Close

Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

Fajnie że to opisujecie, nie znałem szczegółów systemu - jestem od NX300 i nie znam nic poza nim i NX500
    Teraz wiem że NX1000 dobre będzie tak do kieszeni

Domyślnie

NX100 to to staruszek w syfrowym świecie. To mój pierwszy NX i trzymam go z sentymentu, bo już nim nie fotografuję, a poza tym po prostu jest cholernie ładny! W dobie kanciastych aparatów z gripami, itd., NX100 wygląda inaczej i po prostu przyjemnie się na niego patrzy, i, co ciekawe, mimo braku wyraźnego wydzielonego uchwytu, bardzo dobrze się go trzyma i bardzo wygodnie się go obsługuje dwoma pokrętłami. Niestety, jego matryca i elektronika jest już trochę niewspółczesna, jpg z aparatu nie jest ładny, obraz na ekranie zaszumiony przy słabym oświetleniu, aparat nie ma takich udogodnień jak focus peaking przy ręcznym ostrzeniu, itd. Do tego jeszcze produkuje bardzo duże RAWy, które bardzo wolno zapisuje na karcie pamięci, nawet najszybszej. Ale trzeba pamiętać, że jest to jeden z pierwszych bezlusterkowców APS-C, więc ma liczne wady. Mimo to lubię go, bo mam do niego bardzo duży sentyment.

Bardzo odpowiadałoby mi połączenie korpusu NX100 z flakami z NX300.

Ciekawe, że nikt nie wspomniał o NX200/210, które były pierwszymi NXami z matrycą 20 MP. Są chyba wygodniejsze w użyciu od NX1000/1100. Nie miałem ani 200/210, ani 1000/1100. Ale produkują one GIGANTYCZNE RAWy. Mam NX20, to wiem. RAW podbiega pod 35-40 MB. Dopiero w nowszych modelach wprowadzili kompresję RAWów i są one znośniejszej wielkości.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

U mnie z NX1000 było tak, że zamieniłem go na NX300 tylko z uwagi na odchylany LCD. Ale jak porównałem wysokie ISO, to mi się niebardzo już podobało w trzysetce. NX300 za to dawał najlepsze, moim zdaniem, kolory na niskich czułościach, a ja nie lubię wchodzić w edycję koloru. NX1000 wg. mnie ma lepsze wysokie iso od NX300 i lepsze kolory na niskich niż NX500. Przy tym jest śmiesznie tani. No ale nie ma odchylanego LCD. Za to ten plasticzak jest całkiem przyjemny w obyciu, co też jest ważne. No i powtórzę - mam wrażenie, że posiadane przeze mnie szkła, lepiej wypadaja na 20 mpx. Biorąc pod uwagę, że szkła mam od serwisantów (cena) a NX1000 kosztuje grosze, to wychodzi, na to, że dobry mały belusterkowiec, z bardzo dobrą optyką (2 obiektywy) miałbym do 1500 zł, co samo w sobie jest zabawne. Nie żebym ściubił na maksa, bo mam za dużo aparatów, ale podoba mi się robienie dobrej fotografii ultrabudżetowym zestawem Zwłaszcza jak widzę megakupę pstrykaną sprzętem za dziesiątki tysięcy złotych.
    <a href="http://www.flickr.com/photos/133295965@N06/albums/">ALBUMY TEMATYCZNE</a>
    <a href="https://www.facebook.com/FotografiePlockaGrzegorzPiaskowski/">Facebook</a>

Domyślnie

Ostatnio na znanym portalu aukcyjnym pojawił się 'nowy', powystawowy NX500 z obiektywem PZ16-50 za 2199zł (stąd moje wcześniejsze pytanie). Szybko po pojawieniu się aukcji go kupiłem, niestety nie okazał się nowy. Sprzęt miał widoczne ślady w górnej części obudowy i odcięty nr seryjny. Niemniej sprzedający jest rzetelny, po odesłaniu zestawu pieniądze zwrócił od razu. Podejrzewam, że aparat wkrótce trafi ponownie na sprzedaż.

Domyślnie

Warto wiedzieć, dzięki.

Ja kupiłem tak NX11. Aparat pochodził z dystrybucji czeskiej/słowackiej, miał papiery w tych językach, i usuniętą nalepkę z nr seryjnym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez draco_krk Zobacz posta
    Ostatnio na znanym portalu aukcyjnym pojawił się 'nowy', powystawowy NX500 z obiektywem PZ16-50 za 2199zł (stąd moje wcześniejsze pytanie). Szybko po pojawieniu się aukcji go kupiłem, niestety nie okazał się nowy. Sprzęt miał widoczne ślady w górnej części obudowy i odcięty nr seryjny. Niemniej sprzedający jest rzetelny, po odesłaniu zestawu pieniądze zwrócił od razu. Podejrzewam, że aparat wkrótce trafi ponownie na sprzedaż.
    ...oddałeś taki świetny aparat?
    nie robił zdjęć czy jak?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez draco_krk Zobacz posta
    Ostatnio na znanym portalu aukcyjnym pojawił się 'nowy', powystawowy NX500
    jak powystawowy to chyba nie nowy
    nic dziwnego, ze mial slady uzywania.

szkoda, ze pozbyles sie tak swietnego aparatu.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Wiesz, może chodzić po prostu o zasadę. Jeśli miał być nowy i powystawowy, to dlaczego miał ślady używania, których nie było w opisie?
    A usunięcie nru seryjnego też może budzić różne podejrzenia.

Domyślnie

Usunięcie numeru seryjnego to jakaś głupota. A jak napisał @puch24, może rodzić też i podejrzenia.

Już tak dla rozrywki czytam sobie wątki NX na forum Pentaxa. Po przeszło tygodniu aktywowali mi konto XD Wiadomo, że wszelka aktywność NX została tam spacyfikowana, zaś jakakolwiek aktywność tego systemu ma miejsce właśnie tu - na forum Nikoniarze.
    Tak poczytam, co ludzie sadzili o NX, gdy system startował. Bo jak zakończył już wiemy

NX500 to świetny aparat i nic tego nie zmieni.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Dokładnie tak jak napisał puch24, dla mnie usunięcie nr seryjnego z obudowy budzi obawy o kombinowanie przy nim. O ile ślady na obudowie można zaakceptować to wolałem nie ryzykować. To aparat, który już praktycznie nie ma żadnego wsparcia serwisowego. Niemniej dobra innych, sprzęt pewnie za chwilę znów się pojawi na aukcji i trafi do nowego właściciela, któremu to może pasować - szkoda tylko że zabrakło tych istotnych informacji (zdjęć) w opisie aukcji.

Strona 36 z 51 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów