Omain, god![]()
Szukaj
Owain,
Nie mam się za Ahaba, a już na pewno nie cnego, ale jeśli chcesz sprawdzić, czy przyczyną nieostrości jest ogólnie nieostre rysowanie przez obiektyw, czy błąd w ustawieniu ostrości na daną płaszczyznę, najlepiej jest sfotografować coś w paski albo drobne literki, ustawionego pod kątem 45 stopni do osi obiektywu. Takich tablic testowych używa się np. do sprawdzania, czy układ AF ma front/back focus. Aparat powinien oczywiście stać na solidnej podstawie, żeby wyeliminować poruszenie jako przyczynę nieostrości. Jeśli cykniesz takie zdjęcie, i będzie ono ogólnie nieostre czy niezbyt ostre, to znaczy, że obiektyw ma problem z ostrym rysowaniem, ale jeśli będą ostre jakieś linie czy literki, ale nie te, na które ustawiałeś ostrość, to znaczy, że obiektyw jest OK, tylko masz problem z prawidłowym ustawieniem ostrości. Możliwe więc, że pospieszyłeś się z odsyłaniem tego Samyanga.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Wiem, też kiedyś fotografowałem linijki pod kątemTym razem jakoś tak ogólnie mi nie spasował, indywidualna decyzja dlatego proszę ewentualnych majtków, szyprów i bosmanów o niekierowanie się moimi opiniami tudzież samplami.
Taka trochę oczobijna!
PZ jest ogólnie ostry poza bokami, rogami na 16-20mm. I na 50/5,6 jest trochę miękki. Używam go w zakresie 24-44mm na pełnej dziurze. Mam również sel35f18 i tak naprawdę rozpoznaję zdjęcia po GO. 35tka daje czadu już od f/2,2 (kontrast, ostrość). Docelowo wymienię 16-50 na 18-105 ale to jeszcze daleka przyszłość. Na razie staram się wykorzystać to co mam.
Test PZ http://www.photozone.de/sony_nex/842...556oss?start=1
A6K + SELP18105G + SEL35F18 + 2/58 M42
A to bardzo ładne!
Skontaktuj się z nami