Woytku,
Jak tak patrzę, to nieźle wyglądają te zdjęcia. Myślę, że jesteś trochę zbyt krytyczny. W końcu to 10-krotny zoom i wiadomo, że cudów nie będzie - jego podstawową zaletą ma być uniwersalność. Dawno temu czytałem gdzieś o wspinaczu, który kupił - wtedy szlagier - Tamrona 28-200, choć "specjaliści", uzasadniając to lepszą jakością, namawiali go na parę 28-70 + 70-210, i twierdził, że największą zaletą tego obiektywu było to, że zrobił zdjęcia, bo wisząc na skałce nie mógłby zmieniać obiektywów. Za czasów filmu używałem Tamrona 24-135 i był to, moim zdaniem, znakomity obiektyw wycieczkowy, bo pozwalał szybko robić różne zdjęcia bez wymiany obiektywów, a jakość była do przyjęcia.
Trybu SCN (czy auto scn, itp., nigdy nie ogarniesz!Aparat robi co chce. Trzeba by było zrobić tysiące zdjęć w różnych warunkach, żeby to wymacać.
![]()
Owain,
W APS-C odpowiednikiem tego obiektywu byłoby 16-160. Do lustrzanek jest Tamron 16-300, ale do bezlusterkowców nie ma jeszcze odpowiednika. Fajnie byłoby, jakby pojawił się taki. Wolałbym 16-160 od np. 18-200 ze względu na szerszy kąt.
Szukaj

Skontaktuj się z nami