U mnie wszystkie osoby, któe rzuciły się na dziesiątkę w przeciągu 2 tygodni powrócili do starych systemów
Szukaj
U mnie wszystkie osoby, któe rzuciły się na dziesiątkę w przeciągu 2 tygodni powrócili do starych systemów
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Trzeba wybrać domyslnie inny program do otwierania tego typu plików. Niezmiennie polecam Nikon View.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Porada Jacek_Z dotyczyła tego czym przeglądać, a nie tego, że win przeglądarka przestanie wtedy "widzieć" NEF-y. Co wydaję się oczywiste. Jeżeli koniecznie chcesz używać win przeglądarki w sposób opisany przez Ciebie, to zwyczajnie musisz zapisać NEF i JPG w oddzielnych katalogach. Do rozdzielenia JPG i NEF do oddzielnych katalogów też chyba najprościej użyć w Twoim przypadku Nikon View. Można też na przyszłość rozdzielać JPG i NEF od razu w aparacie zapisując je na dwóch różnych kartach pamięci. Co dodatkowo (albo przede wszystkim) poprawia bezpieczeństwo zdjęć.
a czemu ich widzieć nie chcesz?
Camera RAW masz zainstalowane i Windows wie, że potrafi wyświetlić ten plik, więc go wyświetla. W czym problem?
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
To chyba jedyny wyjściem są osobne foldery .Dzięki za porady.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Bo klikajac na kolejne zdjecie widzi dwa razy to samo zdjecie.
Sebapl - jak ukryjesz nefa w systemie to na amen i inne aplikacje nie beda go tez widzialy. Wiec to wcale nie jest taki dobry pomysł jak ci sie teraz wydaje.
Jak mantre powtarzam - nikon view i w nim wybranie opcji wyswietlania nef+jpg. Wtedy kazde zdjecie widzisz jeden raz.
Sam kiedyś błądziłem jak ty teraz.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami