Szukaj
Sprecyzuj pytanie, bo jeśli masz na myśli wyniki finansowe, to poniżej masz Canona
No to wytłumacz sven co Cię tak rozbawiło do łez.
Ja widzę, że każdy producent ma coraz mniejszą sprzedaż lustrzanek i nie ma tu drastycznej różnicy między Canonem a Nikonem.
Różnicą jest podejście - Canon dalej usilnie wprowadza minimalne zmiany w sprzęcie co nie przyciągnie klientów, a Nikon daje nowości, które jednak są obarczone różnymi wadami mogącymi odstraszać klientów.
Z tych dwóch opcji jednak wolę ten obarczony ryzykiem postęp, niż stanie w miejscu i patrzenie jak świat ucieka![]()
Canon wprowadza minimalne zmiany w sprzęcie? To wytłumacz mi proszę jakież to rewolucyjne nowości zaoferował nam Nikon wprowadzając d610 w miejsce d600, czy d810 w miejsce d800?
Jedyną zaletą Nikona jest matryca Sony, ale to się może też kiedyś skończyć i co wtedy?
PS A gdzie ja napisałem, że rozbawiłeś mnie do łez?
Ostatnio edytowane przez sv ; 07-02-2015 o 17:50
Koledze Ketosz troche myla sie osoby. Generalnie wszystko mu sie pomyliło.
Przepraszam - to pytanie o rozbawienie, to nie było do Ciebie.
Nikon modelami D610 i D810 poprawił błędy poprzedników, a te pierwotne modele (D800 i D600) raczej nie zaprzeczysz, że miały kilka istotnych nowości - przede wszystkim matryce, dające dużo lepszy obraz, niż poprzednie generacje sprzętu. Tymczasem Canon od lat wypuszcza modele z minimalnymi zmianami i mające praktycznie niezmienione matryce, a jedyne co dodał ostatnio, to piksele do AF przy filmowaniu (którego prawdopodobnie nie będzie już celowo rozwijał) i doprowadził do porządku układ AF.
Po tych dwóch modelach wprowadził kolejną nowość, która znowu mu nie bardzo wyszła. Czekamy na d760?
Canon ma w tej chwili 6 modeli pełnoklatkowych body (licząc z tymi nowościami) i ja nie widzę tam jakiś szczególnych deficytów. U konkurencji nie widzę również niczego, co zmuszałoby Canona do jakiegoś nadmiernego wysiłku.
Canon właśnie jak widać też tak myśli - życzę powodzenia na przyszłość![]()
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na to, że u Canona spory przychód generuje segmentu biurowy tj. kopiarki, drukarki itp. oraz kamery i kompakty, czego nie można za bardzo powiedzieć o Nikonie, który ciągnie przede wszystkim na lustrzankach i innej optyce. Dlatego też porównywanie całych firm nie ma sensu moim zdaniem - sens ma porównanie wyłącznie sprzedaży DSLR i obiektywów obu firm.
D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D
Skontaktuj się z nami