Szczególnie tą bezproblemowość widać w wątku obok, gdzie od pewnego czasu problemów z Apple jest coraz więcej. Widać też po forach tematycznych dotyczących sprzętu Apple - ilość zgłaszanych problemów i narzekań w ciągu ostatnich 2-3 lat dramatycznie wzrosła.
A tych mistycznych "czynności konserwacyjnych" nie kojarzę. Nie powiem, że jakikolwiek system jest idealny i że nie ma błędów, bo nie jestem ignorantem w tej kwestii i za dużo w życiu widziałem problemów, ale daleki jestem również od określania sprzętu z najwyższej desktopowej półki ścierwem.
Przykro mi, ale popielniczka applowa jest horrendalnie droga, nieproporcjonalnie do możliwości. Nie można jej rozbudować, jest zintegrowanym systemem, a podpięcie do niej większej ilości dysków oznacza po pierwsze korzystanie z thunderbolta, po drugie leżące dyski na stole. Podpięcie w przyszłości kolejnego dysku SSD na PCIe ? Nie. Podpięcie w przyszłości kolejnej karty Quadro? Nie. Dodanie RAMu, powyżej 64GB? Nie.
Z ciekawości, gdyby porównywać Mac Pro z workstation ( którym nie jest ), czy jest możliwość dokupienia NBD, on site, 5y do niego ?
Dajmy sobie spokój z tym fanatyzmem. Kolega Wilk pracował na tego typu komputerze wcześniej, był zadowolony i temat poszedł dość szybko w stronę sensownego sprzętu nie applowego. Zrozumiałbym, gdyby ktoś zaproponował jakąś konkretną stację roboczą, bo tutaj faktycznie jest miejsce na pójście w tą stronę, czy nawet konkretną konfigurację Mac Pro, ale jak dyskutujemy o sprzęcie na jakimś poziomie i ktoś przychodzi z wypowiedzią " kup Maca Mac dobry na wszystko" to nie brzmi to dla mnie przekonująco.
@Wilk
Czy zrozumiałem dobrze, pytasz się czy lepszy jest i7 5960X który kosztuje ok 5000 PLN czy może E5-2697 v3 który kosztuje ok 13000 PLN ?i7 Będzie lepszy tylko w kwestii OC, czyli po OC będzie miał lepszą wydajność per rdzeń, być może sporo. Myślę, że 4.2 tutaj może być do osiągnięcia bez większego stresu, powyżej tego, sporo zależy od sztuki. Jednak kupując Xeona, który może być w konfiguracji 2 procesorowej pomyślałbym o płycie z 2 socketami.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami