Close

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 223

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Fuji średni format może być lepszy niż d850.
    Tu nawet ktoś napisał, że kce na "wyższy level" https://www.olx.pl/oferta/nikon-d850-CID99-IDEg2LT.html
    Trochę to śmieszne ale cóż
    O. Tomek sprzedaje. Chyba nie byliscie razem na plenerze. Może kiedyś ...
    Jak przywiezie MF to się chętnie przyjrzę. Na plenerach z MF bywał Marek, ale to z analogowym 6x7 ( M RB), bywał Piotr, z analogowym haselem, bywał Bartek, też z haselem, analogowym i bywał Robert Miernik, on miał Hasela z cyfrową dupką, stara wersja, 25 Mpx.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mazzi Zobacz posta
    ... dlatego pomacam też Sony i... Nikona Z6
    Dla mnie po jakimś tam sprawdzeniu A7III i już posiadaniu Z6, Sony ma przewagę w tym, że ma dwie karty i normalnego gripa oraz większą ilość szkieł natywnych, no ale to oczywiste, w końcu jest na rynku dłużej. Ma za to słabszy wizjer, irytuje mnie fakt, że za taką kasę nie mam ładowarki do baterii i muszę coś kombinować, no i ergonomia, do której trzeba przywyknąć. Ale ja jestem mało wiarygodny, bo ja w Nikonie jestem mocno zakorzeniony szkłami, do tego nie traktuję bezlustra jako zbawienia świata i nie wróżę śmierci luster, których wciąż używam
    Ps. Absolutnie szkła Nikona 1.8S nie są słabe. Są znacznie lepsze od lustrzankowych odpowiedników, na poziomie szkieł Sigmy Art.
    Ostatnio edytowane przez madebyzosiek ; 07-04-2020 o 05:10

Domyślnie

Rozumiem, że stałki do Nikona Z F1.8 są... słabe?.
    Wręcz przeciwnie. Optycznie to pierwsza liga, może jedynie sam AF nie jest jakiś super szybki. Za to niestety są duże i ciężkie jak na szkła 1.8 a cenowo to już poziom szkieł 1.4. Kto bogatemu zabroni, ale jak dla mnie to już niestety jest przesada. Oczywiście taka jest tendencja na rynku więc to nie tylko Nikon. Bezlusterkowe Canony i Sony również są potwornie drogie, ale w Sony masz już duży wybór wśród producentów niezależnych. Nie tylko Sigma ale też Samyang, Tokina czy Tamron. I wśród tych niezależnych trafiają się prawdziwe perełki.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    ...irytuje mnie fakt, że za taką kasę nie mam ładowarki do baterii i muszę coś kombinować...
    Owszem, straszne dziadowanie, ale powiedzmy sobie szczerze, że kombinowania tu zbyt wielkiego nie ma. Jeśli komuś nie pasuje ta ładowareczka z zestawu to po prostu wybiera zestaw w sklepie w którym dodają niefirmową lub kupuje za te kilka złotych jakiegoś chińczyka. Ja kupiłem a i tak ładuję maleństwem z zestawu, bo w podróży każdy gram się liczy a na co dzień robię mało zdjęć więc po prostu od czasu do czasu sobie wepnę wieczorkiem i tyle. Bateria w A7III jest najlepsza na rynku więc za często ładować nie trzeba.

ksh
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, że stałki do Nikona Z F1.8 są... słabe?
    Osobiście nie znam tych obiektywów, stałki używam manualne przez FTZ po przerobieniu do Nikon F, mam tego cały czas na bieżąco dużo i taka zabawa cieszy bardziej.
    Wielu twierdzi że stałki Nikon Z są świetne bo na matrycy w Z7 spokojnie dają radę i sa ostre w całym kadrze o czym zapomina się przy hejtowaniu ceny i gabarytów.

Gabarytowo pozostałbym przy Fuji ale boje się, że "za moment" będę żałował, że pełną parą nie wszedłem w FF - dlatego pomacam też Sony i... Nikona Z6 W sumie to do Nikona też szkła dojdą, a wszystkich na raz nie kupie - w końcu obudzą się inni producencie jak Sigma która zapewne zmieni tylko bagnet i Z otrzyma wachlarz szkieł.
    Dla mnie aps-c jest dodatkiem, który odchodzi powoli w zapomnienie i nie chodzi tu o głupoty że tylko pełna klatka itd, zwyczajna ewolucja zakupowa, dla mnie Z6 to sprzęt idealny i pierwszy aparat, który nawet mi do głowy nie przychodzi żeby sprzedać, a miałem w nikonach D80, D90, D300, D300s, D3300, D3400, D5100, D5200, D5500, D7000, D7100, D7200, D700, D600, D700, D750, Fuji XM-1, XT-1, Samsung NX3000, NX300, NX30, Sony A3000, A6000, A7II, Canon 30D, 40D, 5D, 6D, Sony A100, A200, A300, A450, Olympus EPL-5, 6 Wiem wiem sprzętowy maniak, który lubił się bawić aparacikami ale rozpieszczał cały czas rynek używanego sprzętu że na tym się nie traciło, a obiektywy często kupowałem tylko do sprawdzenia, tylko pod konkretne zlecenie, czy z ciekawości, można na tym nie tracić i przy okazji sporo się nauczyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    ...hejtowaniu ceny...
    Tak z ciekawości. Co to znaczy hejtowanie ceny? Serio nie da się już nic napisać bez tej fejsbukowej nowomowy. Jest w polskim słowniku takie słowo jak "krytyka" i nie ma zakazu jego używania. A teraz na tym forum nie słyszy się już, że ktoś coś krytykuje, ocenia, wygłasza opinię. Wszystko jest trollowaniem albo hejtowaniem. Na wymioty się już zbiera od tego dramatyzowania. Sorki, że to akurat pod twoim wpisem, bo to już norma na tym forum, nie tylko w Twoim wykonaniu, ale ciężko się to czyta.

ksh
    Gość

Domyślnie

Miało być tak "przy hejtowaniu, ceny i gabarytów".

hejt:
    obraźliwy lub pełen agresji komentarz zamieszczony w Internecie
    działanie w Internecie przejawiające złość, wrogość, nienawiść wobec kogoś lub czegoś

Musisz się przyzwyczaić bo określenie hejt jest teraz standardem i nadużywane, coś w stylu noob, newbie, geek, troll itd.

Domyślnie

W zaznaczeniu, że cena jest wysoka ( a przy okazji stwierdzeniu, że u innych też jest drogo) nie ma niczego nienawistnego, złośliwego, obraźliwego czy agresywnego. To zwykłe stwierdzenie faktu. Nie rozumiem też po co się przyzwyczajać i godzić z tego typu zachowaniami? To przykłady negatywne i jeśli gdzieś już widzę hejtowanie to właśnie w nadużywaniu tego typu sformułowań przy byle okazji, bez związku z tym co faktycznie napisał adwersarz.

Domyślnie

Ja z drugiej strony znam opinie, że ok szkła do Z są ostre ale nieciekawie obrazują. Tego w tabelkach nie ma bo są to niemierzalne sprawy. Dzisiaj w necie dużo jest nowych w fotografii, którzy przede wszystkim jarają się ostrością i bokehem, obrazkami zrobionymi w komputerze. Jest to rozpropagowane przez instagram, yt. Dużo jest samozwańczych guru. Jest dużo tego bezwartościowego kiczu który wyznacza obecne trendy. Odbiorcy nie znając dobrej fotografii, uznają to za dobrą fotografie. Znak czasów, jak słowo troll hejt geek guru i tym podobne.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 07-04-2020 o 12:32
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Niestety to prawda, większość ludzi bezmyślnie przejmuje narzucone im pojęcia i określenia i nieświadomie przejmuje "dany" tok myślenia i narracji.Np.w danym kontekscie zastępuje sie słowo "zabijać" łagodnym i nieokreślonym "neutralizowanie przeciwnika" itd. A "nazwanie" kogoś hejterem jest już naznaczone pejoratywnym skojarzeniem z bezpodstawnym {nie majacym racji} nienawistnikiem.
    A obiektywy Z Nikona "jak dla mnie" niestety {mówie to z przykroscią bo mam wiele szkieł na bagnet F] sa przyduże i przyciężkie i brak takich jak 35/2.8 czy 45/1.8 do Sony FE i wielka szkoda.

Domyślnie

Jesxze gdzieś czytałem że krótki flange to broń trochę obosieczna bo aby uzyskać ostry kadr po całości to soczewki muszą być odsunięte od matrycy dalej. Chyba jest to prawda, nikon zrobił mega ostre szkła w całym kadrze i tłumaczyłoby dlaczego są długą tubką a nie krótką.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni