Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 118

Domyślnie

Załóżmy, że się da. Czy nie lepiej mieć to od razu w body? Dokładanie sobie pracy nie jest żadnym udogodnieniem w odróznieniu od sRAW.
    Mielenie 600 dużych plików, nawet z automatu to nic ciekawego.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja używam prawie cały czas na 12bitowych rawów kompresowanych stratnie i większość z nich ma 24-30MB więc tragedii nie ma. A jeśli naprawdę ważna jest pojemność plików do archiwizacji, to DNG jest bezkonkurencyjny - przykładowo taki 25MB RAW z d800 po kompresji do 10mpix ważyć może 3-4MB. I jestem przekonany że daje zdecydowanie większą swobodę edycyjną i jakość niż jakiś kiepawy sraw prosto z body, który i tak ważyłby pewnie 15-20MB w najlepszym wersji.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Załóżmy, że się da. Czy nie lepiej mieć to od razu w body? Dokładanie sobie pracy nie jest żadnym udogodnieniem w odróznieniu od sRAW.
    Mielenie 600 dużych plików, nawet z automatu to nic ciekawego.
    Nie rozwazam czy lepiej czy gorzej. Zastanawialem sie tylko czy to mozliwe.

sv
    Gość

Domyślnie

Wygląda na to, że przyłożyli się do wytłumienia drgań powodowanych przez lustro
    https://www.youtube.com/watch?v=kLU5oygrkpw
    Ostatnio edytowane przez sv ; 06-02-2015 o 16:35

Domyślnie

@sven - To przecież nie jest mechanizm z 5Ds.

Canon widać poszedł jak to zwykle bywa na łatwiznę i wrzucił tylko to co musiał, a reszta dokładnie taka sama jak w 5D III.
    Słabo zapowiada się postęp w jakości skoro tylko się tłumaczą, że nie będzie gorzej jak w 5D III i 7D II - w sumie w samplach nie widać zbyt dużej rozpiętości tonalnej, choć detale prezentują się całkiem ładnie.
    Trzeba poczekać z oceną na konkretne testy. Niestety jak się okaże, że nie ma rewelacji, to nadal niewiele się zmieni np. w kwestii ceny D810

Domyślnie

Generalnie, ta premiera wygląda m.z. po prostu blado. Jest "lepiej" niż u nikona wyglądające 50mpix które tak naprawdę w praktyce niewiele da, bo przewaga 8688 na 7360 pix jest mizerna, za to z jakością na poziomie pikseli gdzieś na poziomie 5d2/7d2 - czyli bez ekscytacji bo raczej poniżej tego co oferuje nikon czy a7r. Jest 5fps - czyli trochę szybciej niż d800, ale tak samo szybko jak d810. Z tym że z racji aż 50mpix okupione koniecznością zastosowania 2x Digic6 a co za tym idzie energochłonnością -700 fot na jednym aku wygląda dość skromnie wobec 1200zdjęć w d810. Jest crop 1.3 i 1.6 ale nadal przy 5fps a nie przy 6 czy 7 jak w nikonie. Video też słabsze niż w d810. Za to cena - 3900$-3700$ czyli znacznie wyższa niż w nikonie (3000$).
    Już chciałem napisać ze nowa premiera UWA 11-24L4 wygląda lepiej, ale znów ze swoją ceną porównywalną do nikona 14-24/2.8 nie wygląda to "okazyjnie".
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Wszystko co zrobił teraz Canon wygląda na ruchy czysto marketingowe, zrobili szkło szersze od Sigmy 12-24, zrobili puszkę co ma więcej mpix.

https://www.youtube.com/watch?v=p6KyWbns0ro#t=92

Domyślnie

@ qbic Fajny film - wiemy, że ISO1600 da się użyć

Trochę smutna jest dla mnie ta premiera Canona, bo jednak słabnący konkurent dla Nikona wcale nie wzbudza mojej radości.

Zastanawia mnie co dalej planują - łudzę się że 5DIV będzie dużym krokiem w możliwościach filmowych, skoro próbują się wyprzedawać z 1D C. Ale z drugiej strony może być całkiem odwrotnie i planują definitywne zabijanie opcji wideo w lustrzankach.

Ich polityka wydaje się dosyć mocno oderwana od aktualnych realiów rynkowych i ślepa na działanie szerszej konkurencji, niż tylko zbliżone modele Nikona. A może już powoli szykują się na wymarcie konsumenckiego rynku DSLR i będą konstruować tylko specjalizowane niszowe modele do konkretnych zastosowań, a reszta będzie zlepkiem dotychczasowych elementów z minimalnymi zmianami.

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ketosz Zobacz posta
    @ qbic Fajny film - wiemy, że ISO1600 da się użyć

Trochę smutna jest dla mnie ta premiera Canona, bo jednak słabnący konkurent dla Nikona wcale nie wzbudza mojej radości.

.
    Za to Ty mnie rozbawiłeś do łez.
    Spojrz na wyniki finansowe, notowania i analizy Nikona i przemysl to co napisałes. Tylko w miare szybko, zebys nie musial logo Nikona zaklejac jakims samsungiem.

sv
    Gość

Domyślnie

bo jednak słabnący konkurent dla Nikona wcale nie wzbudza mojej radości.
    Ja to widzę odwrotnie: Nikon od czasu d700 zalicza same wtopy (d600, d800, d750) więc po co Canon ma się nadmiernie wysilać?

Zastanawia mnie co dalej planują - łudzę się że 5DIV będzie dużym krokiem w możliwościach filmowych, skoro próbują się wyprzedawać z 1D C.
    Faktycznie, jeżeli chodzi o filmowanie, to Nikon jest mocarzem

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów