Close

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 118

Domyślnie

I fajnie, że daje. Bo tu nie chodzi o utrate detalu. Jak ktoś jej nie chce to robi w pełen RAW.
    Niech Nikon nauczy się kompresować sRAW i mRAW (którego nie oferuje wcale).

wain - skąd znasz DR nowych piątek?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"As far as dynamic range is concerned, we're told that the new 5DS and 5DS R should give the same performance as the current EOS 5D Mark III."

natomiast szumy na poziomie 7d2:
    "Canon tells us that at a pixel level, noise levels should be very similar to the EOS 7D Mark II and slightly better than what we'd expect from a 5D Mark II (note: not a 5D Mark III)."

źródło: http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-5ds-sr/5
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    I fajnie, że daje. Bo tu nie chodzi o utrate detalu. Jak ktoś jej nie chce to robi w pełen RAW.
    Niech Nikon nauczy się kompresować sRAW i mRAW (którego nie oferuje wcale).

wain - skąd znasz DR nowych piątek?
    Nie znam testów ale chuck wyraźnie powiedział ze jest taki jak w 5dIII...
    Co do MRaw i Sraw. W 5dII stosowałem wyłącznie MRaw bo pliki było o połowę mniejsze i nie było żadnych cudów z zafarbem w cieniach (zielony w przypadku 5dIII o ile pamiętam). Po zakupie 6d okazało się że MRaw (11Mpix) jest ledwie 15-20% mniejszy od pełnego Raw więc .... W 5ds spodziewam się że MRaw będzie tej samej wielkości (MB) co w ND810 pełny skompresowany Raw, a może nawet większy.
    pozdrawiam
    Mirek$

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    "As far as dynamic range is concerned, we're told that the new 5DS and 5DS R should give the same performance as the current EOS 5D Mark III."
    Przeciez juz o tym pisalem...

Domyślnie

mRaw, sRaw - to było może ciekawe kilka lat temu.
    Nie lepiej i to nawet z lepszym skutkiem po prostu sobie przeskalować (np. w LR) plik RAW "w dół"?
    Dzisiaj przy takiej dostępności i pojemności kart to chyba już nie problem? a możliwości obróbki z "normalnego" RAW-a wiele większe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    mRaw, sRaw - to było może ciekawe kilka lat temu.
    Nie lepiej i to nawet z lepszym skutkiem po prostu sobie przeskalować (np. w LR) plik RAW "w dół"?
    Dzisiaj przy takiej dostępności i pojemności kart to chyba już nie problem?
    Tu nie chodzi o ciekawostkę, ale o praktyczną rzecz, którą wiele osób by chciało mieć.
    Owszem, przeskalować sobie można.
    Wielkośc pliku to problem. Mam na dziś 7,5 TB i wielu plików nie mam w podwójnym backupie. Wiele z tych plików jakie mam to bzdety, które są niewarte 5 gr, ale są potrzebne. Taki paradoks. A jak będa potrzebne to będą miały mieć 1000 pikseli. Tymczasem zajmują mi po 36 MB każdy plik.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-02-2015 o 11:58
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tu nie chodzi o ciekawostkę, ale o praktyczną rzecz, którą wiele osób by chciało mieć.
    Owszem, przeskalować sobie można.
    Wielkośc pliku to problem. Mam na dziś 7,5 TB i wielu plików nie mam w podwójnym backupie.
    Jacku tak jak pisałem. W 6d ten Mraw zajmuje tylko 15-20% mniej MB na dysku niż pełny Raw. Więc to raczej średni biznes. W przypadku 5ds sens ma Sraw bo zostaje ok 12Mpix i podejrzewam że będzie to połowa wielkości Raw na dysku (czyli dalej w cholere i ciut ciut .. )
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    LOL to brzmi słabo.
    zobaczymy w praktyce - trzeba wziąć pod uwagę że ta jakość z 7d2 będzie przeskalowana do 50mpix. D800 też na poziomie pikseli jet porównywalny z d7000, ale cała matryca już daje radę naprawdę nieźle.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Wielkośc pliku to problem. Mam na dziś 7,5 TB i wielu plików nie mam w podwójnym backupie. Wiele z tych plików jakie mam to bzdety, które są niewarte 5 gr, ale są potrzebne. Taki paradoks. A jak będa potrzebne to będą miały mieć 1000 pikseli. Tymczasem zajmują mi po 36 MB każdy plik.
    Nie wiem, nie sprawdzalem, ale nie da sie w LR albo w PS zmniejszyc pliku i zapisac jako DNG?

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów