Close

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 182

Domyślnie

Ponieważ wypowiedziałem się w tym wątku jako wieloletni użytkownik Apple (od 6100 do "popielniczki") to czytam sobie ten wątek i chylę czoła przed Waszą wiedzą sprzętowo-techniczną. Poważnie.
    Dla mnie komputer ma być szybki, niezawodny i po wyjęciu z pudła i instalacji programów - ma działać stabilnie i szybko. I nie obchodzi mnie to co się dzieje w środku.
    Jak czytam o tych różnych opcjach które opisujecie, możliwościach, konfiguracjach to naprawdę trzeba być pasjonatem żeby to wszystko ogarnąć.
    Poza tym jestem chyba jakimś wielkim szczęściarzem bo nie mam pojęcia np. o błedach Adobe i innych o których mówicie. Wszystko działa bez zarzutu.
    Co do "popielniczki" - to faktycznie mocno zamknięty sprzęt. Ja zdecydowanie wolałem starego MacPRO z końca 2013r gdzie mogę upchnąć 4 dyski i jeden SSD na system.
    Przy "kubełku" to tylko zewnętrzne wchodzą w grę - fakt na Thunderbolt ale jednak stoi na biurku dodatkowe pudełko.
    Wilk325 - najlepiej przetestuj osobiście taki sprzęt. Ja będę w Polsce od 13 listopada - jakbyś wybrał się do Waw to możemy się umówić i popracujesz sobie na moim japku
    Zobaczysz czy Ci pasuje prędkość itp. Obsługi systemu nauczysz się w jeden dzień.
    Pozdrawiam. Piotrek
    Leica M9 + MP + Summilux 35/1.4 ASPH + Noctilux 50/0,95

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioterkow Zobacz posta
    Wilk325 - najlepiej przetestuj osobiście taki sprzęt. Ja będę w Polsce od 13 listopada - jakbyś wybrał się do Waw to możemy się umówić i popracujesz sobie na moim japku
    Zobaczysz czy Ci pasuje prędkość itp. Obsługi systemu nauczysz się w jeden dzień.
    Pozdrawiam. Piotrek
    Dzięki, pewnie skorzystam

Domyślnie

Ale tego nikt nie kwestionuje, że więcej mocy obliczeniowej jest lepsze niż mniej Tak samo powiem, że 4 będą lepsze niż 2 ^^ Kwestia tego, co jest potrzebne.

No i pytanie powstało czy przypadkiem 128 w pewnych sytuacjach nie spowolni kompa w stosunku do 64. Bo opróżnienie jego to też czas.
    Tylko przy zamykaniu, jeżeli będziesz miał włączone czyszczenie pamięci operacyjnej przy zamykaniu komputera.

Co do karty - zamiana - pomysł na ewentualne wstawienie 2x4200 ( w przyszłości ) zamiast jednej 5200 za to cenowo i tak na + dla 2 kart.
    Kurcze, sugerowałbym poczekać na Quadro na Maxwell...

Dlatego więcej rdzeni zrobi robotę bardziej odczuwalną, niż słabszy procek z mocniejszą kartą
    To zależy od tego co się robi. Bardzo możliwe, że 90% czasu różnice będą niezauważalne nawet ze słabszą GPU i słabszym CPU. Pytanie do kolegi Wilka jak wygląda jego praca na komputerze, co robi najczęściej i co go najbardziej obciąża. Dopiero wiedząc to można powiedzieć co będzie miało wpływ zauważalny na pracę. Uważam, że wydawanie 14000 PLN z 25 na CPU nie jest uzasadnione. Zostaje 11K na resztę. 2K płyta, 3.5K Quadro, 2K na 64GB RAM, zostaje 3500PLN na SSDki, obudowę, zasilacz, cooler, etc. Trochę mało.
    Przy składaniu zestawu za takie pieniądze, trzeba wyprofilować obciążenie i zdecydować, czy lepiej wystartować z większą mocą CPU czy GPU.

Pomysł z przetestowaniem Maca Pro bardzo dobry. Przetestujesz, a później, jak będziemy wiedzieć jaką on ma konfigurację, to powiemy Ci o ile mocniejszy jest komputer który tutaj za 25K PLN proponujemy
    Wersja z 24 rdzeniami będzie tak z 50-100% wydajniejsza jeżeli patrzeć tylko na CPU. Inna sprawa, że topowy Mac Pro ma 2 dość wydajne GPU, więc porównanie będzie tym ciekawsze.

możliwościach, konfiguracjach to naprawdę trzeba być pasjonatem żeby to wszystko ogarnąć.
    Albo w tym pracować ;P
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 21-10-2015 o 14:10
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cicho to był do mnie komplement ;P
    ;]

Domyślnie

Choroba ... zona pokaze mi drzwi, jak przytargam do domu MacaPro, to srebrne pudlo. Jest cierpliwa, ale sam zgodzilem sie pozbyc grzmota PC na rzecz miniacza. A kusi mnie coraz bardziej stworzenie jakiegos 12 jajecznego kompa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    To zależy od tego co się robi. Bardzo możliwe, że 90% czasu różnice będą niezauważalne nawet ze słabszą GPU i słabszym CPU. Pytanie do kolegi Wilka jak wygląda jego praca na komputerze, co robi najczęściej i co go najbardziej obciąża. Dopiero wiedząc to można powiedzieć co będzie miało wpływ zauważalny na pracę. Uważam, że wydawanie 14000 PLN z 25 na CPU nie jest uzasadnione. Zostaje 11K na resztę. 2K płyta, 3.5K Quadro, 2K na 64GB RAM, zostaje 3500PLN na SSDki, obudowę, zasilacz, cooler, etc. Trochę mało.
    Przy składaniu zestawu za takie pieniądze, trzeba wyprofilować obciążenie i zdecydować, czy lepiej wystartować z większą mocą CPU czy GPU.

Oj nie pomagacie .

Wiem już że mało i kwota będzie musiała wzrosnąć do .... koniecznej

Domyślnie

Ja się tylko boję, żeby za bardzo nie wzrosła - bardzo łatwo nam dokładać sprzęt z Twojej kieszeni, pytanie tylko, czy osiągniemy efekt optymalny

Moim zdaniem, 2x 12 rdzeni nie jest Ci potrzebne, a prawie na pewno nie w tej chwili. Zasugerowałbym, żebyś w tym momencie kupił jeden, 12, czy też 14 rdzeniowy procesor. I jeżeli już, to droższy, niż ten który planowałeś, aby mieć jak najwyższe taktowanie ( Xeona nie podkręcisz, co chyba zakładałeś na początku ). I tak Twój pojedynczy rdzeń w turbo będzie wolniejszy od jednego rdzenia i7-4790K w turbo o kilkadziesiąt procent, a o trochę mniej od pojedynczego rdzenia i7 o którym mówiliśmy wcześniej - to jest minus rozwiązania z Xeonami ( powtarzam, żebyś na pewno był tego świadomy ).Zamiast E5-2670V3 brałbym na Twoim miejscu E5-2680V3.
    Kupisz 1 procesor, 12 rdzeniowy, z przyzwoitym taktowaniem, do tego 64GB RAM, 1 GPU Quadro K4200.
    W momencie kiedy stwierdzisz, że jest za wolno, dorzucisz kolejny taki sam CPU, grafikę i kolejne 64GB RAM o ile będziesz miał taką potrzebę. Wydatek na ten moment będzie mniejszy, a będziesz mógł sprawdzić, czy jednak potrzebujesz czegoś więcej. E5-2687W v3 Nie znikną z rynku jeszcze długi czas, a ceny RAM czy Quadro będą raczej spadać ( Nowe Quadro na horyzoncie, większa popularyzacja DDR4 ). Oczywiście, musisz założyć zasilacz z zapasem i odpowiednio dużą obudowę. Polecałbym coś w stylu Corsair RM albo HX jako model wyjściowy, ale jako, że nie uwzględniłeś, zakładam, że masz swój typ na zasilacz, moc zasilacza moim zdaniem 800W+, jeżeli chcesz w przyszłości dodawać kolejną Quadro i sensowną ilość dysków.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

No i trochę się znowu zamotałem . Czytam sobie: https://www.pugetsystems.com/labs/ar...leration-161/; gdzie są właśnie testy i7, jednego Xeona i dwóch dla PSCC i szok: "Biorąc pod uwagę, że posiadanie dwóch procesorów technicznie daje dwa razy więcej mocy obliczeniowej (i dwa razy większą przepustowość pamięci), to jest bardzo rozczarowujące, że będzie rzeczywiście zobaczyć niższą wydajność w Photoshopie z dwoma procesorami niż można zobaczyć tylko z jednym procesorem. Dlaczego taka sytuacja jest zupełnie dla nas tajemnicą. Doszliśmy z Adobe, aby zobaczyć, czy możemy uzyskać odpowiedź, ale do tej pory nie miał szczęścia odkrywanie dlaczego jest taki drastyczny spadek wydajności. Nasz najlepszy Domyślam się, że od Photoshop nie bardzo efektywne wykorzystanie dużej liczby rdzeni, konieczności przechodzenia przez łącze QPI (które w istocie łączy zarówno procesory razem) dodaje wystarczająco trafienia wydajności, aby całkowicie zrównoważyć ewentualne wyniki uzyskane przez posiadające więcej rdzeni CPU dostępne ,
    Dobrą wiadomością jest to, że ten spadek wydajności stosuje się jedynie do działań, które są bardzo wielowątkowe. Pojedyncze lub lekko gwintowane działania (które większość Photoshop) wydają się być całkowicie nienaruszone. "

Domyślnie

Ale to jest 2012r...
    ;]

Domyślnie

owszem, a coś się zmieniło?

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów