A jak się tnie przez "ćwarz", to co z tego wychodzi?
Szukaj
A jak się tnie przez "ćwarz", to co z tego wychodzi?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
a ja jestem "old fashion men" i będę ją kultywował.
Czy ktoś podpinał obiektywy zeissa( contax/yashica) do A7? jeśli tak to jaką przejściówką?
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant
Może na przykład takim? http://www.ebay.pl/itm/Belair-Adapte...item419b3157e5
albo takim: http://www.ebay.pl/itm/Contax-Yashic...item33975e7587
Albo takim z soczewką? http://www.ebay.pl/itm/Focal-Reducer...item3cff281872
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
i pierwsze koty za płoty.
wyglada na to, że pentacon 50 to naprawdę fajne szkiełko.
jest tylko jedno ale, ma cieżko, mocno ciężko chodzący pierścień ostrości.
do zabawy się nadaję, ale męczy walka z pierścieniem.
rozebrałem go dziś i trochę poczyściłem, ale widzę , iż potrzebny mu gruntowny remont.
a nie mam smaru do obiektywów póki co.
nie chciało mi się składać przysłony więc mam wersje "pełna dziura" na tą chwilę.
do takumara 50 f1,4 mu daleeekooo jeżeli o płynność pracy chodzi.
mam nadzieję, że się to poprawi.
za to odległość ostrzenia od 33 cm to zajefajna sprawa.
szkło z jedna powłoką, słaba praca pod światło.
i raczej nie trafi do soniaka jako primary lens, jak się praca pierścienia nie poprawi.
teraz sony, migawka wcale jakoś nie zabija dzwiękiem, nawet wiewiórki nie uciekały, więc ten tego, da się z tym żyć.
bateria po 131 zdjęciach ( w pełni naładowana ) pokazała poziom 71% - też nie ma tragedii.
jes luz na bagnecie, niewielki, ale jest, nie wiem czy to wina przejściówek ? ma dwie różne i obydwoma to samo.
"zestaw naprawczy" z amazona w drodze.zobaczymy czy coś poprawi.
automat balansu bieli, leży i kwiczy wszystko ma filetowy zafarb, robię w RAWach więc nie mam problemu z tym, niemniej jednak...kucha i tyle.
parę fotek ze spaceru, czyli test OKD rozpić na pustej dziurze.
1.
2.
3.
i bonus.
co mi zrobisz, jak mnie złapiesz.
- - - - kolejny post - - - - - -
takumar też sroce spod ogona nie wypadł.
ma świetną plastykę.
do kotów idealny.
Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 22-08-2015 o 20:38
Pentacon jest fajnym szkiełkiem ale na f1,8 mój był jednak za mietki. A szkoda bo właśnie ostrzył z bliska, fajnie bebłał, flary i fiolecenie pod słońce można było ciekawie wykorzystać, nie był drogi a do tego był lekki. Ale wygryzł go u mnie chyba takumar albo rollei planar 50/1.8.
Przy pleśniakach zawsze pytam jak chodzi pierścień ostrości, taki ciężki albo ze zmienną płynnością potrafią psuć całą zabawę z focenia:/
Wczoraj sprawdziłem jedno aku, niby jakoś zimno w górach nie było, do chociażby zera to jeszcze kawałek natmiast odczuwalna temperatura przez wiatr i wilgotność była jednak dość niska. Z 5 godzin chodzenia, kilkadziesiąt zdjęć i aku pokazuje wyczerpanie. Po pół godzinie w cieplejszym miejscu wróciło mu do ok. 50% i w sumie zrobiłem ok 130zdjęć (10h chodzenia z aparatem na ramieniu) a jeszcze zostało ok. 45% bateriiWczesna pobudka nie sprzyjała zabraniu zapasowej baterii z ładowarki więc całe szczęście że resuscytacja w kieszeni przyniosła skutek. Chociaż szału z widokami nie było, ani groźnych chmur czy ciekawego światła ale jednak lubię mieć aparat w pogotowiu;]
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Czy mi się wydaje czy ten takumar ma podobny poziom ostrości na 1.4 jak pentacon na 1.8?
W mojej parze takumar otwarty był i tak ostrzejszy. I w sumie w pentaconie też nierówno mi chodził pierścień ostrości (luzował się nadmiernie w pewnym momencie).
A różnicę w zdjęciu potrafi też zrobić przysłona, pentacon ma niestety tylko 6listną i po domknięciu tło już często słabo wygląda. Natomiast kwestię mfd takumara rozwiązałem helikoidalnym adapterem... którego i tak za często nie noszę bo jest ze 3 razy cięższy od zwykłego (gdzieś 150g do 50g).
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami