W sumie to prawie na jedno wychodzi dwa foldery czy jeden z sortowaniem .
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Szukaj
W sumie to prawie na jedno wychodzi dwa foldery czy jeden z sortowaniem .
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
za piwo sprzedam Ci moje rozwiązanie tematu.
Jeśli nie "boisz się" grzebania w rejestrze to możesz to zrobić sam, jeśli średnio się z tym czujesz to masz gotowe pliki:
Tu do pobrania: Klik
Jak to zrobić?
1.
Na dysku C umieszczasz pliczek .bat (czyszczenieNEF.bat)
2. Uruchamiasz pliczek czyszczenieNEF.reg (spyta o prawa administracyjne - trzeba mu dać)Kod:@echo off mkdir NEF move *.nef ./NEF
i wtedy w katalogu, w którym masz i jpg i nef klikasz prawym przyciskiem myszy i masz opcję Czyszczenie NEF, po kliknięciu której w katalogu zostają same JPG a wszystkie NEF lądują w nowo utworzonym katalogu NEF.Kod:[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell\Czyszczenie NEF] [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell\Czyszczenie NEF\command] @="\"C:\\czyszczenieNEF.bat\""
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Takie oddzielenie jpg od nef zalatwia prosto Total Commander.
Wystarczy sortowac po rozszerzeniu albo po rozmiarze i juz mozna robic co sie chce.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
tak, ale tu masz jednym klikiem w folderze, nic nie uruchamiasz, nie wyklikujesz w TC aktualnego folderu, w którym jesteś. "Prawy - Czyść" i już...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Do posortowania plikow po rozszerzeniu nie potrzeba zadnego TCWindows (nawet 3.0) z poziomu swoich okienek to potrafi.
Tak. Wiem. Chodziło mi o zarządzenie zdjęciami - umieszczanie nef w innym katalogu, w innej (wybranej) lokalizacji.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jezeli sięgamy do historii to należy powiedzieć, że DOS 1.0 też to potrafił i myślę, że Win10 nie jest gorszy w tym względzie. Z linii komend: dir *.jpg i po sprawie, a kiedy mamy wyselekcjonowane pliki to oczywiście dalej możemy robić z nimi co chcemy: zaznaczać, kopiować, kasować itp. Oczywiście prościej jest to robić w TC , a w/g mnie najprościej w programach w których obrabiamy fotki, bo chyba wszystkie to potrafią np. View NX, CNX2, LR.
Jak aktywować Windowsa 10 po reinstalacji systemu? /zmiana dysku na SSD/. Mam system uaktualniony z 7.
Klucz z 7. nie działa. W systemie ukazał się komunikat: "AKTYWUJ SYSTEM", "System Windows nie został aktywowany"
Nie ma opcji aktywacji telefonicznej. Po przejściu do sklepu jest tylko opcja zakupu.
A miało się to ponoć samo aktywować...
Najpierw zmieniasz dysk, stawiasz WIN7 z kluczem i ciągniesz wszystkie aktualizacje 7'ki pojawia się możliwość upgrade do WIN 10 po tym aktywacja jest automatyczna po połączeniu z netem i wszystko działa. Jak zrobiłeś ponowną instalację Win10 już po zmianie dysku to raczej go nie aktywujesz na zasadzie upgrade przysługującego z Win7. Aktywacja działa na zasadzie porównania konfiguracji sprzętowej, jak sprzęt uległ zmianie to po zawodach, to taki myk MSżeby nie było za dobrze
Ostatnio edytowane przez zbyszekD7000 ; 21-10-2015 o 22:43
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
A stary dysk HDD tez już nie będzie miał aktywacji? Myślałem, ze tylko płyta główna jest zmianą sprzętu a nie dysk.
A powrót do siódemki będzie możliwy?
Skontaktuj się z nami