Close

Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 273

Wątek: Pentax FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    praca pod światło w stylu tokiny,
    Bo wszystko wskazuje na to, że to JEST Tokina 2,8/16-60, podobnie jak i 2,8/50-135: http://www.dpreview.com/forums/post/26853183
    Pentax od wielu już lat zamawiał obiektywy u innych producentów, np. 4-5,6/28-105 to Tamron, podobnie jak i 28-200.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Sugeruję samemu skorzystać ze swojej rady i doczytać, bo dyskusja nie dotyczyła byle jakich obiektywów, byle powstały w przeciągu ostatnich 15 lat. Jeden z kolegów, podejrzewam że trochę zaczepnie zasugerował że w przeciągu 15 lat Nikon nie wyrzucił z siebie nic nadzwyczajnego, na co drugi z delikatną nutką złośliwości zapytał co takiego cudownego w tym czasie wypuścił Pentax na co Ty odpowiedziałeś mu listą . Nie byłoby się do czego przyczepić gdybyś w tej liście zgodnie z pytaniem które wcześniej zacytowałeś umieścił jedynie Pentaxowe perełki, ale ty umieściłeś tam wszystko co powstało w przeciągu kilku lat. Są na tej liście obiektywy bardziej i mniej udane, ale jedno jest pewne. Nie wszystkie po dokonaniu swojego żywota pójdą prosto do obiektywowej Valhalli. Mam do Ciebie jedną małą prośbę. Zanim zarzucisz mi brak umiejętności czytania ze zrozumieniem(przyznam, że szyk wyrazów w zdaniu jest przedziwny) , co jest delikatnie mówiąc w złym tonie w przypadku kulturalnie wymieniających poglądy osób, przeczytaj raz jeszcze o co pytał cytowany przez Ciebie kolega oraz w jaki sposób się do tego odniosłem. Wracając do przeczytanych przeze mnie testów a w szczególności tych dotyczących 16-50 to korzystałem z optycznych, fotopolis, photozone oraz forum Pentax user. Prawdą jest, że obiektywowi najbardziej dostało się na Aptecznych, ale jak się domyślam nie dlatego, że byli stronniczy ale bardziej ze względu na to, że dostali uwalony sprzęt jak sugeruje jeden z forumowiczów pod testem lub wstępniak na fotopolis. Niestety nawet olewając test optycznych i czytając inne testy można dojść do tych samych wniosków. Obiektyw zaliczył wpadki w takich kategoriach jak poziom aberracji chromatycznej, praca pod światło w stylu tokiny, dystorsja i winietowanie(choć to akurat normalka przy tego typu zoomach), koma i miekkie rogi. Na forum Pentax szkło ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, wielu wybrało znacznie tańszego 17-70. Najlepsza jednak z tego wszystkiego jest cena, za prawie 4 tysie to jednak tych wad jest za dużo. Moim zdaniem za tyle to lepiej kupić Sigmę 17-50 os, bardziej ostra w centrum, na brzegach taka sama kiszka, lepiej sobie radzi z odblaskami i CA. Na korzyść Pentaxa przemawia moim zdaniem tylko budowa, a że budową zdjęć się nie robi to za różnicę w cenie wybrałbym się na wakacje.

Sorry moze lekko przesadzilem
    ale rozmowe ich mozna dwojako odebrac - szczegolnie uzywajac slow "cudowego" itp. jako szydercza lekko wypowiedz w stosunku do drugiego systemu.
    Ja bylem i w jednym i w drugim systemie a takze w Canonie. - wiec podchodze bardziej neutralnie.
    A tą lista pokazalem (nie tylko te dobre szkla ale ogół ) ze cos sie dzieje w tym systemie Pentaxa.

Co do 16-50 to rozne sa zdania - tak samo jak i wyniki testow.
    Moj szwagier ma K-5II (wczesniej K20 i k10) ze szklami 16-50 i 50-135 -wczesniej troche narzekal na ostrosc itp. ale po zmianie na nowa puszke mowi ze jakby nowe szkła dostal - az zdziwiony jest ze taka roznica.

Ludzie roznie wybieraja szkla...jedni patrza na gołe testy....jedni na sample i oceny uzytkownikow....ja osobiscie wole nalezec do tych drugich.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Wygląda na to, że jednak będzie eFeF od Pentaxa: <<klik>>

Domyślnie

Połapali się po czasie, że APS-C mają bezlusterkowce i lepsze kompakty, a Pentax nadal ma małe matryce i dużą dziurę (tzn bagnet), z czego profitów nie ma żadnych. Nikon oferuje teraz więcej serii modeli FX (D6xx, D7xx, D8xx, Df, D4) niż DX.
    Większość pentaxiarzy co chciała FX (a chciało wielu) przeszło do innych systemów. Pentax zaspał okrutnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jeżeli razem z tą ewentualną premierą korpusu nie wrzucą na rynek kilku obiektywów z cichym silnikiem (podstawowe zoomy, parę stałek) to będzie słabo

mam nadzieję, że nie liczą tylko na użytkowników FA Ltd
    tylko Pentax
    k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz

Domyślnie

Musztarda poobiedna. Chociaż nie powiem jak Pentax pójdzie po tradycji i da dobrą stabilizację w puszce, i cena na poziomie semi pro (poniżej D610 czy 5d) - może to być ciekawa propozycja. Zawodowcy raczej po pentaxa FF nie sięgną. Kto chciał FF już dawno ma Nikona lub Canona czy tam Sony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    cena na poziomie semi pro (poniżej D610 czy 5d)
    nie liczyłbym na to
    raczej w okolicach d750/d800
    tylko Pentax
    k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz

Domyślnie

To będzie taki system bardziej dla artystów. Body tanie (zakładam) do którego da się podpiąć wszystko i w dodatku będzie stabilizacja. Tego nie ma ani w Canonie ani w Nikonie. Więc jakieś atuty to ten Pentax będzie miał.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Czyli tak jak pisałem, pod warunkiem dobrej ceny będzie fajna, stabilizowana cyfrowa "dupka" FF do wszelakiej maści mniej lub bardziej egzotycznych szkieł - starszych lub młodszych (z naciskiem na starszych) i raczję dla wąskiej grupy lub fanów marki pentax.
    Reszta nawet krzywo nie spojrzy na to body....

Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów