Close

Strona 795 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29569574578579379479579679780584589512951795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 941 do 7 950 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Jak 10/2.8 ma być wydany w formule 16/2, to niech sobie Ciamciang daruje, a nawet spada na drzewo.

Nie wiem, ale czasem czuję się jak dziwak, który chce małych szkieł w ogóle, a do małych body w szczególe. Ludzie podpinają do Nexów niemałe szkła od lustrzanek przez nie takie znowu małe adaptery i uważają, że wszystko jest w porządku. Chyba faktycznie dziwny jestem.
    Powiem że jesteś dziwny, jak się natychmiast nie pochwalisz wrażeniami z E20+ECU

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Powiem że jesteś dziwny, jak się natychmiast nie pochwalisz wrażeniami z E20+ECU
    Aweźpanprzestań, jadę do pracy ciemno, wracam z pracy, ciemno. Nienawidzę czasu zimowego.
    Mam fotosy na isomilion wrzucać? Idzie jednakże długi weekend i wtedy będę przykłady. Obiecuję.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Aweźpanprzestań, jadę do pracy ciemno, wracam z pracy, ciemno. Nienawidzę czasu zimowego.
    Mam fotosy na isomilion wrzucać? Idzie jednakże długi weekend i wtedy będę przykłady. Obiecuję.
    Rozgrzeszam do weekendu, potem będę głosił wszem i wobec Twą Dziwność

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

zdyboo,
    ja kupiłem (tanio, używanego) Samsunga NX głównie z myślą, że będzie tylną dupką cyfrową do różnych starych obiektywów, a dopiero potem odkryłem, że bardzo fajnie się tym robi zdjęcia z jego własnymi obiektywami, szczególnie "naleśniczymi". Ale np. niektóre obiektywy typu naleśnik od lustrzanek też fajnie na nim leżą - np. Nikon Series E 1,8/50 czy wzorowany na nim nowy Nikkor AI-S 1,8/50, albo Konica Hexanon AR 1,8/40, itp. Fajnie też komponuje się z Jupiterem 8 2/50 i Jupiterem 3 1,5/50 - te obiektywy są dość małe. Z dużymi obiektywami - choćby np. z Jupiterem 9 2/85 - to faktycznie już traci urok małego aparatu.
    Samyang 2/16 jest podobno fajny, ale, niestety, duży, bo to w końcu obiektyw przede wszystkim do lustrzanek. Gdyby był z założenia projektowany do bezlustra, pewnie byłby mniejszy. Choć do NX on mnie zupełnie nie interesuje, NX ma bardzo fajnego własnego naleśnika 2,4/16, tylko odrobinkę ciemniejszego od Samyanga.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    zdyboo,
    Ale np. niektóre obiektywy typu naleśnik od lustrzanek też fajnie na nim leżą - np. Nikon Series E 1,8/50 czy wzorowany na nim nowy Nikkor AI-S 1,8/50, albo Konica Hexanon AR 1,8/40, itp.
    Koncepcję psuje konieczność stosowania kilkucentymetrowego adaptera. Ja mam naleśniki Voigtlandera 20/3.5 i 40/2, 50/1.8 E-series też kiedyś miałem. Szkła fajnie się sprawdzają na małym body pokroju FE2, choć i z F100 dają radę. Na Nexie już nie bardzo właśnie przez adapter. Ratunek w szkłach dalmierzowych.
    Lustrzankowe powinny za to dawać radę z adapterami T/S.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

jesteś dziwny ja tam podczepiam 8mm ciamcianga w wersji dużej i jakoś nie przeszkadza mi to

Domyślnie

Jeszcze wracając do S16/2. Nie wiem jaką sprzedaż notują w przypadku wersji fabrycznie wyposażonej w bagnet do EVILi, ale chyba lepiej by zrobili, jakby poszli w ślady Voigtlandera, który oferuje swoje szkła z bagnetem M w wersji wyposażonej w adapter do bagnetu E lub u4/3. Podejrzewam, że wersje z bagnetem EVIL będą bardzo traciły na wartości, na rynku wtórnym. Przecież to nie ma styków nawet, zatem podłączenie bezpośrednie pozwala zapewne zaoszczędzić raptem kilka gramów wagi, przy olbrzymiej utracie uniwersalności.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

zdyboo,
    Hexanon 1,8/40 z adapterem jest nieco mniejszy od samsungowego kompaktowego zooma kitowego 20-50, a naleśnikowaty Nikkor 1,8/50 jest adapterem nieco od niego większy, więc, powiedzmy, że jeszcze ma to sens. Oryginalny NX 1,8/45 nie jest już, niestety, malutki, i ma wymiary zbliżone do 20-50.

Natomiast w 100% zgadzam się z Twoją opinią o produkcji (i kupowaniu) obiektywów lustrzankowych Samyanga z mocowaniem do EVILi - moim zdaniem jest to absolutna strata pieniędzy, uwzględniając, że nie mają żadnych sprzężeń. Lepiej kupić taki obiektyw z mocowaniem do Nikona albo Pentaxa - nie mają, co prawda, AF, ale mają mechaniczne sprzężenia przysłony i elektryczne, potrzebne do pomiaru światła w tych lustrzankach, więc są z nimi całkiem używalne, a do EVILi można je podłączać przez przejściówki, a potem ew. odsprzedać za jeszcze sensowne pieniądze komuś do jednej z tych lustrzanek.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

http://www.optyczne.pl/6313-news-Zna...%B3w_Hoya.html

którego nd brać do bebłania potoków przy min iso 200?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    http://www.optyczne.pl/6313-news-Zna...%B3w_Hoya.html

którego nd brać do bebłania potoków przy min iso 200?
    a o ile stopni EV chcesz przyciemnić?
    nd4-2ev
    nd8-3ev
    nd32-5ev
    nd64-6ev
    nd100-coś między 6 1/3ev a 6 2/3ev
    nd200-7 1/3 ev
    nd1000-10 ev
    nd 10 ~ 14ev
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Strona 795 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29569574578579379479579679780584589512951795 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów