Close

Strona 205 z 371 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 041 do 2 050 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    Właśnie tego się obawiam... wszędzie w testach, recenzjach szkło zbiera achy i ochy, więc chciałoby się... Z drugiej strony - czy go wykorzystam...

Inna sprawa że przecież 30mm f/2.0 też całkiem miłe portrety robi - pewnie, jest znaaaacznie szerszy, ale przyjemny obiektyw przecież.

...

Biję się z myślami, pomóżcie

Na stronie 199 jest portret kotka zrobiony 45/1.8 3d.

Jest tam coś co mi się nie podoba po lewej stronie w tle takie rozwarstwienie -oczywiście to specyfika sceny ale z jasnymi obiektywami można czasem spotkać się z takimi dEfektami.
    Mając taka wiedzę można uniknąć takich baboli w przyszłości.
    Poza tym przy kontrastowych krawędziach ten obiektyw zaserwuje fioletowe obszary i trzeb to w pp usuwać.

A zalet to jest szybki i ostry ju z na F1,8 - gdzieś tam wcześniej zamieszczałem foty z koncertu włąśnie na F1,8 robione.

30/F2 optycznie jest lepszy - nie aberruje nie łapie blicków ale bokeh ma inny IMO nieco brzydszy(kwestia gustu) i wychodzi z niego ciut większa GO.

Typowo do portretów uważam 45/1,8 za lepszy wybór.

Naromiast 30 stka jest bardziej uniwersalna na codzień i mniejsza.

85 to juz GO rodem z pełnej klatki - ekwiwalent 135/F2 to jest coś no ale poziom trudności wzrasta.
    Będziesz musiał zapewnić krósze czasy aby uniknąć poruszenia a skoro ogniskowa dłuższa to czasy musza być krósze niż na 45/F1,8 a jak nie to wyższe ISO.
    Owszem F1,4 pozwala na użycie takiego samego ISO ale z drugiej strony Go z bliska będzie "papierowe" więc niewykluczone że i tak będziesz przymykał przysłonę do F2,8.
    Te cechy wskazują na to że 85/F1,4 byłby bardzij użyteczny w plenerze i do zdjęć z większej odległości - przy zwiększaniu odległości GO rośnie i wtedy dobrze mieć F1,4.
    Jeżeli chcesz portretować w ciasnym mieszkaniu to nie radzę takiej ognsikowej. Zawsze łatwiej podejść bliżej niż przesunąć ścianę.
    Poza tym nawt jęśli będzie ciut za szeroko to nie problem przycropować kadr. Pikseli nie brakuje.
    Inne ujęcie tego kota zresizowane do 8 MP (Zazwyczaj do tego rozmiaru eksportuję z lightrooma bo tyle pikseli ma ekran 4k) drukowałem na A3 - wyszła żyleta.

Na pewno 45/1,8 warto mieć.
    Mały, lekki, ostry szybki AF nadaje siię do portretów na koncerty sceny plenerowe nawet za krótsze tele dobrze robi przy matrycy 28 MP pozwoli uzyskać również węższe kadry z dobrą jakością.
    W porównaniu do 30/F2 ma też iFn którego 30stka nie posiada. Ogniskuje wewnętrznie 30stka wyjeżdża troszkę (trzeb auważać zeby w coś nie puknąć)
    Z kolei wadą 45tki jest osłona przeciwsłoneczn awkręcana na gwincie - zabiera to wiecej czasu a poza tym zwiększa długość aparatu i trudniej go zmieścić do torby bez jej odkręcenia.
    W sumie za jedna 85/1,4 możesz kupić 45 i 30 razem (lub 16/F2,4). Ja ostanio najczęściej używam 16stkę właśnie, potem 45 tkę a potem tele 50-200.

Jestem jednak zdania ze duże i ciężkie obiektywy znbiechęcają do ich używania. Można takie przypianć do lustrzanki i używać wygodniej.
    Z moim NX30 pól biedy bo ma dobry grip i wizjer ale przy NX300 taka 85 to walec.
    Małe i lekkie naleśniki zawsze łatwiej zabrać - to jest kluczowa zaleta belusterkowców Samsunga.

Domyślnie

Mam takie samo zdanie - duże i ciężkie obiektywy utrudniają fotografowanie, szczególnie na zombie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja akurat 45mm po długim okresie zachwytu sprzedałem ponieważ zauważyłem że tak 80% zdjęć pstrykam w manualu, dlatego obecnie zrobiłem sobie zabawę z pentaconami i heliosami, ~50mm to moje ulubione ogniskowe.
    Oba obiektywy cięższe ale inaczej trzymam aparat ze względu na wielkie łapy, w takim maleństwie jak NX3000 i NX300 często wychylam ekran i trzymam tak że spust naciskam kciukiem
    Podobnie auto/manual mam z 16mm ale tu zostaje przy samsungu bo przecież nie ma nic ciekawego w takiej cenie.

Jednak jeśli potrzebuje zrobić szybkie zdjęcia, serie gdzie af ma być super szybki to wyciągam nikona bo tu jest mniejsza szansa na utratę ujęcia.

Domyślnie

Wow...
    Nie było mnie dwa dni, a tu tyle nowych informacji dziękuję, odezwę się za parę godzin, mam jeszcze troche pytań do was, koledzy

Aha - chyba przekonaliście mnie, że 45 to lepszy pomysł
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

OK, mam chwilę żeby skrobnąć kilka słów.

Po pierwsze - bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, w szczególności - puch24, HYPER, koesh i oczywiście - Krzysztof_BB.

Uświadomiłem sobie dzięki nim, że chyba rzeczywiście za wcześnie dla mnie na myślenie o 85mm. To już szkło do profesjonalnych zastosowań, a mnie do profesjonalizmu daleko jeszcze Pewnie, fajnie by było mieć, ale to na tej samej zasadzie jak fajnie byłoby mieć w garażu Ferrari, Lambo i parę innych wozów. I podobnie jak w takiej sytuacji - chyba lepiej jeśli obiekt marzeń pozostaje w marzeniach, ponieważ obcowanie z nim na codzień mogłoby zaburzyć nasze idealne wyobrażenie na jego temat

No ale do rzeczy. Istotnie - chyba lepszym pomysłem w warunkach domowych będzie 45mm - mniejszy, wystarczająco jasny, egronomiczny i dobry optycznie. Na dodatek z gadżetem w postaci 3D. (Swoją drogą, wersja bez 3D jest do kupienia w cenie wyższej niż bez 3D - to ciekawe, bo cena nowego była o jakieś 40-50% mniejsza dopóki był w sprzedaży normalnej). No i tak jak gdzieś tam wcześniej kolega puch24 pisał - lepiej mieć ze sobą 2 czy 3 obiektywy pochowane gdzieś po kieszeniach (bo ich wymiary na to pozwalają spokojnie) niż targać jeden wielki, który mimo swoich świetnych parametrów nie dorówna uniwersalnością tamtym.

Obecnie jestem pod silnym wrażeniem 16/2.4 - naprawdę przyjemne maleństwo, baaardzo przydatne w pomieszczeniach, bardzo sympatycznie podkreślające pierwszy plan, z AF szybszym niż w 30/2. Zanim kupiłem 16/2.4 - zastanawiałem się nad 12-24, no ale wymiary przeważyły. Historia jak widać lubi się powtarzać
    OK, więc zdecydowane - kupuję 45mm 3D, może ktoś ma na zbyciu?

Druga sprawa o jaką chciałem zapytać - posiadam lampę SEF-42A. Czy ktoś z Was również ją posiada(ł)? Szukam informacji czy da się ją wyzwalać zdalnie (najlepiej radiowo) - jeśli tak, bardzo byłbym wdzięczny za instrukcję co mi do tego potrzeba. Dodam że body to NX300 (trochę śmiesznie wygląda z tą lampą, ale co mi tam )
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Jeżeli lampa ma tryb slave i właczysz sterowanie beszprzewodowe w aparacie to szybko się przekoansz czy to działa.
    Mi działa ale mam takiego maleńkiego Metza dedykowanego dla NX.

Poczytaj w instrukcji powinno to tam być opisane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Mi działa ale mam takiego maleńkiego Metza dedykowanego dla NX.
    Poczytaj w instrukcji powinno to tam być opisane.
    po 1. Jaki to Metz? Chętnie bym się w coś takiego zaopatrzył bo wygląda mi coraz bardziej na to że SEF-42A nie ma trybu slave, ani tak do końca z NXem kompatybilny nie jest
    po 2. W instrukcji niestety nie sprawdzę bo lampę kupiłem używaną niestety już bez instrukcji...

PS.
    Poradźcie mi proszę - chcę po prostu zdjąć lampę z body, żeby deko lepiej panować nad światłem, przy lampie na korpusie, na dodatek bez możliwości obracania jej na boki, a wyłącznie w górę - możliwości są ograniczone. Czy w tej sytuacji coś takiego: http://allegro.pl/metz-mecablitz-44-...007478345.html plus coś takiego: http://allegro.pl/kabel-przewod-sync...747260558.html rozwiązałoby problem?

Znalazłem dość niepokojącą opinię tu: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-...1-samsung.html (Opinie) - czy w tej sytuacji może pozostać przy SEF-42A i dokupić kabel TTL? I rzeczywiście - tak jak w tej opinii, lampa nie wspiera wspomagania AF, nie dostosowuje też siły błysku ani nie koryguje ekspozycji w trybie TTL... więc chociaż tyle by się przydało żeby ją ściągnąć z korpusu...
    Ostatnio edytowane przez yugolex ; 27-04-2016 o 12:02
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta

Jednak jeśli potrzebuje zrobić szybkie zdjęcia, serie gdzie af ma być super szybki to wyciągam nikona bo tu jest mniejsza szansa na utratę ujęcia.
    Tylko niestety szybki AF nie zawsze znaczy dobry.
    Najnowszy D5 ma pożyteczną funkcję dostrajania AF - piszą o tym na dp.
    http://www.dpreview.com/news/3468248...tune-explained

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    po 1. Jaki to Metz? ..

Typowy 26AF-1 pod NX - wszystko działa jak należy.
    Większy model 44 też powinien to mieć - oczywiście dedykowany dla NX.
    Chyba kilka dni temu na olx ktoś oferował używany za 300 PLN z groszem.
    Co Do SEF nie mam pojęcia jakie ma funkcje - istrukcję pewnie gdzieś można zassać w pdf.

Domyślnie

Zakupiłem kabel TTL, zobaczymy jak się będzie spisywał jak już przyjdzie

Kolejna sprawa - w komplecie z moim NX300 dostałem LR4. Orientuje sie ktoś z Was czy możliwy jest upgrade LR do nowszej wersji, czy skoro dostałem 4 to mam sobie jej używać? Bynajmniej nie chodzi mi o to że mi LR4 nie wystarcza (bo nie edytuję w jakiś bardzo wyszukany sposób fotek, ot podkręcenie nasycenia, poprawa cieni, żeby foto nabrało troszkę rumieńców) - ale, jeśli byłoby to możliwe to zawsze lepiej mieć nowszy soft
    ---
    Sprzętowy heretyk

ksh
    Gość

Domyślnie

Update ci wskoczy sam chyba do wersji 4.4 i wyżej już płatne.

Strona 205 z 371 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215255305 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów