Close

Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_jj Zobacz posta
    Właśnie. Poczekajmy na testy, wrażenia użytkowników. Ale gdyby nawet w w co wierzę były pozytywne, to o miażdżeniu nie ma mowy. Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.
    Korpusy i ich podobientswa, czy roznice to jedna sprawa, a marka, jej wizerunek, podejscie do klienta to juz inna. Czy Pentax powtorzy "sukcesy" Nikona jak z D600, D7000, czy D800? Zmaizdzenie moze nastapic na tej plaszczyznie. Wystarczy, ze jesli Pentax popelni blad (co zdarzyc sie moze kazdemu) to sie do tego przyzna i zareaguje bez lufy przy skroni.
    Ale fakt, poczekajmy.
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Zaraz się posypią głosy, że D810 też jest dobrze wykonany (co w sumie jest prawdą, choć nie wiadomo czy Pentax go nie przebije), że gibany nie dla pro i tylko patrzeć jak odpadnie, że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie, że gps i wi-fi to gadżety, że astrotrackera i tak nikt nie będzie używać za to 17g(czy ile tam jest w rzeczywistości) różnicy w wadze to sprawa kluczowa Co do migawki to bym się tak nie podniecał bo oba aparaty mają je wytrzymałe i pewnie prędzej sprzęt się zmieni niż padną. Poza tym to raczej nie są aparaty do reporterki typu karabin maszynowy więc nie strzela się nimi jak z Uzi. Ciekawe czy AF z K1 dorówna temu z D810. Ogólnie wydaje mi się, że Pentax dał więcej niż Nikon do D810 ale nawet jeśli nie wszystkim te gadżety się przydają to trzeba pamiętać, że wyceniono go na 1800$ a D810 mimo, że jest na rynku już od jakiegoś czasu nadal kosztuje tysiaka zielonych więcej.
    Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    Dla amatorów jest za dobry (czyli za drogi). Dla kotletów za słaby...
    Krzysiek, jeśli K1 jest za słaby do kotleta to sam nie wiem co mam napisać.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-02-2016 o 11:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Czy my aby czytamy o tym samym korpusie? Wg Ciebie to są "podobne korpusy"? To co musiałby mieć nowy Pentax, aby w Waszej opinii zasłużyć na choćby minimalnie wyższe miejsce na podium niż D810? Argumenty, które wymieniłem wcześniej - a jest ich znacznie więcej - to niby mało? Daleko mi do "pentaksiarza" ale możliwość trzeźwej oceny raczej zachowałem...
    Podobne. Ta sama matryca - tyle samo Mpx, co do DR i ISO - zapewne w Pentaxie będą ciut lepsze - pentax zawsze potrafił dobrze programować, a pewnie też jest to nowsza wersja matrycy. Fps - podobnie kiepsko 4,4 vs 5.
    Przewagą Pentaxa jest stabilizacja matrycy. I to by było na tyle. Sprawa najistotniejsza - AF zobaczymy, ale rozłożenie pól na szerokości jest kiepskie - tak na oko to poziom D610. Nie ma mowy o tym co w D750, D810 a już w ogóle nie to co będzie w D5. Miałem nadzieję, że Pantax potrafi zrobić punkty poza obszarem DX, a tu kicha straszna.

Wypisuję wady, ale jak pisałem na forum Pentaxa - mają świetne body, z super matrycą, tanie. To spopularyzuje FF w Pentaxie - taki jest cel. Będzie kultowy jak Canon 5D mk1 czy Nikon D700.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zaraz się posypią głosy, że D810 też jest dobrze wykonany (co w sumie jest prawdą, choć nie wiadomo czy Pentax go nie przebije), że gibany nie dla pro i tylko patrzeć jak odpadnie,.
    Gibany jako taki bardzo mi się podoba. Żal, ze w Nikonie jest tylko D750.
    że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie.
    Jakoś tak dla mnie stabilizacja mogłąby nie istnieć - OK tele 200 mm wzwyż ale to załatwia VR które można wyłączyć.
    Wolałbym więc korpus bez stabilizacji a w zamian niższą cenę - choć wiadomo że z tym przełożeniem funkcji na cenę różnie bywa.

, że gps i wi-fi to gadżety, że astrotrackera i tak nikt nie będzie używać za to 17g(czy ile tam jest w rzeczywistości) różnicy w wadze to sprawa kluczowa .
    gadżety to fakt aczkolwiek bywają przydatne. W tym pułapie cenowym powinny być standardem skoro są w korpusach za 1500 PLN.

,
    Co do migawki to bym się tak nie podniecał bo oba aparaty mają je wytrzymałe i pewnie prędzej sprzęt się zmieni niż padną..
    Pełna zgoda.

,
    Poza tym to raczej nie są aparaty do reporterki typu karabin maszynowy więc nie strzela się nimi jak z Uzi...
    Tu mam mieszane uczucia bo skoro mój bezlusterkowiec naparza 9 klatek/s a model wyższy 15.... i słyszałem opinie że to się przydaje.
    Wyobrażasz sobie serię na pędzącym obiekcie z której ma z 70% ostrych zdjęć? I co się okazuje pomimo tylu zdjęć w serii każde ujęcie jednak jest inne tu są wybałuszone oczy tam wywieszony język nie ma z czego wybrać ładnego ujęcia
    ,
    Ciekawe czy AF z K1 dorówna temu z D810. ...
    Obstawiam, że nie.
    ,
    Ogólnie wydaje mi się, że Pentax dał więcej niż Nikon do D810 ale nawet jeśli nie wszystkim te gadżety się przydają to trzeba pamiętać, że wyceniono go na 1800$ a D810 mimo, że jest na rynku już od jakiegoś czasu nadal kosztuje tysiaka zielonych więcej.
    Krzysiek, jeśli K1 jest za słaby do kotleta to sam nie wiem co mam napisać.
    Cena nie jest też specjalnie niska - weźmy pod uwagę, iż jest to cena w pewnym sensie promocyjna - czyli Pentax chce sprzedać możliwie dużo tych korpusów na początek
    aby spopularyzować system co zaowocuje zyskami w przyszłości albo zastosuje inną taktykę - tani korpus drogie szkło.
    Weźmy też pod uwagę, ze jak niektórzy zauważyli w tym korpusie nie ma najnowocześniejszych rozwiązań - konstrukcja oparta jest na starszych komponentach to pozwala obniżyć cenę.
    Korpus to za mało, o całości decyduje też reszta.
    Czy za mało do kotleta? Wszystko zależy od wymagań i dostępnych opcji i czy ten kotlet biega czy skwierczy na patelni..
    IMO do kotleta propozycje Canona i Nikona w sensie dysponowania kompletnym sprzętem są lepsze.
    Z kolei amator tak sądzę wolałby prostotę i niską cenę - w Canonie Nikonie ma kilka opcji w postaci 6D i D610 też ciut za drogich
    no ale z drugiej strony jest na rynku znacznie więcej gorszych aparatów o cenach podobnych do tych korpusów FF.

Tak czy inaczej premiera wygląda ciekawie - ciekawie dla amatorów o zasobnym portfelu miłośników marki.
    Do krajobrazu, portretu, architektury itp. może to być świetne narzędzie.
    Niezła matryca 36 MP w sporo tańszym od D800 korpusie może być zachętą.

Do zdjęć akcji z dużą dynamiką ruchu cóż... tańszy Canon 7DMk2 chyba lepiej zrobi robotę pomimo mniejszej matrycy.

Domyślnie

kto tak zrobi z nikonem d750 ..... ?

A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Mi tam wystarcza 1fps a serii używam od wielkiego dzwonu więc nie będę się podniecać tym, że ze zdjęć mogę sobie ułożyć film. Na weselach i ślubach, komuniach św czy chrzcinach też nie widziałem napierdzielania seriami więc dla mnie to nie argument choć zdaję sobie sprawę, że różne są style pracy. 4-5 klatek na sec wrażenia nie robią, ale też nie ma powodu do dramatyzowania a dodatkowo wśród aparatów od 35mpxów nie ma chyba żadnego sprzętu który by jakoś pozytywnie się wyróżniał. D810, A7RII czy 5DR/S to też powolniaki. Całe to gadanie o tym, że K1 jest do niczego ma dla mnie o tyle mało sensu, że podobną lub gorszą specyfikacje mają D8xx i nikt nie psioczy, że są do niczego mimo, że są dużo droższe. Chyba nawet jakieś nagrody zgarniają. A co do ceny to znajdź lepszy model z takimi parametrami. Nikt też nie powiedział, że to ostatni ruch Pentaxa, może za jakiś czas pojawi się K2(w wersji didżital) dla ludu.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-02-2016 o 14:09

Domyślnie

Gibany jako taki bardzo mi się podoba. Żal, ze w Nikonie jest tylko D750.
    Z tym ekranem chyba mocno przegięli. Można ustawić dziwne kąty, ale ... po co to komu? Jak są dobre kąty widzenia to ekranik nie musi być ustawiony idealnie prostopadle do operatora.
    Za to jak np tym ekranem zrobić sobie selfie? Da się go tak ustawić? Nie widziałem jeszcze tego na filmie.
    Sama konstrukcja wygląda bardzo dziwnie - nie wiem jak będzie z awaryjnością.
    Chyba położyli nacisk na uzyskanie efektu wow i jakiegoś transformersa a nie na praktyczność rozwiązania.

EDIT - oczywiście, że to body krajobrazkowo - podrózniczo - przyrodniczo - studyjne.
    Choć na podróże trochę za cięzkie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-02-2016 o 14:06
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Canon 5d2 ma prawie 40% niższą rozdzielczość, ledwie 3 klatki na sekundę, maksymalne ISO 6400 i ma już 8 lat, a mimo tego w tym roku udało się nim zrobić zdjęcie roku WPP. W nocy. Bez lampy. Na najwyższym ISO. W nienajłatwiejszych warunkach. Drut kolczasty. Uchodźcy. Te sprawy.

Myślę, że do sfotografowania I komunii świętej w Krośniewicach pod Kutnem tudzież ślubu w Łańcucie pod Rzeszowem ten Pentax nada się aż nadto.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 18-02-2016 o 14:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Z tym ekranem chyba mocno przegięli. Można ustawić dziwne kąty, ale ... po co to komu? Jak są dobre kąty widzenia to ekranik nie musi być ustawiony idealnie prostopadle do operatora...
    Pewnie żona Jamesa Nachtwey'a (gdyby ją miał) byłaby wniebowzięta, że mąż nie musi nadstawiać głowy przy każdym ujęciu a zamiast tego może sobie "spokojnie" focić zza winkla

..Za to jak np tym ekranem zrobić sobie selfie? Da się go tak ustawić?...
    Pewnie nie, ale jest wifajek więc można problem obejść.

Domyślnie

Sprawa najistotniejsza - AF zobaczymy
    Obstawiam, że nie.
    a dlczego nie?
    wszystko zalezy kto jak definiuje "dobry AF":
    - dla jednych liczy sie szybkosc ostrzenia - tu fakt C i N byly zawsze lepsze - mozna zauwazyc ze dla wiekszosci to jest glowny argument dobrego AF - ale Pentax powoli lekcje odrabia z kazdym nowym modelem
    - dla innych dzialanie AF w gorszych warunkach - tu musze przyznac ze P (K-5'tki,K-3'tki) lepiej sobie radzily od C(60d,70d,7D) i N (D7000,D7100) - sprawdzone podczas nocnej wycieczki rowerowej ze znajomymi po mostach Warszawy
    - odchylki trafionych zdjec - na optycznych widac ze Pentaxy sporo lepiej wypadaly niz C i N,
    jedynie co w tym przypadku ciekawi mnie jak bedzie sprawowal sie AF w swietle zarowym...

Pamietajmy ze 1796$ to jest cena za "nowosc" - czyli pewnie jeszcze w tym roku sporo spadnie...1500$? strzelam ze sie ustabilizuje mniej wiecej tak: D610,6D<= cenaK-1 <D750 ??
    nie zdziwie sie takze ze Ricoh/Pentax wypusci jeszcze wyzszy model w ciagu roku...jakas wersje K-1 Pro - z lepsza matryca, procesorem, AF itp.

Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów