Close

Strona 352 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2523023423503513523533543624024528521352 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 511 do 3 520 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Dokładnie Kupiłem A7 poniżej 4 tysięcy i akurat mnie nic z tego nie interesuje bo praktycznie nie robię zdjęć nocnych. Swoją drogą te pierdoły są widoczne przy jakim powiększeniu? Jak duży musi być wydruk żeby to było widać? I kto normalny na to zwróci uwagę? I jak na to wpływa odszumianie w obróbce? Zresztą 5 lat temu sobie ludzie radzili i byli bardzo zadowoleni, a o ile gorsze były wtedy najlepsze matryce przy tych obecnych w pełnych klatkach...
    Z pełną sympatią dla Ciebie, Maćku

ikit 1:0 cooder

Oczywiście fajnie, że się ulepsza te aparaty, pisze nowe oprogramowania itd., ale tak po prawdzie, to ten 'wystarczający' poziom techniczny, gdzie normalnemu człowiekowi do normalnych zastosowań nie potrzeba nic więcej i nie ma powodów do jarania się, skończył się gdzieś z 10 lat temu, jeśli chodzi o aparaty cyfrowe (vide 5d mark I). Jeśli chodzi o optykę, to gdzieś tak ze 30 lat temu.

Dużo fajniejszą rzeczą, i tym można się jarać, są wynalazki właśnie typu Sony a7 jako aparat - fakt możliwości podpięcia praktycznie każdego szkła, pełna klatka obudowana małą puszką - to są fajne rzeczy (MOIM zdaniem, żeby nie było). A nie jakieś o 12% mniejsze artefakty (co to k*rwa są artefakty?), o 7,5% lepiej skorygowana koma (co to k*rwa jest koma?), efekt dystorsji eliptyczno-wklęsłej ograniczony do minimum i aż 16% wyższe używalne ISO (to akurat wiem, co to jest).
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 25-09-2015 o 10:59

Domyślnie

Nie zorientowałem się, że to była jakaś walka, z której jeden z nas miał wyjść jako zwycięzca, a drugi przegrany

ikit stwierdził, że do niczego mu ta innowacja nie jest potrzebna - i w porządku, a ja stwierdziłem, że pochwalam takie posunięcie sony, bo lubię mieć wybór. Jedno i drugie wydaje się być logiczne...?

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    ale tak po prawdzie, to ten 'wystarczający' poziom techniczny, gdzie normalnemu człowiekowi do normalnych zastosowań nie potrzeba nic więcej i nie ma powodów do jarania się, skończył się gdzieś z 10 lat temu, jeśli chodzi o aparaty cyfrowe (vide 5d mark I). Jeśli chodzi o optykę, to gdzieś tak ze 30 lat temu.
    To prawda, ale czy to znaczy, że już nie można dyskutować o technikaliach, bo wszystko od dawna jest pozamiatane, a sprzęt już lata temu osiągnął poziom techniczny przekraczający potrzeby śmiertelników? Co parę lat większość z nas wymienia a to body, a to kompa, a to samochód, ładując w to mniejszą czy większą kasę. Warto chyba wiedzieć, na co ją wydajemy. A czy potrzebnie, czy nie, to już inna sprawa...
    N -> L -> S

Domyślnie

A nie jakieś o 12% mniejsze artefakty (co to k*rwa są artefakty?), o 7,5% lepiej skorygowana koma (co to k*rwa jest koma?), efekt dystorsji eliptyczno-wklęsłej ograniczony do minimum i aż 16% wyższe używalne ISO (to akurat wiem, co to jest).
    Artefakty - jak wskazuje źródłosłów, coś stworzonego sztucznie, czyli, w fotografii, obrazy czegoś, czego nie ma.
    Koma - jedna z aberracji układów optycznych https://pl.wikipedia.org/wiki/Koma_(optyka)
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

No tak, ahtyści brzydzą się rzetelną wiedzą...

Domyślnie

A do mnie przyszedł helikoidalny adapter na bagnet leicaM Najtańszy z ebaya. Ładnie spasowany z voigtlanderem 15/4.5v3 wysuwa się ok 4-5mm co z tym obiektywem pozwala ostrzyć nawet bliżej niż przednia soczewka A, i adapter waży tyle samo co mój zwykły, niehelikoidalny do tego bagnetu... Oba po 40g więc nie ma psychicznych oporów aby zawsze nie zabierać helikoidalny W przypadku M42 ta różnica było ok. 50g do 150g więc sporo i ten wysuwany rzadko zabierałem. A też ten do m42 helikoidalny nie jest taki idealny bo ma od góry śrubki i podczas wkręcania obiektywów z chowanymi stykami-bolcami (np czj35/2.4 electric) wpadają te styki w dziurki od śrubek i blokują dokręcenie obiektywu do końca... To co prawda mój jedyny obiektyw który ma takie bolce, a i do niego tego adaptera nie potrzeba bo obiektyw ostrzy z ok 15-20cm ale tak zwracam uwagę
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    No tak, ahtyści brzydzą się rzetelną wiedzą...
    Cóż... Może dodam tylko:

- Great story. What typewriter do You use?

Domyślnie

Tu mam ładne komy z porsta 55/1.4

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cóż... Może dodam tylko:

- Great story. What typewriter do you use?
    A to jest przewrotny podpis, bo jestem sprzętolubem, technofilem (albo sprzętofilem i technolubem, jak kto woli), i nie umiem fotografować.
    Chodzi mi o to, że odrobinka wiedzy technicznej nie zaszkodzi...

A znam pewną liczbę "humanistów/ahtystów", którzy "brzydzą się" wiedzą techniczną, to wręcz wstyd, "nie honor", "nie uchodzi" babrać się w technikaliach...

Domyślnie

Śmieszniejsze jest podejście że jak znasz się na technikaliach to na pewno robisz gówniane zdjęcia...
    Świat nie jest grą RPG gdzie każda postać albo jest czarownikiem lub wojowinkiem z bardzo małym mózgiem

Brzydze się brzydzeniem technikaliami, na wszystko jest miejsce i czas .... a tak naprawdę to nie tyle się brzydze co patrze z ciekawością i próbuje zrozumieć bo wszystko ma jakiś powód
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 25-09-2015 o 15:56

Strona 352 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2523023423503513523533543624024528521352 ... OstatniOstatni