IMHO jakby N dopuścił producentów niezależnych do bagnetu Z nawet w ograniczonym zakresie to i tak by na tym dobrze wyszedł.
Szukaj
IMHO jakby N dopuścił producentów niezależnych do bagnetu Z nawet w ograniczonym zakresie to i tak by na tym dobrze wyszedł.
No to mamy tak samo. Dla mnie też Z7 i Z9 też są lepsze niż lustrzanki. Inni mogą wybierać inaczej, ale ja wybrałem tak. Jak mam do tego podstawowe zoomy, trzy podstawowe stałki f/1.8 (one wcale takie ciemne nie są) i 14-30 do zabawy w krajobraz, to mam praktycznie wszystko. Jeśli to jeszcze uzupełnię o 200-500 i 105 macro przez FTZ, to czego jeszcze potrzeba? Coś dodatkowego może się czasem przydać, ale bez przesady - nie jest niezbędne.
Gdy to to była prawda, to by to zrobili. Widocznie nie nastawiają się na tanią masówkę.
Ostatnio edytowane przez JK ; 23-01-2022 o 01:15
Jacek
Czy tylko mi się wydaje że Nikon i Canon opluli obiektywy 500 f4? Canon nie zrobił IS III do lustrzanek.
No i nie widać żeby chcieli zrobić do ML.
Wildlife Photography
Nikon/Nikkor
400/2,8 TC to 560/4. Może to dla tego.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Mogli by to zrobić w b. prosty sposób: ograniczone działanie. Np mniej fpsów w serii czy obliczeń AF.
Zwykły pstrykacz kupiłby S i T (tak jak teraz kupi Viltroxy, a N z tego całkiem nic nie będzie miał), a ktoś do pracy i tak by kupił Nikkory.
Nikonowi 500/4 na Ztkę może być teraz zbędna.
Z tego co mówią, 400/2.8 z włączonym TC wcale nie odbiega jakością od 500/4 lustrzankowej. A zewnętrzny TC i tak da się podpiąć.
Mogli. Tylko po co? Zrobili klasowe korpusy, wyraźnie poprawili jakość szkieł i mają sobie teraz w gratisie psuć opinię, żeby ktoś inny na tym trochę pozarabiał? Widzisz tu sens, bo ja nie widzę.
Prawda jest taka, że dziś dla niedzielnych pstrykaczy są smartfony. Jak ktoś chce się tym hobby bawić na serio, musi mieć na to budżet. Wybór Nikona wydaje się jasny.
Jacek
N też by zarobił. Na licencji na bagnet. ¯\_(ツ)_/¯
No cóż, ich decyzja.
No i z kundelkami to tak całkiem na bakier nie są, skoro N28-75/2.8 to Tamron w przebraniu.![]()
Tylko, że oni nigdy tych licencji nie chcieli kupować. Coś tam podsłuchali, coś podejrzeli, coś skopiowali i tak te swoje obiektywy robili. Przecież w lustrach też była cała kupa problemów. A to AF nie działał, trzeba było coś aktualizować. Jakieś wysyłanie do serwisu, jakiś USB-Docki. To zawsze była ponura rzeczywistość posiadaczy tych "kundli". Myślisz, ze teraz kupili by to legalnie. Jakoś nie wierzę.
Jacek
Drobny problem to taki, że Nikon w obiektywach stałoogniskowych (nie tele) to się może pos..ć, a nie dogonić poziomu optycznego Sigmy. Jedynym 105/1,4 coś tam podgonił.
I właśnie dla tego trzymam FTZ dla Sigmy 135/1,8
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Nie kupowali bo... Nikon nie chciał sprzedawać. ¯\_(ツ)_/¯
Przecież firmom zewnętrznym bardziej opłacało się kupić licencję, niż później użerać się z aktualkami softu (przy okazji, N też z tym problem w paru szkłach miał. Więc to nie tylko problem firm trzecich) czy kalibracjami w serwisie.
Chyba jedyne przypadki transferu technologii Nikona dla firm zewnętrznych to bagnety F w kilku Fujikach i TTL w Hasiaku X1D.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ztkowe już chyba doganiają.
Skontaktuj się z nami