Close

Strona 24 z 90 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    @nowart
    na zadnym kroku personel medyczny nie stawia sobie pytania kogo ratowac. Nie w cywilizowanym swiecie. Ratowani sa wszyscy, chyba ze sobie tego wyraznie nie zycza.
    ale Ty nie ucz ojca dzieci robić, ok..?
    i takie to pojecie maja ludzie w dyskusjach, nie znam sie ale sie wypowiem.
    dramat.
    a miałem się nie odzywać.
    dokonam samobiczowania.
    żegnam wątek, tym razem nie dam się sprowokować
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea
    Zobaczcie jakie dysproporcje są między Niemcami i Hiszpanią.
    Gdzies padło (nie zweryfikuję teraz tego ) że niemcy wpisują przyczynę śmierci "bezpośredni narząd " który padł... a nie czy chory miał wirusa czy nie. Nie wiem na ile to prawdziwe jest, jakos ciężko mi w to uwierzyć.

Domyślnie

Przyczyna pierwotna, posrednia i bezposrednia. pierwotna bedzie statystycznie widoczna. Np: 1.zakaznie wirusem covid-19 U07!, 2. zapalenie pluc J18.8, 3.niewydolnosc oddechowa (bezposrednia przyczyna) J96.00
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Sama infekcja wirusem nie niesie zagrożenia dla życia, a jedynie powikłania, czyli niewydolność oddechowa, czy krążeniowa.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

@david555
    niewydolnosc oddechowa jest konsekwencja infekcji. Bez niej (infekcji) nie byloby niewydolnosci. Eo ipso: infekcja wirusem covid-19 jest bezposrednim zagrozeniem zycia.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

No właśnie nie i w idealnych warunkach, infekcja nie powinna powodować żadnych dramatycznych skutków, a jedynie osłabienie układu immunologicznego, czy choroby przewlekłe, na które cierpi pacjent np. pochp, astma, choroba wieńcowa itp. powodują, że powikłania mogą stanowić zagrożenie dla życia.
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    @gremed
    O postepowaniu z chorym decyduja lekarze.
    Serio? Bo od 12 lat nie widziałem obok siebie żadnego lekarza i to ja decyduję na etapie przedszpitalnym o postępowaniu z chorym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Serio? Bo od 12 lat nie widziałem obok siebie żadnego lekarza ...
    Teraz już masz.
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Teraz już masz.
    Hahaha. No właśnie widzę. Ale co ciekawe to jeśli to lekarz z DE to tam już od dawna na etapie przedszpitalnym rola lekarza jest mocno ograniczona. Może nieznajomość systemów i organizacji, nie wiem.

Domyślnie

@gremed
    praktycznie kazdy szpital ma swoje auto z Notarztem. Skad informacje, ze na etapie przedszpitalnym rola lekarza jest ograniczona- nie wiem. Tu ciesza sie koledzy, ze maja pierwszego Notarzta na pelnym etacie https://www.nordbayern.de/region/for...arzt-1.8706357 lekarzy na dyzurach jest ciagle za malo https://www.rettungsdienst.brk.de/re...rztdienst.html P.S. tematem threadu jest COVID 19
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 16-03-2020 o 16:37

Strona 24 z 90 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów