Close

Strona 255 z 371 PierwszyPierwszy ... 155205245253254255256257265305355 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 541 do 2 550 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

To że wykorzystują samsunga to akurat nic dziwnego. To dobry sprzęt. Ciekawe tylko na jakiej zasadzie? Czy te wyprodukowane już egzemplarze? Czy w przypadku ewentualnego powodzenia tego przedsięwzięcia nastąpiła by produkcja dodatkowych egzemplarzy? Raczej to wątpliwe. Pytanie, co Samsung zrobił z maszynami / liniami produkcyjnymi?
    Mnie zastosowanie akurat Samsungów do tego wcale nie dziwi. Bardziej dziwi mnie to, że nic nie słychać o odsprzedaży technologii foto. Że nikt jakby się o to nie stara. Albo nic o tym nie wiadomo.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

niedawno pisałem o obiektywie Samsunga 50-200 w wersji III (miałem dwie wersje "trójki") który miał kiepską stabilizację i słabą ostrość, szczególnie na długich ogniskowych,
    mając doświadczenie z różnymi wersjami 18-55 wiedziałem że obiektyw ten w wersji III jest najlepszy i byłem przekonany że wszystkie obiektywy w wersji III są najbardziej dopracowane.

Miałem własnie okazję testować Samsunga 50-200 chyba w pierwszej wersji bo nie ma żadnych oznaczeń na froncie obiektywu i ma dodatkowy przełącznik stabilizacji (przyznam że zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż grzebanie w menu OIS w wersji III)
    i okazało się że ta pierwsza wersja obiektywu jest zdecydowanie lepsza od tej ostatniej wersji tego modelu nie dość że świetna optycznie w całym zakresie ogniskowych to i stabilizacja jest o niebo lepsza od tej z wersji III
    to Ja już nie wiem o co chodzi ?

Domyślnie

No cóż, nie wszystko idzie w tę samą stronę. II wersja III wersji 18-55 jest najlepsza, bo w końcu zmienili układ krzywek pierścienia zoomowania i robi się to wygodniej. Pewnie coś za coś, i obiektyw 50-200 dla odmiany spsuli...
    Mam I i II wersję 50-200 (bez iFn i z iFn), ale ich nie porównywałem. Chciałem jeden z nich sprzedać; może nie powinienem?

Grzegorz, w końcu dokładnie przeczytałem Twój artykuł o Indiach i obejrzałem dokładnie zdjęcia; poczułem się jak w magicznej podróży, po prostu odjechałem, czytając!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    No cóż, nie wszystko idzie w tę samą stronę. II wersja III wersji 18-55 jest najlepsza, bo w końcu zmienili układ krzywek pierścienia zoomowania i robi się to wygodniej. Pewnie coś za coś, i obiektyw 50-200 dla odmiany spsuli...
    Mam I i II wersję 50-200 (bez iFn i z iFn), ale ich nie porównywałem...
    ten był bez iFn,
    czyli wnioskuje że to pierwsza wersja.

Domyślnie

Tak, 18-55 i 50-200 bez iFn ale z przełącznikiem IOS to wersje I, które pojawiły się wraz z NX10 i NX5. Potem pojawił się NX100 z obiektywem 20-50, który jaki pierwszy miał iFn, i z nim też pojawił się 2,8/20, też oczywiście z iFn. Wtedy też przerobiono 18-55 i 50-200 na wersję II, w miejsce przełącznika IOS wprowadzając przycisk iFn. Jedynym obiektywem, który nigdy nie został przerobiony na iFn jest 2/30. Wszystkie obiektywy, które pojawiły się po NX100 mają przycisk iFn.

Domyślnie

Dzieki puch24 za informację.
    Bardzo rzadko wykorzystuje iFn ale przełącznik OIS na "wierzchu" to jest to co cenię

a tu mała próbka NX50-200 na najdłuższej ogniskowej czyli 200m (300mm) i f 5,6
    normalnie szok jaki jest ostry na niby najsłabszej ogniskowej.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 03-02-2017 o 14:11

Domyślnie

Tak, ten zoom jest naprawdę niezły. Digital Foto Video przestestowało go kiedyś i byli zaskoczeni dobrą jakością. Zwłaszcza na tle innych popularnych 50-200.
    A ja akurat wolę iFn od przełącznika IOS. IOS rzadko się wyłącza. Inna rzecz, że z iFn też nie korzystam bardzo często. Niemniej jednak, kiedy mogłem, to wymieniłem I wersję 18-55 na II, bez żalu. A I wersja 50-200 wpadła mi później przypadkiem w zestawie z kupowanym aparatem.

Domyślnie

Część, kupiłem niedawno NX300 i wydaje mi się, że coś jest nie tak z balansem bieli w moim egzemplarzu. Na ustawieniach pokrętła AUTO, tryb I oraz Smart, (czyli tam, gdzie nie można sobie ustawiać własnego WB - balans jest ok, natomiast na P/A/S/M balans jest skopany, niezależnie czy wybiorę automatyczny WB, czy światło pochmurne jest źle. (nie jest ustawiona żadna korekta WB) Zdjęcia przez szybę, więc na jakość nie patrzcie

Skopany WB

Dobre zdjęcie z trybu Auto

Domyślnie

Dziwnie to wygląda. Takie zielenie (zazielenienie) najczęściej uzyskuję gdy podłączę jakiś stary obiektyw z powłokami do kliszy.
    Nie mam co prawda NX300, lecz NX500 i NX1000, ale sprawdzę, jak to u mnie z powtarzalnością sprawa wygląda.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

sasa,

Prawdopodobnie masz ustawioną indywidualną korektę WB dla każdego z ustawień, automatycznego i poszczególnych pozostałych. Wejdź w menu ustawiania WB i naciśnij przycisk "w górę", powinno otworzyć się podmenu ustawiania korekty barw na dwóch osiach: pionowej Green-Magenta i poziomej Blue-Amber. W każdą stronę od punktu centralnego jest 7 ustawień, czyli łącznie jest 15*15 = 225 możliwych ustawień korekty, i to dla każdego z ustawień (Auto, Daylight, Cloudy, Tungsten, itd.) oddzielnie. Albo ustawiłeś przez pomyłkę, albo poprzedni właściciel (jeśli kupiłeś używany) zmienił te ustawienia.

Strona 255 z 371 PierwszyPierwszy ... 155205245253254255256257265305355 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów