i co lepsze? Pytanie głupie, bo zależy jak kto na manualu, a ECU z e16 to chyba bliżej 12, bo już się gubię...
Szukaj
i co lepsze? Pytanie głupie, bo zależy jak kto na manualu, a ECU z e16 to chyba bliżej 12, bo już się gubię...
ECU + E16 daję circa about taką samą ogniskową co S12.
Co prawda S12 mam na tyle krótko, że jeszcze żadnego wyjazdu nie zaliczył, ale zrobiłem jakieś testy i robiłem zdjęcia na WAZONie. Ostry od f/2, ostry w całym kadrze, a na pewno ostrzejszy od E16, który nawet domknięty do f/8 był miękki poza centrum.
Chyba już się na tyle opatrzyłem z wizjerem, że bez peakingu i powiększania widzę gdzie jest ostro. Zresztą przy tej ogniskowej 90% zdjęć się robi i tak na hiperfokalnej. E16 sprzedałem i nie zamierzam wracać. Poza rozmiarem i ceną na rynku wtórnym to szkło nie ma innych zalet.
No właśnie, wiadomo, E16 słabo, ale E20 (choć wiem, że to Twoje ważne szkło) plus ECU to jednak dwa szkła (ostrość?), no a na brzegach E20 nieco mniej ostre, za to S12 raczej supcio, no ale znów (chyba) lekko większy i cięższy niż E20 plus ECU, no i manual, masz babo placek.
kurde, czemu nie mogę sobie np. iść do sklepu i powiedzieć: ten, ten... i może jeszcze ten, dla równego rachunku (a potem zapytać czy dokręcić tłumik![]()
Zamiast tłumika ND1000.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Na E20 + od czasu do czasu ECU obleciałem całą Kopenhagę, taki zestaw bo Wizzair. O ile na zdjęciach E16+ECU, nawet nie szukając, znajdowałem nieostrości, to na E20+ECU już tak nie jest.
Zatem gdyby Ci się kiedyś chciało sprawdzić/porównać E20+ECU vs S12/2 byłoby super...
Jak gdzieś już tu się zacząłem niedawno przewijać, to wspominałem, że rozbrat z foto miałem długoletni i wobec braku zainteresowania żony jej lustrem postanowiłem je sprzedać i moją górską małpkę i napalony na a6k czekam (czytając ten wątek po parę godzin dziennie), a nocami mi zestawy obiektywów się śniąManualnie nie ostrzyłem od 25 lat i stąd te wątpliwości do S12/2, a nie wiem czy warte te ulepszenia w puszce do manualnych ostrości.
a6k ma inny wizjer niż mój NEX-6. Ten w a6k ma mniej Mpx, ale jak to rzutuje na ręczne ostrzenie, to niech się koleżanki i koledzy wypowiadają co mieli do czynienia z obydwoma wizjerami.
Porównanie być może, choć nie lubię. Najszybciej w weekend jak już.
Czy Szanowni forumowicze mogą pisać oryginalne nazewnictwo swoich body i obiektywów ? Ja już się gubię w tym prymitywnym i snobistycznym slangu, a co dopiero nowi forumowicze.
Dziękuję.
Popieram!![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Jeśli popiera to tak doświadczony forumowicz, to jest coś na rzeczy.
Skontaktuj się z nami