Close

Strona 1087 z 2397 PierwszyPierwszy ... 87587987103710771085108610871088108910971137118715872087 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 861 do 10 870 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ech znowu mi przestał wysyłać powiadomienia że coś się w wątku dzieje to muszę nadrobić...

@ikar - te pierwsze dwa zdjęcia świetne, szkoda że nie większe

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    i czasy do 30s włącznie nie łapią się do odszumiania długich czasów
    Jesteś pewien? Miałem wrażenie że mi odszumia, sprawdzę w domu dokładniej

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    I co przepraszam do tego podepniesz?
    Taki FF wielkości n5n... Ja bym to traktował jak n5n ze szklarnią E ale z możliwością używania pełnych możliwości pleśniaków lensturbo jest fajny ale jednak waży 200g i nie wiem co z obrazem robi bo nie mam porównania jak dane szkiełka działają na FF. Zastanowiłbym się też już nad jakimiś voitkami bo przy szkłach E na nexie nie wypadają tak dużo super ale jak kryją FF to już spora zaleta niewykorzystywana na cropie. No i można by się zastanawiać nad FE55/1.8 czy jak wyjdzie FE16-35/4 albo innym FE70-200/4... Byle tylko aparat miał dotykowy ekran jeśli wyjdzie, mi nie trzeba zalet A7ek za dopłatę 'tałzeona', wolę mniejszy aparacik z dotykiem;]

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Na tym forum narzekało się też na szklarnię, to nie są moje słowa. Sam przyznajesz, że do ideału jeszcze trochę brakuje. Lamenty odnośnie szklarni słyszałem za każdym razem gdy pojawiał się nowy NEX i tylko tyle miałem na myśli posiłkując się tak bulwersującą Cię hiperbolą.
    Kiedy się na tę szklarnię narzekało? Ten wątek ma kilka lat i szkieł od tego czasu przybyło sporo. A narzekają najgłośniej na innych forach gdzie zatrzymali się na szklarnii nexowej sprzed 3 lat

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Co do obiektywów to jak zauważył Zdyboo lista nie wygląda na małą ale jak się przyjrzeć to mamy 3 razy po 18-200, sporo zoomów z kategorii 16(18 )-50(70) z których żaden nie jest jasny a tylko jeden ma stałe światło (f/4) i pewnie odbiega cenowo od reszty(jeśli to nie jest prawda to nie bijcie). Nie widzę jasnej portretówki z okolic 85 mm, nie widzę nic dla siebie spod znaku makro(30mm to nie dla mnie, stanowczo byłbym za czym dłuższym czyli 90 i 150 mm), nie widzę jasnego tele 50-150 lub 70-200. Także nie jest tak różowo. Pozdrawiam.
    Zoomy to najczęściej kupowane i najprzydatniejsze szkła to i jest ich najwięcej i fajnie że jest wśród nich wybór bo mają zupełnie inne możliwości/wielkości. Te 18-200 mają różne funkcje - (chyba tak to leciało) jeden jest mniejszy i tańszy, inny większy i lepszy a ostatni najlepszy, największy z możliwością PZ do kamer bo pamiętajmy że to nie tylko szklarnia nexowa.
    85mm to portretówka na FF a nie na cropie gdzie musisz odejść aby uzyskać ten sam kadr z tego obiektywu. Odpowiednikiem jest 57mm (jak w systemie fuji) i by takie zresztą u nas nie zaszkodziło ale jest już zeiss 55/1.8 który dość pasuje ogniskową (82.5mm po przeliczeniu). Acz wolałbym tego fuji w systemie, niby drogi jak na cropowe szkiełko ale zawsze jest wybór
    Makro ma wyjść na photokinie.
    70-200/4 przecież jest. Za ciemne? Cropowych 70-200/2.8 nie ma w żadnym systemie więc marudzenie że w sonowym też to nadużycie... Jedyne zbliżone cropowe tele to sigma 50-150/2.8 a i tak jest niemała i waży ponad 700g. Więc jak i tak byłoby niemałe szkło to lepiej kupić relatywnie tanie (przy FE70-200/4) tele f2.8 na bagnet A i LAEA2... Albo małe szkło albo jasne.

A na zakończenie parę zdjęć z kupionego od Michela FD50/1.2

Domyślnie

ikar,
    To zdjęcie z chabrami jest jakoś "czarowane", czy to efekt uzyskany prosto z obiektywu?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie Lightrooma 5 i profili obiektywów. Jeśli otwieram RAWa z Nikona to mam możliwość wybrania profilu dla szkła czy to Nikkora czy tamrona - większość jest w bazie, ale chcę skorygować zdjęcia robione Nexem 5T i E16-50PZ a wchodzą w menu korekta obiektywu i wybierając SONY mam tylko 1 profil Sony DT 18-200mm
    Ściągnąłem Adobe Lens profile Downoader, ściągnąłem profil dla E16-50, ale nie wiem gdzie on ten profil ściągnął i co mam zrobić aby go użyć w Lightroomie.?

Domyślnie

Dziwne, ja w LR5 mam bez żadnych dodatkowych instalacji profile do wielu szkieł, jak wrócę na kwadrat, to sprawdzę czy także do PZ16-50. Na pewno mam do E16, E20 i S30.
    Co więcej jak dam synchro i zaznaczę profile, to przypina właściwy profil do szkła, a nie na siłę wciska wszystkim zdjęciom profil od pierwszego.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Hm ja też nie mam profili sonego oprócz e18-200. Mam wersję LR dodawaną do aparatów canona, nie zdziwiłbym się jakby w nich nie było takiej możliwości:P

Domyślnie

Ja mam LR ze strony Adobe i normalną pudełkową licencję.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

U mnie w Lightroomie pudełkowym (teraz 5.6) mam do wyboru, do koloru - jest nawet podział profoli na Sony / Sony E / Sony FE. 16-50 PZ oczywiście jest w bazie.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Nawet są do wyboru profile do tych Hasselowych potworków.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Wszystko jasne - cebrzyk ze mnie Z Nikona otwieram NEFy a z Nexa mam same jpg. Pewnie po otwarciu RAWa z Nexa pojawi mi się cała gama szkieł do wyboru tak jak mam po otwarciu NEFa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    Wszystko jasne - cebrzyk ze mnie Z Nikona otwieram NEFy a z Nexa mam same jpg. Pewnie po otwarciu RAWa z Nexa pojawi mi się cała gama szkieł do wyboru tak jak mam po otwarciu NEFa.
    No faktycznie, jest tak jak mówisz. Odpaliłem teraz JPG i lista jest znacznie biedniejsza, a w Sony faktycznie jest tylko 18-200.
    to be a rock and not to roll

Strona 1087 z 2397 PierwszyPierwszy ... 87587987103710771085108610871088108910971137118715872087 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów