Close

Strona 1469 z 2397 PierwszyPierwszy ... 469969136914191459146714681469147014711479151915691969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 681 do 14 690 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ale w tym nexie po każdym naciśnięciu migawki się będzie zmieniać na kolejny samoczynnie A jak zagrasz w ruską i trafisz na pezeta - bad luck
    Ech, czego to ludzie dla wygody nie wymyślą... ale zmieniarki CD się nie przyjęły specjalnie, pamiętam jak kolega miał taką na 5 płyt... Gawiedź słucha mp3 (superzoomy) a koneserzy rwą dupsko z krzesła i zmieniają CD ręcznie (stałki) albo, co jeszcze bardziej kłopotliwe, zawisają z igiełką nad winylem (pleśniaki).
    Napisałem: "dupsko"? To spadam, bo mnie spacyfikują

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa
    Wpisów
    7

Domyślnie

@birkoff
    Miałem XE-1 z 18-55 przez kilka tygodni i sprzedałem.
    Autofocus trafiał tylko w słońcu. W pomieszczeniu, a nawet na zewnątrz w cieniu lub w pochmurny dzień musiałem ostrzyć tylko manualnie. Poza tym automatyczny balans bieli jest gorszy do canona czy sony (5N, 6). Z aparatów, których używałem gorszy miał tylko Nikon D5100.
    Jednak ten zoom Fuji to inna klasa. Sonowskie 16-50 czy 18-55 są wyraźnie słabsze. Ostry od pełnej dziury, zdjęcia często miały fajny efekt 3d świadczący o wysokim mikro kontraście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Tak czytając Wasze ostatnie posty mnie nachodzi refleksja, że mógłby ktoś popełnić (a pewnie popełnił już mnóstwo razy, tylko o tym nie wiem) jakiś taki opis z wycieczki z analizą jakie ogniskowe się wykorzystuje do czego. Jak ja sobie tak myślę, to 70% ok.17mm, 20% zakres 30-50mm, 10% - ok. 200mm. Gdyby to E16 było lepsze na 24mpx...

edytka: Jakbym miał nosić 18-105, kupiłbym A7, jakbym miał nosić dwa aparaty, kupiłbym A7...
    Zależy jakie obiektywy się ma i na jaką wycieczkę jedzie. Zasada jest taka że w zoomach korzysta się w ok. 80% z początku i końca zakresu (bo zazwyczaj chcemy albo ciut szerzej albo ciut dalej), a w ok. 20% z zakresu pomiędzy;p Dlatego przestałem używać standardowe zoomy i zabieram zazwyczaj UWA+tele.
    Do każdej wycieczki trzeba sobie dobrać sprzęt i nie ma złotych zasad, trzeba sobie przemyśleć czego się spodziewamy - czy będą słabe warunki oświetleniowe (oceanaria, kościoły itp.) i warto mieć coś jasnego/statyw, czy sporo portretów i warto portretówkę/tele, czy wycieczka potrwa tydzień i lepiej mieć coś lekkiego czy wycieczka będzie krótka a nie wiadomo czego się spodziewać i lepiej zabrać wszystko co się ma w razie jak by nas coś zaskoczyło (czasem się może przydać makrówka, innym razem fisheye). A i fajnym doświadczeniem jest zabranie jednej stałki bo zaczyna się na wszystko inaczej patrzeć, rezygnuje się z pewnych ujęć ale często nieoczekiwanie pojawiają się okazje na inne których byśmy nie wymyślili mając zooma który rozleniwia i zniechęca na przykład do delikatnego zejścia ze szlaku i spojrzenia na jakiś temat z innej strony.

Natomiast robiłem sobie ostatnio statystyki swoich najlepszych zdjęć i wyszło:
    - 25% z zakresu tele (ok. 100-200mm) z czego 3/4 na 200-210mm czyli końca zakresu
    - 20% ze stałek 24 i 50mm (z czego 2/3 z e24)
    - z 30% z pleśniaków czyli wszelakie ogniskowe od 8mm (jedno z fiszki) do 135mm choć nie wiem czy jakieś było z tej konkretnej ogniskowej
    - 15% z UWA
    - pozostałe ok. 10% z innych ogniskowych (zoomy, z czego połowa z 80mm czyli końca zakresu zooma 16-80 którego sporo używałem)

Oczywiście te wyniki mają się nijak do tego ile jakimi ogniskowymi fotografuję bo ilość nie zawsze przekłada się na jakość. I np. mimo że miesiącami używałem standardowych zoomów i stałek to do najlepszych zdjęć trafiło jedno z raz zapiętego tele jak akurat balon przelatywał mi nad balkonem.
    A jest jeszcze kwestia systematyki moich 'thebestof' bo niektórymi obiektywami łatwiej robić zdjęcia w wielu kategoriach, np. wśród pleśniaków mam i makrówki i portretówki i bebłam sobie nimi tło w badylach, z ze szkła UWA ciężko zrobić zdjęcia w niektórych kategoriach które potem przebiją obiektywy do tego dedykowane.

(e24)

Domyślnie

Neck,
    ktoś tu niedawno narzekał na nadmiar zamglonych krajobrazów, itp., ale co ja poradzę, że podoba mi się Twoje kolejne zdjęcie?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Nic nie poradzę na to, że lubię takie klimaty Chociaż trochę motywacja spada ostatnio bo dziś drukuję domową galerię i już mi się nie chce tak rano wstawać.

Dla pocieszenia dodam, że za jakieś 2 tygodnie powrzucam coś z betonem ;p

Domyślnie

Masz na myśli portrety członków partii politycznych w starszym wieku i o sztywnych poglądach?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

A może ma na myśli, że "W domach z betonu nie ma wolnej miłości..."?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Masz na myśli portrety członków partii politycznych w starszym wieku i o sztywnych poglądach?
    Nieeee, będzie coś z Hamburga.

Domyślnie

Betonowe hamburgery?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

nie, betonowe mgły ;p

Strona 1469 z 2397 PierwszyPierwszy ... 469969136914191459146714681469147014711479151915691969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów