NEX - Aparat fotograficzny marki SONY NEX 3, NEX 5, NEX 6, NEX 7 z różnymi literkami, posiadający matrycę APS-C (ang. Advanced Photo System type-C) czyli połowę mniejszą niż FF (ang. Full Frame) czyli takiej jak kiedyś (dla analogofilów dalej) wymiary klatki kliszy filmu w aparatach analogowych. W przeciwieństwie do lustrzanek cyfrowych (ang. DSLR, Digital Single Lens Reflex Camera) aparaty linii NEX zaliczane są do bezlusterkowców, ponieważ nie posiadają lustra, które w lustrzankach umożliwia przekierowanie na matówkę i wizjer celem uzyskania ostrości oraz kadrowania. Aparaty te posiadają wewnątrz obudowy tajemniczego duszka, który pozwala na kadrowanie oraz ostawianie ostrości na wyświetlaczu LCD lub w wizjerze elektronicznym. Niektóre przecieki ze strony sonyalfarumors donoszą, że to ten sam demon jaki siedział w aparacie Dwukwiata w książce „Kolor Magii”.
A6k – popularne w internetowej subkulturze młodzieżowej zastąpienie trzech zer w liczebnikach tysięcznych (1000, 2000, 3000) stosowane czasem również przez starszych użytkowników celem zsocjalizowania się - w tym przypadku chodzi o aparat fotograficzny marki SONY a6000 lub sony alfa a6000, zaś w przypadku nazewnictwa samego body (korpusu aparatu bez obiektywu) ILCE-6000. Należy również do grupy aparatów bezusterkowych marki SONY z matrycą APS-C takich jak a3000, a5000, a51000.
Obiektywy SONY E to obiektywy pasujące do ww. aparatów (typ bagnetu czyli mocowania):
Sony E 18-55mm f/3.5-5.6 OSS zwany „starym kitem” lub „srebrną ciotką” – pierwszy produkowany obiektyw podstawowy typu zoom (z regulowaną ogniskową). OSS oznacza optyczną stabilizację obrazu (ang. Optical SteadyShot) – cenne narzędzie dla osób z problemem alkoholowym.
Sony E PZ16-50mm f/3.5-5.6 OSS zwany „nowym kitem” lub „powolnym wzwodem” – kolejny produkowany obiektyw podstawowy typu zoom (PZ-Power Zoom). Opinię ma kiepską z uwagi na problemy z ostrością obrazu głównie w rogach, dystorsją czyli beczkowatym wykrzywianiem obrazka oraz winietą, czyli czarnymi rogami obrazka wynikającymi z kontaktów demona aparatu z innym wymiarem. Niezły po przymknięciu (zmniejszeniu wartości przesłony) do 5.6 lub 8.
(...)
Jak jest potrzeba to mogę jeszcze przewodnik encyklopedyczny uzupełniać o resztę zoomów, stałek, konwerterów czy przejściówek ale jako forumowy kot (ze slangu wojskowego nowy użytkownik, którego należy poddać procedurze wymaglowania) nie chcę być karnie wymaglowany.
Idę dalej czytać czy Wasze a6k z e20 ma dobre GO, czy łatwo się przełącza PSAM, czy da się założyć ECU i ECF, czy nie lepsze od FF, zwłaszcza w RAW i czy mam na tyle USD na swojej KK. Bo moja KM lubi robić zakupy na CPA.
Mam i ja jeszcze parę dni![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami