Close

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

No ale jak focić z wyjętą baterią?:P
    Fakt, trochę szkieł jest, da się coś założyć. Dziękuję za ogrom pracy włożonej w kopiowanie, by przekonać nieprzekonanego.

A co do porównywania z innym - tak naprawdę nie wiem. Załóżmy, że wszelkie dane na papierze będą odpowiadały rzeczywistości, aparat nie będzie posiadał żadnych ułomności typu powolny czy niecelny AF, albo niedokładne wskazania światłomierza. Tylko według tej specyfikacji to nadal jest wysoka półka amatorska i trochę wątpię, żeby chwycił za niego ktoś robiący np. reporterkę prasową. Bo to kilo wagi jest.

Domyślnie

Do krajobrazu powinien być bardzo fajny (uszczelnienia). Nie każdy robi reporterkę.

Domyślnie

Pomacalbym
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    ...Jestem wrogiem szufladkowania, ale tak po cichu zastanawiam się, dla kogo on jest?
    Przyda się astrografom bo ma astrotrackera. Ale myślę, że potencjalnych nabywców będą szukać też w mniej hermetycznych środowiskach.

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jest też chyba Sigma A. Tamrony.
    Z Tamronem współpraca widać się układa bo kilka z najnowszych Pentaxów to po prostu przebrandowane Tamrony. Może zatem wyjdą też pentaxo-tamronowe-stałeczki typu 35 i 45 a może i nawet te dwie nowe, zapowiedziane niedawno przez Tamrona.

Cytat Zamieszczone przez Lucas1981r Zobacz posta
    Do tego szkieł DA przetestowanych na (cyfrowej i analogowej) pełnej klatce mamy:...
    Z tabelki umieszczonej na dpreview wynika, że tylko te najdłusze tele są w pełni funkcjonalne. Resztę trzeba przymykać lub używać na cropku. No i pozostaje pytanie czy ta używalność nie objawia się przypadkiem bardzo miękkimi rogami. Niemniej jednak cena bardzo dobra jak na początek a szkła jakieś są. System FE od Sony też rodził się w bólach a tam na początku nie mieli nic. Tu szkła są a będą też nowe. Firmy takie jak Sigma i Tamron też pewnie coś dorzucą.

...Tylko według tej specyfikacji to nadal jest wysoka półka amatorska...
    Ja to jednak trochę inaczej widzę. Dla mnie ma on specyfikację bardzo zbliżoną do D810. Plus: wi-fi, gps, 5-osiowa stabilizacja, jakiś magiczny pseudo tilt-shift w body(bez tilta), ekranik jak z trasformersów.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 18-02-2016 o 11:06

Domyślnie

W końcu się w bólach urodził. Dobrze, zawsze większy wybór. Specyfikacja OK, ale kloc, ponad kilo wagi. Cena dobra, porównywalna jak za A7II. Ciekawe, co wyjdzie jako choroby wieku szczenięcego mimo, że nie można powiedzieć, by projektanci cierpieli na niedomiar czasu.

Jestem wrogiem szufladkowania, ale tak po cichu zastanawiam się, dla kogo on jest?

Dla kogo? Przecież ten korpus na pierwszy rzut oka miażdży D810 pod niemal każdym względem, nie licząc jakiś subtelnych różnic po przecinku jak Twój argument z wagą. Znacznie niższa cena, znając Pentaxa świetna jakość wykonania, doskonała stabilizacja, znacznie trwalsza migawka, gibany ekrany... no na pewno dla mnie
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ... ten korpus na pierwszy rzut oka miażdży D810 ....
    Mocne słowa.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Mocne słowa.
    Właśnie. Poczekajmy na testy, wrażenia użytkowników. Ale gdyby nawet w w co wierzę były pozytywne, to o miażdżeniu nie ma mowy. Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.

Domyślnie

Dajmy się wyszumieć pentaksiarzom, tyle lat czekali ... Moim zdaniem, to zwyczajny aparat fotograficzny, ukierunkowany raczej na plener. Im będzie tańszy, tym lepiej, konkurencji nigdy zbyt wiele.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_jj Zobacz posta
    Mogą to być co najwyżej podobne korpusy.
    Czy my aby czytamy o tym samym korpusie? Wg Ciebie to są "podobne korpusy"? To co musiałby mieć nowy Pentax, aby w Waszej opinii zasłużyć na choćby minimalnie wyższe miejsce na podium niż D810? Argumenty, które wymieniłem wcześniej - a jest ich znacznie więcej - to niby mało? Daleko mi do "pentaksiarza" ale możliwość trzeźwej oceny raczej zachowałem...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Dla amatorów jest za dobry (czyli za drogi). Dla kotletów za słaby.
    Tani (tak w okolicach max 5 tys PLN) może być prosty korpus miałby wielu chętnych.
    2 tys $ to cena w USA, a w Polsce pewnie będzie kosztował ca 10 tys PLN.
    O wadze szkoda gadać bo to nie ma sensu w przypadku lustrzanek - nawet D7200 jest ciężką cegłą.
    Wiadomo, że jeżeli ktoś chce lekkie i małe to jest bezlusterkowy Sony A7 - szkoda, że bez konkurencji.

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów