Hm w sumie to dobry pomysł wakacyjny którego nie brałem pod uwagę, ale jak i tak mam już dwa body... No i rodzina skonsternowana moim stanem umysłu pewnie będzie mnie unikać więc więcej spokoju do pstrykania...;]
Szukaj
Hm w sumie to dobry pomysł wakacyjny którego nie brałem pod uwagę, ale jak i tak mam już dwa body... No i rodzina skonsternowana moim stanem umysłu pewnie będzie mnie unikać więc więcej spokoju do pstrykania...;]
Maciek - ubiegłeś mnie - miałem napisać to samo.
Dwa korpusy w tym samym systemie, najlepiej z podobnymi matrycami, jeden z wizjerem i zapiętym dłuższym szkłem, drugi niekoniecznie i z zapiętym szerszym.
I może wyjść taniej niż jeden korpus z "dobrym" spacer zoomem, a komfort pracy oszczędzi i czas, i matryce, i nerwy, które są bezcenne...![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Tak czytając Wasze ostatnie posty mnie nachodzi refleksja, że mógłby ktoś popełnić (a pewnie popełnił już mnóstwo razy, tylko o tym nie wiem) jakiś taki opis z wycieczki z analizą jakie ogniskowe się wykorzystuje do czego. Jak ja sobie tak myślę, to 70% ok.17mm, 20% zakres 30-50mm, 10% - ok. 200mm. Gdyby to E16 było lepsze na 24mpx...
edytka: Jakbym miał nosić 18-105, kupiłbym A7, jakbym miał nosić dwa aparaty, kupiłbym A7...
Ostatnio edytowane przez Owain ; 14-05-2015 o 21:23
"No co się tak guzdrzesz z tymi zdjęciami?!" - same story
Dlatego sobie tak zakombinowałem z tym Fuji- chociaż dla mnie to trochę fanaberia.
Żebyście mnie źle nie zrozumieli, nie mam najmniejszego zamiaru rozstawać się z obecnym aparatem, bo jest świetny! Po prostu po tej wycieczce poczułem, że robiąc zdjęcia SEL1650 nie do końca wykorzystałem potencjał aparatu, z kolei szukając dla niego jakiejś alternatywy (w przyzwoitej cenie), nie mogłem niczego znaleźć. Muszę poczytać jeszcze o tym 18105, może faktycznie nie jest taki zły
Kilka pstryków z Pragi na życzenie kolegi Owaina:
Ostatnio edytowane przez birkoff ; 14-05-2015 o 21:31
Wcześniej tak spacerowałem z 14-megowymi Samsungiem NX100 i NX10, a potem NX11 - tak, jak napisał Woytek, jednakowe matryce i praktycznie takie same osiągi "obrazkowe" nie powodowały rozterek nad tym, którym aparatem lepiej robić zdjęcie. NX10/11 z wizjerem miały zwykle podczepiony zoom 50-200 - z długim zoomem wygodniej celuje się przez wizjer. A bezwizjerowy NX100 miewał zwykle podłączone coś krótszego - początkowo 20-50, potem 18-55 albo 2,4/16.
Teraz przesiadłem się na nowocześniejsze Samsungi 20-megowe (lepsza jakość obrazu, nie tylko rozdzielczość) - bezwizjerowy NX300 i wizjerowy NX20. Jako obiektywu krótkiego używam teraz PZ16-50 raczej niż 18-55. Dlatego naleśnik 2,4/16 jest rzadziej używany, choć jaśniejszy od PZ.
Spacerzoom 18-200 do Samsunga trudno kupić, a jak już, to kosztuje prawie 3 tys. A jakością obrazu podobno nie powala na kolana. Więcej lepiej i nawet taniej jest kupić drugi aparat i zoom 50-200, i ma się pokryty ten sam zakres.
Owain,
Jest taki program Exposure Plot, który wyciąga dane z EXIFów i tworzy statystki wybranych parametrów, można sobie sprawdzić, jakich ogniskowych używało się na wybranych zdjęciach. Na moich zdjęciach wycieczkowych obecnie przeważa PX16-50, 50-200 w mniejszości, ale nie robiłem dokładnych statystyk.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 14-05-2015 o 21:40
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nowy nex będzie bębenkowcem z obsługą sześciu obiektywów![]()
Nihil novi sub sole... Kiedyś standard dla kamer, a i aparaty tak miewały.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jak widać, pomysł niedawno powrócił: https://www.google.pl/search?q=revol...s+mount+camera
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami