Close

Strona 203 z 371 PierwszyPierwszy ... 103153193201202203204205213253303 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 021 do 2 030 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Witam,

Czy samsung wprowadził jakieś zmiany odnośnie kontroli funkcji podczas robienia zdjęć zdalnie, przez smartfona z aplikacji remote view czy może nadal nie można ustawiać migawki i przysłony? Jeśli nic nie zmienili to czy jest może jakieś "nieorginalne" oprogramowanie które to ogranie?

Dyskusja na ten temat toczyła się na stronach 50 - 70 i chciałem się dowiedzieć czy samsung może coś z tym robi czy olał sprawe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwic Zobacz posta
    Witam,

Czy samsung wprowadził jakieś zmiany odnośnie kontroli funkcji podczas robienia zdjęć zdalnie, przez smartfona z aplikacji remote view czy może nadal nie można ustawiać migawki i przysłony? Jeśli nic nie zmienili to czy jest może jakieś "nieorginalne" oprogramowanie które to ogranie?

Dyskusja na ten temat toczyła się na stronach 50 - 70 i chciałem się dowiedzieć czy samsung może coś z tym robi czy olał sprawe.
    Nad Samsungiem NX30 można mieć największą kontrolę, z poziomu smartfonu/tabletu można sterować - migawką, przysłoną, trybami PASM, ustawieniami filmu, AWB nawet RAW-y zdalnie itd.
    jest tego sporo, TUTAJ

w NX300 i nizszych modelach te funkcje są już mocno okrojone.
    (nawet w nowszym NX500 nie można zdalnie robić RAW-ów)

Innych aplikacji do zdalnego sterowania niż Samsunga raczej nie ma.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 21-04-2016 o 15:39

Domyślnie

Samsung - zastosował nowe oprogramowanie... Niestety do nowych body. W NX1 oraz NX500 oprogramowanie do zdalnego robienia zdjęć przez smartfona pozwala ingerować fotografującemu w wiele ustawień aparatu. Jest to nowy, inny program niż poprzedni. No i współpracuje tylko z dwoma nowymi wymienionymi wcześniej aparatami.
    Min dlatego kupiłem nx500, nie NX300.
    W domu sprawdzę i upewnię się co do nazwy tej aplikacji.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Witam,
    Śledzę wątek od niespełna roku, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Mam Samsunga NX300 i parę szkieł. Z aparatu korzystam kilka miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Kompaktowy, nieskomplikowany, a jednocześnie - na tyle zaawansowany, że amator może niekiedy poczuć się dumny z siebie, bo aparat potrafi się zrewanżować pięknym obrazkiem kiedy go o to poprosić http://obrazki.elektroda.pl/3537926500_1461313155.jpg

Jestem na etapie zastanawiania się nad deczko lepszym obiektywem portretowym. Zastanawiam się nad 45mm f/1.8 (w wersji portretowej lub 2D/3D - ktoś się orientuje jaka jest różnica między nimi?) lub, uwaga, 85mm f/1.4 - wiem, droższy znacznie, ale... raz się żyje

Czy zagląda tu jeszcze ktoś kto miał do czynienia z tymi szkłami? Chętnie poczytam za i przeciw

Pozdrawiam
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

45 2D/3D ma specjalne przesłony LCD, pozwalające robić zdjęcia i filmować w trybie 3D - ale do ich oglądania potrzebny jest specjalny TV i okulary 3D. Mam ten obiektyw, ale z funkcji 3D nie korzystam, bo nie mam tego jak oglądać. Obiektyw jest bardzo ostry i dobry. Niestety, w moim egzemplarzu zacina się przysłona - nie domyka się otworu roboczego, i nie próbowałem jeszcze tego naprawiać.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź

Ja akurat posiadam TV z 3D, ale tak prawdę mówiąc - nie jestem pewny czy będę tego używał, zapewne raz czy dwa z ciekawości, a potem się to odłoży (dokaldnie tak bylo po zakupie tegoż TV, swoją drogą też Samsung, nie ma to jak lojalność do marki, nie?)

A jak z 85 mm f/1.4? Jakieś doświadczenia?

PS.
    Tak jeszcze z zagadnień użytkowych - jak wygląda sprawa ogniskowania? Jak zaznaczałem - jestem amatorem, nie mam żadnego studia, wszystko metodami chałupniczymi, a na dodatek mieszkam w bloku, więc przestrzeń i np - odległość aparatu od obiektu portretowanego ma dla mnie znaczenie. Oczywiście - z założenia przy 85mm będzie ona większa niż przy 45mm, ale orientuje się ktoś jak to mniej więcej wygląda? o ile ogniskową 45mm jestem w stanie sobie sprawdzić kitowym szkłem, o tyle - zakładam że przy 85mm będzie to około 2x tyle, mam rację?
    Ostatnio edytowane przez yugolex ; 22-04-2016 o 12:29
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Ciekawe jak ten efekt 3D z tego obiektywu wygląda. Mi najbardziej podoba się gdy akcja, efekt 3D wychodzi na zewnątrz do pokoju, a nie tylko w głąb ekranu.

Domyślnie

Z tego co się orientuję - ciężko wytłumaczyć w słowach jak to wygląda. Najlepiej obejrzeć to na TV3D - tak jak mówił kolega puch24. Inaczej to (niemal dosłownie) rozmowa ślepych o kolorach
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

1,4/85 używałem Samyanga (Falcona) w wersji do Nikona, przez adapter. Nie jest to wygodne, trzeba ręcznie ustawiać ostrość i przysłonę. Kąt widzenia jest wąski i typowy pokój mieszkalny może się okazać za mały do portretowania. Z kolei 45 jest trochę za szeroki. Optymalna ogniskowa to 55-60 mm. I tu pewnie sprawdziłby się 2,8/60 makro. 1,4/85 Samsunga ma opinię "żylety", ale nie miałem go nigdy, więc nie mogę się wypowiadać.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Kąt widzenia jest wąski i typowy pokój mieszkalny może się okazać za mały do portretowania
    Właśnie tego się obawiam... wszędzie w testach, recenzjach szkło zbiera achy i ochy, więc chciałoby się... Z drugiej strony - czy go wykorzystam...

Inna sprawa że przecież 30mm f/2.0 też całkiem miłe portrety robi - pewnie, jest znaaaacznie szerszy, ale przyjemny obiektyw przecież.

...

Biję się z myślami, pomóżcie
    Ostatnio edytowane przez yugolex ; 22-04-2016 o 14:08
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 203 z 371 PierwszyPierwszy ... 103153193201202203204205213253303 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów