Close

Strona 195 z 371 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 941 do 1 950 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

To i ja uderzę z pytaniami Posiadam to co w stopce poniżej. Jestem zadowolony z zestawu, ale jest jedno ale. Dużo jeżdżę rowerem, chodzę po górach, podróże dalej i bliżej itp. Nawet podstawowy zestaw czyli D90 + 17-50 i 70-300 trochę waży, a nie chcę rezygnować z żadnego. No i tak czytam trochę i ten nx300 wydawałby się chyba rozsądną opcją. Zaznaczam, że praktycznie wyłącznie na rower/góry. Np. ze stałką 30/2. Jeżeli by mi przypadł do gustu, być może zdecydowałbym się na pozbycie wszystkiego ze stopki poza body i N70-300, bo tego szkła się nie pozbędę. Wiem, że nikt za mnie nie zdecyduje. Ale może przechodził ktoś podobną "metamorfozę". Warto?
    NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,

ksh
    Gość

Domyślnie

Lepiej 16mm f/2.4 i będziesz zadowolony
    Skok jakości obrazka do D90 będzie duży, komfort też, a brak wizjera i ogólnie komfort lustrzankowy szybko zapomnisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lliper Zobacz posta
    Planuje zmienić swojego olympusa e-510 na własnie tego nx300, w olku wkurza mnie tragiczne ustawienie ostrości w ciemnych pomieszczeniach, brak nagrywania filmów, karty CF.
    NX y, w ciemności też mają/miewają problemy z ustawianiem ostrości.
    Więcej powiedzą Tobie posiadacze NX300. Szczególnie Puch, który porównywał AF w kilku modelach NX.
    W nowszym NX500, zrobiłem kiedyś kilka zdjęć na cmentarzu po zmroku. Ustawianie ostrości odbywało się wyraźnie gorzej niż za dnia. Dało się, tylko na światłach, ale na słabo oświetlonych powierzchniach nie było już tak różowo.
    Mam D90, którego posiada lub posiadało wiele osob, ale porównań nie robiłem. Z grubsza (wydaje mi się) w ciemności AF NX500 i D90 zachowują się podobnie.

Cytat Zamieszczone przez lliper Zobacz posta
    Jest jakiś sposób żeby sprawdzić stan migawki ile cyknęła fotek ?
    Sprawdzałeś w Opanda?

Odnośnie porównań NX300 do D90... I zastosowań "rowerowych".
    Jak cofniesz się w tym wątku strona po stronie, do zdjęć zrobionych w górach z rowerem... Bardzo wiele takich zdjęć wykonał swego czasu Chaos.
    Jako posiadacz D90, wybrałem swego czasu system NX na rower właśnie. Ze względu na ceny, małe rozmiary i wagę, oraz jakość obrazka.

Obraz generalnie będzie trochę lepszy, przy słabszym świetle - trochę gorszy. Różnice niewielkie raczej.
    Nie wiem czy te różnice są aż tak widoczne?

Mój wybór padł na NX1000 i obraz rzeczywiście wydaje się zbliżonej jakości jak z D90.

Przy NX500 widać znaczną poprawę w stosunku do D90.

Mówi się, że najlepsza matryca DX jest w D7200...
    Można powiedzieć, że NX500 ma matrycę porównywalną, a biorąc pod uwagę większą rozdzielczość, chyba nawet lepszą...

Budżetowo brałbym NX300, ceny porównywalne do NX1000, lepszy AF i kilka innych elementów. NX1000 ma świetne JPG.
    Gdyby przeznaczyć więcej - NX500. Najlepsza matryca DX, najlepsze oprogramowanie do zdalnego wyzwalania - obsługi aparatu - ze smartfona...
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    ...
    Wszystkie aparaty bez wyjątku mają takie problemy niektóre nawet nie są zdolne ustawić ostrości w ogóle np. stare lustrzanki Pentaxa serii istD*.

Mój NX30 przy wspomaganiu AF daje radę na bliższe dystanse ale od kiedy mam kompaktowego flasha Metza 26-AF1 to i ciemności mi niestraszne a w ciemnościach lampa i tak jest konieczna.
    Nawet nie musze tej lampy montować na stopkę bo NX30 steruje nią bezprzewodowo więc mogę sobie ją trzymać w ręce nad głową z boku itp.
    Tym sposobem AF pracuje szybciej i naświetlenie z 2 lamp to nie to co z jednej cienie za obiektem już nie straszą.

Domyślnie

Nie wiesz może, czy z tym Metzem NX500 też ma wspomaganie AF?
    Można wiedzieć, gdzie kupiłeś tę lampę?
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez walsodar Zobacz posta
    To i ja uderzę z pytaniami Posiadam to co w stopce poniżej. Jestem zadowolony z zestawu, ale jest jedno ale. Dużo jeżdżę rowerem, chodzę po górach, podróże dalej i bliżej itp. Nawet podstawowy zestaw czyli D90 + 17-50 i 70-300 trochę waży, a nie chcę rezygnować z żadnego. No i tak czytam trochę i ten nx300 wydawałby się chyba rozsądną opcją. Zaznaczam, że praktycznie wyłącznie na rower/góry. Np. ze stałką 30/2. Jeżeli by mi przypadł do gustu, być może zdecydowałbym się na pozbycie wszystkiego ze stopki poza body i N70-300, bo tego szkła się nie pozbędę. Wiem, że nikt za mnie nie zdecyduje. Ale może przechodził ktoś podobną "metamorfozę". Warto?
    Właśnie niedawno sprzedałem D90 z kitowym 18-105 - ogólnie służył mi dobrze poza wpadkami z dokładnością AF.
    Mam 3 naleśniki i korpus NX30 - w zasadzie to wystarcza mi do wszystkiego poza tele.
    Mam zooma 50-200 na to minimum posiadania tele ale dłuższych opcji systemowych z AF w NX nie ma - poza tym na dłuższe opcje to już lustrzanka jest lepszym wyborem.
    Na pewno używam NX30 częściej niż D90 - na ptaki itp. nie poluję więc to zadecydowało, że przechodzę na sprzęt bardziej mobilny.
    Najważniejsze to wybrać optymalnie dla swoich potrzeb.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie wiesz może, czy z tym Metzem NX500 też ma wspomaganie AF?
    Można wiedzieć, gdzie kupiłeś tę lampę?
    Chyba każdy NX powinien mieć wspomaganie AF do którego przewidziano tą lampę.
    To tylko dodatkowa dioda led ulokowana pod palnikiem.(może być też użyta jako ciągłe doświetlenie przy filmowaniu)

W instrukcji powinno być opisane czy aparat steruje zewnętrznymi lampami.
    Mój NX30 obsługuje 4 lampy włączone w trybie slave.

Na dpreview jest test tego flasha co prawda z Panasem GH ale funkcjonalność podobna więc można co nieco poczytać.

Ja kupiłem w cyfrowe

Domyślnie

Dzięki za wyczerpujące wypowiedzi. Wlaśnie chodziło mi o praktyczne różnice z D90. Pucha już wiekowa, ale wciąż można z niej wiele wycisnąć, ale skoro mówicie że jakość podobna albo i lepiej to ekstra. A jak jest z szumami w nx300 na wyższych ISO (800-1600)? Akurat do moich zastosowań nikonowski AF wystarcza, więc tutaj się nie martwię.
    Zastanawiałem się też nad nx30, ale rozmiarowo już podchodzi pod lustro, ale za to ma wizjer. Pewnie skończy się na tym, że będę dzwigal i D90 tele i nx300 Ale przynajmniej obejdzie się bez przepinania szkieł, czego szczerze nie cierpię.

Domyślnie

Więcej powiedzą Tobie posiadacze NX300. Szczególnie Puch, który porównywał AF w kilku modelach NX.
    W nowszym NX500, zrobiłem kiedyś kilka zdjęć na cmentarzu po zmroku. Ustawianie ostrości odbywało się wyraźnie gorzej niż za dnia. Dało się, tylko na światłach, ale na słabo oświetlonych powierzchniach nie było już tak różowo.
    Mam D90, którego posiada lub posiadało wiele osob, ale porównań nie robiłem. Z grubsza (wydaje mi się) w ciemności AF NX500 i D90 zachowują się podobnie.
    Tylko nx300 ma diode która ułatwia ustawienie ostrości, a w e-510 nie wiem czy wiesz jest robiony stroboskop przez lampe i zazwyczaj to trwa dobre 10sekund

Domyślnie

Tego nie wiedziałem o Olku. W takim razie powinno być lepiej.
    AF w NX500, którego posiadam aż tak długo się nie męczył. Choć z drugiej strony, może to ja aż tak długo nie męczyłem jego? Jak nie dawał rady ustawić ostrości na słabo oświetlonej płycie, przenosiłem wskaźnik na lepiej oświetlone elementy - jakieś znicze lub blisko nich umieszczone kwiaty i dawał radę.
    Trochę osób ma te aparaty. Jakby ktoś chciał zobaczyć na żywo, można zaproponować wspólne fotografowanie i sprawdzić na własnej skórze
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez walsodar Zobacz posta
    .
    Zastanawiałem się też nad nx30, ale rozmiarowo już podchodzi pod lustro, ale za to ma wizjer. Pewnie skończy się na tym, że będę dzwigal i D90 tele i nx300 Ale przynajmniej obejdzie się bez przepinania szkieł, czego szczerze nie cierpię.
    Pozornie. Na zdjęciach z netu może tak wyglądać bo ma taki canonowski design ale w praktyce to jest jednak mały aparat. Wciskam go ( z naleśnikiem 30 lub 16) do kieszeni spodni i mogę dalej przebierać w marszu nogami. Rejestr 1" robi swoje.
    Ja bym nie potrafił zrezygnować z wizjera, w pełni kręconego ekranu i wbudowanego flasha. Przed wszystkim grip NX30 to super wygodna praca pewny uchwyt mała waga
    to jest ważne kiedy pracuję aparatem przez kilka godzin.
    Szumy? Każdy ma swój próg tolerancji. Sądzę, że wszystkie w miarę aktualne modele prezentują zbliżony poziom.
    Jedno jest pewne to co jest super w NX to te maleństwa 16/F2,4 i 30/ F2 no i 45/F1,8.
    Na te "dekielki" nawet torby nie potrzeba

Strona 195 z 371 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów