Close

Strona 88 z 90 PierwszyPierwszy ... 38788687888990 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    A tymczasem w kwestii powrotów z zagranicy do domu (uwaga! Gazeta!)

"KE: Polska aktywowała unijny mechanizm. Loty z zagranicy nareszcie darmowe
    Polacy wracający z zagranicy wkrótce nie będą musieli płacić za bilety. Polska, po wielu dniach zwłoki, przystąpiła bowiem do unijnego mechanizmu, który zapewnia przewoźnikom zwrot kosztów podróży. "Lot do domu" wymaga płacenia nawet kilku tysięcy zł. (...)
    Polacy wrócą do Polski za darmo. Polska przystąpiła do unijnego mechanizmu
    Tymczasem mechanizm unijny umożliwia powrót całkowicie bezpłatny. 75 proc. kosztów ponoszonych przez przewoźnika zwraca Unia, pasażer nie płaci nic.
    - Z nieoficjalnych informacji wynika, że chodzi o Polaków, którzy są w Czadzie, Sudanie, Nepalu i na Malediwach - informuje Niezalezna.pl.
    Obywatele innych krajów nie płacili za loty
    Inne unijne kraje - np. Czechy czy Niemcy - powrót obywateli do kraju zorganizowały, wykorzystując unijny mechanizm. Warto podkreślić, że pasażerowie za taki lot nie płacą, a Unia Europejska zwraca przewoźnikowi 75 proc. kosztu biletu.
    Szacuje się, że chwili ogłoszenia zamknięcia granic poza terytorium Polski przebywało od 200 do 400 tysięcy Polaków, którzy mogą chcieć powrócić w najbliższym czasie do kraju.(...)"

Więc z tego "fejka" można wyciągnąć prosty wniosek, zamknięto granice, odwołano loty, ogłoszono program #lotdodomu, kazano ludziom kupić nowe bilety za dość wysokie ceny. A dziś Polska przystępuje do unijnego programu, bo w parę miejsc LOT-owi już się nie kalkuluje latać (to jest moje pytanie). Chętnie zobaczę dementi tego "fejka", bo w takie wy^&^%$*ie tysięcy ludzi aż nie wierzę.
    Jedno ale, to tylko dla Polaków którzy przebywają poza UE. Tylko.
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Jedno ale, to tylko dla Polaków którzy przebywają poza UE. Tylko.
    Czyli tych co są UK jak znalazł. :>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Oczywiście, że wierzyć się nie chce bo to kolejny fejk rozpowszechniany przez lisowego newsweeka, sprostowane w komunikatach przez LPP...

https://www.lppsa.com/informacje-pra...-w-newsweek-pl

Kolejny z setek przykładów jak bardzo można polegać na informacji z tych mediów...

"Redakcja formułuje swe zarzuty bez wspierania się na faktach..." no też mi nowość ...
    nowart, początek oswiadczenia LPP

1. Akcja zakupu masek zorganizowana przez LPP miała miejsce pod koniec stycznia tego roku.

Ten fakt miał miejsce. Umknęło?
    Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Mnie dziwi dlaczego popierający opozycje są w stanie posuwać się tak daleko w walce politycznej, zauważ że w tym temacie generalnie jest atak na rząd, na pis, na działania związane z wirusem, a każdy kto wypowie się pozytywnie jest atakowany i nawet obrażany.
    Wręcz przeciwnie, w praktyce politycy opozycji wstrzymali kampanię.
    Krajowa rada radiofonii i telewizji - ile kto był na antenie TVP - Biedroń 44 s, prezydent 74 minuty.
    Rolą dziennikarzy jest pilnować państwa i dopieprzać sie do wszystkiego. To jest zdrowe bo pokazuje słabości i pomaga w ich naprawie.

Racja ale jest kilka osób, które walkę polityczną stawiają tu za priorytet i ignorują dyskusję.

1. Jest tu ktoś kto może skorzystać z propozycji umorzenia ZUS przy spadku przychodów powyżej 50% w porównaniu do lutego ?
    ( ja na tą chwilę tak bo spadek mam ~60% i wątpię żeby do końca miesiąca coś się polepszyło )

2. Macie jakieś zwroty biletów, rezerwacji i ogólnie wyjazdów, jak poszło załatwianie ?
    ( u mnie eSky zwrócił kasę za wszystkie rezerwacje )

3. Kwestia powrotów do kraju organizowanego przez LOT.
    ( znajomi skorzystali z tego i zostawili w Luton mieszkanie ze wszystkim bo stwierdzili że boją się tam zostać )
    Z Tobą na czele.
    Ad 2 i 3 mało kogo dotyczy.
    Ad 1 - nie dostanę, bo moja lutowa baza była bardzo, bardzo kiepska, zarobiłem kilkaset złotych. W marcu zapowiada mi się na kilkaset złotych straty. Ale .. liczy sie przychód, a ten jest (pech) minimalnie ponad 50%.

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    Martwię się o kolegę @90s . Nie czuł się najlepiej i przestał pisać.
    Ja też, bo ma czas na pisanie.
    Odezwij się.
    Nie dziw się, żyją w swojej szklanej bańce wypełnionej toksyczną atmosferą jaką fundują im ich idole - jak widać na powyższym przykladzie, jednym z tysiecy, opartą na fejkach, sianiu dezinformacji, nieustannego zagrożenia, pełzającego faszyzmu i totalitaryzmu. Wystarczy poczytać posty etatowych michnikowców w tym wątku - poste czy pawelp, nie raz złapanych na niewiedzy czy rozpowszechnianiu ordynarnych fejków. Czerpią garściami od ludzi brutalnie odsuniętych od koryta, od reklam spółek skarbu państwa na pół strony czy 40 minutowych programików w publicznej tvp za 60000zł. Więc plują jadem od paru lat dookoła, kwicząc jak to demokracja umiera bo oni nie mogą przekazywać swojej wizji rzeczywistości w niemal 100% mediów. Kwiczą lisy, michniki, żakowskie, blumsztajny, olejniki, kolendyzalewskie i masa, masa innych na łamach ciągle tych samych portalików związanych z uprzednią władza - od wyborczej, tvnu, po wszelkie onety, okopresy, newsweeki, natematy i inne tokfmy, przy których tylko zmieniają się przy mikrofonach, gadając od 5 lat nieustannie ten sam, przebogaty program mający odsunąć pis od władzy - pis jest brzydki, pis jest zły, ma być tak jak było, czyli dostatnio i suto dla nas.
    Nie liczmy zatem, ze zmieni się jakakolwiek retoryka w tym i wielu innych wątkach. Kiedy żyje się tylko atmosferą nieustannie zbliżającej katastrofy nie sposób uniknąć uszczerbków na psychice.
    Trzeba puszczać ich fejkowe wizje bokiem a dyskutować o faktycznym problemie bo czegokolwiek rządzący nie zrobią to dla nich będzie to i tak najgorsza decyzja na świecie bo pan lis czy michnik tak stwierdzili.
    Dodam do tego sędziów, profesorów, naukowców, artystów, muzyków, prezenterów radiowych i wielu, wielu innych.
    To nowart ma racje. Nie wiem ile wynoszą straty pawelp, czy faktycznie stracił na TVP 60 tysięcy, czy może więcej.
    Zapytam się ciebie ile zarabiasz na zasiadanie w dwóch radach nadzorczych państwowych spółek obsadzonych przez PIS. 60 tysięcy? No to bilans wychodzi na zero.
    Szkoda, że to ja mam zero.

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Luty był najbardziej dochodowym miesiącem dla mojej działalności w ostatnich 6 miesiącach, .
    U mnie był najgorszym w ostatnich 12 miesiącach, serio.

Smuci mnie że tak mało dyskutujemy o sprawach ważniejszych niż polityka, liczyłem że polityka będzie i sam też wrzucam posty o polityce ale widzę że kilka nicków tu tylko wałkuje wklejki z mediów antyrządowych i nic więcej.
    koesh - po co dopisek że antyrządowych? No po co? Wklej tu coś z rządowych mediów. Coś o koronawirusie, a nie o tym, że opozycja źle informuje. Cytuj tu sprostowania.

chyba ze są tak naiwni i zaślepieni szczuciem że myślą że przesuniecie wyborów można sobie o tak na miesiąc odsunąć ?
    Nie manipulujesz oczywiście.
    Wszędzie piszą, że na 90 dni od zakończenia, nie na miesiąc. Od końca stanu wyjatkowego. Który można ogłosić w obecnej sytuacji w każdej chwili, przesłanka o zagrożeniu obywateli jest w sposób oczywisty spełniona. To kwestia (braku) woli.
    No chyba że uznajesz, że w kraju cisza, spokój i nie dzieje się nic nadzwyczajnego.
    O czy jest ten wątek? Coś się dzieje w kraju?

Żałuję, że nie zamknąłem tego wątku. Uznałem, że ten wirus to ważna dla nas sprawa. Nie było polityki to pisaliśmy na tym forum normalnie. Teraz będziemy na siebie patrzyli krzywo rozmawiając o body, obiektywach itp. Będziemy o sobie mysleli, że ten drugi to półgłówek, nie potrafiący samodzielnie myśleć.
    Nie jest tak?
    Zastanawiam się czy mleko się rozlało i zostawić, czy zamknąć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nowart, początek oswiadczenia LPP

1. Akcja zakupu masek zorganizowana przez LPP miała miejsce pod koniec stycznia tego roku.

Ten fakt miał miejsce. Umknęło?.
    Absolutnie nic mi nie umknęło. Szkoda, że Tobie umknął zupełnie inny wydźwięk lisowego nagłówka:

"Gdy we Włoszech wprowadzano stan kryzysowy z powodu koronawirusa, odzieżowy gigant LPP wykupił kilkaset tysięcy — według publicznych deklaracji nawet milion — masek ochronnych z polskiego rynku. Wysłał je do Chin — oficjalnie jako pomoc dla najbardziej potrzebujących regionów. Według ustaleń „Newsweeka” większość masek, których eksport zachwiał polskim rynkiem, trafiła do fabryk szyjących ubrania dla LPP."

które punkt po punkcie wypunktował producent w zamieszczonym spostowaniu. Wystarczy uważnie przeczytać.
    Zatem nie, ten fakt nie miał miejsca, gdy we Włoszech szalał kryzys tylko dużo, dużo wcześniej. To jakby DELIKATNIE zmienia cały kontekst sprawy, reszta w sprostowaniu. No ale jak w polityce, z przedstawionego faktu każdy wyciągnie i zrozumie to co mu aktualnie podpowiada jego polityczna wizja...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 23-03-2020 o 20:22
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...
    Nie jest tak?
    Zastanawiam się czy mleko się rozlało i zostawić, czy zamknąć.
    Jest. Stało się, ale to nie pierwszy raz.
    Zostawić. Widać, że jednej stronie brakuje argumentów i na przemian rzucają epitety lub chcą zamknięcia wątku.

Domyślnie

Mało? Z EU loty były/są po ~600zł, ze świata po ~2400 i wyżej.

Edit: w tej chwili jest info o kilku kierunkach, nie najważniejszych.
    To procedura, która umożliwia powrót do kraju, w tej chwili to jedyna droga.
    Jeśli argumentem mają być pieniądze to mogli siedzieć jeszcze i czekać na promocję.
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janu3 Zobacz posta
    Zakładając, że szybkie testy są możliwe, są dostępne i są wiarygodne to powinny być wykonywane również na życzenie. W tym wypadku za drobną opłatą. Przykład: chcę odwiedzić dzieci i wnuków w innym mieście. Przed wyjazdem robimy z żoną test robią je dzieci na miejscu i spokojnie w kilka osób możemy się spotkać.
    @janu3
    Nie ma testu i nie będzie, który wykryje że jesteś na etapie nosiciela bez objawów, 4-5 dni możesz roznosić wirusa bez testu pozytywnego !!

- - - - kolejny post - - - - - -

@poste
    Polacy wracający z zagranicy wkrótce nie będą musieli płacić za bilety...
    Kolejny fake news, unijny program dotyczy krajów gdzie LOT nie ma połączeń i nie otrzyma ich ponieważ są pewne blokady czy to polityczne czy interesów konsorcjów, będą to cztery kraje i EU dopłaci do lotów dośc sporo chyba 2/3 czy 3/4 ?

Pani kandydatka na prezydentkę również wyraża obawę o ilość inspiratorów w szpitalach.
    Nie śmiejmy się z pewnych ułomności ale ja to widzę jako ofiarę całej sytuacji na opozycji, był już taki jeden upośledzony, które biznesmen dla jaj wkręcił w kampanię wyborczą

Cytat Zamieszczone przez pawelp Zobacz posta
    Czyli tych co są UK jak znalazł. :>
    Polska będzie repatriować dzięki programowi EU obywateli z Czadu, Sudanu, Nepalu i Malediwów.

Mało? Z EU loty były/są po ~600zł, ze świata po ~2400 i wyżej.
    A dokładnie po zrealizowaniu priorytetowej puli lotów cennik jest taki: 400 – 800 PLN w granicach Europy i 1600 – 2400 PLN za przelot dalekiego zasięgu, było sporo taniej i większość zainteresowanych skorzystała z tego.

Domyślnie

Absolutnie nic mi nie umknęło. Szkoda, że Tobie umknął zupełnie inny wydźwięk lisowego nagłówka:

"Gdy we Włoszech wprowadzano stan kryzysowy z powodu koronawirusa, odzieżowy gigant LPP wykupił kilkaset tysięcy — według publicznych deklaracji nawet milion — masek ochronnych z polskiego rynku. Wysłał je do Chin — oficjalnie jako pomoc dla najbardziej potrzebujących regionów. Według ustaleń „Newsweeka” większość masek, których eksport zachwiał polskim rynkiem, trafiła do fabryk szyjących ubrania dla LPP."

które punkt po punkcie wypunktował producent w zamieszczonym spostowaniu. Wystarczy uważnie przeczytać.
    Zatem nie, ten fakt nie miał miejsca, gdy we Włoszech szalał kryzys tylko dużo, dużo wcześniej. To jakby DELIKATNIE zmienia cały kontekst sprawy, reszta w sprostowaniu. No ale jak w polityce, z przedstawionego faktu każdy wyciągnie i zrozumie to co mu aktualnie podpowiada jego polityczna wizja...
    Nie czytałem Newsweeka, nie interesuja mnie tamtejsze hipotezy. Mam swoje.
    Interesuje mnie fakt zakupu i wysłania maseczek, a nie sprostowanie LPP w którym tłumaczą, że wtedy u nas nie było wirusa, a w ogóle to płacą duzo podatków.
    Wirus był w Chinach juz minimum w grudniu (podobno już w listopadzie), tu nie o Włochy chodzi.
    Ważne, że wiedziano o wysyłce i nawet w tym pomagano. Czyli urzednik nie przewidział, nie myślał. W tym problem. To, że LPP chciało dobrze dla współpracujących z nimi firm uważam za oczywiste i normalne. każdy dba o swój biznes i ja nie mam pretensji do LPP. Natomiast że urzednikowi sie nie zapaliła lampka, to bardzo słabo. Bo urzędnik ma myśleć o państwie i jego obywatelach.
    To, że ktoś spadł ze stołka z powodu LPP to moja hipoteza. Nie poparta dowodami.

Nie ma testu i nie będzie, który wykryje że jesteś na etapie nosiciela bez objawów, 4-5 dni możesz roznosić wirusa bez testu pozytywnego !!
    Mylisz się. Są różne rodzaje testów. Jedne wykrywają samego wirusa, inne wykrywają przeciwciała, jakie organizm wytworzył do zwalczania wirusa. To te ostatnie są częsciej przeprowadzane, a to one mają sens dopiero po paru dniach od kontaktu.
    Bardzo duzo osób przechodzi bezobjawowo zakażenie wirusem. Jak się skończy to szaleństwo to będzie się badało coraz szersze kręgi, prawie wszystkich.
    Przebadano nasz rząd, prezydenta nie czekając kilkunastu dni. Nie oburzam się, że są równi i równiejsi. Mniej i bardziej wazni. Tak ten świat jest zbudowany. Jak ktos mysli inaczej to jest naiwny. Teraz to się staje oczywiste (wytyczne kogo podłączać do respiratorów we Włoszech).
    PS myślałem, że test jest strasznie drogi, a jeden z nich to tylko podobno 3,5 USD. Problem jest w mocach przerobowych laboratoriów.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-03-2020 o 21:16
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

ksh
    Gość

Domyślnie

Tak, odnośnie tych wykrywających przeciwciała, dzięki masowym testom tego typu pogorszono sytuacje w Bergamo.
    Czasami warto posłuchać ludzi z Włoch, dziennikarzy z tego kraju, u nas mimo wszystko mało dociera konkretów.
    Normalne testy mają wyniki po 4-24 godzinach, najnowsze tego typu to nowość i nie jest pewne ich działanie, ta informacja z dzisiejszego dnia z usa.

Wkurzajace jest to co wyprawiają z komunikacją u nas, rozumiem względy ekonomiczne ale nie w takiej sytuacji żeby zmniejszać ilość autobusów, dzisiaj przeraziło mnie jak w Krakowie na rondzie grunwaldzkim zobaczyłem upakowany na full przegubowiec bo zmniejszyli ilość o połowę, cholernie mądre !!

Domyślnie

Tak, odnośnie tych wykrywających przeciwciała, dzięki masowym testom tego typu pogorszono sytuacje w Bergamo.
    Czasami warto posłuchać ludzi z Włoch, dziennikarzy z tego kraju, u nas mimo wszystko mało dociera konkretów.
    Normalne testy mają wyniki po 4-24 godzinach, najnowsze tego typu to nowość i nie jest pewne ich działanie, ta informacja z dzisiejszego dnia z usa.

Wkurzajace jest to co wyprawiają z komunikacją u nas, rozumiem względy ekonomiczne ale nie w takiej sytuacji żeby zmniejszać ilość autobusów, dzisiaj przeraziło mnie jak w Krakowie na rondzie grunwaldzkim zobaczyłem upakowany na full przegubowiec bo zmniejszyli ilość o połowę, cholernie mądre !!
    powinni dostosować ilość taboru do por frekwencji. dużo taboru jeździ często prawie puste, ale są linie które są wypełnione. w Warszawie szybko odeszli od weekendowego rozkładu jazdy

Strona 88 z 90 PierwszyPierwszy ... 38788687888990 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów