Close

Strona 28 z 51 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

Bezlusterkowce są fajne dla kombinatorów, podepniesz wszystko, w Sony nawet są adaptery z przeniesieniem AF do szkieł Canon i Nikon.
    Do tego masz focus peaking, 4K (w lustrzankach na 4K trzeba wydać majątek).
    Sam mam pomysł przejścia (kiedyś) z NX500 na jakieś FF A7 Sony.
    Tylko ilu jest takich wielosystemowców kombinatorów ? To jest nisza, jest nas mało.
    Bezlustra w pełni lustrzanki nie zastąpią i ludzie kupują lustrzanki.
    A na wakacje nie każdy chce wymieniać obiektywy, męczyć się z tym wszystkim
    i to jeszcze za ogromne pieniądze (UWA 10-18 Canona kosztuje 950 zł - ile takie rzeczy kosztują w bezlustrach?)
    Telefony robią coraz lepsze zdjęcia w dobrym świetle, kompakty mieszczą się w kieszeni i mają obiektywy
    o ekwiwalencie 24-250 (strzelam z głowy)
    Producenci zapełnią każdą niszę, Fuji wypuszcza jakiś dziwny pseudo średni format za 10k $ który kupi pewnie 15 osób na świecie :P
    A Samsung wycofał się zaraz po premierze NX500 z tego co pamiętam i nie wiem czy ta nagła decyzja nie była
    wymuszona/dogadana z konkurencją (może Samsung za dużo skopiował od innych bez ich zgody i wolał zabić system niż iść do sądu?)

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

ja przez chwile mialem pomysl zamiany samsunga na A7x, ale porownalem skutecznosc i szybkosc AF w NX1 i A7R2(S2) i sony wypadlo tragicznie. podziekowalem, wiec grzecznie za system E zwlaszcza, ze moj system NX z 6 topowymi szklami (wliczajac zoomy 16-50/2-2,8 i 50-150/2, kosztowal mnie jakies 80% SAMEGO body A7.
    Chcac miec podobne szkla jak w NX musialbym doliczyc jakies 25 tys zl (o ile bym znalazl odpowieniki w sony).
    oczywiscie jest wieksza swoboda w 'kombinowaniu' z systemem E, ale to co mam do NX wystarcza mi w 99% (tylko to 300/2,8 by sie przydalo). druga sprawa to taka, ze na szczescie nie musze kazdej zlotowki liczyc po hipotetycznym zakupie A7x, wiec bym nie mial potrzeby kombinowania ze szklami od egzotycznych systemow (MD, FD, AR i inne wynalazki).
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Nikt nie mówił, że bezlusterkowce są tanie. Nigdy nie były, wręcz przeciwnie. Pamiętam, gdy NX20 + 18-55 był droższy od Nikona D7000 + 18-105. No a Nikon w tym porównaniu to jednak więcej aparatu w aparacie niż Samsung. Samsungi NX naprawdę zrobiły się tańsze, gdy pojawiły się NX1000, potem NX1100 i NX300 i NX3000. Wtedy, i dopiero w jakiś czas po premierze, zaczęły mieć ceny w miarę atrakcyjne. Osprzęt Samsunga NX też zawsze był cholernie drogi w porównaniu do podobnych akcesoriów do lustrzanek.
    Samsungowy 18-200 był znacznie droższy (ok. 3 tys. zł.) od Nikkora 18-200, który przez długie lata był bezsprzecznie najlepszym obiektywem klasy 18-200 na rynku (i nie wiem, czy nadal nim nie jest). NX 1,4/85 jest znakomity, ale cenę miał z sufitu. Podobnie np. makro 2,8/60, który kosztował coś około 2 tys. zł. (mówię o normalnej cenie sklepowej). Samsung NX 50-200 kosztował ok. 1 tys. zł (lub nawet więcej), a odpowiadającego mu Nikkora DX 55-200 można - nowego - kupić za jakieś 700 zł. Podobnie nikonowski DX 1,8/35, który kosztuje - nowy - ok. 700-800 zł.
    W sumie dość ograniczona lampa SEF 42A, ani szczególnie mocna, ani nie mająca żadnych szczególnych funkcji, i reflektor odchylany tylko do góry, kosztowała ok. 750-800 zł. Małe lampy SEF-15A i SEF-20A kosztowały jakieś 400-500.
    Ja właściwie nie mam niczego nowego z półki sklepowej, kupionego w normalnej cenie. Owszem, kupiłem trzy sztuki w sklepie, jako nowe, z gwarancją, ale były to ostatnie sztuki z wystawy, już po obniżce ceny, i z rabatem za "macaną ostatnią sztukę z wystawy". Reszta to używki z Allegro, albo od "serwisantów" w atrakcyjnych cenach. Normalną cenę sklepową czegokolwiek z nazwą Samsung NX uważałem zawsze za mocno zawyżoną - no, może z wyjątkiem NX1000 czy 1100 w schyłkowym okresie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Ja z kolei pamietam smiesznie niskie ceny 30mm, ktory lezal sobie w fotojokerze za 555zl (20mm lezal za 599zl), czy wrecz byl dodawany do bezlustra za 1zl. Pamietam tez 85mm 1,4 za okolo 2200zl w rtve euro agd (najtaniej widzialem go tam za 1999zl). Pamietam 60 makro za 1650zl w sferis, czy 12-24mm za 1399zl w tym samym sklepie.

Niech ktos mi pokaze nowe, systemowe szklo 85mm/1,4 za podobna cene. Odpowiednik Nikona to 3600zl. Panasonic i Sony to ponad 7kzl (tak, wiem, ze w przypadku sony to szklo na pelna klatke, ale jak uczy przyklad Nikona ceny miedzy FF i DX szklami pro nie roznia sie znacznie).

Ja wrecz uwazam, ze zbyt niska cena NX przyczynila sie do upadku systemu. Druga przyczyna byla polityka firmy, dla ktorej dzial foto (mimo doskonalych parametrow sprzetu) wydawal sie byc kula u nogi i marketingowo nie istnial.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Samsung NX 50-200 kosztował ok. 1 tys. zł (lub nawet więcej), a odpowiadającego mu Nikkora DX 55-200 można - nowego - kupić za jakieś 700 zł.
    Ja swojego 50-200 kupiłem w sklepie foto z 24 m/c gwar. za 650 zł, nowy z pudełkiem. Około 6 lat temu.

Domyślnie

Ceny wahały się w pewnym okresie dość znacznie. I oczywiście nie zawsze te obiektywy (czy aparaty) były tak bardzo drogie, ale jednak były dość drogie w porównaniu do lustrzanych produktów jednak bardziej znanych firm. Poza tym, Samsungi, przynajmniej te pierwszej serii, z matrycami 14 MP, nie były mistrzami wysokiej jakości obrazu i raczej ustępowały w tej dziedzinie produktom bardziej znanych marek. (chodzi mi o zakres dynamiki, odstęp od szumów, itp.). W takiej sytuacji trudno dyktować cenę wyższą od konkurencji, jeśli produkt nie jest konkurencyjny jakościowo.

No ale wszystko to są już dywagacje nad mlekiem, które dawno temu się rozlało.
    Teraz tylko pytanie, czy np. jakiś Chińczyk nie wymyśli, by kontynuować dzieło Samsunga i nie zacznie produkować jakichś aparatów i obiektywów z tym mocowaniem? Może powstanie coś bez jakichś wielkich ambicji, bez super wyposażenia w wodotryski, ale nadające się do fotografowania dla niewymagających? Tak jak powstały bezlusterkowce m 4/3 Xiaomi (chyba)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    Musicie sobie jeszcze uswiadomic jedna rzecz. Obiektywow nowych juz w zasadzie nie ma. Dlatego mnie te ceny nie dziwia wcale i sa ciagle nizsze niz bylo to w sklepach jak jeszcze Samsung operowal na rynku (taki 10mm normalnie kosztowal 1800-2000zl). Jedynie 30mm chodzi drozej niz to bylo na polce sklepowej.
    Tak zawsze bylo, jest i bedzie. Jak Nikon zaprzestal produkcji Micro Nikkora 70-180mm czy AF 24/1,4D to ich ceny na rynku wtornym wystrzelily o wiele wyzej niz kosztowaly nowe. Tak samo bylo chocby z soczewkami makro 5T i 6T. One nowe kosztowaly w b&h 45$. Teraz od wielu, wielu lat uzywane na ebayu sprzedaja sie po 100 a nawet wiecej $.

Nie warto tez sugerowac sie gwarancja producenta bo Samsung ogolnie rzecz biorac juz w wielu miejscach na swiecie nie naprawia sprzetu foto ze wzgledu na brak czesci. Ludzie z calego swiata pisza o problemach z serwisem i nie moga znalezc chocby jednego miejsca w swoim kraju gdzie moga naprawic swoj sprzet (tak jest np w stanach i azji (wylaczajac Koree)). Nie patrzcie zatem na gwarancje lub jej brak to to w sumie to samo oznacza.

Mi sie nigdy zaden sprzet foto NX nie zepsul i jesli ja czegos nie uszkodze fizycznie to mam nadzieje sie nie zepsuje.
    Zgadzam się w 100% z zielik,
    Hyper musisz wziąć pod uwagę że jeśli masz gwarancję producenta Samsung to jeśli nawet nie może Ci go on naprawić to zwraca ci 100% kosztów.
    W tak małym rynku jak Polska nadal działa autoryzowany serwis foto Samsunga w Trójmieście.
    Za te "przesadzone" ceny obiektywów Samsunga bez gwarancji Samsunga to wolałbym na dzień dzisiejszy dołożyć do np . Systemu Fuji, Sony, Panasonica itp.

Rożnica jest taka że system Nikona istnieje od dziesięcioleci i nadal ma się dobrze pomimo i tak już ciężkiego rynku aparatów który z roku na rok słabnie na korzyść smartfonów z dobrym foto/video.
    Prosty przykład: idę na przedstawienie dziecka do szkoły jest około 150 rodziców z lustrzanka widzę góra 2-3 osoby, kilka z kompaktami zdecydowana reszta (kilkadziesiąt osób) ze smartfonami
    więc w momencie jak wyciągam FF nikona z 70-200 2.8 to na chwilę widownia patrzy w moja stronę
    Bezlusterkowe to świetne aparaty na wycieczki ale do poważnych zadań (np. AF przy słabszym świetle ) jeszcze żaden bezlusterkowiec (jak na razie) nie jest tak dobry jak DSLR

Ogólnie, naprawdę fajny jest system micro 4/3 np Panasonica ale niestety sama fizyczna wielkość tej matrycy nie da tej plastyki (stosowałem z GX7 najlepsze obiektywy i niestety fizycznej wielkości sensora nie da się oszukać) z którą, jeśli ktoś długo używał aparatów FF to trudno się rozstać (raz tak zrobiłem i po miesiącu znów kupiłem FF)
    Fajny w APS-C jest Fuji z obiektywem 56 1.2 ale porównaniu z FF to niestety drożyzna
    Wszystko idzie w tym kierunku że jak mi się za 1,5 roku skończy gwarancja na NX500 to zostawię system FF i bardzo dobrego...smartfona z wbudowanymi dwoma (może kiedyś trzema) obiektywami/aparatami jak teraz już oferuje iPhone 7 Plus czy LG G5 co jest świetnym kierunkiem rozwoju w smartfonach.

Domyślnie

To niestety wszystko prawda.
    Samsung, nawet jeśli nie naprawi ani nie wymieni na nowe (bo nie ma już na co), to powinien oddać kasę.
    A w przypadku konieczności naprawy bez gwarancji jest kiszka, bo w zasadzie nie ma części. Zresztą nawet i wcześniej chyba nie było ich za wiele, bo skąd się brały te tzw. "obiektywy serwisowe"? Prawdopodobnie wszystkie bardziej złożone "naprawy gwarancyjne" polegały po prostu na wymianie.
    Więc teraz trzeba tylko modlić się, żeby się nie zepsuło i jak najdłużej działało, ale natychmiast sprzedać w cholerę i kupić coś innego, co może mieć większą przyszłość. Albo i nie, bo nie wiadomo, jak długo np. Canonowi czy Nikonowi będzie się chciało ciągnąć te ich efemeryczne systemy bezlusterkowe. Bo bardzo wątpię, czy mają z tego jakikolwiek dochód.
    A Fuji jest po prostu drogie i już. I chyba musi takie być ze względu na skalę produkcji.
    A jeśli chodzi o system 4/3 i mikro 4/3, to bardzo przepraszam wszystkich entuzjastów tego systemu, ale od samego początku kojarzy mi się on z systemem 110 Pocket Instamatic Kodaka, bo ma w sumie taki sam format kadru (13x17 mm). Format 110 "słynął" z wyjątkowo niewyszukanej jakości obrazu, wynikającej z małego formatu. Wiem, że jest to niesprawiedliwe wobec współczesnych znakomitych aparatów, ale tak mi się kojarzy, i już. Ograniczeń małego formatu kadru nie da się przeskoczyć.

Domyślnie

Wszystkiego najlepszego w Nowym 2017 Roku!!!
    Dodatkowo, życzyłbym nam wszystkim, żeby Samsung wrócił do produkcji swojego NX' owego systemu, lub przejął go Nikon, jak spekulowano... Ewentualnie jakiś ambitny, solidny chiński producent...
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Ha! Pomarzyć to se można. A skończy się na głaskofonach.

Strona 28 z 51 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów