Szukaj
popstrykałem tylko trochę bo niestety pogoda fatalna.Takie coś mi robi na f:4
a ja znowu dam na f/2
Mieć takiego heliosa, to jak wygrać z rakiem.
złośliwiec
Z moich starych zapasów,z czasów kiedy aparaty jeszcze miały filmy a zbliżenia wykonywało się podchodząc do fotografowanego obiektu (to dla młodszych forumowiczów) znalazłem całkiem fajny obiektyw Pentacon auto 50mm f:1,8
Zrobiłem kilkanaście testowych fotek i od 2,8 jest bardzo dobrze![]()
E, no, nie tylko, zbliżenia robiło się także wymieniając obiektyw 50 mm na 85, 135 albo na 200...- jak kto miał...
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Pentacon jakoś nie szaleje na f/1.8 ale za to minolta 1.7/50 i 1.4/55 jak dla mnie super, dam zdjęcia jak uda mi się je rozkręcić i wyczyścić bo są troszkę pleśniate i psują kadry![]()
Odpowiem pytaniem: czytałeś może obstrukcję insługi? Gdybyś przeczytał, wiedziałbyś, jak wygląda doświetlanie wspomagające AF...![]()
Lampę używałem z NX11, NX100, NX20, NX300 i NX2000, i nie było żadnych problemów. Z zoomami działa auto zoom, z obiektywami stałymi głowica lampy ustawia się na właściwą ogniskową. Może Twoja lampa jest uszkodzona, albo ma brudne styki i nie kontaktuje z aparatem, lub tp.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
No cóż, niestety instrukcji nie otrzymałem (uroki zakupów używanego sprzętu przez neta). Jedna rzecz mnie nurtuje, mianowicie: czy lampa nie powinna mieć tyle samo styków co stopka mojego NX300? Lampa ma 6 styków, aparat - 8. Czy to po prostu wynika z tego że lampa starsza od aparatu i projektowana była do innego mocowania?
https://zapodaj.net/081a368b26c6c.jpg.html
Ostatnio edytowane przez yugolex ; 27-05-2016 o 00:03
---
Sprzętowy heretyk
Skontaktuj się z nami