Close

Strona 23 z 90 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    hmmm
    to powiem tak - przy tego typu podejściu należałoby traktować wirusa jak zbawienie bo społeczeństwo jako "grupa genowa" pozbędzie sie najsłabszych jednostek.
    Przy takim podjeściu jak zbawienie nalezy traktować dodatkowy zastrzyk genów w postac "uchodźców" nadciągających do europy...
    tak, rozumiem, że to pogląd, który wielu podepnie pod jakieś modne obecnie "faszyzmy i nacjonalizmy", eliminację najsłabszych itp banialuki jednak sprowadzenie tego do poziomu "ubogacania puli genetycznej" przez hordy z afryki czy innej azji to juz daleko idący skrót myślowy, tak delikatnie rzecz ujmując...
    inne choroby, decyzje ludzi, procesy, zabierają corocznie znacznie większe rzesze ludzi, o niektórych nawet się nie mówi no ale rozumiem, takie czasy, że trzeba kochać wiewiórkę, żuczka, dziczka więc tym bardziej dla paru jednostek jesteśmy w stanie postawić całe państwa na granicy kolosalnych kryzysów więc spoko, czas pokaże czy była to słuszna decyzja.
    tymczasem żegnam się z wątkiem bo rzut oka na poprzednie strony pokazał, że za dużo tu piewców miłości, wolności i tolerancji, tylko w tym michnikowo-tvnowskim wydaniu... pozdrawiam serdecznie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Gospodarka ważniejsza niż jednostki.
    Eliminacja najsłabszych... Gdzieś kiedyś już to było...
    no i zgodnie z podejrzeniami, voila
    skwitowałbym to mniej kulturalnie ale tylko wyjaśnię pokrótce - tak, na tym polega życie, również to gospodarcze o czym pewnie doskonale wiesz ale wolisz pod publiczkę robić z kogoś naziola pokazując przy tym jaki jesteś ********** tolerancyjny i wszystkich kochający. to lekko zburzę Twoją kolorową wizję świata - na każdym kroku, również personel medyczny, boryka się z dylematami kogo ratować, kogo zostawić. nie da się uratować każdego. na tym polegają ściśle określone procedury ratownicze, podejmujesz decyzję, aby ratować jednostkę lepiej rokującą. procedury gospodarcze związane z farmakologią - ważny jest rachunek ekonomiczny, stąd brak refundacji na najbardziej kosztowne procedury w przypadku rzadszych schorzeń. skoro jest x środków i możemy za nie uratować danym medykamentem 100000 ludzi to wybieramy tą drogę zamiast finansować za te same pieniądze lek mogący uratować 1000 osób. Potem zbierasz środki sam na leczenie za granicą (również płatne) lub umierasz.
    mogę tak godzinami wymieniać. na tym polega współczesny świat, wybory. głównie oparte na rachunku ekonomicznym i ryzyku.
    i tym razem już definitywny eot. żegnam.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 16-03-2020 o 13:41
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Ciekawostką samą w sobie będzie obserwacja z psychologicznego punktu widzenia zachowań ludzi. Ja na przykład już ograniczyłem do minimum zerkanie na posty związane z epidemią. Boję się, że zwymiotuję albo co gorzej pójdzie to dołem i braknie mi papieru toaletowego. "Wspieramy Straż Graniczną", "Karmimy medyków", "Wszyscy jesteśmy z kierowcami", "Murem tymi, za tamtymi i jeszcze tamtymi...", Masakra!!! Wczoraj hejt bo ktoś zamieścił zdjęcie ze spaceru. No ale wiem w jakich czasach żyję, że niektórzy żyją tylko na FB i nie powinno mnie to dziwić. Ale jednak trochę męczy bo coraz trudniej się od tego izolować. Zastanawiam się jak to wszystko się zmieni za tydzień, dwa... My jako naród mamy skłonności do takich nadpobudliwości i gloryfikowania rzeczy naturalnych.
    Mam alergię na zbytnie koloryzowanie i wynoszenie pod niebiosa czegoś normalnego.
    Z ust mi to wyjales. Głównie te akcje solidarności typu #kupamoscipanowie. Czarny piątek, jestem dzikiem itd. Nie powiesz, że idziesz na spacer na step lub w tajge, bo ktoś bezmyślnie wierzy w tag 'siedzę w domu' i zero dyskusji.

Już nie śledzę aktualności co parę minut.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    nie czytałem wątku bo tasiemiec się zrobił ale moja opinia, jak zawsze pewnie niepoprawna jest następująca - najbardziej przerażające mogą się okazać skutki gospodarcze jakie państwa sobie takimi izolacjami/kwarantannami zafundują. giełdy lecą na pysk, waluty lecą na pysk, ropa - szkoda gadać, padają firmy, ludzie tracą pracę itd itp.
    wg mojej skromnej opinii, i mało istotne czy legitymuję się dyplomem medyka czy ekonomisty, wirus powinien się przetoczyć przez społeczeństwo, odizolować, objąć kwarantanną jedynie najbardziej narażone, starsze osoby aby nie zatkały służby zdrowia, zrozumiałe, że wszystkim pomóc się nie da. Tak jak nie da się zatrzymać wielu procesów, łańcuchów dostaw na świecie na długie miesiące, gdyż grozi to o niebo groźniejszymi konsekwencjami niż utrata promila obywateli...
    Jeśli średnio 20% populacji wymaga hospitalizacji i z tego aż 25% intensywnej terapii to nie jest to takie proste ponieważ covid-19 jest niesamowicie szybki w zakażaniu, to nie jest tak ze dwa miliony ludzi choruje przez pół roku, przy tym wirusie możesz mieć 20mln i jak chcesz teraz zrobić żeby służba zdrowia dała radę, pamiętaj też ze w tych zakażonych będą tez pracownicy służby zdrowia.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez CC_PL Zobacz posta
    W kilku mediach napisali, że koronawirus to coś w rodzaju połączenia SARS i HIV czyli coś co w przyrodzie nie występuję, a jest efektem inżynierów genetycznych pracujących w laboratoriach...

Tu jeden z wielu linków: http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_t...ia,p1450960581

https://www.youtube.com/watch?v=oeLq-sFIK5E
    Wirusy tego typu są od 30 lat już znane, mutują cały czas i średnio co 4-5 lat wychodzi bardzo udana mutacja, tu nie trzeba żadnych teorii spiskowych, to jest zwyczajnie natura, ewolucja, wirus dostosowuje się do tego jak ma przetrwać, dlatego nie zabija nosiciela bo ma się rozprzestrzeniać, a śmiertelne wypadki to efekt że społeczeństwo ma "słabe jednostki", niestety takie to jest brutalne.

Domyślnie

@koesh - otworzyłeś tym wątkiem puszkę Pandory i dałeś pole do popisu różnym lewicowo-liberalnym demagogom, którym buzia się nie zamyka i słowotokiem chcą przykryć swoje niezborności i brak rzetelnej wiedzy.
    Już nawet zacząłem omijać wypowiedzi niektórych userów, ale i tak nie da się dłużej tego czytać.

Mam do Ciebie taką prośbę, mógłbyś poprosić Modów o zamknięcie tego wątku ?
    Bardzo proszę.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

@nowart
    Szczerze ? Dla mnie to nie jest wydumana sprawa, to luźne rozważania w kontekście przetrwania cywilizacji. Jeżeli jesteś w stanie przyjąć jedno to stań z boku i pomyśl trochę dłużej
    Od razu dodam - nei podobają mi się obydwa "rozwiązania "

Domyślnie

@nowart
    na zadnym kroku personel medyczny nie stawia sobie pytania kogo ratowac. Nie w cywilizowanym swiecie. Ratowani sa wszyscy, chyba ze sobie tego wyraznie nie zycza.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    ]koesh - otworzyłeś tym wątkiem puszkę Pandory i dałeś pole do popisu różnym lewicowo-liberalnym demagogom, którym buzia się nie zamyka i słowotokiem chcą przykryć swoje niezborności i brak rzetelnej wiedzy.
    Już nawet zacząłem omijać wypowiedzi niektórych userów, ale i tak nie da się dłużej tego czytać.

Mam do Ciebie taką prośbę, mógłbyś poprosić Modów o zamknięcie tego wątku ?
    Bardzo proszę.
    Temat i tak jest zdziesiątkowany edycją, a nawet co najgorsze edycją samych postów, które zmieniły znaczenie ale ja bym wyluzował bo przez najbliższe dwa miesiące mamy fajne miejsce na obserwacje jak się zmienia wszystko,
    Póki co dominują teorie spiskowe i hejt na rząd, Jarosław jest wszystkiemu winien

Więcej luzu, ja też miałem lekkie wkur... ale to był efekt stosowania intensywnego odkażania wewnętrznego

Jeśli ktoś ma problem z tematem to niech tu nie zagląda !!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    @nowart
    na zadnym kroku personel medyczny nie stawia sobie pytania kogo ratowac. Nie w cywilizowanym swiecie. Ratowani sa wszyscy, chyba ze sobie tego wyraznie nie zycza.
    Mylisz się. Takie sytuacje są dopuszczalne, zwłaszcza na etapie przedszpitalnym. Uczę się tego jak najsprawniej przeprowadzić segregację medyczną tak aby pomoc otrzymali ci, którzy mają największe szanse na przeżycie. Dotyczy to sytuacji gdy nie można pomóc wszystkim. Im bardziej cywilizowany kraj tym działa to sprawniej.

Domyślnie

@gremed
    O postepowaniu z chorym decyduja lekarze.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

ksh
    Gość

Domyślnie

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
    Zobaczcie jakie dysproporcje są między Niemcami i Hiszpanią.

Strona 23 z 90 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów