeszcze raz:
    - brak górnego wyświetlacza: mógłby być, ale jego brak nie przeszkadza w niczym... ot, fajny bajer bo od razu widac ustawienia aparatu. A w d40 trzeba AŻ nacisnąć 1 guzik, żeby zobaczyć to samo (nie trwa to nawet 1s). Czy ten dodatkowy wyświetlacz w każdej lustrzance jest podświetlany? Bo jeśli nie, to wieczorem i w nocy i tak na nic się zda.
    - pola autofokusa: tylko 3 - aby mieć pełną kontrolę nad zdjęciem i tak używa się najczęściej 1 pola. Więcej o tym tutaj: (post 88 ) http://forum.nikon.org.pl/showthread...706#post442706
    kto chce niech polemizuje - dla mnie to i tak małoznacząca pierdoła...
    - przyciski: opisałem w swoim poprzednim poście
    Nie wiem co jeszcze... inne bzdury typu zapis 3zdj/s zamiast 3,5 czy 4? nie przychodzi mi nic więcej na myśl. Przeliczając na pieniądze: powyższe braki wyceniam na 50-80zł. Brak śrubokręta trudno mi ocenić, bo mi zbytnio nie przeszkadza... no nie wiem... 100zł? 150?

edit:
    Jak napisał pioter m: aparat jest prymitywny... ale cena jest adekwatna do tej prymitywności. Sumując to do kupy, twierdzenie, że nie warto go kupować jest mocno naciągane.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 29-10-2007 o 18:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Jak napisał pioter m: aparat jest prymitywny... ale cena jest adekwatna do tej prymitywności. Sumując to do kupy, twierdzenie, że nie warto go kupować jest mocno naciągane.
    Ale ja go bardzo lubie za te prymitywnosc. Jest maly i lekki. Wcale go nie odradzam. Nie raz i nie dwa pisalem, ze gdybym teraz kupowal, to nie wzialbym d70s. Po drugie - po zapoznaniu sie z obiektywami z wlasnym napedem SWM nie zamierzam kupowac zadnego z napedem z body, szczegolnie ze sa one w cyfrowkach slabsze niz w starych analogach.
    Z moich obserwacji wynika, ze aparat trzeba przymierzyc. Podobnie jak ubranie i samochod. Jesli komus d40 pasuje, to polecam, bo to sprzet warty swojej ceny. A moze i lepszy, zwazywszy cene hybryd.

Domyślnie

pioter m cytując Twoje słowa nie miałem niczego złego na myśli - po prostu spodobało mi się to stwierdzenie o prymitywności aparatu (nie pozbawione podstaw zresztą...)

Domyślnie

Hej,
    Cy tam i czytam o tym D40 i juz praktycznie w 90% sie przekonalem (moje poprzednie modele to nikon e2200 i canon a700).
    Mam tylko pytanie czy warto kupic teraz ten model czy moze poczekac np do wiosny na jakis nowy model klasy D40 (ewentualnie model z wyzszej polki ktory do tego czasu bedzie tanszy).
    Nie ukrywam, ze moja max cena to 1600pln i jak narazie wydaje mi sie ze D40 to najlepszy wybor... dlugo zastanawialem sie tez nad nowym Canonem A650is.

Domyślnie

bleee canon plastic fantastic xD

BIERZ D40 ;] Tak jak ja niedlugo ;] Jestem juz raczej przekonany... srubokret da sie przezyc o tego sa AF-S obiektywy ;] A wyswietlacz yyy...nie wiem czemu narzekacie !!?? Wlasnie dobrze ze nie ma tego podrecznego na duzym sobie mozna wyswietlic ;] W podobnej...cenie nawet tanszy jest pentax i olek... ale czy sa lepsze nie wiem Nikon - sama nazwa mowi za siebie

W necie są na niektorych stronach przwidywalne ceny na poszczegolne miesciace...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekwk1 Zobacz posta
    W podobnej...cenie nawet tanszy jest pentax i olek... ale czy sa lepsze nie wiem Nikon - sama nazwa mowi za siebie
    eeee... tam, bez przesady. Nikon - nazwa znana i ceniona, ale to jest najmniej ważna cecha, którą ja niesugerowałbym się. Tak samo znane i cenione są firmy Olympus, Pentax czy Canon... Każda z tych firm ma bdb produkty, ale to nie znaczy że nie może też wypuszczać na rynek bubli...
    Ja kupując aparat brałem pod uwagę kazdą z tych firm + jeszcze Samsunga. Stopniowo odpadały kolejne aparaty i na koniec zostały mi: d40 oraz k100d... wahałem się do ostatniej chwili, a nikona kupiłem dlatego, że go pomacałem i jednak był tańszy - "kasetki" nigdzie nie mogłem znaleźć, żeby ją podotykać (a parametrami technicznymi podobała mi się bardziej od d40)...
    Chociaż warto kupić d40, to nie znaczy żeby od razu przekreślać inne aparaty - trzeba jedynie rozsądnie przemysleć swój wybór...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 30-10-2007 o 00:09

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów