Close

Strona 207 z 371 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 061 do 2 070 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

No no no, koesh, niesamowite fotki Inspirujące Brawo!

Przy okazji - chciałbym zapytać, może ktoś z Was próbował używać NX300 z lampą wyposażoną w fotocelę? Ma to sens?
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Samsung całkowicie nie olał użytkowników
    Na stronie samsunga pojawiła się dzisiaj aktualizacja Firmware ver.1.12 do NX500
    http://www.samsung.com/us/support/ow...V-NX500ZBMIUS#
    Może coś się jeszcze urodzi z bagnetem NX

W związku z tym mam do Was pytanie, czy jest sens kupowania 16mm naleśnika mając 16mm w kicie 16-50 power zoom?
    Wiem że będzie trochę jaśniej, ale czy ostrzej? lepiej? większa rozdzielczość szkła ? Ma ktoś porównanie?
    Mam 30mm f2 i kitowego 16-50. 30mm jest rewelacyjny ale czy tak samo będę postrzegał 16mm?
    Czy będzie efekt "wow" w stosunku do 16mm z kita czy raczej nie i to niepotrzebne dublowanie?
    Czytałem testy ale chodzi mi o rzeczywiste porównanie kita 16-50 power zoom i naleśnika 16mm.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zielik ; 16-05-2016 o 14:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielik Zobacz posta
    Samsung całkowicie nie olał użytkowników

Czy będzie efekt "wow" w stosunku do 16mm z kita czy raczej nie i to niepotrzebne dublowanie?

Pozdrawiam
    Mój zoom 18-55 prawie cały czas leży nie używany.
    Po prostu lubię używać 16/F2,4 - zawsze to lepsza kontrola GO, niższe ISO, mniej blików, dystorsji, aberracji, mniejszy rozmiar lepsza współpraca z małym flashem.

Jeżeli miałbym zapinać zooma to takiego o dużej krotności (np. Nikkor 18-300 albo Tamron 16-300) przynajmniej jest uniwersalny w pełni szkoda że nie ma do NXów takowych.

Domyślnie

Jak ktoś wspomniał w drugim wątku, PZ ma OIS, a stały go nie ma, co może być jakimś tam argumentem za PZ-em.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Mnie w PZ wkurza że jest PZ i dlatego zmieniłem na 18-55mmIII jak używałem zooma.

Domyślnie

No patrz, a ja właśnie wolę PZ16-50 od 18-55 m.in. dlatego, że jest PZ...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielik Zobacz posta

W związku z tym mam do Was pytanie, czy jest sens kupowania 16mm naleśnika mając 16mm w kicie 16-50 power zoom?
    Wiem że będzie trochę jaśniej, ale czy ostrzej? lepiej? większa rozdzielczość szkła ? Ma ktoś porównanie?
    Mam 30mm f2 i kitowego 16-50. 30mm jest rewelacyjny ale czy tak samo będę postrzegał 16mm?
    Czytałem testy ale chodzi mi o rzeczywiste porównanie kita 16-50 power zoom i naleśnika 16mm.

Pozdrawiam
    No cóż, mam to szkło i musze powiedzieć że robi dobrą robotę Porównywać go, co prawda, mogę jedynie do kita 18-55 OIS III w wersji finalnej, ale powiem tak - porównania zasadniczo nie ma. Kit, tak jak kolega Krzysztof_BB napisał - zasadniczo leży nieużywany odkąd kupiłem dwa naleśniki - tylko nimi pstrykam.
    Zgodzę się z przedmówcami - cieszy mały rozmiar, lepsze parametry no i światłosiła, która zasadniczo ogranicza minus w postaci braku OIS.
    Natomiast nie wiem czy można mówić o efekcie "WOW" - ja prawdziwy efekt "WOOOOW" miałem po zakupie rewelacyjnego 30/2, być może dlatego 16/2,4 już aż tak nie rzucił mną o glebę - po prostu rozszerzył mi (dosłownie) horyzonty Natomiast jakość obrazka jest bardzo dobra, zupełnie nieporównywalna do kita.

Summa summarum - ja tam polecam, choć z drugiej strony rozumiem nieco obawy - jak by nie patrzeć to trochę ryzyko kupować obiektywy do wymarłego systemu. To mnie powstrzymuje przed zakupem 45/1,8 3D, jeden z kolegów zasiał mi w głowie wątpliwości czy aby nie pójść w jakieś manuale - ot dla przykładu na alledrogo jest teraz zestaw dwóch (!) szkieł manualnych Minolty za połowę ceny jaką trzeba zapłacić za 16/2.4... I chyba się skuszę
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    No cóż, mam to szkło i musze powiedzieć że robi dobrą robotę Porównywać go, co prawda, mogę jedynie do kita 18-55 OIS III w wersji finalnej, ale powiem tak - porównania zasadniczo nie ma. Kit, tak jak kolega Krzysztof_BB napisał - zasadniczo leży nieużywany odkąd kupiłem dwa naleśniki - tylko nimi pstrykam.
    Zgodzę się z przedmówcami - cieszy mały rozmiar, lepsze parametry no i światłosiła, która zasadniczo ogranicza minus w postaci braku OIS.
    Natomiast nie wiem czy można mówić o efekcie "WOW" - ja prawdziwy efekt "WOOOOW" miałem po zakupie rewelacyjnego 30/2, być może dlatego 16/2,4 już aż tak nie rzucił mną o glebę - po prostu rozszerzył mi (dosłownie) horyzonty Natomiast jakość obrazka jest bardzo dobra, zupełnie nieporównywalna do kita.

Summa summarum - ja tam polecam, choć z drugiej strony rozumiem nieco obawy - jak by nie patrzeć to trochę ryzyko kupować obiektywy do wymarłego systemu. To mnie powstrzymuje przed zakupem 45/1,8 3D, jeden z kolegów zasiał mi w głowie wątpliwości czy aby nie pójść w jakieś manuale - ot dla przykładu na alledrogo jest teraz zestaw dwóch (!) szkieł manualnych Minolty za połowę ceny jaką trzeba zapłacić za 16/2.4... I chyba się skuszę
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Moje chciejstwo walczy z rozsądkiem
    Wymarły system to jedno, ale obawiam się braku takiego "wooow" jak przy 30/2 16-50 trzymam ze względu na stabilizację do filmowania, do zdjęć nie jest moim faworytem, a manualne szkła to słuszny kierunek,
    tylko szeroko to chyba nie bardzo się sprawdzają z mojego i innych doświadczenia (no chyba że nowe samyangi, ale to inna bajka i kasa, choć też mam je w planach).
    A ja coraz bardziej lubię też szerokie kadry, ale praca (zabawa) na różnych (również pożyczonych) jasnych szkłach portretowych przyzwyczaiła mnie do pewnej "plastyki", miałem pożyczonego Canona 14/1.4 i to było WOOW ale cena całkowicie z księżyca
    Właśnie myślenie o manualnych stałkach popchnęło mnie w bezlusterkowca (NX300 i nx500) i Canona 5d MK1 z matówką do jasnych szkieł (+ nakładka na wizjer powiększająca x1,6 z aliexpress)
    Poluję na jakiegoś Takumara 50/1.4 i inne cuda.
    A może znacie coś dobrego szerokiego manualnego co nie zabija ceną ? (mocowanie M42, czy cokolwiek do czego są adaptery).

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez zielik ; 17-05-2016 o 18:28

ksh
    Gość

Domyślnie

1.4/50mm to polecam minolta/rokkor, mój ulubiony obiektyw bo maluje genialnie i ostry od f/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    1.4/50mm to polecam minolta/rokkor, mój ulubiony obiektyw bo maluje genialnie i ostry od f/1.4
    Mówisz że lepszy od "legendarnego" takumara ? OK będę się rozglądał, szukam "tego czegoś" za rozsądne pieniądze (fotograf amator, rodzina, wakacje, życie, nie zarabiam)
    Manualne ostrzenie mi nie przeszkadza o ile obrazek to wynagradza i wygląda jak foto zrobione czymś za "zawodową" kasę
    Wszelkie podpowiedzi mile widziane, może i wątek NX ożyje bo to genialny system pod manualne szkła (focus peaking, gibany ekran i super cena jak na możliwości)

Pozdrawiam

Strona 207 z 371 PierwszyPierwszy ... 107157197205206207208209217257307 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów