Close

Strona 21 z 90 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Jesli mysla koledzy i kolezanki, ze (np.) w DE wszyscy na wysokosci zadania staneli to sie myla: jedyne zainfekowane dziecko bylo leczone (w czwartek jeszcze) na Intensiv w Ernst von Bergmann Krankenhaus w Potsdam. Kontakt z dzieckiem mialo 25 osob z personelu- nikt nie zostal wyslany na quarantanne gdyz nie byloby komu pracowac. Gdy pisze ten post pare metrow ode mnie lezy leczony respiratorem pacjent (respiratory lecza!), ktory zostal przyjety w piatek wieczorem w ciezkim stanie- nie ma w calym szpitalu ani jednej maski ffp. Gdyby pacjent przyszedl o wlasnych silach do godziny 16, wymaz wyslany by zostal do pobliskiego Erlangen i wynik mielibysmy po 24 godzinach. Poniewaz przywieziony zostal wieczorem wymaz pojechal do Augsburg a wynik bedzie za 4 dni.
    Pan z urzedu zdrowia (Gesundheitsamt), ktory w czwartek spotkal sie z szefami mojego szpitala twierdzi, ze zachoruja prawie wszyscy- celem restrykcji jest, aby nie wszyscy na raz. W DE jest 28T lozek na Intensiv z czego 25T z respiratorami. 15-20% infekcji wymaga intensywnego leczenia z czego ok. 25% leczenia respiratorem. Nie grozi nam wymarcie (smiertelnosc 5%)- grozi zalamanie wielu obszarow codziennego zycia i drozyzna. W najlepszym przypadku.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jesli mysla koledzy i kolezanki, ze (np.) w DE wszyscy na wysokosci zadania staneli to sie myla: jedyne zainfekowane dziecko bylo leczone (w czwartek jeszcze) na Intensiv w Ernst von Bergmann Krankenhaus w Potsdam. Kontakt z dzieckiem mialo 25 osob z personelu- nikt nie zostal wyslany na quarantanne gdyz nie byloby komu pracowac. Gdy pisze ten post pare metrow ode mnie lezy leczony respiratorem pacjent (respiratory lecza!), ktory zostal przyjety w piatek wieczorem w ciezkim stanie- nie ma w calym szpitalu ani jednej maski ffp. Gdyby pacjent przyszedl o wlasnych silach do godziny 16, wymaz wyslany by zostal do pobliskiego Erlangen i wynik mielibysmy po 24 godzinach. Poniewaz przywieziony zostal wieczorem wymaz pojechal do Augsburg a wynik bedzie za 4 dni.
    Pan z urzedu zdrowia (Gesundheitsamt), ktory w czwartek spotkal sie z szefami mojego szpitala twierdzi, ze zachoruja prawie wszyscy- celem restrykcji jest, aby nie wszyscy na raz. W DE jest 28T lozek na Intensiv z czego 25T z respiratorami. 15-20% infekcji wymaga intensywnego leczenia z czego ok. 25% leczenia respiratorem. Nie grozi nam wymarcie (smiertelnosc 5%)- grozi zalamanie wielu obszarow codziennego zycia i drozyzna. W najlepszym przypadku.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    Ktoś coś w kwestii komenarza do sytuacji w bogatych Niemczech? Jak widac wszędzie dobrze gdzie... itd. Nikt nie buduje równoległego systemu na wypadek pandemii grypy. Nie stawia się rezerowych szpitali. Bo jak? Jeden rezerowy szpital? A jak będzie za mało? To dwa!, może trzy! Działamy w szczególnych warunkach. I nawet jakby ktoś wcześniej zadbał i kupił większą ilość tych nieszczęsnych maseczek to... zamiast we wtorek skończyłyby sie w piątek. Taka różnica.
    Czytam teraz wpis kolegi Szwajcara. 2200 chorych (porównajmy proporcje ludności i wielkości), ludzi irytuje bezczynność, swobodny napływ pracowników z Włoch w terenach przygranicznych.
    A tak na marginesie - życzyłbum sobie i wszystkim, zeby za dwa miesiące taka Szwajcaria czy Anglia popukala sie w czoło i powiedziała: i po co to wszystko było Europo? to tylko grypa...
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 16-03-2020 o 10:48

Domyślnie

Twój optymizm co do medycznej strony koronawirusa, tak ją nazwijmy, jest moim zdaniem uzasadniony. Problemem jest panika społeczeństwa i uleganie społecznym emocjom przez rządzących. Gospodarka. Są kraje, nawet bliskie nam geograficznie, gdzie jednak przyjęto inną strategię
    Twitt Polki ze Szwecji https://twitter.com/KamilGapiski/sta...109960/photo/1

Znalazłem to w artykule https://www.sport.pl/sport/7,173950,...l#s=BoxMMtImg2
    " (...) jak w Szwecji państwo radzi sobie z koronawirusem. - Wszystkie publiczne miejsca są otwarte. Uniwersytety, szkoły, restauracje, siłownie kluby działają normalnie.
    (...)
    "Zaprzestano testów"
    Zawodniczka twierdzi, że zdaniem szwedzkich naukowców wirus jest bezpieczny i umiera przez niego tylko 2 procent zarażonych. - W związku z niskim ryzykiem zagrożenia zdrowia, kilka dni temu zaprzestano testów. Według rządu szwedzkiego polityka kraju działa. Przybywa bardzo mało nowych przypadków - dodaje. (...)"

Ja to po prostu obserwuję, widzę też jaka sytuacja jest we Włoszech do których mam ogromny sentyment i wielokrotnie bywałem w miejscach, gdzie dziś jest epicentrum wirusa. Ogromnie jestem ciekaw, czy podejście jak w UK, Szwecji okaże się bardziej racjonalne. Niestety nigdy nie dowiemy się, "co by było gdyby" w Polsce postąpiono inaczej niż dziś.

Ps. Znalazłem szacunki naukowców o śmiertelności 1% a nawet 0,6% (w jakimś artykule anglojęzycznym, być może tu przytaczanym, nie pamiętam), ze statystycznym uwzględnieniem osób, które przechodzą bezobjawowo bądź nie zgłaszają się do lekarza.

Domyślnie

@poste - ja z każdym dniem nabieram obaw, czy my sobie nie strzelamy w kolano tymi własnymi "sankcjami". Na razie uważma jeszcze, że tak trzeba. Łatwo sie myśli o tym przy kawie, trudniej gdy odpowiada się za prawie 40 milionów ludzi. Ale co nam da to wszystko skoro inni robią inaczej? Okopiemy się? Zamkniemy? Napisałem wyżej, że chciałbym żeby te kraje na luzie podchodzące do epidemii kiedyś się z nas śmiały. Ale na razie śmiesznie nie jest. Nie z medycznego punktu widzenia ale ekonomicznego. Wyłączając z tego Włochy, które są w tym wszystkim jaimś matrixem to nadal możemy mówić o... zwykłej grypie. Zastanawiam się jak niby mialoby przebiegać zakończenie tego? Przy eboli (na dyżurach naprawdę się wtedy bałem) ogłoszono właśnie, że ostatni wyleczony opuścił szpital. I nie ma eboli. A przy grypie? Jak? Nigdy nie będzie tego ostatniego.
    Ostatnio edytowane przez gremed ; 16-03-2020 o 11:13

Domyślnie

wszystkie środki ostrożności stosowane na wyrost, żeby nie dać się pokonać, zapobiec, same w sobie budza panikę i strach

Domyślnie

To ja dodam jeszcze jeden ciekawy artykuł na temat kosztów zwłoki, śmiertelności wirusa, przeciążenia służby zdrowia i powiązań między tymi terminami:
    https://medium.com/@biesiadmichal/ko...z-37539a6383bf
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Domyślnie

gremed, niestety musielibyśmy za bardzo w politykę wchodzić, żeby głębiej podyskutować, a wiadomo jak to się kończy na tym forum. Najmniejszy problem, jeden nie zajrzy do Wyborczej czy na OKO, drugi nie przeczyta prawicowego publicysty bo na Onecie. Przypadek Włoch wymaga bardzo głębokiej analizy, ja nie do końca rozumiem dlaczego ich tak mocno uderzyło.

To jeszcze głos, moim zdaniem ciekawy o innych aspektach kryzysów finansowych, translator ładnie sobie z tym radzi
    https://www.ccn.com/studies-panickin...n-coronavirus/

"...Badanie przeprowadzone w 2016 r. Przez naukowców z Imperial College London wykazało, że ostatni globalny kryzys finansowy spowodował 500 000 zgonów z powodu raka na całym świecie w latach 2008–2010. Odkryli oni korelację między każdym procentowym wzrostem bezrobocia a wzrostem liczby zgonów z powodu raka.
    W innym badaniu przeprowadzonym w 2014 r. przez badaczy z Uniwersytetu Oksfordzkiego stwierdzono ponad 10 000 samobójstw związanych z Wielką Recesją w USA, Kanadzie i Europie..."

Walka z ekonomicznymi skutkami wirusa będzie zdecydowanie trudniejsza, niż kwestie medyczne. Kalkulacje niektórych państw mają podstawy.

Domyślnie

Przypadek Włoch wymaga bardzo głębokiej analizy, ja nie do końca rozumiem dlaczego ich tak mocno uderzyło
    Już o tym wspominałem: Włosi nie wygasili krzywej zakażeń, doszło do lawinowego wzrostu zakażeń i chorych wymagających hospitalizacji, dlatego system padł.
    Statystyki za Chinami: 10% zakażonych wymaga hospitalizacji, 1% z hospitalizowanych wymaga (w dużym skrócie) wentylacji, z tej populacji zakażonych wentylowanych do 10% zakończy zgonem. To niewielkie procenty, natomiast przy skali zakażeń u nich po prostu brakuje łóżek, respiratorów, obsady
    Z5 + 24-200S + 105S
    D500 + D7200 + S17-50/2.8 + S50-100/1.8 + AF-P 70-300 + N200-500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejcman Zobacz posta
    Już o tym wspominałem: Włosi nie wygasili krzywej zakażeń, doszło do lawinowego wzrostu zakażeń i chorych wymagających hospitalizacji, dlatego system padł.
    ...
    Niby czytałem to wiele razy, ale dlaczego akurat im się nie udało. Ja znam tam wielu ludzi, opowieści o charakterze czy beztrosce mało mnie przekonują. Jedyny ciekawy argument, to wysoka średnia wieku i to, że starsi ludzie gorzej przechodzący wirusa "zapchali" system.

Domyślnie

Chinskie statystyki traktowalbym jak chinskie produkty. Artykul w Lancet- jednym z najstarszych i najbardziej renomowanych czasopism lekarskich: https://www.thelancet.com/journals/l...627-9/fulltext . Faktem jest, ze wiekszosc (duza wiekszosc) przezywa. Wiekszosc zgonow dotyczy osob starszych (po 65 roku zycia ilosc zgonow rosnie ekstrapotencjalnie). Wiele infekcji przebiega bardzo lagodnie. Dzieci nie umieraja.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Strona 21 z 90 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów