Close

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Po zdjęciach które wymodziłem - jestem załamany brzegiem 16-50pz na testowanej ogniskowej 20mm.
    To, że "najczęściej" tam znajduje się główny obiekt, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Jeśli coś ważnego będzie znajdować się na brzegu - to będzie słabo. "Najczęściej" dałem w cudzysłów, bo główny motyw w środku kadru nie jest wcale taki oczywisty. Nawet więcej, staram się już nie kadrować centralnie, tylko komponować główny motyw w tło. Tło rzadko jest symetryczne, stąd główny motyw coraz rzadziej znajduje się w centrum kadru.
    Nie ma się co tak martwić tym brzegiem.
    Ja centralnie również rzadko kadruję, w większości przypadków gdzieś w 1/3 ale u mnie mieści się to w zakresie dobrej jakości.
    Ale dobrze znać słabe strony swojego sprzętu i to dodatkowa wartość jaka wynika z naszych rozmów i Waszej pomocy
    Mając 28Mpx i wiedząc że chce się mieć zdjęcie o perspektywie 20mm ostre od krawędzi do krawędzi trzeba je zrobić na 16mm
    i skadrować do 20mm Zyskujemy jeszcze na jasności zamiast f4 jest 3,5 (lub można przymknąć do 4 i podnieść jeszcze jakość)
    Teraz bardziej świadomy złego brzegu w PZ nie dam się zaskoczyć

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Moim zdaniem 2,8/20 przy f/4 jest ostrzejszy, przynajmniej na brzegach, od PZ16-50 @20 i f/4, ale to nie dziwi, bo PZ pracuje wtedy przy pełnym otworze, a 20-tka jest przymknięta. Na swoich pełnych otworach oba obiektywy wydają mi się być podobne. Ekstrapolując, można założyć, że PZ-ta trzeba przymknąć do f/5,6, żeby uzyskać taką ostrość, jak 20-tka przy f/4, itd.
    20-tkę mam bo ją mam, rzadko z niej korzystam, szczególnie odkąd mam PZ-ta, który jest po prostu o wiele bardziej uniwersalny, nawet jeśli trochę gorszy optycznie. Również 2,4/16 odeszło w cień, odkąd mam PZ-ta - z tych samych powodów. Jakość jakością, ale użyteczność i uniwersalność też się liczy. PZ ma stabilizację i znacznie cichszy AF.
    Dziękuję za Twoją opinię, utwierdza mnie ona w moich wnioskach w zasadzie identycznych tylko inaczej sformułowanych
    (choć ja widzę słabość na 2,8 wyraźną u FelToma).
    Użyteczność i uniwersalność wygrywa z minimalnie lepszym f4 w naleśniku.
    20/f2,8 jest na znanym portalu aukcyjnym za 600 brutto w sporej ilości i może ktoś zanim go kupi
    trafi na ten wątek i zobaczy że niekoniecznie dużo zyska kupując tego naleśnika w stosunku do uniwersalnego i całkiem dobrego PZ1650.

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za poświęcenie czasu i pomoc w podjęciu decycji.
    Pozdrawiam
    D.
    Ostatnio edytowane przez zielik ; 28-12-2016 o 15:31

Domyślnie

16-tkę f/2.4 kupiłem najwcześniej z tych trzech, jako uzupełnienie 20-50 i 18-55. Te dwa mm różnicy (18-16) jednak znacząco zmieniają kąt widzenia. Potem kupiłem 20-tkę, tak trochę z ciekawości, bo była mała, jaśniejsza od zoomów, i kupiłem ją niedrogo w przecenie (ostatnia sztuka z wystawy w Euro RTV). Ale odkąd kupiłem PZ-ta, tamte dwa w zasadzie leżą.
    Niemniej jednak, obie te stałki są o cały 1 EV jaśniejsze od PZ-ta przy odpowiednich ogniskowych, i ma to wpływ także na głębię ostrości, nie tylko ostrość w kadrze się liczy. Rzadko kiedy fotografuje się gładkie płaszczyzny, które muszą być krytycznie ostre od rogu do rogu.

Domyślnie

.... Ale odkąd kupiłem PZ-ta, tamte dwa w zasadzie leżą.
    Niemniej jednak, obie te stałki są o cały 1 EV jaśniejsze od PZ-ta przy odpowiednich ogniskowych, i ma to wpływ także na głębię ostrości, nie tylko ostrość w kadrze się liczy. Rzadko kiedy fotografuje się gładkie płaszczyzny, które muszą być krytycznie ostre od rogu do rogu.
    16mm kupiłem 2 miesiące temu, i odesłałem z 20 bez Twojej i FelToma pomocy było by tak samo
    Co do GO i 1EV jaśniej masz rację ale ja osobiście od NX i jego szkieł oczekuję rozdzielczości i ostrości właśnie ponieważ
    od zabawy w małą GO mam Samyanga 85/1.4 SMC Takumara 50/1.4 Planara 50/1.8 Sonnara 180/2.8 i Canona 5D.
    Brakowało mi cały czas takiego 20/2,8 - do codziennych fotek ale zdjęcia FelToma mnie wyleczyły raz na zawsze.
    (Sigma Art 35/1,4 pod 5D była by świetna ale cena i waga kompletu zabija ideę sprzętu na codzień)

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

Wiesz, na szerokim kącie też czasem ma się ochotę manipulować głębią ostrości, oczywiście inaczej, niż w dłuższych jasnych stałoogniskowych.
    Miałem kiedyś Sigmę 4-5,6/10-20, i o ile uwielbiałem jej szeroki kąt, to trochę drażniło mnie to, że w zasadzie prawie nie można było ostrością odciąć pierwszego planu od tła, bo prawie wszystko było prawie tak samo ostre przy otworach 4-5,6.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Wiesz, na szerokim kącie też czasem ma się ochotę manipulować głębią ostrości, oczywiście inaczej, niż w dłuższych jasnych stałoogniskowych.....
    No niestety wiem cały wątek o 20/2,8 był tym motywowany, tylko nie chciałem tracić ostrości w centrum.
    Ale jak już wspomniałem FelTom mnie wyleczył samplami
    Tam widać dramat w centrum kadru na 2.8 w porównaniu do PZ, a jak mam przymykać to urok pryska

Pozostaje cieszyć się tym co się ma, filmowaniem, lekkością uniwersalnością, możliwością podpinania czego dusza zapragnie
    może coś znajdę manualnego co będzie ostre, jasne i nie będzie wielkości puszki od piwa choć przy 20mm to raczej abstrakcja.

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

Samyang 2/12?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

20-ka jest najslabsza optycznie stalka samsunga. ostrosc mizerna. do tego startuje od f2,8, czyli najgorzej ze wszystkich stalek samsunga! (pomijajac oczywiscie makro). mialem wszystkie obiektywy nx i najbardziej sie ucieszylem jak puscilem 20-ke w swiat. Juz kiedys pisalem, ze najgodniejszymi uwagi stalkami sa: 30mm, 10mm (rewelacja), 45mm i 85mm (rewelacja). Ujdzie jeszcze 16mm, ale, ze mam zoomy S to nie widzialem potrzeby zeby ten obiektyw goscil w mojej torbie.

podsumowujac: trzymaj sie z dala od 20-ki
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Samyang 2/12?
    Oj do bardzo mocnego przemyślenia
    Trochę za szeroko ale przy 28Mpx można sporo ciąć i pod Video w 4k by był dobry
    bo tam krop kolejne x1,6 czyli było by 12*1,5*1,6=28,8mm mocno filmowa ogniskowa
    Chociaż idąc tym tropem, jako "wielosystemowiec" lepiej wyjdę na Samyangu 14/2,8 bo bedzie mi pasował pod FF.

Tak czy inaczej dzięki za bardzo dobrą podpowiedź !!

Pozdrawiam
    D.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    20-ka jest najslabsza optycznie stalka samsunga. ostrosc mizerna. do tego startuje od f2,8, czyli najgorzej ze wszystkich stalek samsunga! (pomijajac oczywiscie makro)..............................
    ................ podsumowujac: trzymaj sie z dala od 20-ki
    Dziękuję Ci za szersze spojrzenie z jednoznacznym werdyktem
    Do wniosku żeby nie kupować już doszedłem po pomocnych samplach i opisach FelToma i Puch24,
    ale Twoja wypowiedź jest tak jednoznaczna że jest "gwoździem do trumny" w tym temacie
    i rozwiewa ewentualne wątpliwości innych

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

jakie masz juz obiektywy NX a jaki jeszcze bys chcial przetestowac?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    jakie masz juz obiektywy NX a jaki jeszcze bys chcial przetestowac?
    Mam 30 (choć w zasadzie oddałem ją kuzynowi myśląc pochopnie o 20) i może będę chciał odkupić (o ile mi odsprzeda)
    no i mam 16-50PZ (kitowy od NX500) Wcześniej miałem NX300 i 18-55 OIS III.
    16mm miałem i odesłałem do sprzedawcy
    20mm wyjaśniliśmy dzisiaj

Gdyby Samsung nie ubił tak bezczelnie systemu i to wszystko miało by kontynuację to
    chciałem mieć 12-24 (ale w związku z końcem systemu wolę kupić w Canonie 10-18 STM)
    Ciekawi mnie też ryba 10mm i 45mm 3d (szczególnie to 3d jakie daje)
    no i 85mm jest ekstra choć do portretu mam 5D a i Samyanga 85/1,4 podpinam pod NXa.
    Ale że Samsung zrobił psikusa to pomyślę tylko nad odkupieniem 30 i może kiedyś 10 jak stanieją
    Nie chcę kiedyś zostać z drogimi przyciskami do papieru (niestety wykształcenie ekonomiczne psuje mi czasami zabawę)
    No chyba że jesteś z Torunia (lub okolic) to możemy się spotkać i z chęcią zobaczę wszystko bo i tak bardzo polubiłem ten system
    i "obraziłem" się na Samsunga strasznie za taką drastyczną i niespodziewaną decyzję.

Pozdrawiam
    D.

Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów