Szukaj
Jakie fajne koty!![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
dzieki, koty to moja miłość.
wkurza mnie balans bieli w mojej A7R Wy też tak macie ? czy tylko u mnie ?
A7mka wypluwa coś w tym odcieniu, niezależnie od tematu.
nie probem to skorygować, ale żeby się tak balans na Auto rozkładał ?
1.
oryginał, wersja śliwkowa.
2. BB z C1. i taka szaruga plus kolory własnie za oknem, bo padało niedawno i słońca zero.
3. crop 100% czyli ostrość takumara na f1,4 na słupek było ostrzone.
sory za badziewne foty ale to tylko poglądówki sprzed 3 minut
myślę nad tym sonym, wrzuć jeszcze trochę sampli, nie ukrywam kusi mnie AF, ale po tym co widziałem w sieci jakoś nie mogę się przekonać do tego szkła.
mówię o obrazku.
za dużo robiłem na "wynalazkach" typu sonnar 50 f1,4 vojtek 40, czy szkła z contaxa tak do G jak i mały obrazek i jakoś nie leży mi "póki co" ten obiektyw.
ps
pentacon 50 f 1,8 @ 1,8
Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 23-08-2015 o 21:04
Ja uwielbiam sonnary, bardzo mi leży ich obrazekChoć i do wspomnianego planara się też przekonałem.
Tak z ciekawości jakie są jeszcze warte polecenia 50tki na bazie sonnara poza fe55? W sumie nie wykluczam że AF mi może nie być niezbędny, a kasę będę mógł przeznaczyć na inne szkiełko.
Natomiast podzielę się kolejnymi spostrzeżeniami po tym o baterii po 30km po Tatrach. Trójca cv15+fe28+e55-210 na A7 mi się fajnie sprawdza. E55-210 głównie do zbliżeń, nie zależy mi na małej GO więc i przysłona domykana do f8 nie przeszkadza. Brak stabilizacji za to trochę i tu a6000 było jednak lepsze... FE28 jest całkiem ok choć wolałbym może 24-25mm, przy 28mm mi zawsze brakowało trochę aby wcisnąć w kadr to co chciałem.
Nosiłem aparat cały czas przewieszony przez klatkę piersiową i muszę przyznać że pasek do A7ki jest całkiem fajny - podgumowany od spodu i raz ustawiony aparat trochę z tyłu (prawie przy plecaku) już się stamtąd nie ruszał. Za to miałem bluzę i się nie wbijał w ramię, z samą koszulką nie wiem jak by było ale jak wisi na nim ok. 650g może by się dało jakoś z tym żyć... Albo zdjąć z jakiegoś paska chociażby od torby to poszerzenie i założyć na ten.
No i ta waga nie ciążyła, w zasadzie była nieodczuwalna co mnie miło zaskoczyło. Po drugiej stronie w wisiała torba z dwoma szkłami więc była tez równowaga. Marudziłem co prawda jakiś czas temu na noszenie tego aparatu na szyi ale tak jest dużo wygodniej acz aparat nie jest tak szybko dostępny. No i uszczelnienia i lepsza budowa powodują że człowiek jakoś się pewniej czuje z tym aparatem niż z a6000. Czy będzie lekki deszczyk, wiatr z pyłem czy mgiełka z fal to powinno być ok.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
ja jestem zakochany w sonnarze 50 f1,5 zm.
miałem na lejkach na M6 i M9.
dla mnie obrazek ever.
ale nie mam możliwości podpięcia pod telewizor i sprawdzenie, to mnie boli.
poza tym mitakon 0,95 kusi lepiej od otwartych dni w browarze ciechan.
więc póki co zostaję przy takumarze 50 na podstawie.
i myślę co dalej![]()
Nie powiem ten zafarb jest trochę dziwny w mojej zwykłej a7 nie zauważyłem tego. Może to wina obiektywu? Co do uszczelnień, dają duży komfort psychiczny z moją a500 byle deszczyk i uciekałem, natomiast w górach z a7 fociłem bez stresu w czasie deszczu (filmik na youtube jak koleś wkłada aparat pod kran zapewnił mnie że sporo wytrzyma a7).
Co do zakresu 24-25 to może powinieneś pomyśleć o minolcie 24-50 bardzo ciekawy zakres a i szkiełko ponoć całkiem ok a la-ea masz więc...
Skontaktuj się z nami