Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Punkty karne

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Punkty karne

Witajcie
    Mam pytanie. Miałem na koncie 13 punktów karnych. Miesiąc temu dostałem 14 za wykroczenie. Do dzis nie dostałem pisma na skierowanie na egzamin ani nic. Poszedłem na komendę i sprawdziłem dzis ilośc punktów. Wciąż mam 13 wiec kolejne jeszcze nie zostały dodane.
    Teraz pytanie: czy jeśli odbędę kurs zbijający 6 punktów to po naliczeniu nowych nie bedzie problemu? Czy kurs mi nic nie da? Bo na dzień mandatu miałem jednak te 13 na koncie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Zawsze liczy się punkty na dzień w którym zostały naliczone... tak to wygląda od strony prawnej. A jak jest w rzeczywistości - zależy już tylko od systemu który im to podlicza i jaki czas potrzebuje na aktualizację stanu, bo może się okazać, że ten kurs też będzie Ci odliczony z kilkutygodniowym opóźnieniem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie_kr Zobacz posta
    Miesiąc temu dostałem 14 za wykroczenie.
    Czyli to Ty jesteś tym gościem z białego BMW...

;]

Tak na poważnie, jeśli pójdziesz na kurs, powinno Ci się udać uniknąć powtórnego egzaminu. Znajomy w tamtym roku miał taką samą prawie sytuację.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Sprawa dosyć dyskusyjna. Tutaj opisany podobny problem.
    http://prawo.rp.pl/artykul/862933.html

Po mojemu - spiesz się z tym szkoleniem zanim się zorientują.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Za co dają 14 punktów?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Za co dają 14 punktów?
    Wielka kumulacja
    Np. jazda powyżej dopuszczalnej od 41 do 50km/h i przejazd na czerwonym. 8+6=14
    Za jedno wykroczenie jest maks 10, ale wykroczenia się dodają. Jedynie mandat ma limit bodajże 1000zł i się chyba nie dodaje, znaczy jeśli popełniasz dwa wykroczenia jeden za więcej PLN, to dostajesz z tego, gdzie więcej biorą. A punktów można nałapać ile kto chce, dla każdego starczy.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Jedynie mandat ma limit bodajże 1000zł i się chyba nie dodaje, znaczy jeśli popełniasz dwa wykroczenia jeden za więcej PLN, to dostajesz z tego, gdzie więcej biorą.
    Chyba nie do końca. Przykład choćby przekroczenia prędkości + braku dokumentów. Dostajesz przykładowo 500zł za prędkość + 50zł za brak prawka + 50 za brak dowodu rejestracyjnego + 50zł za brak oc.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-10-2014 o 08:46 Powód: znacznik
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorian Zobacz posta

Chyba nie do końca. Przykład choćby przekroczenia prędkości + braku dokumentów. Dostajesz przykładowo 500zł za prędkość + 50zł za brak prawka + 50 za brak dowodu rejestracyjnego + 50zł za brak oc.
    Ja nie do końca zorientowany, nigdy nie nabiłem kumulacji. Ale więcej niż 1000zł chyba nie dostaniesz.

Domyślnie

Miałem kiedyś podobnie. Policja prowadzi rejestr i mogłaby wpisać Ci rezerwę na te nowe punkty ale na ogół z braku czasu tego nie robi. Punkty się naliczają tak jak zostały wpisane do rejestru. Zatem czym prędzej na kurs obniżający o 6 póki nie wpiszą tych nowych. Ja to nawet jeździłem na kurs 100km byle zrobić jak najszybciej.

Domyślnie

U nas na doszkalaniu obniżającym uczą, że punkty są liczone od momentu wykroczenia i 30% z obecnych na szkoleniu i tak bez prawka zostanie
    Suzuki SV 650N

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów