No właśnie, jaki jest ten założony budżet? Na początku było to 23k za komputer z tym i7. Rozwiązanie z Xeonami o którym mówisz, to dołożenie ok 9K PLN na same procesory ( 7K PLN sztuka, vs 4.5k PLN ) do tego budżetuWilk chce kupić najszybszy sprzęt przy założonym budżecie.. Jasne wzrost wydajności ( CPU ) będzie ok x2 ( pi razy oko, bez wdawania się w szczegóły, jak to, że zrównoleglenie też kosztuje programistycznie ). Jeżeli rozmawiamy o całości i budżecie na całość, to patrzmy na komputer jako całość. Może zamiast podbijać koszt stacji CPU, lepiej dodać mocniejsze GPU ? Podbicie 2x mocy GPU da sporo więcej ( w aplikacjach które dobrze wykorzystują GPU ) niż podbicie mocy CPU x2. Czemu w którymś momencie nastąpiła zmiana na niższą kartę Quadro ?
Ja się staram trzymać początkowego budżetu, dla teraz teraz jestem za opcją z 1 procesorem ( a obracam się w rynku serwerów, więc naturalne jest dla mnie podejście "MOAR Cores! MOAR CPUs!" :P ). I nie, nie będzie wygrywał tylko w grach, których nie brałem nawet pod uwagę. Inna sprawa, że w grach będzie definitywnie lepszy.
Najpierw piszesz o założonym budżecie, a później mówisz jak by go nie było. Dla tego doradzanie innym w sprawie sprzętu komputerowego jest ciężkie - perspektywa opłacalności i znaczenia wydatków jest dla każdego zupełnie inna. Ja staram się postawić mniej więcej w perspektywie Wilka, ekstrapolując z własnych doświadczeń, ale zakładam, że budżet też ma znaczenie - takie odniosłem wrażenie z tego wątku. Gdyby budżet był tak bardzo z gumy i takie małe miał znaczenie, to Wilk kupiłby popielniczkę od Apple i nawet nas nie pytał o zdanie, choćby po to, żeby ją wypróbować, a potem sprzedać i kupić normalny komputer :P
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami