Close

Strona 295 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1952452852932942952962973053453957951295 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 941 do 2 950 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Dlaczego te tępe kmioty z Nikona/Canona nie wpadły na to od razu?
    Bo hajs się musi zgadzać! Po co wprowadzać tą przejściówkę, jak można było po rewolucji cyfrowej kupować od nowa szklarnię pod DX...

Zresztą, o ile dobrze rozumiem zasadę działania, to cudo ma sens tylko w bezlusterkowcach. A ewidentnie i C i N do działu evili wysyłają -powiedzmy- nie najinteligentniejsze jednostki
    to be a rock and not to roll

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

No właśnie... hajs musi być.
    Jakby coś takiego wprowadzili, to o co produkować obiektywy dx?
    Chyba tylko dla rozmiaru.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Niestety, miejsce na konwerter zabrał młynek modlitewny z lusterkiem.

Jeżeli do kogoś można mieć pretensje, to do Sony, że nie wykorzystało szansy - dobre pełnoklatkowe obiektywy, w swojej naturalnej aplikacji, z autofocusem i doczepioną dupką nexową...

Moje marzenie to Metabones z bagnetem Contax-G i przekazaniem AF. Szkoda że nie zaczęli od tego, dobre szkła Canon EF to ogóry.

A tu tak bardziej ogólnie.

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 15-01-2013 o 09:43

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

To jakaś nowość żeby 'zwykli' ludzie wymyślali nowe patenty do aparatów i je wprowadzali w życie (i to o takich możliwościach!). A poczekajcie aż pocrackują nexy z apkami i sami zaczną wymyślać aplikacje... A jest co- chociażby możliwość wybrania w menu szkła manualnego żeby jego dane wpisywało w exifie (czy że założony jest soniasty telekonwerter...), możliwość zmiany czułości w kręceniu ostrością (np. w e50 się trzeba mocno nakręcić żeby przejść przez pełen zakres ostrości...), ogranicznik zakresu ostrzenia (jak jest by wire to się da;] A to domena szkieł profesjonalnych więc byłby fajny bajer), jakieś preferencje ostrzenia (np. 'jak nie możesz ustawić ostrości to ustaw nieskończoność- to by ratowało chyba z 90% misfocusów...), możliwość ustawienia opcji na 'nagrywaniu filmów' (jeśli ten problem w nexach z aplikacjami występuje), wgrywanie opcji korekty konkretnych szkieł niesystemowych...
    Zresztą jeśli jeszcze idzie o ten 'speed booster' to nie koniecznie wyszło by to na złe np. sonemu czy innej firmie - będzie większe zainteresowanie szkłami pełnoklatkowymi, a przy okazji by coś zarobili zamiast oddawać 100% pola niezrzeszonym innowatorom...

Ale jak pisałem, marzy mi się taki prosty konwerter do szkieł manualnych, w sumie mógłby być chyba nawet sprzedawany z paroma wymiennymi bagnetami

A tu WOŚP z 16->12mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    No właśnie... hajs musi być.
    Historycznie jeden z pierwszych cyfrowych Nikonów (E2 - robiony w kooperacji z fufu) bazował właśnie na podobnym konwerterze skupiającym na małej matrycce obraz z obiektywów małoobrazkowych - jasność obiektywów spadała, a nie wzrastałą, aberracje wyłaziły ze zdjęć i kąsały po rękach. Niebywałe, że po kilku latach jakaś zakichana firemka potrafi zrobić coś, na czym połamały sobie zęby dwie wielkie korporacje...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 15-01-2013 o 10:06

Domyślnie

http://nofilmschool.com/2013/01/meta...ooster-lenses/

Zdaje się, iż czas nowy wątek założyć
    Ale czaderskie rozwiązanie.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

ale nie podniecenie k...
    wstawaj Grygolas - pobudka

Skutecznie zbiłeś nas z tropu

edit:
    ikit to ostatnie zdjęcie - kapitalne...
    Ostatnio edytowane przez matys ; 15-01-2013 o 11:20
    .

Domyślnie

W sumie dopłacając ok 2k zł do nexa to przy tym speedboosterze mamy prawie nexa ff (z mniejszą matrycą)... To teraz zacznie się szukanie małych szkiełek FF I będzie alternatywa dla potencjalnego nexa ff... Jeszcze S go nie zrobiło a już wyszła konkurencja i do tego szkła istnieją:P Wiadomo że to nie to samo - co duża matryca to duża matryca... Ale te nowsze matryce pewnie sobie radzą niedużo gorzej niż stare ff-owe więc może być ciekawie
    Ciekaw jestem czy w praktyce w porównaniu np. E35/1.8 do 50/1.8+booster zyskujemy tylko światło (i ew. ostrość w centrum kosztem ostrości rogów) kosztem wielkości obiektywu/zbitki obiektyw+booster (i ewentualnej ceny boostera bo 50-tka na ff jest tańsza niż e35 i może wyjść w cenie niedużo wyższej).

matys- dzięki Mam jeszcze ognie w paru innych kolorach i konfiguracjach ale te dwa mi się najbardziej podobają, a nie chcę zawalać jednym tematem wątku;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Zdaje się, że czas się dobudzić

Fakt, mordę mam iście zaspaną.
    Wczoraj do netu nie zaglądałem, a dzisiaj patrzę i takie nowości.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Strona 295 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1952452852932942952962973053453957951295 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów