Close

Strona 253 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1532032432512522532542552633033537531253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 521 do 2 530 z 19131

Domyślnie

Owain,
    Cena sprzętu bywa jako-tako proporcjonalna do osiągów tylko w niskich obszarach cenowych. Potem przyrost ceny jest niewspółmierny.

A duże obiektywy kiepsko używa się z małymi korpusami, a im większy i dłuższy obiektyw, tym gorzej fotografuje się na zombie i tym bardziej potrzebny jest dobry wizjer. Tym bardziej, jeśli nie fotografuje się na pełnym automacie i trzeba coś ustawiać, np. przy użyciu tele-pleśniaków.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Awatar z czasów NEX-a 3 i 16/2.8 + konwerter fisheye

Wracając do 28/2 - z szybkiej obserwacji: obiektyw jest ostry w centrum, na brzegach jest oczywiście gorzej, ale znośnie (mowa o f/2). Jest trochę CA, ale nie jakoś bardzo dużo. Dystorsja owszem, jest, ale na takich fotach jak poniżej niespecjalnie przeszkadzała. AF jest celny i szybki, przynajmniej w normalnym świetle - dla mnie to ulga, bo np. z 35/2.8 bywało różnie. Winieta jakaś tam jest na f/2, ale też nic strasznego. Ogólnie potwierdza się, że to po prostu przyzwoity obiektyw w znośnej cenie - oby więcej takich.

Jakieś tam sample na szybko. Pogoda nie rozpieszczała, więc trochę obróbki było potrzebne... Na niektórych jest większa winieta - to postprodukcja.
    Więcej zdjęć i większe rozmiary: http://www.bez-lustra.pl/sample/sel28f2/

f/2

f/5.6

f/2

f/2

f/2

f/5.6

f/2

f/2

Domyślnie

Teraz na RPA nie ma lub za szybko przejrzałem. Ceneło pokazuje dwa sklepy, ale tylko jeden ma że szkło dostępne. Cyfrowe.pl nadal ma cenę 1729 PLNów, ale produkt jest niedostępny. Nie wiem czy będą czekali aż cena spadnie, czy podniosą cenę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Teraz na RPA nie ma lub za szybko przejrzałem. Ceneło pokazuje dwa sklepy, ale tylko jeden ma że szkło dostępne. Cyfrowe.pl nadal ma cenę 1729 PLNów, ale produkt jest niedostępny. Nie wiem czy będą czekali aż cena spadnie, czy podniosą cenę.
    http://allegro.pl/e-oko-sony-fe-28-2...426842941.html

Domyślnie

michel,
    podoba mi się oddanie nieostrości w tym obiektywie, takie spokojne i naturalne. Wszystko się po prostu coraz bardziej rozpływa.
    Oczywiście zupełnie nie zadowoliłoby to Woytka - to obiektyw absolutnie nie dla niego!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

To jest takie rozmycie nie odwracające uwagi od motywu.
    Wydaje mi się, że "stritowcy" (ci, co nie boją się podejść bliżej) powinni być zadowoleni z tego szkiełka. Jest wystarczająco jasne, szybkie i szerokie, żeby ogarnąć większość sytuacji fotograficznych, AF działa naprawdę przyzwoicie w normalnych/dobrych warunkach, a cena nie zabija.
    Ja sobie kupię na pewno, choć stritowiec ze mnie jak z koziej d4 trąba

EDIT: sprawdziłem AF w gorszym świetle i jest (siurpryza, siurpryza!)... gorzej Tzn. ma kłopot ze złapaniem nieco mniej kontrastowych obiektów (jak np. zamknięte kocie oko), zwłaszcza przy małych odległościach ostrzenia (ale większych od MFD).
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 09-06-2015 o 16:28

Domyślnie

A mnie się nieostrości nie podobają... są jakieś takie cyfrowe, jakkolwiek to głupio brzmi. Nie wiem jak konkretnie wygląda efekt rozmycia w PS bo nie używam, ale jakieś takie to rozmycie digitalne, zbyt jednolite, no nie wiem... popatrzcie na drzewo po prawej stronie na zdjęciu czwartym (drabinki na f/2), to samo na pierwszym po prawej za ławką (liście drzewa). I znów może się wygłupię, ale jakby nie było głębi nieostrości. Mam wrażenie że poza głębią ostrości nieostrość już nie jest w satysfakcjonującym stopniu stopniowalna.
    Yayks, zaczynam gadać jak mój nielubiany kolega z pracy No, znaczy, dla mnie nie teges ale być może dla innych teges. Ale też mnie się zdaje, że Woytkowi by się nie spodobało, bo jest... nazbyt harmonijne, mało awanturnicze, bezpłciowo poprawne )

Domyślnie

A ten Woytek to jakiś Wiedźmin, czy inna Baba Yaga?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Może być też Admirał, Ataman, Wódz albo Pasza ;P

Domyślnie

Pasza? Beztreściwa raczej...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 253 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1532032432512522532542552633033537531253 ... OstatniOstatni