Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: Punkty karne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Ale wytłumacz, na jakiej podstawie wyższy mandat?
    Druga linia nie jest dla Ciebie - to jest linia dla kierowcy auta jadącego w przeciwnym kierunku.
    Na podstawie taryfikatora mandatów, do przeczytania np. tu. Niedostosowanie się do znaku P2 to 100PLN i 1 punkt, a do P4 - 200PLN i 5 punktów. Druga linia jest tak samo dla Ciebie - jest informacją, że sąsiedni pas jest przeznaczony do ruchu w przeciwnym kierunku.
    * Ten post sponsorują literki N i S oraz liczba 40 *

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Poprawne wg Ciebie: "widzę idiotów wyprzedzających na ciągłej"
    O właśnie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    O właśnie.
    Właśnie nie. O ile przekraczanie pojedyńczej ciągłej jest wykroczeniem, to wyprzedzanie, gdy znajdujemy się na pasie oddzielonym nią już nie. Co innego z podwójną ciągłą - trzeba zjechać na swój pas, zanim się zacznie. A jak ktoś idiota, to zagrożenie stworzy i na prostym odcinku autostrady.

Domyślnie

A wiecie, że z taryfikatora to nic nie wynika? To jest taka trochę ściema. Policjant w każdym przypadku ma prawo nałożyć mandat karny w wysokości od 50 do 500 zł i chyba 10 punktów w przypadku pojedynczego wykroczenia, i chyba do 1000 albo 1500 zł i punktów ile wlezie za kumulację? Taryfikator to jest tylko wewnętrzne rozporządzenie Komendanta Głównego Policji, żeby pomóc policjantom wymierzyć w miarę sprawiedliwą karę. Ale oni wcale nie muszą się tego trzymać. Jak ktoś zacznie fikać, to może z miejsca 5 stówek zaliczyć, albo policjant skieruje sprawę do sądu bez pytania kogokolwiek o cokolwiek. A w najgorszym przypadku może zatrzymać prawo jazdy z art. 135 pkt.2 PoRD. I dupa... I bujaj się teraz po sądach, żeby swoją niewinność udowadniać... Na szczęście jest to tylko zatrzymanie dokumentu uprawniającego do kierowania, a nie odebranie uprawnień...
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 20-10-2014 o 19:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    A wiecie, że z taryfikatora to nic nie wynika? To jest taka trochę ściema. Policjant w każdym przypadku ma prawo nałożyć mandat karny w wysokości od 50 do 500 zł i chyba 10 punktów w przypadku pojedynczego wykroczenia, i chyba do 1000 albo 1500 zł i punktów ile wlezie za kumulację? Taryfikator to jest tylko wewnętrzne rozporządzenie Komendanta Głównego Policji, żeby pomóc policjantom wymierzyć w miarę sprawiedliwą karę. Ale oni wcale nie muszą się tego trzymać. Jak ktoś zacznie fikać, to może z miejsca 5 stówek zaliczyć, albo policjant skieruje sprawę do sądu bez pytania kogokolwiek o cokolwiek. A w najgorszym przypadku może zatrzymać prawo jazdy z art. 135 pkt.2 PoRD. I dupa... I bujaj się teraz po sądach, żeby swoją niewinność udowadniać... Na szczęście jest to tylko zatrzymanie dokumentu uprawniającego do kierowania, a nie odebranie uprawnień...
    Z taryfikatora wynika, że na 77 pozycji w taryfikatorze dotyczących ruchu pojazdów tylko 5 pozycji to widełki kwotowe.
    Reszta to sztywne kwoty.

Domyślnie

A wiecie, że z taryfikatora to nic nie wynika? To jest taka trochę ściema. (...)
    Nie wiem, czy taka ściema. Podstawą prawną dla taryfikatora jest "Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 listopada 2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń" (Dz. U. Nr 208, poz. 2023, z poźn. zm.).

Domyślnie

Tak, tylko to jest jakoś tak, że przepisem nadrzędnym jest ustawa, z której wynika to, co napisałem... Choroba, nie przywołam numerków, ja się po tym niezbyt sprawnie poruszam, a nie mam szwagra pod ręką. On bieglejszy jest w te klocki, bo robi w tej robocie... Też się z nim kiedyś kłóciłem o to, ale mnie ostatecznie przekonał, więc chyba ma rację...

Domyślnie

Tak, tylko to jest jakoś tak, że przepisem nadrzędnym jest ustawa, z której wynika to, co napisałem... Choroba, nie przywołam numerków, ja się po tym niezbyt sprawnie poruszam, a nie mam szwagra pod ręką. On bieglejszy jest w te klocki, bo robi w tej robocie... Też się z nim kiedyś kłóciłem o to, ale mnie ostatecznie przekonał, więc chyba ma rację...
    Ile wypiliście?

Domyślnie

Khyhy...

Dobra, ja się nie upieram... To rozporządzenie wygląda sensownie. Przy najbliższej okazji zbiję mu ćwieka i niech się tłumaczy.

Domyślnie

Khyhy...

Dobra, ja się nie upieram... To rozporządzenie wygląda sensownie. Przy najbliższej okazji zbiję mu ćwieka i niech się tłumaczy.
    Ta nadrzędna ustawa to Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.
    Art.95 par. 6 a w nim w dziale postępowanie mandatowe:

§ 6. W celu ujednolicenia sposobu reakcji organów uprawnionych do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za określone wykroczenia Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw wewnętrznych, złożony w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości, określi, w drodze rozporządzenia, zróżnicowaną wysokość mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń, uwzględniając rodzaj naruszonego lub zagrożonego dobra oraz stopień szkodliwości poszczególnych czynów.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów